@sango a prečo potom toho nášho bývaleho starého krokodíla prezidenta R. Schustera, ked skoro zomrel doktorom v Bratislave previezli na žiadosť manželky do Innsbrucu a tam ho zachránili!
Byť to obyčajný človek, vônia fialky od spodu, tak možno aj to maličke čo sa má narodiť a už ho doktorý odpísali.
A kde berieš tú istotu, že sa mu už neda pomôcť, vieš, že nádej zomiera podledná?
fakt ťažko rozhodnúť... lekárska etika a etika ako taká... pokiaľ je to na beton, že to bude dieťa poznačené a dlho nepožije a aj to sa bude trápiť... fakt ťažko, ale redšej potrat...
Aj ja som veriaci a potrat uznávam iba v tej najhoršej možnej situácii.
@sango nedokazem sa rozhodnut.Tuzba mat dieta je silna, ale vsetky tie starosti a potom utrpenie..Ale ak nosis pod srdcom dieta, milujes ho a chces porodit a vidiet
starala som sa o Filipka. Mal vtedy 5, krásne veľké oči s tmavými dlhými mihalnicami, nádherný úsmev a ručičky ktorými rád objímal Pritom jeho mamičke povedali, že má ísť na potrat keď ho čakala pretože vraj bude postihnutý, bez ručičiek a nožičiek. Nešla. Narodil sa zdravý chlapček.
Aby som odpovedala na otázku nenechala by som si ho vziať, pretože aj lekár je len človek a nikdy nebude všetko vedieť na sto percent. Predtým než som spoznala Filipka tvrdila by som že by som šla na potrat ale teraz nie.
A okrem toho niekto z nás nevidí do sveta týchto detí. My uvažujeme nad tým že čo všetko my máme a oni nie...ale nemyslím si že to oni takto berú. Sú iné. Cítia inak. Takže, áno, život na hadičkách by bol rpe mňa peklo pretože musím cítiť vôňu vzduchu, ale čo dieťa ktoré to v živote neucítilo... prekérna otázka..ani neviem či som vôbec plnohodnotne odpovedala..
@sango pochopil som, že teoretický, ale malo by sa to nechať fakt na matku a tá keď sa rozhodne pre potrat, tak to musí okolie akceptovať... a tak isto aj keby si ho nechala....
Chapem, ze ludia jehovistickeho charakteru ma za tento nazor zatratia, ale podla mna je lepsie sa nenarodit vobec, nez sa narodit do zivota, ktory bude s absolutnou istotou stat za prd.
Ale ak by situacia nebola taka radikalna, ako je predmet diskusie, a bola by co i len minimalna sanca zabojovat , potom by som asi bojoval.
Ved zivot nie je len o tom co zazijeme ale hlavne o tom, ako sa zachovame v roznych situaciach.
@ronik16 veď samozrejme, názor treba akceptovať a ja tu nebudem nikomu jeho názor vyvracať. bola som proste zvedavá, lebo vravím, keď sme to preberali vonku, bola to dlhá debata kde sa krížili odpovede za jednu možnosť aj za druhú ... preto som sa opýtala aj tu
@ronik16 - pokiaľ ide o Schustera, porovnávaš neporovnávateľné... v jeho prípade išlo o ťažký zdravotný problém, no nie nezvratiteľný a nevidím nič zlé na tom, že ho nechala manželka previezť do Innsbrucku. Veľa ľudí absolvuje zákroky a hospitalizácie v zahraničí, mnoho ľudí sa necháva liečiť v rôznych nemocniciach podľa vlastného uváženia, výberu a možností.
Kdežto u plodu je dnes možné zistiť nezvratné defekty a život ohrozujúce alebo vylučujúce poruchy v prenatálnom obsobí veľmi skoro - ešte pred 12-tym týždňom tehotenstva - to je doba, počas ktorej sa zo zákona môže vykonať interupcia bez udania dôvodu.
@hov ädo - v podstate s tebou súhlasím, ale je zbytočné resp. irelevantné do toho miešať etiku. Lekári nepovažujú plod za dieťa až kým sa nenarodí... po druhé, či s tým súhlasíš alebo nesúhlasíš ty, ja alebo ktokoľvek iný - je tu interupčný zákon, ktorý som spomínal vyššie. Bola by to skôr záležitosť výhrady svedomia...
@sango - tak ako som zástancom eutanázie, tak som aj zástancom interupcie v prípade, ktorý si uviedla
..ja som len zvedavy, kto bude sa o tich kriplov ktori sa narodia postihnuty starat. lebo mna uz neskutocne stve, ze uz teraz clovek musi robit na rozne....."stratene existencie". lebo donekonecna brat sa nedaaaa. a "nasa slavna" romska populacia sa zvetsuje, takze v buducnosti, bude viac ludiii ktori nic nerobia a len beru, ako tych co robia na tych co nerobia. a to som bohovski zvedavy, ako sa potom budu usmievat ludia na slovensku. chvala bohu ze ja odchadzam po skonceni skoli zo slovenska. len mi je ostatnich ludiii trocha luto.
ps. ospravedlnujem sa ked som bol necitlivi a napisal to tvrdo.
@swen no to je pekné, že odchádzaš, len teraz mi ani nejde o to, kto by platil a prečo, ale o tú otázku svedomia a etiky, či vedome vziať život plodu alebo ho nechať žiť s tým, že len pár rokov bude prežívať ...
@swen - ja ti prajem len jedno: aby si ty v živote nemusel riešiť dilemu, či živiť alebo neživiť vlastného "kripla", ktorý sa ti môže teoreticky narodiť resp. sa ním môže stať.
