Čo (pozitívne) prinášajú cirkvi do moderného života?
ľudia, ktorí ste členom nejakej cirkvi - ako to obohacuje váš život, aká je vaša motivácia participovať v tomto spoločenstve? myslíte, že majú cirkvi vo všeobecnosti pozitívny vplyv na dnešnú spoločnosť? mal by byť vstup do cirkvi podmienený plnoletosťou?
Zavisi od človeka. Napr. všetci moji priatelia sú hlboko veriaci, birmovani, chodia pravidelne na omše, na spovede, sú súčasťou spoločenstva, kde chodia aj 2x týždenne cely život (moj najlepší kamarát aj pracuje pre katolicku cirkev)... A dava im to veľa. ...ja osobne som sa snažila, rok a pol som chodila kazdu nedeľu na omsu, navstevovala som spoločenstvo, modlila sa s nimi. A teda mne osobne to viac vzalo nez dalo. Mala som z toho extrémne zlý pocit. Naviac, síce som veriaca, ale cirkev ako takú vo všeobecnosti nemám rada.
Teda to "viac vzalo než dalo" znamená, že to, čo mi to dalo, je len poznanie, že to nie je nič pre mňa. A o tom, čo mi to všetko vzalo, som sa tu už kedysi veľmi detailne vyjadrovala, a keďže by to vyšlo na ďalšiu takú tu moju "malú esej", tak sa mi to už nechce odznova cele rozpisovat Ale ešte raz, všetci moji priatelia sú hlboko veriaci, viera je pre nich to najdôležitejšie v živote, kresťanské spoločenstvá sú sú ich rodinou akoby a dáva im to nesmierne veľa, robí ich to stastnymi a žijú tým denno denne
podla mna to s plnoletostou by tazko fungovalo v prvom rade kedze väčšina cirkvi je tu krestanskych a ti ti budu citovat tie verse o tom, ako deti ptria bohu a ako im nemas branit atd atd a no velmi im nezakazes nejakym "svetskym zakonom" na to ma nabozenstvo moc az prilis podla mna
no aaa k veci... vyrastala som v krestanskom prostredi a tiez som osoba, ktorej to viac vzalo ako dalo a som rada,ze je to minulost a mozem byt slobodny dospelak
myslim, ze co to cloveku moze dat je zmysel (ale zial pre mna je to falosny zmysel, ktory ma psychicky akurat nicil) a taktiez vztahy, kontakty, ale casto take, co nedokazu akceptovat, ak svoj svetonazor zmenis no... vseobecne spolocenstvo, ale nie idealne
ja osobne nemam rada cirkev podobne ako azizi, ale som za slobodu vo viere, lebo vsetko ostatne moze byt uz len horsie
no vies co, podla mna uz skor by presla ta odluka ako toto. Nechcem bytzla, ale myslim si ze velmi velka cast ludi tomu veri a k tomu patri presne preto,ze v tom vyrastli, boli k tomu vedeni od decka, alebo od velmi citliveho veku atd. toto by ti ziadna cirkev nedovolila, aby preslo velmi rychlo by takto stratili velku cast moci a silni veriaci by ti to duplom nedovolili, keby svoje deti nesmeli v tomto vychovat
ja to "nabozenstvo" beriem stale viac-menej ako krestnastvo na našom uzemi a jedna z velmi zakladnych veci v krestanstve je ucenie, ze clovek patri a potrebuje patrit do cirkvi, ktora ho chrani, posilnuje a bez nej bude strateny a jeho viera bude chabnut, takze preto sa vyjadrujem takto a davam medzi to pomyselen rovna sa, aj ked rozumiem,ze su todve rozdielne veci
zial podobne ucenie som zazila ako u katolikov, taku protestantov, takze stale si myslim, ze prave pre tu silnu skupinu krestanov a pre roznu "mocnost" tam by toto bol problem v kazdom pripade
aaa ano chapem, ze clovek moze vychovat svoje decko v krestanskej viere aj bez cirkvi (ze su taki ludia, co uznavaju krestanstvoa neuznavaju cirkev napr.) ale teraz sa bavime o cirkvi a o jej postojoch, nie o tejto skupine, takze to nemozeme brat z tohto uhla, kedze sa bavime z uhla cirkvi a jej predstavitelov
