mala som také obdobie, že som si povedala, že nedávam to a kašlem na to a šla som za psychiatrom a nechala si predpísať nejaké sertalinum, tuším Zoloft.. asi tri dni na to sa môj život zázračne fixol sám od seba a ja som to nikdy nezačala brať, ale stále to mám v šuplíčku.
@azizi@13 to by mi ani nenapadlo ale zaujimalo by ma, kolko ludi by to po istom case mohlo vysadit, pokracovat v zivote bez liekov nejakou systematickou pracou na sebe, ale neriesia to, lebo dat si tabletku je lahsie…
mala som v pláne ísť za psychiatrom a pýtať si voľačo na PTSD/exogénnu depresiu (asi), ale tie vonkajšie faktory sa sami poriešili, resp. karma a nie je už treba, aspoň dúfam
sertralin, ale bral som to spolu s antipsychotikami a nevedel som to brat pravidelne tak po asi 3 mesiacoch som to vysadil a odvtedy neberiem nic. takze neviem ani posudit ci to nieco robilo
Našťastie nikdy. Človek sa cíti niekedy všelijako, ale tabletky by som nebral, keby nie som úplne na dne. Vela ľudí okrem toho totiž nespraví nič. Základ je pritom dlhodobá zmena životného štýlu. Prosto vymaniť sa z toho bahna, v ktorom človek je. V prvom rade musí človek zmeniť pohľad na seba, na život a na svet, na to, čo je podstatné.
@ladydoga@6 tak dosť veľa užívaš tých antidepresív. Ale keď by moje dievča teoreticky užívalo toľko antidepresív, tak by som ju nenechal kvôli tomu, ale veril, že až pre ňu budem ten pravý snáď v nejakých vlastnostiach, že bude so mnou šťastná a radikálne obmedzí aj užívanie antidepresív. Ja by som bol tiež pri nej šťastný, tak dúfam, že tá láska by pomohla a pomohol by som tým aj babe, že by som rád s ňou bol alebo spolu boli.
No ale z toho zoznamu, som aj ja bral Sertralin tuším, spomínal sa tu aj Xanax, tak sa mi zdá, že aj ten, no pamätám si ako už bolo povedané, že je dosť silný a mne dosť po rokoch od užívania domrvil psychiku. Vtedy som aspoň bol trošku sebavedomý, chodil medzi nejakých kamarátov, ale teraz už opak. Určite ma to zas v inom zmenilo, potlačilo to trošku síce to, čo malo, ale zhoršilo v inom. Stále ale mávam stavy úzkosti.
@ladydoga@27 no keď by si všetko z toho by mala brať, tak smekám Pred tebou a klobúk dole, lebo pri kombinácii všetkých tých liekov, by bol už človek na druhom svete celkom isto.
@nats@15 No dobre, ale brala si to dlhodobo? Keď si dáš xanax alebo frontin, lexaurin, stilnox (až sa mi to všetko s nechutou píše) tak chápem, to zaberie hneď. Ale antidepresíva treba brať minimálne mesiac, dva kým máš nejaký prvý efekt a potom dlhodobo. A to ešte v správnom dávkovaní, v pravidelených intervaloch s možnými silnými nežiaducimi účinkami. To neni žiaden útok ani hejtovanie - fakt ma len zaujíma, či sa ti to chcelo podstupovať. Plus vysádzanie, hlavne nárazové, znamená aj 2 a viac mesiacov veľmi, veľmi zlých stavov (u mna to bolo takmer 3 mesiace po poslednej tabletke).
@azizi@35 To nijako nespochybňujem. Len tvrdím, že samému by sa mi to nechcelo podstupovať s tým, že prvý pozitívny efekt som zaznamenal po vyše 2 mesiacoch a negatívnych efektov bolo výrazne viac. Keď si to zrátam pre a proti, tak by som do toho nešiel. Ale chápem, že niekomu to môže aj zachrániť život. Keby som chcel rýchlu pomoc tak to vyriešim xanom alebo stilnoxom.
@james98@36 Ale kto by ti ten Xanax a Stilnox predpisal? Psychiatri predpisuju skor antidepresiva, benzodiazepiny a anxyolitika su len kratkodobe riesenie. Sama som brala uz Lexaurin, Neurol i Diazepam, ale iba kratkodobo...