A nerob si ilúzie, že v zahraničí budeš robiť len sám na seba a pre seba...
neviem ako by som sa zachovala v tej situácii. Ale teraz, na teoretickej rovine- nešla by som na potrat. Nie preto, že som kresťanka, ale ....... všetko by vyznelo tak nadnesene a banálne a ošúchane. Ale bol by to človiečik. Ale fakt v praxi neviem čo by som spravila. Len si neviem predstaviť, že by som si ho dala vziať.
@sango aha, tak sorry necital som to cele a pozorne, takze skor som sa vyjadril k tej omacke okolo . ale ked toto...tak potom stoji za zvazenie, ci nechat trapit sa to decko,alebo......rozmislat predtym nez sa narodii. ale to je na zvazenie kazdeho jedinca. preto jednoznacna odpoved na to nie je.
@salora neviem ci si ma zle pochopila,alebo to necitala cele. lebo tam aj vysvetlujem niektore...."veci" pred ktorimi ludia zatvaraju oci a tvaria sa ze neexistuju. dalej....no vies, ja tasko budem mat vlastneho ...a ine to je ked sa niekto uz tak narodiii.
v zahranici budem robit nielen na seba ale.....priklad...v takej viedni zarobim 2500 eur a 350eur dam za prenajom bytu. ty v bratislave zarobis 1000eur, a za byt das 400eur. takze vela stastia a uspechou na slovensku.
ja by som si ho určite nechal vziať.. etické a náboženské otázky teraz odložím vedľa, ale stačí sa zamyslieť nad tým chúďatkom, neverím že takéto dieťa môže byť šťastné a može mu byť dobre.. ale pokiaľ mu chce niekto spôsobiť z už ajtak krátkých chvíl ešte aj pekelné chvíle ktoré už vnímať bude tak nech to spraví.. ja si myslím že si to nezaslúži pokiaľ je situácia takáto jednoznačná..
@swen - po prvé - stačí kliknúť na nick, aby si zistil, že nie som Ona
po druhé - zbytočne do tejto témy pletieš soc. politiku... a ja som reagoval len na tvoju prvú vetu. - tam si jasne napísal " kto bude sa o tich kriplov ktori sa narodia postihnuty starat". Či budeš mať vlastné - to neviem... možno zo zdr. dôvodov nie, možno si gay (aj v tom prípade by si ale mohol mať dieťa) Stať sa to môže niekomu tebe veľmi blízkemu...
Príklady sú síce fajn, ale počkaj si na realitu... už nejaký ten piatok som de facto mimo Slovenska. A napr. vo Viedni za 350,- € si prenajmeš byt s rozlohou tak max. do 30m² - ak by si dal 380, vedel by som o jednom v 11. obvode na Braunhubergasse (kúp., kuch. a 1 izba)
hmm.....chod sa dakedy pozriet do nejakeho ustavu, a potom si skus odpovedat na otasku-chcem mat takeho potomka? ...nie, vlastne nechcem ani zanic, ved naco?....ale je rozdiel ci to ma vrodene,alebo nie..
pravdu povediac ,presne ceny bytov az tak neviem. lebo sa to tykalo porovnavania zivota v bratislave,viedni a prahe. a bratislave z toho vysla najhorsie. a do rakuska bi som byvat nesiel. skor....Svedsko alebo Novy Zeland
@all Skuste si precitat Antrolopologiu na Marse, alebo Muz, ktory si plietol zenu s klobukom. Ludia dokazali uzasne veci, lebo sa im dostalo pochopenia. S turovym syndrom (ma nutkanie hladkat veci, vsetko co uvidi, nevysvetlitelne veci) sa clovek stal spickovym a akceptovanym chirugom, slepy clovek uznavanym maliarom, autistka mozno najlepsim odbornikom na svete co sa tyka chovu zvierat... Nemate ani sajnu, ake ma to dieta a vobec dieta svet. Chcete sa zahravat s jeho zivotom? V com meriate kvalitu zivota? Kolko ludi je dnes uplne znudenych a nestatnych? Najhorsie na tom vsetkom je, ze ste tak usvedceni vo svojej pravde, ze ani nechcete pochopit nikoho okrem seba... Na tom Rainbow prida (ci ako sa to vola) to bolo jasne vidno a tu Vase nazory... Ani naznak pochopenia alebo tolerovania...
Clovek nema pravo zabit ani zabeho seba. Vy chcete zabit niekoho ineho v naivnej viere pre, ze je to iba pre ich dobro? Predstavne si, ze taku istu vieru mal HItler, Stalin, Musolliny, C"Tung .... Myslite, ze ich viera vo svetu vec bola spravna? Osobne som stravil nejaki cas s postihnutymi ludmi. Aj teraz by som k nim isiel, kebyze potrebujem nabrat silu. Clovek zabudne uplne na svoje starosti. Ak vidi tie deti tesit sa z uplne jednoduchych veci, su vdacne za kazdy usmev a radostou ho opetuju. Tesia sa z veci, z ktorych sa uz dnes dnesne deti tesit zabudli a ani si ich nevazia.
Preto, lebo by nemalo idealny zivot? Mate Vy idealny zivot? Viete, ked pridete k takumu dietatu, chcete ho potesit, ono zabudne na vsetky svoje problemy a iba sa veselo smeje, hra sa s Vami. Je dokonale stastne... A Vy ten tie momenty dokonaleho stastia chcete vziat. Nestoji sa narodit aspon na par tych momentov? Vy ste vobec vo svojom materializm a duchovnej prazdnote spoznali uprimny skutocny moment dokonaleho stastia?
