Je to veľmi zvláštne. Vesmír vznikol veľkým treskom a stále sa rozpína. Otázka ale znie-do čoho? Niekto tvrdí,že sa tam nenachadza nič-akási prázdnota. Prirovnajme vesmír k balónu-fúkaš doň a rozpína sa v priestore,nie do ničoho..
lenze balon nie je vesmir. balon sa rozpina do tohto priestoru. to co je mimo vesmiru, sa neda presne definovat. mozno tam je nic, mozno ine vesmiry. myslim ze to je vecna otazka, tak ako ci existuje boh alebo ako vznikol vesmir
Neviem ci by konkretne nas tato otazka mala trapit, no kazdopadne, ak sa vesmir rozpina a rastie, tak kym by sme doleteli na terajsi okraj vesmiru, tak sa zrejme medzitym rozpinal a vyvijal dalej a museli by sme letiet dalej, atd atd.
jedna z teorii vravi ze vesmir ma tvar gule a ked sa dostanes na jeden koniec tak sa zhmotnist na opacnom konci takze z neho neuniknes. kto vie co je na tom pravdy...
Nuz ja som pocul, ze vesmir ma tvar futbalovej lopty (tvoreny z tych 5uholnikov). Ale kazdopadne je to zaujimava otazka, mozno tam je cira energia a mozno len dalsi vesmir len s inymi podmienkami.
Btw kantlaplasova teoria co vy na nu? (nas vesmir bol z chaosu formovany silami k poriadku a tie sily stale posobia tak z poriadku zas prejde do chaosu) Podla mna to ma cosi do seba, ked to spojim s povodnou otazkou ak je za vesmirom energia, ta sa musi teraz stlacat az dosiahne akusi kriticku hodnotu a potom sa vesmir zas zacne zmensovat..
Jj Chavez s tou teoriou suhlasim aj ked ju pod tym nazvom pocujem prvy krat. Lenze potom je tu dalsia otazka a to je, v com sa nachadza vesmir? predsa nemoze byt nieco v nicom. A potom kde sa nachadza to nieco v com je vesmir? A tak dalej.. Myslim ze na to aby clovek dokazal zodpovedat tieto otazky vyuziva az prilis maly potencial svojho mozgu.
Ale asi vsetci ste poculi o hyperkocke a co ak je vesmir prave nieco taketo?
to je skutocne na scvoknutie debata tak sa v skole pekne vlea ucte aby ste prisli s niakou hypotezou ktoru 100 rokov po vasej smrti odvratia taky v tom vidim zmysel...
Majlos: sak o tom to je. 4 dimenzia je cas, ono sa to nakreslit da len tak nejako ako to vidis na obrazku, ale ked si to prestudujes poriadne podla tych farieb, tak zistis ze ta kocka je vlastne nekonecna, tak ako aj "vraj" vesmir. Btw "horor" kocka 2 (hyperkocka) si videl nie? Tak tam sa to dalo celkom dobre pochopit..
Chcel by som vediet v akej fáze sa nachádza vesmír-rozpínanie,zmrštovanie? A ak sa úplne zmrští tak zahinieme? Kedy to bude? Budeme vtedy ako civilizácia existovat? Čo myslíte?
Typek: ale o tom to je, vies kolko teorii bolo mylnych? Ale kazda z nich posunula vedu vpred. Zober si naprikald ako sme sa dostali k tomu, ako vyzera atom. Predtym bolo niekolko chybnych teorii. Kedze sa niekomu podarilo ich vyvratit, prisiel aj s teoriou, ktora to jaski vylepsila.
Btw zober si naprikald staroveke grecko a atomistov, ti sa nemylili az tak vo svojej teorii a to tedap rehlasili nieco co sa nam podarilo dokazat o niekolko stoviek rokov neskor.
Escalator: Nuz ked sa vesmir zmrsti, tak si bud isty, ze skapeme a nepomoze nam asi nic (jedine, ze by sme vedeli zit za hranicou vesmiru a vedeli sa tam jaksi dostat...)
ja to chapem takto: existuje len vesmir (albo viac paralelnych vesmirov) neexistuje co je za vesmirom... to je ako keby si stal na severnom pole a pytal sa ktorym smerom je severny pol... juznym smerom je juzny pol a severnym smerom je tiez severny pol... a k tomu rozpinaniu: Vesmir sa nerozpina niekam, rozpina sa sam priestor..
aaa co ked sa vesmir vobec nerozpina ani nezmrstuje aa proste len inak formuje aa ludia maju taky pocit ako by menil svoju velkost?? podla man moze byt kludne realne ze vesmir neni v nicom pretoze vsetko je vo vesmire....Co vy na to???
no tak proste casopriesotor sam osebe je vsetko co existuje.. ja viem ze ta to laka spytat sa v com je vesmir, co bolo pred big-bangom ale uvedom si ze takto by si potom mohol pokracovat donekonecna.. (a mozno aj realne mozes) neviem, mozno sa to neskor vyvrati ale zatial si myslim ze vesmir ma casovy pociatok a je mozno nekonecny, mozno konecny, kazdopadne je len jeden a nic ine uz nie je
presne tak, aaa kto vyvrati napriklad to ze uz v case big bangu vesmir fungoval aaa vlastne big bang sa stal v nom??? aaa xcel by som fakt pocut nejaku jednoznacnu definiciu vesmiru ...pozna niekto nejaku??
