Čo si myslíte o otcoch, ktorí sa ABSOLÚTNE nezaujímajú o svoje vlastné dieťa? Sú takíto ,,ľudia" psychicky narušení alebo len totálne bezcitní? Myslíte si, že títo ,,ľudia" budú za takéto správanie niekedy potrestaní??
každý je iný, takže s pojmom psychická porucha by som bol opatrný. avšak totálna bezcitnosť k vlastným deťom nie je práve znakom bezproblémového rozvinutého psychického života, vnútornej vyrovnanosti či tzv. duševného zdravia.
z vlastnej skusenosti viem, že tlačia do hlavy kaleráby, no snažia sa zbaviť svojho VLASTNEHO dietata...ja som svojho otca naposledy videla takmer pred rokom, odvtedy sa neozval...som zvedavá či sa tento rok aspon na narodeniny ozve.....
@lesush to je mi luto. v tomto veku to zacalo i u mna.. ked sa chce tatko vysrat na dieta tak nech to urobi vo veku ked sa ho to nedotkne.. na zaciatku.
@aenrel moji rodičia su rozvedeny tušim od mojich 4 rokov....osem rokov sa otec nezaujimal, potom som si zohnala na neho čislo, zistila som, že byva v irsku, a rozbehol sa kolotoč, že nechce aby som za ním prišla čo ilen na prázdniny...@misska16 ak mysliš finančne zabezpečenie, mysliš aj na to, že vyživne sa da aj znižiť?? na začiatku to može byť 200 eur, ale može sa to ustaliť aj na 30 eurach, a z toho, budme uprminy, sa neda moc dobre vyžiť....keď si vezmeš že máš ešte aj napriklad surodenca ako ja, tak je to dosť ťažké...
@lesush aha, je zaujimave ze samo dieta.. chce vidiet svojho otca ktory on nikdy nejavil zaujem. otec ktory si ten zaujem pravdepodobne ani nezasluzi. tak drzim palce aby ti aspon na tie narodeniny zavolal.
@misska16 ja len neznášam, keď sa vždy hovorí len o otcoch ako tých zlých. Aj matky môžu byť alkoholičky, aj matky môžu týrať, aj matky môžu srať na svoje deti...
A ťažko sa vyjadriť k téme, lebo záleží od konkrétnych prípadov a tak.
Je zaujímavé,že keď sa otec o decko nezaujíma je bezcitné hovädo,ale keď sa začne zaujímať čo robíš vo voľnom čase,s kým sa stýkaš a keď nepustí v noci na diskotéku 13-15 ročné mača tak je to najväčší kokot pod slnkom,ktorého je najlepšie zapichnúť nožom ,veď čo sa stará do vášho života. Pekná kokotina ale kde je pravda.?
Niektorí by boli radšej keby sa nezaujímal. Pravdou je že všetci sme nejakí. Pre dieťa to určite nieje dobré ale vždy lepšie ako tí čo svoje deti a manželky týrajú. To sú podľa mňa psychopati.
S otcom nekomunikujem. Ale vždy, keď volá mame, spýta sa, kde som a čo robím. Prípadne vyzvedá aj od brata. Nevolá mi preto, lebo čaká, že mu zavolám ja. No ja sa bojím mu volať, lebo po jeho odchode z domu sa veľmi zmenil a nikdy neviem ako zareaguje.
Sú to väčšinou muži, ktorí zväčša myslia na svoju kariéru alebo na seba a nezostáva im už "čas" na zvyšok rodiny vrátane svojej manželky. Alebo iba ignoranti, ktorí deťom nechajú voľnú ruku a môžu si robiť, čo sa im za chce, ale na druhej strane ani nedostanú pochvalu, ak spravia niečo pre domácnosť, dosiahnu skvelý výsledok a pod.
Ale to nie je môj prípad, pretože v tomto mám neskutočné šťastie. Mám skvelého otca.
No ... Nači sa rozviedli, keď som mal asi jedenásť rokov .... dosť ma to vzalo, ale postupne som začal mamu chápať. Otec neprejavoval žiadny záujem o deti, ktoré sám splodil a domov sa vracal opitý o jedenástej večer. Teraz mám šestnásť a žijem s mamou asi pätnásť minút od otca, ale aj tak sa mi ten chudák už tri mesiace nehlási. Nezaujímam ho. Akoby žil vo vlastnom svete. Zaujíma ma váš názor. Bezcitný, alebo len egocentrucký ?
jasné že budú, budú potrestanými vlastnými deťmi, ktoré o nich nebudú mať potom záujem.. oni si to až neskoro uvedomia, i keď o mojej matke a tatkovi o tom silno pochybujem..
určite budú potrestaní,pretože zavrhnúť vlastné dieťa je niečo strašné a najlepšie je ked sa po tom po rokoch spamätajú a zrazu sa chcú hrať na ";vzorných oteckov"
Už asi 2 roky s otcom absolútne nekomunikujem a vôbec mi to nechýba pretože viem,že o mňa aj tam nemá záujem a pochybujem či vôbec vie ako sa volám...