@sven Kto ti co spravil, ze si tak skalopevne usvedceny vo svojej pravde a taki sebecki. Kopec ludi Ty vravi, ze sa vyjadrujes, slusne povedane ako hlupak. Kde beries tu istotu, ze myslia sa ti druhi a ty si velmi fajn?
nie je to tak jednoznačné.. predsa len.. ked baba ucíti že v nej niečo rastie.. už to nie je len tak.. ako to tu fúknuť kdesi, či povedať.. už je to naozaj rozhodnutie a úkon.. potrat.. osobne pri takomto niečom by som o potrate uvažovala.. myslím že to by život nebol.. ale či by som toho potratu bola naozaj schopopná.. to neviem..
je to iste! paneboze uz sa naucte ludia rozlisovat nicki.
ale kedze tu ten...sven nema komentar tak zrejme reagujes na moj komentar.
@kosh ocom tocis??? ja som napisal svoj nazor, a ked sa ti nepaci tak ho necitaj. nic k teme si nenapisal, a osocovat a urazat vie kazdy hlupak. takze ten hlupak si tu teraz ty.
@kosh a ked som si precital tu zumpu co si napisal akoze vsetkym, tak mi je jasne ze si len dalsiii filozof co dokaze filozofovat dve hodini aj o h***e.
@37 Mas nejake ponatie, kto som ja a co robim? A vies vobec, kto si ty a co robis? Inac ano, vravel vseobecne na tvoje komenty, nahodou v tejto teme...
@kosh - v mnohom s tebou súhlasím, ale.... Mám pocit, že píšeš o niečom troška inom, než o čo autorke išlo... Autizmus, rôzne postihnutia ako Turetov syndróm (nie Turov), Dawnov syndróm či niektoré fyzické defekty určite nie sú dôvodom k interupcií, ale aspoň ja osobne som pochopil autorkinu otázku v tom zmysle, čo keď je zistený defekt či diagnóza patologická... napr. nevyvinuté pľúca, nevyvinutý mozog, degenerovaná miecha, chýbajúce orgány a pod.
"Clovek nema pravo zabit ani zabeho seba" - právo z akého titulu máš na mysli? Alebo čo taká autanázia?
@kosh neviem ocom tocis,alebo na co sa tu hras, lebo cital som aj ine tvoje komentare a len jedno ti poviem....hras sa tu na dokonaleho a bezchibneho cloveka, ktorim ale nie si. a nechaj si svoje filozofovanie pre inich, mna tym ani neohuris ani nic....
@swen - platí de facto to, čo som napísal v @39 ... Pochybujem o tom, že si v nejakom ústave videl dieťa s takým postihnutím, o akom píšem... Apropo - mám sesternicu, ktorá má dvojičky - obe so svalovou dystrofiou, nevymenila by ich za nič na svete, stará sa o ne vzorne, mozog majú v poriadku, sú šťastné...
@37 Preco sa mna a kazdeho naokolo snazis urazit? Ale poznam takych ludi, ktori to robia... Ked som bol este mladsi, povedal som tomu cloveku dost a odrazu sa zacal triast.... Potom neskor som sa ho spytal, ze preco je taky. Vravel, ze ja som taky a on ma to v povahe, bavi ho to. Neviem, mozno Teba tiez Hm, ale ostatni sa obcas aj zvyknu urazit. Teda ak by si mohol skusit, najbllizsie ak budes chciet niekoho urazit, napis namiesto neho nicku moj nick. Sice to skonci v prazdnote, ale o trosku bude ludom prijemnejsie
@kosh kde kto koho uraza? si mimo chlapce ci si ozraty? asi ano, lebo trepes nezmysli. ale aspon teraz viem, ze si @serioznybloger ci ako mas druhi nick.
@swen - no ty asi nie, na to sú lekári a tým asi nebudeš Amniocentézou sa dajú zistiť resp. diagnostikovať už v prenatálnom období rôzne syndrómy, duš. poruchy a pod. (Downov, Edwardsov, Patauov, Turetov syndróm, predispozície k autizmu, schyzofrénií, psychotickým príznakom...)
@salora mozog je velka zahada. Mozno ho uz aj konecne zacnem seriozne skumat ako vedu. Ludia, ktori maju poskodeni mozog mozu vnimat a uvazovat uplne inac. Naozaj mozu sa mat dobre, bez toho, ze by sa to nam javilo...
Pravo zabit sameho seba, myslel som niekedy, ze ma na to pravo. Ved jeho zivot. No chce to hlbsie pochopenie a prekocenie hranic, aby clovek pochopil, ze nema na to pravo. Zasa chapem aj ludi, ktori sa zabiju. Poznam to. Myslim, ze aby toto clovek pochopil, musi sa nachadzat medzi smrtou a zivotom a najst dovod na si zivot. Je to paradoxne, ale je to tak. Skutocne pochopit hodnotu zivota asi ide iba cez vlastnu smrt. A tesne pred nou si zvolit zivot.
@salora no vies, ja sa snazim pisat tak, aby to kazdy pochopil. ale nie, lekara robit nechcem ok, no uz zachadzas do odbornich veciii z lekarstva, a to je premna spanielska dedina takze nic.
@39 Autorke islo o to, ci odsudzutit zivot este pred jeho zacatim alebo nie. Inac, ludia su prilis odlisni na to, aby bola nejaka definicia zivota... Po kial mne, tak ani biologiovia nevedia presne definovat zivot, lebo vzdy najdnu nieco, co intuivine povazuju za nezive a splna to definiciu zivota.