(a uz tu nebudem spamovat, lebo tu pisem viac jak vsetci ostatni dokopy )
@thunderstorm@2 To by bolo na nesmierne dlho. Každý ma iný príbeh a každému to dava nieco trochu ine. Navac, mne sa tazko píše za nich, keďže ja cirkev nemam rada. Takto... Vsetci chodili na náboženstvo uz od prvej triedy na ZS a milovali to. Povedzme aj navstevovali po skole (miesto družiny) mníšky, ktoré sa o nich starali, rozpravali im o Bohu a tak, robili spolu rozne náboženské hry, aktivity... A bavilo ich to. Domnievam sa, ze spojenie s cirkvou je pre mnohých veriacich ako priame spojenie s Bohom a uz to same ich robí stastnymi. Boli k tomu vychovavani od úplného malinka. Omše ich bavia, obohacuju ich slova farára. Kamarátka bola trebárs aj dlhé roky ministrantka a strasne ju to bavilo. Ďalšej kamarátke zase zomrela maminka, ked mala asi 17 rokov a musela sa sama starat o niekoľko malých súrodencov. Chodila k cirkevnej psychologicke a najma (okrem spoločenstva, v ktorom bola odmala) začala navštevovať aj take cirkevne besedy (niečo ako seanse alebo motivacne cirkevne stretnutia, neviem presne, ale hrozne ma to nahovárala, ked som mala zle obdobie - ze mi to urcite pomoze) a to jej dalo velmi vela, pomohlo jej to prekonať ťažké obdobie. Ďalšia kamarátka zase hra v zbore v dvoch kostoloch pocas omsi a je súčasťou tých spolocenstiev, kde omše prebiehaju a miluje to. Tie spoločenstva, v ktorých hra, sú akoby jej velka rodina, nasla si tam kopu kamarátov a po par rokoch aj vzťah. Ďalší kamarát zase pracuje pre cirkev, je to jeho zivnost a miluje to. Pracoval tam ako dobrovoľník uz odmala. A takto by som mohla pokračovať. No a samozrejme vsetci su súčasťou nejakeho krestanskeho spoločenstva (i ked kazdy iného), navstevujes spoločenstvo 1-2x tyzdenne a tam si nájdeš priateľov, prijmu ta takú, aká si, pomôžu ti kedykoľvek, ked ti je zle, pravidelne sa za teba alebo tvojich blízkych hromadne modlia, ak mas nejaké problemy (alebo tvoji blizki). Aj za mna sa modlili v kamaratovom aj kamaratkynom spolocenstve, a to ma ani nepoznali. No a uz len to samo o sebe, ze sa za teba niekto modli, je nieco uzasne. Pretože tito ľudia su na 100% presvedceni, ze modlitby zaberajú a su ucinne. Ďalšia vec je, ze milujú Boha nadovšetko a takto su s nim akoby v uzkom spojeni (na omsiach, pri modleni v spolocenstve atd.). Je to tema na dlho a najma zle sa mi hovori za druhých ludi, tak aspon tak v skratke. ...Este mi napadlo jedno prirovnanie - niekto odmala miluje spev, no tak si spieva kde môže, chodi na koncerty obľúbených interpretov, chodi na hodiny spevu, do zboru, proste je to jeho zivot a dava mu to energiu. Možno je to nieco aspon trochu podobne Ale hlavne je to spojenie s Bohom, modlitby, omše, byt súčasťou cirkevneho spoločenstva...
Pozitivny vplyv urcite maju. Veriaci sa stretavaju, zdielaju spolocne myslienky dobra, organizuju sa do skupin - spevokoly, tabory, pute, vylety, charita a dobrocinnost, opravy kostolov, budov, cirkevne skoly ako formy vzdelavania...Aj veriaci su len ludia a niektori situaciu zneuziju, ale to je prosto ludska crta, ktora existuje v kazdom spolocenstve, skupine. Podstatou je, ze zaklady su postavene na principe spolocenstva veriacich ludi, ktorym sa neustale pripominaju myslienky ako sirit dobro a lasku a porazat zlo. Ale samozrejme toto je tema na celovecernu obsiahlu diskusiu do rana, lebo cirkvi je na svete milion a kazda ma svoje a tak... Toto bolo skor len take mikro vyjadrenie na tie nase...
