Ja som raz videla v telke dokument o ľuďoch, ktorí sa zabili sami a rozprávala tam jedna slečna, ktorú sa podarilo zachrániť, a hovorila, že kým ju zachránili, tak sa jej stále dookola opakoval ten istý deň, a vždy skončil tým, že pojedla lieky, kým ju prebrali, tak to zažila strašne veľakrát, a že to bolo peklo a už to nikdy neurobí... Ale toto asi nie je odpoveď na tvoju otázku sorry, neviem, ja dúfam, že nikoho duša nepôjde nikam..
Bude musiet byt v ocistci tolko rokov alebo este viac ako zil na zemi a prezit si tam to utrpenie, ktore mal mat na zemi... tam bezi cas inac a pomalsie ako v nasom svete.
Citala som o tom ale uz si nepamatam presne.
Duši sa nič nestane. Duša sa nedá zničiť a taký človek, ktorý spácha samovraždu skončí na veľmi dlhú dobu ako duch (nie je to nič príjemné) Duša a duch nie je to isté. Telo je hrubohmotný obal a duch je človek s jemnohmotným obalom, ktorý prišiel o svoje hrubohmotné fyzické telo. A duša nie je hmotná, nedá sa odmerať, odvážiť... No a samovraždy nie sú priaznivé. Samovrah tým nič nevyrieši a v budúcom živote bude musieť čeliť rovnakej situácii kvôli ktorej sa zabil pokým si ňou neprejde resp. ju nevyrieši.
Samovrahovia tiež často končia v budúcich životoch ako postihnutí ľudia... Za to, že si nevážili svoje telo, zničili si ho a ako trest potom dostanú poškodené... A celkovo znovuzrodenie a vývoj cez embryo je vraj veľmi hnusný pocit. Ale na to si nepamätáme...
buddhizmus ktorému som celkom dlho celkom veril vraví že taká duša ide okamžite automaticky do random novorodenca, aby si odžila zvyšok toho času z ktorého sa pokúsila utiecť, a že to sú potom tí ľudia čo zomierajú mladí.
po normálnej smrti naproti tomu duša dostane trochu času na oddych, a sama si vyberie svoj nasledujúci život.
@darksider96 na to ako osvietene sa snažíš pôsobiť, toto je dosť hlúpy názor.
"ako trest" - nekonečná, multidimenzionálna existencia, Všehomír, ktorý všetko vidí a je všetkým má potrebu robiť takú malichernú ľudskú činnosť ako je trestanie.
...nekonečná, multidimenzionálna existencia, Všehomír, ktorá chápe všetko, lebo vie všetko, a teda aj plne chápe prečo človek spáchal samovraždu... ho bude trestať za nejaký čin ktorý plne chápe...
i don't think so.
System of a Down má o tom pesničku, Chop Suey.
"Why have you forsaken me of trust in my self-righteous suicide?"
V zmysle, ako to chápem ja, "prečo nedôveruješ že som na to mal dobrý dôvod?"
Ale pýtajú sa to smerom na ľudí... a na ten typický kresťanský koncept Boha, že prečo je zrazu človek zlý len kvôli tomu že proste nezvládal z nejakého dôvodu už ďalej žiť.
@anoname@11 Nemyslel som to doslovne. Reálne je takto - to čo zasejes, tak to zoznes. V mojom blogu na birdzi Filozofia prázdnoty, a potom ešte v blogu Polnočne myšlienky o osude a slobodnej vôle som si dal na tom viac záležať.
Ten, kto spachal samovrazdu sa chcel vyslobodit z nekonecneho utrpenia ktore zaziva skor. Inak by trpel dalej acakal by na prirodzenu smrt. Zaver je rovnaky.