Resp. aby som bol presny, aspon tak mi z toho vyslo, ze o to jej ide, ak tak napisala. Ale povody vyznam slov sa straca a pri takych veciach je asi najvacsi problem sa zosynchronizovat, aby sme mysleli rovnake veci
@kosh - opäť o niečom inom píšeš... Písal som o nevyvinutom mozgu, nie o poškodenom... Poškodenie mozgu samozrejme môže a nemusí ovplyvňovať vnímanie, pocity, nálady a pod. Napr. det resp. ľudia s Downovým syndrómom sú vo svojej podstate veľmi šťastní a ako som napísal - takéto niečo nie je (subjektívne) dôvod na interupciu.
Pokiaľ ide o to právo - myslím, že tvoj názor je ovplyvnený vierou (rozumej kresťanskou), ktorá samovraždu (rovnako ako vraždu či asistovanú sebevraždu) apriori zavrhuje. Je to tvoj názor a neberiem ti ho... ale na druhej strane, ako si sám podotkol - mozog je jedna veľká záhada. A depresie sa nevyhýbajú nikomu a je im jedno, či je človek veriaci alebo neveriaci. Tu nejde o žiadne právo či uvedomenie si niečoho - tu ide o skutočnosť, ktorú človek ovplyvniť nemôže. Viem, o čom hovorím, z takmer vlastnej skúsenosti...
@51@swen - net je všemocný nástroj Aj moja profesia je na hony vzdialená medicíne, ale zistiť fakty o problematike je otázkou dvoch, troch klikov... čiže ak chce človek diskutovať a argumentovať, musí čo to poštudovať, pohľadať, poklikať...
@55 Co sa tyka vieri, ja som mal obrovske stastie, myslim. Moji rodcia ma do nicoho netlacili, bol som vychovany s uplne slobodnou myslou. Myslim, ze to bol pre mna jeden z najvacsich darov.
Mudri ludia vravia, ze Krestanstvo je iba o laske a ostatne je jedno. Ak to je pravda, tak ano, potom som veriaci No uprimne, ani nevie, ci som pokrsteny a cim som pokrsteny. Ze zaujime, ze Ti vyzera, ze som veriaci, no urcite nie v zmysle ako sa to bezne chape... Zijem si svoj zivot a pocas neho som uz co to objavil Neviem ani vymenovat 10 bozich prikazani a ani 7 hriechov, ci kolko ich vlastne je... Ze taky som krestan
@salora aha no ja zase nechcem velmi zachadzat v diskusiach tuna do podrobnosti a podrobne vysvetlovat, lebo som uz zistil ze to tu nema cenu. lebo ako sam vydis vysie, z normalnej diskusie, niekto tu ide robit hadku a napadat moje komentare. nie, nie ty, ale ten clovek vysie.
@kosh tak preco zomnou ties nediskutujes? ved ja som otvoreni vsetkim nazorom k teme a postrehom. tak napis preco napriklad nesuhlasis z tym co som tu napisal k teme.
@kosh - na rozdiel od mnohých iných nepovažujem označenie "kresťa" za urážku alebo niečo odsúdeniahodné... V podstate som to myslel tak, ako si napísal... a je to presný príklad môjho brata, ktorý síce prikázania, desatoro, liturgiu a pod. ovláda, ale taktiež k tomu dospel vlastnou cestou a poznaním; naši ho tiež do ničoho nenútili, pretože sami boli ateisti... Ale práve môj brat je tá "takmer vlastná skúsenosť" - napriek tomu, že je veriaci a praktikujúci kresťan, uvažoval o sebevražde a keby jej bol v tom období telesne schopný, spáchal by ju. A nemalo to nič spoločné s vierou, náboženstvom, presvedčením a názorom... bola to záležitosť posttraumatických (našťastie prechodných) depresií po ťažkej autonehode...
@salora aha no...to mas zial pravdu :/ vetsinou su tu but stupidne temy,alebo stupidne komentare plne nadaviek a urazania :/ a admini maju dost lahostajni postoj k tomu. ale ja som uz ne raz pisal,ze treba vymenit poniektorich adminou a hlavne sprisnit kriteria pri ich vybere. lebo v diskusiach zacina to dost klesat(mislim uroven). but je to novymi uzivatelmi,alebo tym ze ludia co su tu dlho su uz znudeniii,a tak vyvolavaju hadki ,aj ked len na prvy pohlad bezvyznamnimi poznamkami na adresu druhich. dufam ze tebe optimizmus vydrziii dlhsie,ako mne lebo ja som dost sklamani z urovnou fora. :/
ja mám nejakú tú výhodu - jednak diskutujem na forach a hlavne blogoch pomerne dlho a stretol som sa s množstvom kadejakých týpkov, čiže selektujem a málo čo/kto ma dokáže prekvapiť... a druhak - mňa len tak hocikto nas...ať nedokáže
@65 24 je velmi mimo a evokovalo vo mne tvoje predchadzacke prispevky bohvie kde, ktore sa im velmi nepozdavali. Ani nesuhlasim, ze som pisal zumbu. Ze som nejaky seriozny bloger, jemu som napisal ze hlupak uz ked som si precital jeho profil a jeho prvy blog som zhodil pod zem. Samozrejme, ten hlupak som ja, nic neviem, a zacal ma mazat. Patam si, ze napisal wewovi ze uz nie je panic, vtedy sa mi rozum zastavoval Asi odisiel, bez toho, ze by sa v nom nieco zmenilo. Chudak. Mozno nemal dobre destvo, vychovu... Nevie.
