Má tu niekto z vás skúsenosti s anorexiou? Myslíte že človek môže mať akúsi náchylnosť na toto ochorenie napríklad keď to mal niekto z rodiny? Ďakujem za rozumné odpovede tie blbé si nechajte
Nemám s tým našťastie skúsenosti a nemyslím si, že je to nejak dané "geneticky" ale verím tomu, že by k tomu človeka vedela rodina doviesť kebyže stále do neho niečo hustí za jeho váhu a výzor, porovnáva ho s niekým a pod.
@hoperpohroma tak hej, predpoklady na mnoho psychických porúch sú dedičné, ale pokiaľ viem anorexia medzi ne nepatrí. tam by som nehovoril o dedení, ale skôr nákaze, keď už. keď mal rodič anorexiu, tak svojim správaním určite môže vychýliť psychiku dieťaťu. ale určite by som to nevolal dedením.
@3 bežne sa to deje, no u iných porúch...
akurát včera sme mali seminár o ppp a "dozvedeli" sme sa že s rodinou to môže mať spoločné najmä keď trpí takouto poruchou jeden zo súrodencov (u dvojičiek veľké nebezpečenstvo), nejdem spomínať nakoľko to dokážu rečami/správaním ovplyvniť rodičia/rodina/blízke okolie... Ale genetické to iste nie je
@3 Máš pravdu, pri väčšine psychických porúch - je možne zdediť dispozície... Ale @FloremCorde Anorexia je veľmi špecifická - skôr je podmienená sociálne. napr. v Afrických krajinách, sa anorexia takmer nevyskytuje - alebo len v moderných, globálnych mestách... teda: životný štýl, móda - globálna kultúra - to všetko má omnoho hlbší vplyv ako dedičnosť. Iné je to však napr. s depresiou, či rôznymi obsesiami a pod.
@midnight preco? dedenie na psychicku labilitu ohladom sebavedomia kludne. aj psychicku labilitu celkovo. ale samozrejme, ze ma aj vychova svoj podiel.
Viem psychické choroby sa dedia,to som zažila.Preto sa snažím zistiť či sú na to nejake predpoklady čo sa dedia ale tak zatiaľ myslím že nemusím mať obavy.
áno, aspoň myslím. Ak to mala matka napríklad často sa stáva že do toho núti/podporuje v tom dcéry. Prípadne ak staršia sestra tak je možne že to mladšia okopíruje a nebude to brať ako nič zlé. Presne toto sa stalo mojej spolužiačke. Jej staršia sestra sa anorektičkou pomaly stávala a mladšia (má tri sestry) sa pomaličky pridávala. Asi takto je to, ale nie je to dedičné ako napr. náchylnosť k alkoholizmu
ja som citala ze ano a preto s tym suhlasim ale kym som to necitala som nevedela povedat. nemam take skusenosti ale poznam take baby a ich mamky boli stihle vsetky. ale o tom, ze by aj ony boli chore, to neviem, lebo tak som sa nepytala...
@hoperpohroma eee... neviem, toto čo si teraz napísala mi príde ako argument typu "veď fyziologické črty sú do veľkej miery dedičné, vrámci nich aj výška, a teda rastové poruchy sú logicky vrámci tohto tiež dedičné".
proste toto čo vravíš je kategória štandardnej dedičnosti ("psychická labilnosť" pokiaľ viem nie je condition/choroba sama osebe, je to len názov stavu keď má človek nízku hodnotu bežnej dedičnej "property" s názvom psychická odolnosť), a to na čo sa pýtala zakladateľka by bola kategória špecificky dedičnosti konkrétnych psychických porúch (ak by anorexia pod dedičné spadala)... nie som si istý či to viem dosť dobre vysvetliť...
mala som... ale ľudia sú tak pri*ebaní že všetci sa ma pýtali prečo som chcela schudnúť... pritom som nechcela... ja som len od stresu málo jedla... a preto som schudla... a pokial viem nikto z rodiny nemal.... a nemyslím si že je to "dedičné" ....
neviem, či to nazvať anorexiou, bola to proste stravovacia porucha, akási forma trestu, keď som chytila depku, nenajesť sa, až to prerástlo do stavu, kedy mi bolo z jedla na vracanie. keď som dosiahla váhu 45 kg som si povedala dosť. musím však podotknúť, že predtým som jedlo milovala a mohla som, mám odjakživa rýchly metabolizmus a mojim problémom vždy bolo, ako pribrať. nemá to teda nič spoločné s tým, že by som si pripadala tučná, naopak ma práve pohľad do zrkadla zachránil
dedičné to podľa mňa nie je, proste bola taká situácia a vyvinulo sa to postupne od "nemám čas sa najesť", podobne ako v prípade @13 ...
Tak mozno, ze skor z navykov rodicov, ked mama zanedbavala stravu, mozu si deti zobrat priklad. Moje deti napriklad budu mat krasnu vyvazenu stravu a budu benga
@maryleennroll nemozem suhlasit s tou poslednou vetou. je mnoho faktorov, ktore vedia spustit anorekticke spravanie a nie vzdy je to len tuzba po krasnom/stihlom tele. Vela sposobuje stres, narazky okolia (mozno aj nevinne), psychicky tlak zo strany blizkych osob atd atd. Kazdy na to zareaguje inak.
resp. pripada ti, ze som "vymlety cock" ?
Nemyslím, že by v tom rodina resp. genetické predpoklady zohrávali významnú úlohu.
Skôr ide o to, že rodina by mohla človeka k anorexii ,,dotlačiť". Tak isto ako okolie. Alebo aj on sám v prípade, že má slabšiu povahu, veľa voľného času sledovať sa, každú zmenu na tele, každé zjedené súso...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
akurát včera sme mali seminár o ppp a "dozvedeli" sme sa že s rodinou to môže mať spoločné najmä keď trpí takouto poruchou jeden zo súrodencov (u dvojičiek veľké nebezpečenstvo), nejdem spomínať nakoľko to dokážu rečami/správaním ovplyvniť rodičia/rodina/blízke okolie... Ale genetické to iste nie je
proste toto čo vravíš je kategória štandardnej dedičnosti ("psychická labilnosť" pokiaľ viem nie je condition/choroba sama osebe, je to len názov stavu keď má človek nízku hodnotu bežnej dedičnej "property" s názvom psychická odolnosť), a to na čo sa pýtala zakladateľka by bola kategória špecificky dedičnosti konkrétnych psychických porúch (ak by anorexia pod dedičné spadala)... nie som si istý či to viem dosť dobre vysvetliť...
dedičné to podľa mňa nie je, proste bola taká situácia a vyvinulo sa to postupne od "nemám čas sa najesť", podobne ako v prípade @13 ...
resp. pripada ti, ze som "vymlety cock" ?
Skôr ide o to, že rodina by mohla človeka k anorexii ,,dotlačiť". Tak isto ako okolie. Alebo aj on sám v prípade, že má slabšiu povahu, veľa voľného času sledovať sa, každú zmenu na tele, každé zjedené súso...
(Odpočítavam minúty do prvého komentu ,,nevyzeráš na to".)