A este mam jeden zaujímavý príbeh, ktorý stoji za to. Jedna moja kamarátka (tiež hlboko veriaca) mala komplikovane detstvo, lebo jej rodicia sa stale hádali, otec bol alkoholik, boli tam aj bitky a tak. Nenávideli sa z celej duse, chceli sa rozviesť. Ona ich presvedcila, aby sa obrátili na vieru, porozprávali sa s knazom/biskupom, no a ono to naozaj pomohlo. Ten knaz ich presvedcil, ze rozvod nie je riesenie a odvtedy spolu normálne žijú a vychádzajú. Manzel sa uplne zmenil, prestal piť... A obrátili sa obaja na vieru tak, ze začala byt súčasťou ich kazdodenneho života, motlitby, omše, spovede... Už je to odvtedy asi 10 rokov a stale su spolu viera im doslova zmenila zivot a "napravila" vzťah.
A takých príkladov, kedy ludom viera zmenila zivot ci im pomohla mam z môjho najblizsieho okolia strasne vela. Už aj teraz mi napadli 4 ďalšie príbehy mojich kamarátov...
Asi to ludi nejak vnutorne naplna, kazdy ma nieco take co ho viac alebo menej "uspokojuje" u niekoho je to sport u niekoho cirkev u niekoho kultura a u niekoho krcma
Dava im to falosny pocit lasky od tamtoho na oblaciku ,aj ked ich nikto nema rad . A ked sa im v sne prihovori 'boh' napr. vyhubit neveriacich ,tak to robia s cistym svedomim , 'lebo medved povedal'.
Podla mna su to len fanatici a vyberaju si z nabozenstva co sa im prave hodi. Vsak ani veriaci niesu jednotny ,zalezi na regionu kde sa narodia a vyrastaju a ake hodnoty sa naucili ich rodicia.sa len cudujem ze preco su cesi ovela viac ateisti ako mi
Zriaďujú školy, prevádzkujú charity, starajú sa o pamiatky, tvoria komunity ktoré sa vedia aktívne občiansky angažovať a nielen nepríčetne vybľakovat kraviny ako sa to často prezentuje.
@lukaso121@21 Keď sa im v sne prihovorí 'boh' vyhubiť neveriacich? Keď je niekto psychicky chorý, tak mu prepne aj keď je neveriaci. Či chceš povedať, že veriaci sociopat je nebezpečnejší ako neveriaci?
Ak tu niekto chce cez mrtvoly zaviest odluku cirkvi, tak nech je to fer a nech sa nedotuje ani sport, ani divadla, veda tam chodi viac penazi ako do cirkvi (ktora podporuje udrziavanie pamiatok, charit, skoly a podobne, nejde vsetko na vyplaty).
Kedze je na SK viac veriacich, tak sa dotuje aj cirkev, ak sa to niekedy preklopi a bude viac neveriacich, moze sa cirkev odlucit. Preco su ludia z toho taki rozhodeni nechapem, ja tiez nehulakam, ze moje dane idu na sport, ktory mi je ukradnuty.
U nás cirkev prevádzkuje asi 3 charity, 2 školy, stará sa o svoje pozemky, zriadila parkoviská, ich zatrávnené pozemky sú vždy upravené a autá tam majú prísny zákaz parkovať a myslím si, že sa toho ešte nájde aj viac. Samozrejme ani cirkev nie je dokonalá, ale tak ktorá inštitúcia už je?
fakt ma zaujima, ci chces toto vediet uprimne, alebo lenhladas utvrdenie sa v tom, ze ty si normalna a ostatni su weird..
pytas sa co im to dava...
co ti dava ranna kava? co ti dava cas na birdzi? co ti dava cas pri pozerani serialu, firlmu, citani knihy ci cas s priatelmi na zabave ci pri pive?