@65 cim dalej sa zachadza do veci, do ktorych som sa uz vyjadril maximalne ako som mohol. Cim dalej sa zachadza do abstraktnejsich veci, o ktorych nema velmi vyznam vraviet nieco viac, lebo sa to neda pochopit a prijat, ak si to clovek nezazije sam. Sam by som tumu neveril co som napisal pred 2 rokmi.... Trochu som sa rozpisal, ale to uz sebe asi do temy, ta som to radsej vcas zmazal
Medzitym som nejak dosiel k tomu, ze hadat nema zmysel, a urazat uz vobec ziadny. Ba mi pride slaboske niekoho urazat. Tak to nerobim , hoci to na fore moze obcas tak vyzniet. Tu fakt nevidno, ako clovek vravi...
@kosh - 3. odsek - s tým sa musíš bohužiaľ zmieriť - internet poskytuje anonymitu, za ktorú sa rado schováva veľmi veľa ľudí a pritom mnohí z nich by face to face nedokázali povedať ani mäkké "f" Takže ani tebe neostáva nič iné, než selektovať, vyberať si diskutérov a hlavne - naučiť sa ignorovať a mnohé si nepripúšťať...
@salora mas uplne pravdu. a to je skoda ze sa ludia tak spravaju, hlavne ked niekto napise svoj nazor k teme, a hned mu dakto zacne nadavat :/ to ja nepochopim ako mozu take robit poniektori :/
@salora no je to skoda ale ked maju tak odlisne nazori....asi to bude top tema dna ved 85 komentarou a preslo len necele 4 hodini od zalozenia diskusie
@86 Ver, ze tam kde je najviac ludi, nikdy to nie je to najkvalitnejsie. Teda mozno az na hudbu. To je velmi vynimocne umenie. Ale zas na takom koncerte Pink Floyd mi pride strasne prazdne kricat a piskat
@kosh - diskusie o hudbe - napriek tomu niekto dokáže niekomu nadávať len preto, lebo má iný hud. vkus Všetky debaty o tom, čo sa človeku páči alebo nepáči, sú irelevantné a väčšina z nich je už v zárodku odsúdená na zánik... Navyše fakt málo ľudí je ochotných priznať si chybu, uznať argumenty oponenta a následne zmeniť aspoň z časti svoj názor....
A pískať a hulákať na koncerte PF môže len ignorant...
@salora ale vies,aj ja tam mam komentar, aj ked len taky....mierny
/ja som uz neraz pisal, ze bi sa mohol spravit chat. aj ked len jednoduchi-jedna plocha/miestnost/atad....ale nech sa da diskutovat len tak, ked si chcu ludia len popisat. bez nejakej konkretnej ohranicenej temy /
k teme: lekar je len clovek, castokrat lekari odporucaju veci, ktore by sami nepodstupili...vtedy je najlepsie opytat sa co by lekar urobil ako CLOVEK...a dat zivotu sancu...aj ked uznavam, o tazko postihnute dieta by som mal asi problem sa starat 24 hodin...ani nie tak fyzicky, ale skor psychicky neviem ci by som vydrzal
cisto sa do tejto situacie vzit samozrejme neviem ale myslim, ze temer kazda zena by ho dieta priviedla na svet.. nedokazaal by si ho dat vziat aj ked by to mozno bolo lepsie.
@husky ja sa nemam chut hadat, a vysvetlujuca odpoved by znamenala, ze sa s tebou pravdepodobne pohadam, takze mam svoj nazor, ty mas svoj nazor a nechame to tak. Peace
šla by som na interupciu aj keby to bolo pre mna veľmi ťažké ale bol by aj toho neviniatka aj pohreb. A dlho by som za ním smútila, ale potom by som už sa až tak netrápila, a bola by som ráda, že moje dietatko by bolo v nebi. A tak by som potom mala druhé dietatko ale nikdy by som nezabudla na to o ktoré som prišla. Je to srdce od žialu púka ale musia isť, najlepšie potrat než sa pozerať ako sa ten drobček trápi. To je ešte väčšia bolesť.
bola som v zariadení pre postihnutých mladistvých. priznám sa, že v prvých minútach som cítila zdesenie, pretože boli v nejednom prípade znetvorení a neforemní a myslela som na to, že keby som ich stretla v noci, tak zamdliem.
ale po pár minútovom pozorovaní som si všimla, že majú plachý pohľad, dokonca si ma milo prehliadali. usmievali sa a neskôr smiali.
spôsobila som obrovskú radosť darovaným plyšovým zvieratkom. málokoho som videla tešiť sa takto. a vtedy som myslela na to, aké kruté je odopierať im život. a skrývať ich. neviem a nechcem vedieť aké je prežívať chvíle pred takým rozhodnutím, ale pokiaľ by to bolo len možné, nechala by som si ho.
aj moja mama si nechala moju sestru, keď jej hrozili, že nebude zdravá a je zdravá a krásna s veľkým nadaním.
ludia asi prestanem chodit do diskusii lebo niektori typci co dokazu spravit so slovencinou...
potraty na nich..
ech.. inak moj nazor poznate a @salora do 12 tyzdna sa da veru vela veci zistit, ale potom je dalsich 24 tyzdnov, kedy sa zvycajne mnohe z tych veci zmenia a z deti, ktore to 99%ne nepreziju sa vykluju zvacsa zdrave krasne deti..