V mamine vidím maximálnu oporu a ľudia okolo mňa mi otca úplne nahrádzajú.Práve vdaka nim som taká aká som...
@hluzar bezcharakternosť chápem skôr ako podlosť. detto byť sviňou.
neviem či ide o to isté a nič iné, pokiaľ ide o vzťah k vlastným deťom. myslím, že vzťah k vlastným deťom bude väčšmi determinovaný vzormi správania prevzatými od vlastných rodičov. naproti tomu podlosť všeobecne je asi väčšmi určená životnými skúsenosťami.
totálny nezáujem o deti je v rozpore s "normovým" archetypom klasickej rodiny, takže je väčšinovo vnímaný ako nie správny. podľa mňa možno k tomu terapeuticky pristupovať ako k napraviteľnému neurotickému správaniu.
@hluzar ani podľa mňa neslúži na ochranu konvencií. skôr by som na to nazeral cez decká, čo vyrastajú bez otca; navyše v spoločnosti, kde zmieňované konvencie sú takpovediac indexom usporiadanosti života resp. zavrhnutiahodnosti spôsobu vedenia života.
sledujúc dobro detí, otázka psychického zdravia myslím nemusí byť zodpovedaná. z môjho emprického hľadiska je lepší otec polovičný chuj (ale aspoň vie že má deti) ako otec žiadny (či horšie - otec ignorujúci).
@hluzar dobrovoľnú spoluprácu asi od takého človeka čakať nemožno, to máš pravdu. však som to ani nemyslel ako návrh do praxe psychológov, ale tak nanajvýš asi len pre rodinu.
@stenatko bez urážky: ak je Ti lepší žiadny, možno si mala chuja takpovediac nadpolovičného. respektíve nie je chuj ako chuj, ale o tom sa tu asi nechceme dohadovať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
@hluzar ako to Ty vidiš?
@piotra určite existuju....
A ťažko sa vyjadriť k téme, lebo záleží od konkrétnych prípadov a tak.
potrestany je sam tym, ze ma ma v pake....
Ale to nie je môj prípad, pretože v tomto mám neskutočné šťastie. Mám skvelého otca.
A neriešim. Život je život.
Už asi 2 roky s otcom absolútne nekomunikujem a vôbec mi to nechýba pretože viem,že o mňa aj tam nemá záujem a pochybujem či vôbec vie ako sa volám...
V mamine vidím maximálnu oporu a ľudia okolo mňa mi otca úplne nahrádzajú.Práve vdaka nim som taká aká som...
Tak clovek moze byt svina a zaroven byt dusevne zdravy. Bezcharakternost nie je dusevna porucha.
Preco na mna foter cely zivot serie mozem len hadat.
Ale viem, cim to obhajuje - on vyrastal bez fotra tiez.
neviem či ide o to isté a nič iné, pokiaľ ide o vzťah k vlastným deťom. myslím, že vzťah k vlastným deťom bude väčšmi determinovaný vzormi správania prevzatými od vlastných rodičov. naproti tomu podlosť všeobecne je asi väčšmi určená životnými skúsenosťami.
totálny nezáujem o deti je v rozpore s "normovým" archetypom klasickej rodiny, takže je väčšinovo vnímaný ako nie správny. podľa mňa možno k tomu terapeuticky pristupovať ako k napraviteľnému neurotickému správaniu.
Clovek ktory ma sudnost, schopnost ucit sa je psychicky zdravy.
Clovek ktory nema problem vysrat sa na rodinu je bezcharakterny, ale stale moze byt psychicky zdravy.
Terapiu by napriklad potreboval clovek (rodina) v ktorej si k sebe nevedia najst cestu a CHCU si ju najst.
Toto slovo je tam podstatne......
sledujúc dobro detí, otázka psychického zdravia myslím nemusí byť zodpovedaná. z môjho emprického hľadiska je lepší otec polovičný chuj (ale aspoň vie že má deti) ako otec žiadny (či horšie - otec ignorujúci).
Stale je tam to najdolezitejsie slovo vo vesmire - chciet.
@stenatko bez urážky: ak je Ti lepší žiadny, možno si mala chuja takpovediac nadpolovičného. respektíve nie je chuj ako chuj, ale o tom sa tu asi nechceme dohadovať