Mám 17 rokov a chcel by som cez leto brigádovať, ale neviem, ako to chodí a čo všetko k tomu potrebujem. Tak napríklad, keby že chcem ísť do tesca alebo inde, to je jedno, tak čo všetko im musím dať (napr životopis, žiadosť alebo neviem čo), proste ako by
V podstate všetko ti zaobstará zamestnávateľ čo sa týka ohľadom zmluvy atď. V prípade, že bude mať zamestnávateľ nejaké špecifické podmienky, sám ti ich povie a aj ti vysvetlí čo máš spraviť, aby si ich splnil. Napríklad v Tescu vyžadujú potvrdenie od lekára o tom, že môžeš robiť s potravinami (ale len ak s nimi robíš tuším). Taktiež môžu požadovať potvrdenie od lekára, že si zdravý. Ale toto sú všetko veci, čo ti povie lekár.
Ja ti odporúčam, aby si si prečítal zmluvu o vykonaní práce alebo jednoducho tú pracovnú zmluvu čo dostaneš a hlavne pracuj so zmluvou. Nikdy nevieš čo sa ti môže stať a potom budeš pykať za to, že si sa ti dačo stalo (či už zranenie alebo nevyplatenie mzdy) a ty si sa snažil ušetriť pár drobných (ktoré reálne neušetríš, lebo ti ich štát vráti).
držim ti palce s tou brigadou tiež niečo zhanam ale nebude to ľahke niečo dobre najsť ale vyhoda je to že sa učim za kuchara tak umyvať riadi do nieakej reštauracie by som mohol isť
budeš potrebovať hlavne životopis a pravdepodobne žiadosť. Žiadosť sa nepíše pri všetkých brigádach, no v tescu pravdepodobne hej, najlepšie je popýtať sa priamo tam, kde chceš brigádovať
+na gúgli nájdeš užitočné rady (jednak ČO potrebuješ a tiež aj ako sa to píše etc), tu ťa veľa ľudí len zbytočne zdrbe
Prides do tesca ked maju volne miesto daju ti vypisat papiere .. vypises donesies .. od lekara potvrdenie potrebujes potom ze si student zo skoly papier .. ked hned potrebuju brigadnika tak spravia zmluvu zavolaju ti nech prides podpisat a uz ta volaju robit ...
Životopis, žiadosť a ani nič podobné si písať nepotrebuješ, v tvojom veku a pri takýchto brigádach je to úplne zbytočné.
To, čo potrebuješ, je potvrdenie o návšteve školy a účet v banke.
Potom už stačí len vedieť, kde brigádu hľadať. Pýtať sa všade možne, posielať maily, telefonovať, navštíviť brigádnicke agentúry a možno motyka vystrelí.
Ak ťa budú chcieť zobrať a budú potrebné nejaké dodatočné potvrdenia (napr. Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami), na pohovore ti to povedia. No to už je len formalita.
@orphanka to ti poradiť neviem. Záleží od toho kde chceš brigádovať. Ale ak v nejakom Tescu alebo tak sa treba ísť spýtať na informácie, minimálne tým nič nepokazíš a povedia ti ako treba ďalej postupovať
BTW. máš 21 a ešte si nebrigádovala, keď nevieš ako na to?
ucet v banke by bodol ... studentsky zadarmo napr.
zivotopis tiez, aj ked tam nic nebudes mat dokopy...
ja som inak v 17tich makal na poste ako nahradny dorucovatel (postari/ky chcu tiez dovolenky a oddych cez leto a vtedy zvyknu brigadnici zastupovat, lebo ich vela naraz vypadne), sice od rana od 5-6, ale len do 14tej povedzme, niekedy cez slaby den sa to dalo obehnut do 11tej aj, neplnoleti sme robili s plnoletymi vo dvojici ... ako neplnoleti si nemal financnu zodpovednost a dorucoval si teda len listy/katalogy/casaky/šeky atd. a pomahal tomu druhemu co mal dochodky/doporucene/poistene atd.
najhorsi boli otravni cigani cez tri dni soc. davok ...
inak si na vzduchu za kazdeho pocasia, pochodis si, ludia ta zdravia a poznavaju/pytaju sa ... platia sice menej, ale nemas mrtvy cely den a nepotrebujes ziadne super skills na to ... (mal som uz IT skills, len som sa este necitil na IT brigadu ako teraz)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Ja ti odporúčam, aby si si prečítal zmluvu o vykonaní práce alebo jednoducho tú pracovnú zmluvu čo dostaneš a hlavne pracuj so zmluvou. Nikdy nevieš čo sa ti môže stať a potom budeš pykať za to, že si sa ti dačo stalo (či už zranenie alebo nevyplatenie mzdy) a ty si sa snažil ušetriť pár drobných (ktoré reálne neušetríš, lebo ti ich štát vráti).
+na gúgli nájdeš užitočné rady (jednak ČO potrebuješ a tiež aj ako sa to píše etc), tu ťa veľa ľudí len zbytočne zdrbe
@semhamforas
To, čo potrebuješ, je potvrdenie o návšteve školy a účet v banke.
Potom už stačí len vedieť, kde brigádu hľadať. Pýtať sa všade možne, posielať maily, telefonovať, navštíviť brigádnicke agentúry a možno motyka vystrelí.
Ak ťa budú chcieť zobrať a budú potrebné nejaké dodatočné potvrdenia (napr. Zdravotný preukaz pre prácu s potravinami), na pohovore ti to povedia. No to už je len formalita.
BTW. máš 21 a ešte si nebrigádovala, keď nevieš ako na to?
zivotopis tiez, aj ked tam nic nebudes mat dokopy...
ja som inak v 17tich makal na poste ako nahradny dorucovatel (postari/ky chcu tiez dovolenky a oddych cez leto a vtedy zvyknu brigadnici zastupovat, lebo ich vela naraz vypadne), sice od rana od 5-6, ale len do 14tej povedzme, niekedy cez slaby den sa to dalo obehnut do 11tej aj, neplnoleti sme robili s plnoletymi vo dvojici ... ako neplnoleti si nemal financnu zodpovednost a dorucoval si teda len listy/katalogy/casaky/šeky atd. a pomahal tomu druhemu co mal dochodky/doporucene/poistene atd.
najhorsi boli otravni cigani cez tri dni soc. davok ...
inak si na vzduchu za kazdeho pocasia, pochodis si, ludia ta zdravia a poznavaju/pytaju sa ... platia sice menej, ale nemas mrtvy cely den a nepotrebujes ziadne super skills na to ... (mal som uz IT skills, len som sa este necitil na IT brigadu ako teraz)