@johnysheek - tvoj názor nepoznám, takže ťažko budem s tebou o tom diskutovať... Ale v určitých prípadoch je interupcia možná aj po 12-tom týždni tehotenstva a písal som o nezvratných procesoch...
kks neviem vobec co by som robila a ani sa mi nechce nad tym rozmyslat kedze sa absolutne neviem ani priblizne vcitit do role takej matky...takze darmo teraz poviem ze asi by som si to dieta nechala, neznaju
@salora na svete nic nie je 100% iste takze ani nezvratne a i v pripade vysokej pravdepodobnosti spravnej "diagnozy" kym sa dieta narodi moze sa vela zmenit.. chyba cloveka, chyba pristroja, chyba.. - proste to vsetko je privelke riziko na vrazdenie toho nenarodeneho
@johnysheek - bohužiaľ napr. práve v medicíne je tá istota niekedy 100%... Pravdepodobne si nečítal celú diskusiu resp. to, čo som napísal vyššie, kde dosť konkrétne špecifikujem podmienky, za ktorých súhlasím s interupciou. A hádam si nemyslíš, že vážny dôvod resp. rozhodnutie pre interupciu je záležitosťou jedného RTG či jedného vyšterenia...
@lojla - jasné, že je to tvoj názor, ale mylný, vychádzajúci skôr z tvojich pocitov, možno viery...
@divinatoire - neviem, či označenie vedec je presne vystihujúce status lekára, no budiž... Ale veru povie (lekár)... a pomerne často... A aby sme ostali pri téme - ak ti lekár povie, že dieťa, ktoré čakáš, resp. plod, ktorý nosíš, môže trpieť nejakým pat. syndrómom, nemusí to byť na 100%, ale ak ti povie, že nemá vyvinuté pľúca alebo trpí nejakou degeneráciou, tak to tak bohužiaľ je...
@salora@120 Ber to len ako môj názor na tvoj názor, že keď niekoho pripravím o život, tak to nie je vražda. Ktorý názor je správny, o tom ťa presviedčať nechcem, to každý musí sám vycítiť, ak v detstve počúval rozprávky a naučil sa rozoznávať dobro od zla.
ako spravna matka by som si ho urcite chcela nechat - ved co ak uz nikdy nesplodim dieta .. ale myslim , ze vsetci by ma prehovarali, a je asi aj dostojnejsie ukratit to nevinne stvorenie od takeho "zivota"
nechala by som si ho.aspon na tych par rokov by som ho mala pri sebe viem zeby to bolo potm tazsie keby zomrelo ale nedokazala by som zabit nieco zive nech radsej umrie prirodzene
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
145 komentov
Nie som KDH-ak, ale vžite sa do situácie rodiacej matky, jedine matka môže o tom rozhodnúť a ta ma na to plné právo či to bude tak alebo tak.
och tazke velmi, ale zalezi aj od toho kolko by som mala rokov, s kym v akej situacii, preco, ci nahoda alebo vytuzene babo..
Byť to obyčajný človek, vônia fialky od spodu, tak možno aj to maličke čo sa má narodiť a už ho doktorý odpísali.
A kde berieš tú istotu, že sa mu už neda pomôcť, vieš, že nádej zomiera podledná?
Aj ja som veriaci a potrat uznávam iba v tej najhoršej možnej situácii.
Napríklad takejto...
je jasné, že v živote máš milión iných faktorov podľa ktorých sa rozhoduješ. napísala som presný príklad, žiadna iná možnosť udravenia a pomoci nieje.
@sango nedokazem sa rozhodnut.Tuzba mat dieta je silna, ale vsetky tie starosti a potom utrpenie..Ale ak nosis pod srdcom dieta, milujes ho a chces porodit a vidiet
Aby som odpovedala na otázku nenechala by som si ho vziať, pretože aj lekár je len človek a nikdy nebude všetko vedieť na sto percent. Predtým než som spoznala Filipka tvrdila by som že by som šla na potrat ale teraz nie.
A okrem toho niekto z nás nevidí do sveta týchto detí. My uvažujeme nad tým že čo všetko my máme a oni nie...ale nemyslím si že to oni takto berú. Sú iné. Cítia inak. Takže, áno, život na hadičkách by bol rpe mňa peklo pretože musím cítiť vôňu vzduchu, ale čo dieťa ktoré to v živote neucítilo... prekérna otázka..ani neviem či som vôbec plnohodnotne odpovedala..
ale ináč veľmi zaujímavá debata na dlhé hodiny
Ale ak by situacia nebola taka radikalna, ako je predmet diskusie, a bola by co i len minimalna sanca zabojovat , potom by som asi bojoval.
Ved zivot nie je len o tom co zazijeme ale hlavne o tom, ako sa zachovame v roznych situaciach.
Kdežto u plodu je dnes možné zistiť nezvratné defekty a život ohrozujúce alebo vylučujúce poruchy v prenatálnom obsobí veľmi skoro - ešte pred 12-tym týždňom tehotenstva - to je doba, počas ktorej sa zo zákona môže vykonať interupcia bez udania dôvodu.
@hov ädo - v podstate s tebou súhlasím, ale je zbytočné resp. irelevantné do toho miešať etiku. Lekári nepovažujú plod za dieťa až kým sa nenarodí... po druhé, či s tým súhlasíš alebo nesúhlasíš ty, ja alebo ktokoľvek iný - je tu interupčný zákon, ktorý som spomínal vyššie. Bola by to skôr záležitosť výhrady svedomia...