Chavez: to s tou teoriou som tiez pocula a sa mi asi najviac paci A myslim, ze je viac ako len mozna. Sak nic nie je naveky a aj energia abo co rozpina "nas" vesmir, musi dako dojst, sa minut a potom...sa to zacne zmrstovat. A som aj pocula, ze vedci dako dokazu zistit, ked sa vesmir zacne zmrstovat...ze sa tie latky, molekuly ci co to tam je, zacnu k sebe viacej zhustovat a taksa to da zistit tusim tak nejka to bolo pisane
Drake20: ako mozumat ludia POCIT ze sa vesmir meni? ty to dako citis? na vzduchu, vode...ci...?... ...a vsetko je vo vesmire?...nemyslim si, za vesmirom je este NIECO...to, co tu uz bolo spominane, ako nejaky priestor, CASOpriestor..neviem...to je uz na mna vela
Piata základná poučka kozmológie vraví o predpoklade, že raný vesmír mal veľkú hustotu a veľkú energiu. Model "horúceho" VT, najprv vesmír začínal v singularite, t.j. všetky časy a všetky miesta sú totožné, a teda VT neprebiehal v priestore, ktorý by tu bol predtým, ale všetok priestor začal vznikať a dal sa do pohybu počas VT. Ani sa neodohral v nejakej vzdialenej lokalite. Stal sa presne tam, kde som ja, a všade inde. VT nebol explózia. Všetko ostalo, iba priestor sa rozpínal. Vesmír je pokračujúci príbeh...
Dovolila som si takýto výňatok, lebo vlastnými slovami by som to nevedela takto podať a ani mi to k šťastiu nechýba...z tohto vyplývajú už akési paradoxy, tých je však viac a pre vedcov escalatorova otázka je provokačná, ako sa uvádza v knihe
myslim, ze za vesmirom sa nenachadza nic, mozno ak vakuum... momentalne sa vesmir rozpina. da sa to chapat, ze vesmir je z velkeho poctu vln, ktore sa stale roztahuju a roztahuju, a ked sa roztiahnu, vesmir sa zacne zase zmrstovat. a myslim, ze keby big bang nastal vo vesmire, vesmir by zanikol....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
zamýšlať sa nad touto otázkou by nás asi priviedlo do blázinca, aj keď je to zaujímavá otázka...
Ktovie, ale vtipna tema.
Btw kantlaplasova teoria co vy na nu? (nas vesmir bol z chaosu formovany silami k poriadku a tie sily stale posobia tak z poriadku zas prejde do chaosu) Podla mna to ma cosi do seba, ked to spojim s povodnou otazkou ak je za vesmirom energia, ta sa musi teraz stlacat az dosiahne akusi kriticku hodnotu a potom sa vesmir zas zacne zmensovat..
Ale asi vsetci ste poculi o hyperkocke a co ak je vesmir prave nieco taketo?
Btw zober si naprikald staroveke grecko a atomistov, ti sa nemylili az tak vo svojej teorii a to tedap rehlasili nieco co sa nam podarilo dokazat o niekolko stoviek rokov neskor.
Escalator: Nuz ked sa vesmir zmrsti, tak si bud isty, ze skapeme a nepomoze nam asi nic (jedine, ze by sme vedeli zit za hranicou vesmiru a vedeli sa tam jaksi dostat...)
tak pravdaze
Chavez: to s tou teoriou som tiez pocula a sa mi asi najviac paci A myslim, ze je viac ako len mozna. Sak nic nie je naveky a aj energia abo co rozpina "nas" vesmir, musi dako dojst, sa minut a potom...sa to zacne zmrstovat. A som aj pocula, ze vedci dako dokazu zistit, ked sa vesmir zacne zmrstovat...ze sa tie latky, molekuly ci co to tam je, zacnu k sebe viacej zhustovat a taksa to da zistit tusim tak nejka to bolo pisane
Drake20: ako mozumat ludia POCIT ze sa vesmir meni? ty to dako citis? na vzduchu, vode...ci...?... ...a vsetko je vo vesmire?...nemyslim si, za vesmirom je este NIECO...to, co tu uz bolo spominane, ako nejaky priestor, CASOpriestor..neviem...to je uz na mna vela
Piata základná poučka kozmológie vraví o predpoklade, že raný vesmír mal veľkú hustotu a veľkú energiu. Model "horúceho" VT, najprv vesmír začínal v singularite, t.j. všetky časy a všetky miesta sú totožné, a teda VT neprebiehal v priestore, ktorý by tu bol predtým, ale všetok priestor začal vznikať a dal sa do pohybu počas VT. Ani sa neodohral v nejakej vzdialenej lokalite. Stal sa presne tam, kde som ja, a všade inde. VT nebol explózia. Všetko ostalo, iba priestor sa rozpínal. Vesmír je pokračujúci príbeh...
Dovolila som si takýto výňatok, lebo vlastnými slovami by som to nevedela takto podať a ani mi to k šťastiu nechýba...z tohto vyplývajú už akési paradoxy, tých je však viac a pre vedcov escalatorova otázka je provokačná, ako sa uvádza v knihe
a môže byť aj nesprávna...ktovie alebo bohvie...
ked sa vratim tak vam to poviem a potom pojdem pohladat boha, ze ci naozaj existuje...
Ale to s tym, ze co je po smrti uz odomna necakajte