nie neporovnavam to, len chcem povedat, ze to co to dava mne moze a zvacsa i bude pre teba nepochopitelne.. nepredstavitelne, neuchopitelne..
posledne 3 dni som stravil s 20 detmi.. bral som si kvoli tomu dovolenku.. robil som to zadarmo..
dalo mi to oddych? nie
dalo mi to peniaze? nie (skor naopak)
dalo mi to dobry pocit? (to by aj ine veci)
dalo mi to nejake vyhody? nie
dalo mi to cosi i ne? nie..
napriek tomu by som do toho siel znova..
takze spaet k viere a cirkvi..
v prvom rade je blbost obmedzovat to na 18+... kazdy rodic ma pravo vychovavat svoje dieta podla seba... takze diktovat niekomu co smie a co nie bude pripominat skor hitlerove a stalinove pokusy odoberat deti a ucit ich co si "stat" (rozumej vacsina, sic teraz aj mensina cez lobbistov) povie co to ma byt.. a ver tomu, ze casom to moze byt nieco s cim suhlasit nebudes! takze stat do toho nema co kecat... je predpoklad, ze kazdy rodic chce dat dietatu do vienka to najlepsie co moze.. a tak ak krestan odovzdava vieru a nekrestan iny moralny ci eticky zaklad a kodex... ale kazdy nieco.. ( s vynimkou tych par "novodobych" co chcu z dietata spravit tabulu rasa do 18ky nech si zvoli same.. takto to sice nefunguje, ale aj oni niecomu veria)..
cim sa dostavame k odpovedi na otazku.. co mi dava viera?
radost, utechu, lasku, hnev, krasu, ludi, pomoc, oporu, poucenie, smer, nadej, zivot, ... a mozem pokracovat...
viera je nieco co cloveka presahuje a zaroven sa v nej skryva obrovska hlbka.. predstav si ju vsak ako tmavu dieru v zemi.. stojac pri nej ti to pride nelogicke ba az hlupe skocit tam ci co i len liezt.. vsak z toho povrchu nevidis ci tam je blato, zlato alebo diamanty... ti vsak, co to riskli, to vedia.. a nasli si tam to svoje... niektori to mai lahsie.. uviedli ich tam rodicia.. ini to stastie nemali a tak sa rozhodli neist tam, alebo bojuju sami so sebou aby to skusili...
ale tak ako nic v zivote, ani to nebude med lizat a jednoduche a na konci zlata bana... proste zivot... len zalozeny na jasne a nie fluidne stanovenych hodnotach...
@azizi@18 vdaka za tie pribehy, aj ked je dolezite si uvedomit, ze to nie "viera" ako "tretia osoba" nieco kona, ale je to prave postoj ludi v ramcih tych vztahov, ktory je potrebne upravit a upriamit na to dolezite..
ak sa dvaja budu citit nenaplneny, lebo vo vztahu nenasli co chceli, ani viera im nepomoze..
ak sa vsak naucia, ze vztah nie je o tom co ja chcem, ale o tom druhom.. o tom robit ho/ju stastnym.. vela sa da napravit a dokazat...
akurat ak su veriaci su tam uplne ine zaklady ako pri neveriacich a teda aj iny zakladny pohlad na nezhody a ich riesenia.. a aj tieto "naoko malickosti" mozu/robia v konecnom dosledku velky rozdiel...
@lukaso121@21 rozpravas o niecom s cim nemas skusenost a vravi z teba viac predsudok nez pravda...
trosku mi to pripomina taketo to:
a) kritizovanie politiky ale nedanie vlastnej koze na trh
b) radenie sportovym trenerom, ked clovek sam ani poriadne nesportuje, toboz ze by sa v tom vzdelaval
c) kritizovanie postojov druhych bez vedomosti o tom, preco to robia, co ich k tomu vedie, ake (dobre) dovody na to maju...
(sic ono to to c) vlastne aj je)...
