Odpvoedajte na otázku čo je to gravitácia. Čisto definícia, nekopírujte z wiki ani z nijakych stránok, nepíšte to čo iný, len napíśte to čo by ste povedali ak by sa vas niekto spýtal.
@miso16211 na akej úrovni? chcel si definíciu jednou vetou, máš ju mať. proste energia=hmota má tendenciu sa zhlukovať, a tomuto javu sme dali názov "gravitácia" a popisujú ho rovnice ktoré ku gravitácii patria.
táto tendencia vzniká z toho, že energia zakrivuje priestor a tvorí v ňom trojrozmernú "priehlbinu", do ktorej sa "nalieva" ďalšia energia, ak je v okolí. čím viac energie na danom mieste je, tým hlbšia táto priehlbina je, a tým viac energie z tým väčšieho okolia sa do tej priehlbiny naleje. ak ti tam niečo nie je jasné, tak to nie je problém "úrovne vysvetlenia".
@hoperpohroma odvážim sa povedať že čo to som prečítal z fyziky (odborná literátura) a gravitáciu ako silu som ešte nevidel. Mnohokrát sa to uvádza v amaterských odpvoediach.
@melancholik tak potom by sa neuvádzal vzorec na výpočet gravitačnej sily, ale iba vzorec na výpočet gravitácie. Tǎzko v odbornej literátúre sa stretávam s pojmo gravitácie ako sily. Podľa mna je to zle. Gravitacia nie je sila.
sa rozhodne ze gravitacia nie je sila a potom o tom presviedca ostatnych
» sk.wikipedia.org/wiki/Gravitáci...
studuj omfg
Gravitácia je príťažlivá sila pôsobiaca medzi hmotnými telesami. Sila, ktorou sa telesá priťahujú, je priamo úmerná súčinu hmotností telies a nepriamo úmerná štvorcu vzdialenosti medzi telesami.
@yoss ale nemozes to zanedbať, ak chcem presnu definícu.
Ak zanedbáš, je to dobrá definícia. Ak nezanedbáš, je to nedostatočná definícia. A ja rozhodnem nechcem zanedbať nič, pretože aj gravitačný zákon je ideálny, a nezanedbáva.
@hoperpohroma tak nechcem vyskakovať lebo cim dlhsie fyziky studujem tym viac mam dojem ze ju nechapem, ale toto forum mi je smiesne a celkovo aj pristup autora
ale tak som n00bka co ti povim
@hoperpohroma ide mi len o PRESNÚ ODPOVEĎ na PRESNÚ OTÁZKU.
Uznaj že potom pojmy "gravitačná sila = gravitácia". Potom by som mohol povedať aj "voľný pád = gravitácia". Je to vec dohody.
@sugy1 ved fyzika je zlozita komplexna veda, to viem aj bez toho, aby som ju studovala a myslim, ze tento pocit je spravny - uvedomovat si, ze vzdy sa mas co naucit. ale toto forum O___________O
@34 hovor si co chces, kazdy rozumny ta tu filtruje uz
@miso16211 žiadna definícia nestačí na vysvetlenie niečoho tak fascinujúceho a nepochopiteľného, podobne ako je napr otázka, čo je to čas a mnohé iné, nehádam sa s tebou, máš pravdu, ale gravitácia je sakra záhadná vec ...
@sugy1 takto: je to ťahanie za slovíčka. Fakt. Uznávam, že ak nazveš gravitácio = gravitačná sila, nič hrozne sa nestane. Ale môže nastať zmätok. Ak chceš označit vlastnost zeme - gravitáciu a potom chceš označit gravitačnú silu. A vo fyzike by mala mať každá "vec" každé pomenovanie. Nechcem utočit, ani nič iné.
@unwritten ale si napisala toto: sprava sa ako sila - há !, preco si napisala "ako" tak bud je to sila alebo nie.
Aj je to sila, potom co je gravitacna sila? To iste? potom je v tom zmätok.
@miso16211 stále nechápem o čo ti ide
otvor si Mechaniku pre vysoké školy od prof. Petra Mocza a myslím že ako jedna z prvých definícií ťa ovalí slovíčko SILA
takže gg hf
@sugy1 je to vec dohody. Uznavam. Ale videl som aj gravitáciu a vedla nej gravitacna sila. Ide mi o to, že keď gravitácia = gravitacna sila, potom by mohol vzniknut zmatok. Lebo ked chces popisat JAV gravitácie a hned nato gravitacnu silu pouzijes to iste slovo na dva rozne veci.
Ide mi o to ako ludia povedia co je to gravitacia. O presnu definiciu mi ide.
