V polke cesty by si sa roztopila/zhorela. Ak by sme zeravy stred Zeme nebrali do uvahy, tak pravdepodoobne by si presla do druhej polovice zeme a tam by ta gravitacia zase tahala spet, a potom zase spet, az by si sa ocitla v strede Zeme
cisto teoreticky ak by si orezil tu teplotu, a to jadro mi nevybuchlo opo tom o by si donhos pravil dieru by ta energia kinetická zvecsujuca sa pri pade smeerom dole kvoli gracitacii potom chvilu drzala v "pade"nahor, ale najskor by si sa nedostal az na povrch
predpokladam ze po prechode stredom zeme by ma to zacalo opat tahat naspat (teda keby bola moznost ako prejst jadrom)...ale znamena to, ze cim blizsie k jadru tym je gravitacia mensia a v jadre minimalna?
presne nad tymto som sa zamyslal aj ja ... a keby ma teda ta gravitacia stiahla nakoniec do stredu, ktorym smerom by som bol orientovany? kolmo na stenu? (resp. z ktorej strany by tam posobila gravitacna sila?)
Ak skočíš do diery ktorá ústi na opačnej strane Zeme a prechádza jej stredom. Tak v čase nula je aj tvoja rýchlosť nulová, v momente skoku je ti udelené zrýchlenie g=9,81 m.s^-2, po prejdení drahy rovnej polomeru Zeme s=6378 km. Je tvoja rýchlosť v strede Zeme: v=g . sqrt(s/g) čo je 7,91 km.s^-1.
No dobre, si v strede zeme, takže doteraz akoby si padal, ale teraz je to akoby si bol vrhnutý smerom nahor rýchlosťou 7,91 km za sekundu. Tvoj pohyb sa stále spomaľuje, až dosiahneš okraj opačnej diery rovnakou rýchlosťou akou si do nej pôvodne skočil.
Uvažujeme vakuum v ktorom nepôsobí odpor vzduchu a zanedbame vysoku teplotu v zemskom plášti a jadre, a tiež to, že človek takúto rýchlosť pádu nemôže prežiť.
Noo..Ak by si urobil visoko Tlakovu masinu..ak si kukal cestu do stredu zeme....tak keby sisa spustil ces tu dieruu......tak bi ta pravdepodobne gravitacia uplne zmrstila a rozkalila na uplne zmrdky : asi tak nemozne any len s teorie !!!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Čo tam po fyzike, niektorí ľudia by dokázali prosto čokoľvek
Na blbú otázku blbá odpoveď. :/
Ak skočíš do diery ktorá ústi na opačnej strane Zeme a prechádza jej stredom. Tak v čase nula je aj tvoja rýchlosť nulová, v momente skoku je ti udelené zrýchlenie g=9,81 m.s^-2, po prejdení drahy rovnej polomeru Zeme s=6378 km. Je tvoja rýchlosť v strede Zeme: v=g . sqrt(s/g) čo je 7,91 km.s^-1.
No dobre, si v strede zeme, takže doteraz akoby si padal, ale teraz je to akoby si bol vrhnutý smerom nahor rýchlosťou 7,91 km za sekundu. Tvoj pohyb sa stále spomaľuje, až dosiahneš okraj opačnej diery rovnakou rýchlosťou akou si do nej pôvodne skočil.
Uvažujeme vakuum v ktorom nepôsobí odpor vzduchu a zanedbame vysoku teplotu v zemskom plášti a jadre, a tiež to, že človek takúto rýchlosť pádu nemôže prežiť.