@thunderstorm
ok mea culpa.. otazka je polozena vseobecne.. nie konkretne personalne...
ako tu ktosi spominal - charitativna cinnost, socialna praca, paliativna opatera.. pricom casto z vlastnych zdrojov a nie zo statnych.. ako mnohi sukromnici..
taktiez je tu vlozenie urciteho zakladneho etickeho a moralneho kodexu do ludi, zalozeneho (napriek vseobecnej nevedomosti a dezinformacii) na vzajomnej laske, pokore a ucte.. kde len tieto tri samostatne by dokazali spravit zo zeme raj...
taktiez je tu starost o dusevne zdravie, kde prave utecha a nadej ktoru cirkvi davaju moze ludi postavit na nohy...
v neposlednom rade su tu dane ktore cirkvi platia z vlastnej cinnosti (prenajmy, vydavatelstva, suveniry a ine veci, ...)
starostlivost o mladych, volnocasove aktivity, tabory... casto najma pre deti vylucene ci deti, ktore si nemozu dovolit bezne/drahe tabory..
skrz cirkvi sa vytvaraju komunity ludi, ktore si vedia vzajomne pomoct a podrzat sa..
(uplne neznamemu cloveku asi nedas 50eur len tak.. ale ak ho trosku poznas a vies ze prechadza krizou a mas na to, pomozes mu skor)...
Cirkev nedáva nič, ale keď človek zažije silnú existenciálnu vlnu a naplno si uvedomí, že zomrie, tak chce veriť, že viera má zmysel. Tuším Kierkegaard hovoril o viere vo vieru. Nevedel som, čo to je, až kým som to na úplnom dne nezažil.
@james98@37 práve pre toto by som sa stal okamžite ateistom, a neviem aké je tvoje teologické vzdelanie, ale máš ho na veľmi nízkej úrovni. ja ti to vysvetlím veľmi jednoducho. žiješ uprostred nejakého spoločenstva ľudí, a chtiac nechtiac, keby si sa každému bližšie venoval, ti povie, že vyznáva nejaký životný štýl, alebo sa riadi nejakým tým "krédom" vďaka čomu ešte ako tak "žije" ak to pre neho má zmysel. a ver mi, že aj veľa mladých... darmo pracujú v nejakej práci, darmo vlastnia nehnuteľnosť, darmo majú vysnívané auto, sú ženatí, vydaté, málokto ti povie, že je skutočne šťastný a naplnený. aj sv. Pavol na začiatku svojho kresťanského znovuzrodenia, pretože bol presvedčený farizej, musel byť "oslepený" zasiahnutý niečím výnimočným, aby pochopil v okamihu, že tomu, čomu veril, čomu slúžil, bolo klamstvo. prečo. on bojoval proti kresťanom, čo považovali židia za sektu. približne o tomto vieš. on bol presvedčený, že robí dobre. ale to, že si o niečom presvedčený z hľadiská duchovného a náboženského, neznamená, že si obsiahol a pochopil pravdu o živote. práve preto biblickí kresťania akéhokoľvek denominácie, teda rimskokatolici,evanjelici a podobne, mimo židovského vyznania, pretože tí neprijali Krista ako božieho syna, nie to za spasiteľa, ako to samozrejme vyznávame všetci kresťania bez rozdielu cirkevného spoločenstva.... a tu je zásadný rozdiel. Náboženstvo mne osobne prináša trvalé uspokojenie, že keď aj v niečom som obmedzovaný v materiálnom živote, čítaním Božieho slova a praktizovaním toho, čo cirkev vo svojej "ponuke má" teda... omše, spovedanie sa, duchovné rozhovory a prijímaním sviatostí sa naozaj upevňujem v poznaní, že jednak boží príchod ježiša krista je naozaj už zanedlho, že Pán prichádza je realita, ktorú sa boja spoznať aj silne veriaci ľudia, opakujem, akéhokoľvek denominačného portfólia kresťanov. A pokiaľ hocijaký pastor, alebo katolícky kňaz a podobne v mene cirkvi mi povie, že drž sa pravdy, ver v Boha, čítaj evanjelium, čítaj bibliu, pristupuj k sviatostiam( pravoslavna, katolícka cirkev) pre cirkvi, ktoré nevyznávajú tieto sviatosti... ver v Boha, ži podľa svedomia, modli sa, horlivo konaj nábožné skutky, nekradni, buď spravodlivý, buď láskavý, maj súcit, maj dobré srdce, ...." Zdržuj svoj jazyk od zlého a svoje pery od reči úlisnej.... Ž 34,14, potom.... bude konať skutky, aké ja konám, ba bude konať ešte väčšie, lebo ja idem k Otcovi. 