@51 si sa spýtal, čo by som povedala, keby sa ma na to niekto opýtal. povedala by som zemská príťažlivosť.
nechcel si definíciu, tak mi tu nedávaj, že som nemala povedal synonymum.
a inak, nožík je zdrobnenina, nie synonymum slova nôž.
ty si vážne chorý
pripomínaš mi spolupacienta z Mickevičky (rozumej psychiatria) ktorý si robil doktorát z vody a vynašiel vodu v prášku....zalievala sa vodou...
máš asi rovnakú logiku jak on
ok tak potom je to jav vzájomnej príťažlivosti dvoch hmotných telies nachádzajúcich sa v priestore. Ak narážaš na to, že nevieme ako to prebieha, tak ok, sú teórie o nejakých bozónoch ktoré dostali predbežne meno gravitóny, ale nie sú experimentálne potvrdené.
AK ti nestačí nič z tohto tak ťa už nechápem vôbec a v takom prípade ma už asi ani netaguj, lebo si chcem ušetriť facepalm
@miso16211 ''len napíśte to čo by ste povedali ak by sa vas niekto spýtal.'' napísala som, tak to musíš hneď zdissovať, že je to nemastné? ako sorry, ak tu schválne netrollíš, tak mi ťa je ľúto
@miso16211 tendencia - sklon k niečomu, náchylnosť.
krv má tendenciu sa zrážať, čiže je náchylná k zrážaniu sa.
schopnosť - ak potrebuješ definovať takto elementárne slovo tak netuším ako chceš pochopiť gravitáciu...
(btw: potenciál k niečomu.
potenciál: elementárne slovo ktoré sa ťažko definuje bez vytvorenia cyklickej definície)
ľudia obvykle riešia fyzikálne zákony v dobe keď už vedia čo znamenajú základné slová svojho jazyka.
p.s. ak sa snažíš o nejaké hlboké detailné filozofovanie, tak ti to absolútne vôbec nejde.
@34
najpresnejšia odpoveď sú tie vzorce čo ti dala pohroma. ak ich nechápeš, tvoj problém.
druhá najpresnejšia je to čo som ti povedal ja. ak si nepochopil, tak niet divu že nechápeš tie vzorce, a zasa, tvoj problém, nevidím na tom čo som povedal nič nepochopiteľného.
ale netvár sa že ti nikto neodpovedal dobre alebo presne, len preto že si tie dobré a presné odpovede nerozoznal a nepochopil.
Gravitácia zakladná črta časopriestoru ako reakcia na zákob rovnováhy ktoré si naše vedomie predstavuje ako záhadnú silu vdaka ktorej nevypadneme do vesmíru táto funkcia je funkčná v dualite časopriestor je dualita sediaca na frequenciach čo predstavuje čas rovnováha je funkcia vychádzajucá z existencie duality ktorá sa nám javý ako gravitácia. Rovnováha a gravitacia popletená v čase vo frequenciach vsetkymi moznimy kombiniacimi konciacimy v singularite - ako ciel reversnej singularity + dualita je jediný funkčný základný stav vesmíru ktory nevznikol ani nezanikol lebo keho singularity nie su v case npotrebuju odpovedat na otazku vzniku ci polohy ich reversnná dualita je paradoxná samozrejmost a rovnováha medzi timito polmy je napetie ktore je našim priestorom v čase frequencí ktorý určuje úroven detail smysel ich existencie ... Ktoré sa zhodujú na remíze ciže dxistencii + a - = % = + a - a nasobku +-+-+-+-+-%=+-+-+-+-+- a +- $%$#=+- toto je stav kladneho nasobenia ako sučast rovnováhy duality..vedomie je frequenciou bohatšia hmota rozdiel medzi clovekom a vodou je nepodstatné porovnávanie rovnakocených reakcí našej duality na jej otázku či je jej existencia v rovnováhe teda či je
Z čoho vyplíva že otázkou našej podstaty je to z čoho vyplíva ludská otázka aký je zmysel života odpovedou je hladaj zmysel zivota ako stav reprezentujuci dualita koniec našho vývoja je odpoved rovnováha ako všadeprítomná pravda ktorá drží dualitu singularít pri živote nekonecno krat nekonecno moznostami dokazujucej svoju pravdu seba
No a takto vznikaju predsudky o absolventoch humanitnych odborov chceš filozoficku debatu o definicii gravitacie ale na to je to priliš konkretny pojem. Takže vlastne nie je o čom. Ale ak sa spytaš deti na prvom stupni ZS tak si niečo vymyslia.