@james98@33 ja som si dávala (xanax) iba v prípade potreby, čiže efekt to isto malo lebo som na to nebola zvyknutá a teraz to nepotrebujem vôbec takže pohoda
@tequila@40 Predstav si, že to môže niekomu zachrániť život. O liekoch by som nemoralizoval. Neplánujem to už nikdy brať ale keby bola extrémne extrémne vážna situácia tak v tom nevidím absolútne žiadny problém. Ani zdravotný, ani morálny ani iný. Práve je to Plus ak to treba.
@nats@43 Veď píšem, anxiolytikum. Má úplne iný mechanizmus pôsobenia ako antidepresívum. Niesom farmakolók ale tak jednoducho - anxiolytikum ta uvolní, ukludní, zbaví úzkosti - pôsobí zrejme na centrálnu nervovú sústavu. Antidepresívum je spätný vychytávač serotonínu - upravuje hladinu serotonínu v krvi. Malo by napravovať chemickú nerovnováhu (taká je teória). Keď si dáš antidepresívum ako 1 tabletku, neurobí to s tebou nič. Kým ti začne vychytávať serotonín aby jeho hladinu upravilo, trvá to aj mesiac či dva.
Anxiolytikum samozrejme pôsobí hneď. Tak ako aj alkohol pôsobí na CNS hneď určitým spôsobom. Nemá však vplyv na to, aby si mala to správne množstvo serotonínu.
To je obdobne ako s vakcinami. Experti pisu, ze by taky hnoj do seba nikdy nedali, pritom vobec nemaju problem s cigaretami ci alkoholom. Este lepsie marihuanu alebo ine drogy.
@james98@42 jedine ak ti to predpise lekár. Brat toto na vlastnú päsť je megakktina @nats ak je pre teba selfmedication niečo dobré a upozornenia, aby si to nerobila vnímaš ako trolling, tak neviem... Asi si zisti niečo o tom
@tequila@50 ja som mala par krat od mamy Stilnox, ked mi bolo velmi zle a nemohla som spat. Ostatne som mala vzdy vsetko predpisane od lekara. Aj toto by mi predpisal, len som ho nechcela otravovat, ked mama jednoducho mala. Nevidim na tom nic zle, ze som si to dala mozno 4-5x. Len sa to nesmie brat dlhodobo a vo velkych davkach. Ja som si to dala fakt len vynimocne.
tebe som sice nic nepisal, ale pri vsetkych liekoch na predpis plati, ze nie su na predpis zo srandy. o tom, kedy, co a ako mas brat, rozhoduje vylucne lekar. aj keby niekto v tvojom okoli mal rovnaku diagnozu, aj tak tebe lekar moze predpisat UPLNE ine lieky. dokonca (v extremnych pripadoch samozrejme) ta moze ZABIT liek, ktory inemu pomaha! pri liekoch na psychiku to plati dvojnasobne. tam kazdy novy liek musis zacat brat pomalicky a po milidavkach, aby si nan mozog zvykol a ne supnut si novu znacku len tak zvoleja. strasne riskujes
@tequila@52 no minimalne ma to nezabilo, ale pomohlo mi to zaspat predsa len 4 tabletky s mesacnymi rozostupmi nie su az tak vela... Tych predpisanych anxiolytik som mala o dost viac...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
No ale z toho zoznamu, som aj ja bral Sertralin tuším, spomínal sa tu aj Xanax, tak sa mi zdá, že aj ten, no pamätám si ako už bolo povedané, že je dosť silný a mne dosť po rokoch od užívania domrvil psychiku. Vtedy som aspoň bol trošku sebavedomý, chodil medzi nejakých kamarátov, ale teraz už opak. Určite ma to zas v inom zmenilo, potlačilo to trošku síce to, čo malo, ale zhoršilo v inom. Stále ale mávam stavy úzkosti.
ale nedá sa povedať, že som cítila, že by mi to pomáhalo.
@james98 len idiot by si vzal xanax
@nats @15 fuu toto nerob. fakt. nikdy
Anxiolytikum samozrejme pôsobí hneď. Tak ako aj alkohol pôsobí na CNS hneď určitým spôsobom. Nemá však vplyv na to, aby si mala to správne množstvo serotonínu.
Samozrejme to píšem laicky,
@nats ak je pre teba selfmedication niečo dobré a upozornenia, aby si to nerobila vnímaš ako trolling, tak neviem... Asi si zisti niečo o tom