13A urobím všetko, o čo budete prosiť v mojom mene, aby bol Otec oslávený v Synovi....Ak ma budete prosiť o niečo v mojom mene, ja to urobím. Ján 14,12. ďalej slova Matky Márie na svadbe v káne galilejskej, evanjeliový príbeh tieto slová sú vysoko aktuálne predovšetkým v dnešnom čase, a preto vidíme, že biblia má nadčasové chápanie udalostí, ktoré sa síce neopakujú už, avšak vživote sa vyskytujú situácie, kde stránky biblie mi ponúkajú riešenie, ako mám sa zachovať v siuácii, aby som obstál.... v jánovom evanjeliu....čokoľvek vám povie, urobte to... Jn 2,5.... to je tiež, či sa riadim aj podľa svedomia, aj podľa toho, čo mi povie Boh.. Boh prirodzene ti nebude niečo našepkávať ako nejaký džin. to si mýlia ateisti, ktorí zosmiešňujú vieru v Boha na niečo, čomu sami nerozumejú. Vysvetľovať niekomu, kto neverí v Boha, neuznáva cirkev, vysmieva sa z duchovných akejľkovek denominácii, nerozumie charitatívnym štruktúram v cirkvi akéhokoľvek vyznania, že akú hodnotu má viera a ako drží pri živote napríklad starých ľudí, ktorým naozaj zostal ľudovo povedané ten kostol,ruženec, návšteva kňaza a pod je niečo, aby ko keby si presviedčal nejakého amatéra, že keď montuješ elektrické zariadenie, a tie káble už sú pod vysokým napätím, a nemôžeš sa toho dotýkať mokýrmi rukami, lebo smrť je istá, a on ťa vysmeje, lebo elektrický prúd nevidí, je v podstate "hlupák" a niet v ňom pravdy... rozumieš... učinok cirkvi na vonok je viditeľný v zmene zmýšľania, v konaní dobra a obmedzovania zla v akomkoľvej formáte, čo si môžeš pod pojmom zlo predstavovať. a ak ťa mám a môžem doplniť, .... rozumiem, že možno aj ty si si prešiel istým transformačným myslením, kde si svoju vieru možno musel neustále niečím podložiť a zodpovedať si na otázky, s ktorými si sa musel vysporiadať predovšetkým ty sám (možno aj ja a tak isto plno iných ľudí) ale cirkev mi dáva oporu, že v mojom duchovnom rozhodovacom procese zmeniť seba samého k lepšiemu tak, ako to chce Kristus mi podáva pomocnú ruku, a je tu pre mňa, keby som niečo potreboval, sprostredkuje mi prvky kresťanských úkonov, ktoré praktizovali apoštoli a ostatní v prvoapoštolských časoch, a ktoré sa praktizujú v cirkvách pod vedením Ducha svätého do dnešného dňa. ak by som ťa doplnil... to čo hovorí kierkegaard, ako filozof neviem, ale jedno viem isté, že v ktorom koľvek okamihu v mojom živote, kedy som sa "zakolísal ako strom v silnej búrke" rozhodovacím momentom pre to, či ostatnem pevný boli jednoznačne korene, vďaka ktorým od sviatosti krstu, prijatím sviatosti birmovania, Eucharistie (vašej večere Pánovej v inom zmysle slova, čo rešpektujem) spôsobuje, že nech príde akákoľvek búrka do môjho života, môžem sa mocne oprieť o Boha presne ako to hovorí slová žalmistu... I keby som mal ísť tmavou dolinou,nebudem sa báť zlého lebo ty si so mnou.... Ž 23,4.... A práve preto cirkev je tajomné Kristovo Telo, lebo bez Krista sme ničím.... a toto všetko, ak mám v skratke zhrnúť mi dáva optimizmus do života, že keď mám silnú vieru, a všetko sa zrúti okolo mňa, ostanem stáť, lebo stojím na základe, ktorým je samotný Kristus. a minimálne toto presvedčenie a túto koncept kresťanského života je taký hodnotný, že nijaká filozofia nijakého filozofa, ani nijaké iné náboženstvo ma o opaku nepresvedčí a nedá toľko nádeje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