Takto funguje náš vesmír každý znás každá galaxia milekula atóm je obraz vytvoreny násobením duality dokazujuci si seba rovnováhou v kazdom z kazdej moznej nekonecnej moznosti kazdy ju moze vidiet treba sa len dobre pozriet galaxia slnecna sustava atom molekula bunka elekrina muz a zena teplo a zima loz a pravda kde pravda je vzdy iba jedna a loz nema definicie cize dokaz svojej existencie stastie smutok sucho vlkho elektrina plus minus napetie pohyb toto je informacia ulozena vo vsetkej hmote a energii nasej reality jedina univerzalna vsade funkčá pravda.ktorej objavenie rieši zároven nekonečne vela možných klamov z čoho vyplíva že naše myšlienky potvrdzuju same seba tak ako ze matematika je dokonala veda
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
a kto neni blb si z velicin odvodi
ako medzi dvoma milujucími osôbkami
Copyright -
táto tendencia vzniká z toho, že energia zakrivuje priestor a tvorí v ňom trojrozmernú "priehlbinu", do ktorej sa "nalieva" ďalšia energia, ak je v okolí. čím viac energie na danom mieste je, tým hlbšia táto priehlbina je, a tým viac energie z tým väčšieho okolia sa do tej priehlbiny naleje. ak ti tam niečo nie je jasné, tak to nie je problém "úrovne vysvetlenia".
sa rozhodne ze gravitacia nie je sila a potom o tom presviedca ostatnych
» sk.wikipedia.org/wiki/Gravitáci...
studuj omfg
Gravitácia je príťažlivá sila pôsobiaca medzi hmotnými telesami. Sila, ktorou sa telesá priťahujú, je priamo úmerná súčinu hmotností telies a nepriamo úmerná štvorcu vzdialenosti medzi telesami.
(to co som pisala v @1 )
Ak zanedbáš, je to dobrá definícia. Ak nezanedbáš, je to nedostatočná definícia. A ja rozhodnem nechcem zanedbať nič, pretože aj gravitačný zákon je ideálny, a nezanedbáva.
ale tak som n00bka co ti povim
Uznaj že potom pojmy "gravitačná sila = gravitácia". Potom by som mohol povedať aj "voľný pád = gravitácia". Je to vec dohody.
@34 hovor si co chces, kazdy rozumny ta tu filtruje uz
Nechapem co kurva o co ide v tomto fore.
všetci to volajú sila
správa sa to ako sila
ale dojdeš ty a povieš že to sila nie je
šak ok, choď s tým do Cernu
Aj je to sila, potom co je gravitacna sila? To iste? potom je v tom zmätok.
otvor si Mechaniku pre vysoké školy od prof. Petra Mocza a myslím že ako jedna z prvých definícií ťa ovalí slovíčko SILA
takže gg hf
Ide mi o to ako ludia povedia co je to gravitacia. O presnu definiciu mi ide.
nechcel si definíciu, tak mi tu nedávaj, že som nemala povedal synonymum.
a inak, nožík je zdrobnenina, nie synonymum slova nôž.
pripomínaš mi spolupacienta z Mickevičky (rozumej psychiatria) ktorý si robil doktorát z vody a vynašiel vodu v prášku....zalievala sa vodou...
máš asi rovnakú logiku jak on
AK ti nestačí nič z tohto tak ťa už nechápem vôbec a v takom prípade ma už asi ani netaguj, lebo si chcem ušetriť facepalm
žeby? hmm
krv má tendenciu sa zrážať, čiže je náchylná k zrážaniu sa.
schopnosť - ak potrebuješ definovať takto elementárne slovo tak netuším ako chceš pochopiť gravitáciu...
(btw: potenciál k niečomu.
potenciál: elementárne slovo ktoré sa ťažko definuje bez vytvorenia cyklickej definície)
ľudia obvykle riešia fyzikálne zákony v dobe keď už vedia čo znamenajú základné slová svojho jazyka.
p.s. ak sa snažíš o nejaké hlboké detailné filozofovanie, tak ti to absolútne vôbec nejde.
najpresnejšia odpoveď sú tie vzorce čo ti dala pohroma. ak ich nechápeš, tvoj problém.
druhá najpresnejšia je to čo som ti povedal ja. ak si nepochopil, tak niet divu že nechápeš tie vzorce, a zasa, tvoj problém, nevidím na tom čo som povedal nič nepochopiteľného.
ale netvár sa že ti nikto neodpovedal dobre alebo presne, len preto že si tie dobré a presné odpovede nerozoznal a nepochopil.
Z čoho vyplíva že otázkou našej podstaty je to z čoho vyplíva ludská otázka aký je zmysel života odpovedou je hladaj zmysel zivota ako stav reprezentujuci dualita koniec našho vývoja je odpoved rovnováha ako všadeprítomná pravda ktorá drží dualitu singularít pri živote nekonecno krat nekonecno moznostami dokazujucej svoju pravdu seba
Prave som bol v prahe a vidim tam toto,gravitacia nefunguje