@sango - tak ako som zástancom eutanázie, tak som aj zástancom interupcie v prípade, ktorý si uviedla
ps. ospravedlnujem sa ked som bol necitlivi a napisal to tvrdo.
A nerob si ilúzie, že v zahraničí budeš robiť len sám na seba a pre seba...
v zahranici budem robit nielen na seba ale.....priklad...v takej viedni zarobim 2500 eur a 350eur dam za prenajom bytu. ty v bratislave zarobis 1000eur, a za byt das 400eur. takze vela stastia a uspechou na slovensku.
Ale nech sa rozhodne každý podľa seba..
po druhé - zbytočne do tejto témy pletieš soc. politiku... a ja som reagoval len na tvoju prvú vetu. - tam si jasne napísal " kto bude sa o tich kriplov ktori sa narodia postihnuty starat". Či budeš mať vlastné - to neviem... možno zo zdr. dôvodov nie, možno si gay (aj v tom prípade by si ale mohol mať dieťa) Stať sa to môže niekomu tebe veľmi blízkemu...
Príklady sú síce fajn, ale počkaj si na realitu... už nejaký ten piatok som de facto mimo Slovenska. A napr. vo Viedni za 350,- € si prenajmeš byt s rozlohou tak max. do 30m² - ak by si dal 380, vedel by som o jednom v 11. obvode na Braunhubergasse (kúp., kuch. a 1 izba)
hmm.....chod sa dakedy pozriet do nejakeho ustavu, a potom si skus odpovedat na otasku-chcem mat takeho potomka? ...nie, vlastne nechcem ani zanic, ved naco?....ale je rozdiel ci to ma vrodene,alebo nie..
pravdu povediac ,presne ceny bytov az tak neviem. lebo sa to tykalo porovnavania zivota v bratislave,viedni a prahe. a bratislave z toho vysla najhorsie. a do rakuska bi som byvat nesiel. skor....Svedsko alebo Novy Zeland
@all Skuste si precitat Antrolopologiu na Marse, alebo Muz, ktory si plietol zenu s klobukom. Ludia dokazali uzasne veci, lebo sa im dostalo pochopenia. S turovym syndrom (ma nutkanie hladkat veci, vsetko co uvidi, nevysvetlitelne veci) sa clovek stal spickovym a akceptovanym chirugom, slepy clovek uznavanym maliarom, autistka mozno najlepsim odbornikom na svete co sa tyka chovu zvierat... Nemate ani sajnu, ake ma to dieta a vobec dieta svet. Chcete sa zahravat s jeho zivotom? V com meriate kvalitu zivota? Kolko ludi je dnes uplne znudenych a nestatnych? Najhorsie na tom vsetkom je, ze ste tak usvedceni vo svojej pravde, ze ani nechcete pochopit nikoho okrem seba... Na tom Rainbow prida (ci ako sa to vola) to bolo jasne vidno a tu Vase nazory... Ani naznak pochopenia alebo tolerovania...
Clovek nema pravo zabit ani zabeho seba. Vy chcete zabit niekoho ineho v naivnej viere pre, ze je to iba pre ich dobro? Predstavne si, ze taku istu vieru mal HItler, Stalin, Musolliny, C"Tung .... Myslite, ze ich viera vo svetu vec bola spravna? Osobne som stravil nejaki cas s postihnutymi ludmi. Aj teraz by som k nim isiel, kebyze potrebujem nabrat silu. Clovek zabudne uplne na svoje starosti. Ak vidi tie deti tesit sa z uplne jednoduchych veci, su vdacne za kazdy usmev a radostou ho opetuju. Tesia sa z veci, z ktorych sa uz dnes dnesne deti tesit zabudli a ani si ich nevazia.
Preto, lebo by nemalo idealny zivot? Mate Vy idealny zivot? Viete, ked pridete k takumu dietatu, chcete ho potesit, ono zabudne na vsetky svoje problemy a iba sa veselo smeje, hra sa s Vami. Je dokonale stastne... A Vy ten tie momenty dokonaleho stastia chcete vziat. Nestoji sa narodit aspon na par tych momentov? Vy ste vobec vo svojom materializm a duchovnej prazdnote spoznali uprimny skutocny moment dokonaleho stastia?
@sven Kto ti co spravil, ze si tak skalopevne usvedceny vo svojej pravde a taki sebecki. Kopec ludi Ty vravi, ze sa vyjadrujes, slusne povedane ako hlupak. Kde beries tu istotu, ze myslia sa ti druhi a ty si velmi fajn?
je to iste! paneboze uz sa naucte ludia rozlisovat nicki.
ale kedze tu ten...sven nema komentar tak zrejme reagujes na moj komentar.
@kosh ocom tocis??? ja som napisal svoj nazor, a ked sa ti nepaci tak ho necitaj. nic k teme si nenapisal, a osocovat a urazat vie kazdy hlupak. takze ten hlupak si tu teraz ty.
"Clovek nema pravo zabit ani zabeho seba" - právo z akého titulu máš na mysli? Alebo čo taká autanázia?
@swen - platí de facto to, čo som napísal v @39 ... Pochybujem o tom, že si v nejakom ústave videl dieťa s takým postihnutím, o akom píšem... Apropo - mám sesternicu, ktorá má dvojičky - obe so svalovou dystrofiou, nevymenila by ich za nič na svete, stará sa o ne vzorne, mozog majú v poriadku, sú šťastné...