no aaa k veci... vyrastala som v krestanskom prostredi a tiez som osoba, ktorej to viac vzalo ako dalo a som rada,ze je to minulost a mozem byt slobodny dospelak
myslim, ze co to cloveku moze dat je zmysel (ale zial pre mna je to falosny zmysel, ktory ma psychicky akurat nicil) a taktiez vztahy, kontakty, ale casto take, co nedokazu akceptovat, ak svoj svetonazor zmenis no... vseobecne spolocenstvo, ale nie idealne
ja osobne nemam rada cirkev podobne ako azizi, ale som za slobodu vo viere, lebo vsetko ostatne moze byt uz len horsie
zial podobne ucenie som zazila ako u katolikov, taku protestantov, takze stale si myslim, ze prave pre tu silnu skupinu krestanov a pre roznu "mocnost" tam by toto bol problem v kazdom pripade
(a uz tu nebudem spamovat, lebo tu pisem viac jak vsetci ostatni dokopy )
no ja keby som prišla za kamarátom mu porozprávať o svojich problémoch a on mi povie, že sa za mňa pomodlí, tak mu jednu bez srandy natiahnem
Podla mna su to len fanatici a vyberaju si z nabozenstva co sa im prave hodi. Vsak ani veriaci niesu jednotny ,zalezi na regionu kde sa narodia a vyrastaju a ake hodnoty sa naucili ich rodicia.sa len cudujem ze preco su cesi ovela viac ateisti ako mi
Ak tu niekto chce cez mrtvoly zaviest odluku cirkvi, tak nech je to fer a nech sa nedotuje ani sport, ani divadla, veda tam chodi viac penazi ako do cirkvi (ktora podporuje udrziavanie pamiatok, charit, skoly a podobne, nejde vsetko na vyplaty).
Kedze je na SK viac veriacich, tak sa dotuje aj cirkev, ak sa to niekedy preklopi a bude viac neveriacich, moze sa cirkev odlucit. Preco su ludia z toho taki rozhodeni nechapem, ja tiez nehulakam, ze moje dane idu na sport, ktory mi je ukradnuty.
všetko je to rozpísané tu
» www.minedu.sk/financovanie-sp...
U nás cirkev prevádzkuje asi 3 charity, 2 školy, stará sa o svoje pozemky, zriadila parkoviská, ich zatrávnené pozemky sú vždy upravené a autá tam majú prísny zákaz parkovať a myslím si, že sa toho ešte nájde aj viac. Samozrejme ani cirkev nie je dokonalá, ale tak ktorá inštitúcia už je?
fakt ma zaujima, ci chces toto vediet uprimne, alebo lenhladas utvrdenie sa v tom, ze ty si normalna a ostatni su weird..
pytas sa co im to dava...
co ti dava ranna kava? co ti dava cas na birdzi? co ti dava cas pri pozerani serialu, firlmu, citani knihy ci cas s priatelmi na zabave ci pri pive?
nie neporovnavam to, len chcem povedat, ze to co to dava mne moze a zvacsa i bude pre teba nepochopitelne.. nepredstavitelne, neuchopitelne..
posledne 3 dni som stravil s 20 detmi.. bral som si kvoli tomu dovolenku.. robil som to zadarmo..
dalo mi to oddych? nie
dalo mi to peniaze? nie (skor naopak)
dalo mi to dobry pocit? (to by aj ine veci)
dalo mi to nejake vyhody? nie
dalo mi to cosi i ne? nie..
napriek tomu by som do toho siel znova..
takze spaet k viere a cirkvi..