@milgamman@7 len uvazujem, ale v ocistci by v podstate uz nemal bezat cas, nie v zmysle nasich hodin, mozno pocitany individualne podla "modlitieb a obiet zo zeme" za tu dusu.. podla poctu dusi, ktore idu priamo do neba.. kedze to samotne utrpenie tam spociva uz len v tom, ze mas sice na dosah "vecnu blazenost", ale stale len na dosah.. nezazivas ju..
otazka je, ci skutocne samovrazda vedie cloveka len do ocistca alebo priamo do pekla.. tam je potrebne posudzovat aj dovody preco k nej doslo - donutenie, psychicky stav, samostatne vyvolany, cudzim pricinenim, ...
@johnysheek@14 o tejto tem som citala v knihe Dostante nas odtialto! Nepamatam si uz presne ako to tam bolo ale mozem neskor dat sem. Inac velmi dobra kniha a lahka na citanie, odporucam precitat
Ano samozrejme vsetko je od pripadu k pripadu. Ale to nam neprinalezi sudit, vsak?
@johnysheek@14 myslím si že teologia sa mýli, pretože v očistci nutne musi prebiehať čas, pretože očistec je dočasná forma očisty duše ako tomu veríme v teologii. čas neplynie v nebi a pekle a dovod je jednoduchý. pokiaľ sa duša dostane do pekla, je koniec. do neba, tak isto. z ani jedneho stavu niet navratu. pokiaľ v rozmere rim kat teologie (pravoslavni očistec neveria) berieme očistec, tak očistec je duchovno hmotný stav, ktorý večne trvať stopercent nemôže. pokiaľ niektorí svätí mali videnie, že duša toho človeka bude v očistci do konca vekov, teda aj keby tam reálne bola, nie je to naveky. je to len do konca časov, a ten koniec časov reálne nastane.
jeden môj známy spáchal samovraždu (vyskočil asi z 8 poschodia činžáku) a dokonca mal katolícky pohreb so sv. omšou v kostole.
v horizonte ešte asi 20 rokov dozadu by táto možnosť neexistovala.
zver všetko do božieho milosrdenstva, konaj dobro a o ostatné sa nestaraj Boh vyrieši všetko za teba
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a teraz vážne, čo sme deti v škôlke aby sme verili na dušu?
A este verime v krestanstvo ci budhizmus , nestaci verit len v dusu ale aj v nejakeho Boha lebo takto ta dusa poputuje do pneumatik
Citala som o tom ale uz si nepamatam presne.
po normálnej smrti naproti tomu duša dostane trochu času na oddych, a sama si vyberie svoj nasledujúci život.
@darksider96 na to ako osvietene sa snažíš pôsobiť, toto je dosť hlúpy názor.
"ako trest" - nekonečná, multidimenzionálna existencia, Všehomír, ktorý všetko vidí a je všetkým má potrebu robiť takú malichernú ľudskú činnosť ako je trestanie.
...nekonečná, multidimenzionálna existencia, Všehomír, ktorá chápe všetko, lebo vie všetko, a teda aj plne chápe prečo človek spáchal samovraždu... ho bude trestať za nejaký čin ktorý plne chápe...
i don't think so.
System of a Down má o tom pesničku, Chop Suey.
"Why have you forsaken me of trust in my self-righteous suicide?"
V zmysle, ako to chápem ja, "prečo nedôveruješ že som na to mal dobrý dôvod?"
Ale pýtajú sa to smerom na ľudí... a na ten typický kresťanský koncept Boha, že prečo je zrazu človek zlý len kvôli tomu že proste nezvládal z nejakého dôvodu už ďalej žiť.
otazka je, ci skutocne samovrazda vedie cloveka len do ocistca alebo priamo do pekla.. tam je potrebne posudzovat aj dovody preco k nej doslo - donutenie, psychicky stav, samostatne vyvolany, cudzim pricinenim, ...
Ano samozrejme vsetko je od pripadu k pripadu. Ale to nam neprinalezi sudit, vsak?
jeden môj známy spáchal samovraždu (vyskočil asi z 8 poschodia činžáku) a dokonca mal katolícky pohreb so sv. omšou v kostole.
v horizonte ešte asi 20 rokov dozadu by táto možnosť neexistovala.
zver všetko do božieho milosrdenstva, konaj dobro a o ostatné sa nestaraj Boh vyrieši všetko za teba