Pravo zabit sameho seba, myslel som niekedy, ze ma na to pravo. Ved jeho zivot. No chce to hlbsie pochopenie a prekocenie hranic, aby clovek pochopil, ze nema na to pravo. Zasa chapem aj ludi, ktori sa zabiju. Poznam to. Myslim, ze aby toto clovek pochopil, musi sa nachadzat medzi smrtou a zivotom a najst dovod na si zivot. Je to paradoxne, ale je to tak. Skutocne pochopit hodnotu zivota asi ide iba cez vlastnu smrt. A tesne pred nou si zvolit zivot.
Resp. aby som bol presny, aspon tak mi z toho vyslo, ze o to jej ide, ak tak napisala. Ale povody vyznam slov sa straca a pri takych veciach je asi najvacsi problem sa zosynchronizovat, aby sme mysleli rovnake veci
Pokiaľ ide o to právo - myslím, že tvoj názor je ovplyvnený vierou (rozumej kresťanskou), ktorá samovraždu (rovnako ako vraždu či asistovanú sebevraždu) apriori zavrhuje. Je to tvoj názor a neberiem ti ho... ale na druhej strane, ako si sám podotkol - mozog je jedna veľká záhada. A depresie sa nevyhýbajú nikomu a je im jedno, či je človek veriaci alebo neveriaci. Tu nejde o žiadne právo či uvedomenie si niečoho - tu ide o skutočnosť, ktorú človek ovplyvniť nemôže. Viem, o čom hovorím, z takmer vlastnej skúsenosti...
Mudri ludia vravia, ze Krestanstvo je iba o laske a ostatne je jedno. Ak to je pravda, tak ano, potom som veriaci No uprimne, ani nevie, ci som pokrsteny a cim som pokrsteny. Ze zaujime, ze Ti vyzera, ze som veriaci, no urcite nie v zmysle ako sa to bezne chape... Zijem si svoj zivot a pocas neho som uz co to objavil Neviem ani vymenovat 10 bozich prikazani a ani 7 hriechov, ci kolko ich vlastne je... Ze taky som krestan
@65 cim dalej sa zachadza do veci, do ktorych som sa uz vyjadril maximalne ako som mohol. Cim dalej sa zachadza do abstraktnejsich veci, o ktorych nema velmi vyznam vraviet nieco viac, lebo sa to neda pochopit a prijat, ak si to clovek nezazije sam. Sam by som tumu neveril co som napisal pred 2 rokmi.... Trochu som sa rozpisal, ale to uz sebe asi do temy, ta som to radsej vcas zmazal
Medzitym som nejak dosiel k tomu, ze hadat nema zmysel, a urazat uz vobec ziadny. Ba mi pride slaboske niekoho urazat. Tak to nerobim , hoci to na fore moze obcas tak vyzniet. Tu fakt nevidno, ako clovek vravi...
@74 ja vynimocne, ludia sa vacsinou nepocuvaju. A po druhe, ak uz napisem, malokto zareaguje
takze ty si tu dlhsie ako mas tento nick? tomas asi nebudes, tak...kto si ?
A pískať a hulákať na koncerte PF môže len ignorant...
» www.birdz.sk/forum/no-neni-t...
*ot-/50206-tema.html
/ ale už sme sa značne vzdialil od témy, ktorú založila @sango , načase do hajan /
/ja som uz neraz pisal, ze bi sa mohol spravit chat. aj ked len jednoduchi-jedna plocha/miestnost/atad....ale nech sa da diskutovat len tak, ked si chcu ludia len popisat. bez nejakej konkretnej ohranicenej temy /
@96 ako si mozes byt isty, ze je to lepsie?
@hluzar ad20
odbornika na cirkvi, nabozenstva a vieru sa pytam, ze co si myslel tym "ludia jehovistickeho charakteru"?? Lebo ja vazne netusim, co tym myslis
@swen ad24
vela stastia mimo vlasti...len vedz ze von nie je vsetko take ruzove, ako si to doma nakreslis...ale skusenosti co ziskas nezaplatis, len do toho
dakujem za vycerpavajucu odpoved
aha cize ty prezentujes nejaky hmlisty vyraz a ked sa na to niekto opyta, tak nevies...ja sa nehadam
ale po pár minútovom pozorovaní som si všimla, že majú plachý pohľad, dokonca si ma milo prehliadali. usmievali sa a neskôr smiali.
spôsobila som obrovskú radosť darovaným plyšovým zvieratkom. málokoho som videla tešiť sa takto. a vtedy som myslela na to, aké kruté je odopierať im život. a skrývať ich. neviem a nechcem vedieť aké je prežívať chvíle pred takým rozhodnutím, ale pokiaľ by to bolo len možné, nechala by som si ho.
aj moja mama si nechala moju sestru, keď jej hrozili, že nebude zdravá a je zdravá a krásna s veľkým nadaním.
ale nevyjadrujem sa k tomu, co by som urobila ja. neviem.
asi si neviem predstaviť ťažšie rozhodnutie... každopádne zvoliť potrat je asi ľahšie.
Nenapísal si, či sa aj ty radíš do tejto spoločnosti... resp. či si presvedčený, že tvoj názor je práve ten správny...
potraty na nich..
ech.. inak moj nazor poznate a @salora do 12 tyzdna sa da veru vela veci zistit, ale potom je dalsich 24 tyzdnov, kedy sa zvycajne mnohe z tych veci zmenia a z deti, ktore to 99%ne nepreziju sa vykluju zvacsa zdrave krasne deti..
@lojla - jasné, že je to tvoj názor, ale mylný, vychádzajúci skôr z tvojich pocitov, možno viery...
však čo by to bolo za život ako pre dieta tak aj pre rodiča...