v prvom rade je blbost obmedzovat to na 18+... kazdy rodic ma pravo vychovavat svoje dieta podla seba... takze diktovat niekomu co smie a co nie bude pripominat skor hitlerove a stalinove pokusy odoberat deti a ucit ich co si "stat" (rozumej vacsina, sic teraz aj mensina cez lobbistov) povie co to ma byt.. a ver tomu, ze casom to moze byt nieco s cim suhlasit nebudes! takze stat do toho nema co kecat... je predpoklad, ze kazdy rodic chce dat dietatu do vienka to najlepsie co moze.. a tak ak krestan odovzdava vieru a nekrestan iny moralny ci eticky zaklad a kodex... ale kazdy nieco.. ( s vynimkou tych par "novodobych" co chcu z dietata spravit tabulu rasa do 18ky nech si zvoli same.. takto to sice nefunguje, ale aj oni niecomu veria)..
cim sa dostavame k odpovedi na otazku.. co mi dava viera?
radost, utechu, lasku, hnev, krasu, ludi, pomoc, oporu, poucenie, smer, nadej, zivot, ... a mozem pokracovat...
viera je nieco co cloveka presahuje a zaroven sa v nej skryva obrovska hlbka.. predstav si ju vsak ako tmavu dieru v zemi.. stojac pri nej ti to pride nelogicke ba az hlupe skocit tam ci co i len liezt.. vsak z toho povrchu nevidis ci tam je blato, zlato alebo diamanty... ti vsak, co to riskli, to vedia.. a nasli si tam to svoje... niektori to mai lahsie.. uviedli ich tam rodicia.. ini to stastie nemali a tak sa rozhodli neist tam, alebo bojuju sami so sebou aby to skusili...
ale tak ako nic v zivote, ani to nebude med lizat a jednoduche a na konci zlata bana... proste zivot... len zalozeny na jasne a nie fluidne stanovenych hodnotach...
ak sa dvaja budu citit nenaplneny, lebo vo vztahu nenasli co chceli, ani viera im nepomoze..
ak sa vsak naucia, ze vztah nie je o tom co ja chcem, ale o tom druhom.. o tom robit ho/ju stastnym.. vela sa da napravit a dokazat...
akurat ak su veriaci su tam uplne ine zaklady ako pri neveriacich a teda aj iny zakladny pohlad na nezhody a ich riesenia.. a aj tieto "naoko malickosti" mozu/robia v konecnom dosledku velky rozdiel...
trosku mi to pripomina taketo to:
a) kritizovanie politiky ale nedanie vlastnej koze na trh
b) radenie sportovym trenerom, ked clovek sam ani poriadne nesportuje, toboz ze by sa v tom vzdelaval
c) kritizovanie postojov druhych bez vedomosti o tom, preco to robia, co ich k tomu vedie, ake (dobre) dovody na to maju...
(sic ono to to c) vlastne aj je)...
smutne..
ok mea culpa.. otazka je polozena vseobecne.. nie konkretne personalne...
ako tu ktosi spominal - charitativna cinnost, socialna praca, paliativna opatera.. pricom casto z vlastnych zdrojov a nie zo statnych.. ako mnohi sukromnici..
taktiez je tu vlozenie urciteho zakladneho etickeho a moralneho kodexu do ludi, zalozeneho (napriek vseobecnej nevedomosti a dezinformacii) na vzajomnej laske, pokore a ucte.. kde len tieto tri samostatne by dokazali spravit zo zeme raj...
taktiez je tu starost o dusevne zdravie, kde prave utecha a nadej ktoru cirkvi davaju moze ludi postavit na nohy...
v neposlednom rade su tu dane ktore cirkvi platia z vlastnej cinnosti (prenajmy, vydavatelstva, suveniry a ine veci, ...)
starostlivost o mladych, volnocasove aktivity, tabory... casto najma pre deti vylucene ci deti, ktore si nemozu dovolit bezne/drahe tabory..
skrz cirkvi sa vytvaraju komunity ludi, ktore si vedia vzajomne pomoct a podrzat sa..
(uplne neznamemu cloveku asi nedas 50eur len tak.. ale ak ho trosku poznas a vies ze prechadza krizou a mas na to, pomozes mu skor)...
a asi by som mohol pokracovat...
co bola jedna z prvych veci co som napisal..
preco sa potom pytas?