Rozmýšľam o anorektičkách ako je možné,že sú také vychudnuté a myslia si že sú tučné. Nemám nič proti nim.Myslím,že by im mali ľudia nejako pomôcť. Podľa mňa je to dosť smutné ak niekto trpi anorexiou alebo aj bulímiou ak máte záujem vyjadrite svoj názor.
na každej takto postihnutej osôbke záleži, či skutočne sa chce z toho dostať..
nepoznám aké sú výsledky liečby takýchto prípadov, či vôbec sa človek dostane do "normálu" a dokáže fungovať...
jedno platí ale aj tu, treba na to pevnú vôľu, aby sa tej liečbe človek podvolil...
a potom je tu aj druha strana, rodička, priatelia, ich postoj a pomoc, chorý človek to veľmi potrebuje...
@marcello111 áno máš pravu no e to určite pre ne veľmi ťažké a vraj mnohé zomrú mne len však nejde do hlavy ako je možné, že sú také chudučké a stále si myslia, že sú tučnné
hociaku inu chorobu by som viac, nez ppp. je to zavislost, akurat s tym, ze si tomu vystavovana kazdy den, kazdych par hodin, rano sa budis s tym, ze sa fyzicky nenavidis, s tou istou myslienkou zaspavas, nemozes sa pri nikom uvolnit, dotyky ta desia, lebo co ak to vidi aj ten druhy takym sposobom ako ty, doma placuca rodina a v zrkadle vacsie a vacsie kruhy pod ocami. liecba je malo, lieky su malo, nemocnica je malo, lebo ty vlastne nechces prist o svoju vynimocnost
je to prosto psychicka choroba, taketo otázky by sme mohli klásť na všetko a bolo by to až smiešne.. čo si má človek myslieť o psychickej chorobe? To čo u každej inej, že by sa mala liečiť ako najlepšie vie... Nič viac, nie som na taketo veci nejaky sentimentál...
@skvrnka Akoze, nie ze by antifunebracka nebol blbec, ale ono to je v podstate zavislost, urcitym sposobom.
Samozrejme, dal sa tento nazor prezentovat aj inteligentnejsie.
@staphylococcus Ako kludne mi to rozpis. Mne ale ako z faktickeho hladiska sa to neda svojim sposobom porovnavat - tieto dve veci.
Zatial co zavislost mi pride ako dopad a puto zviazane a potrebne navykom na drogu, ktora prinasa po vpraveni do organizmu chemicku/psychicku zmenu tela,
anorexia a bulimia mi pridu ako cisty psychicky stav, sposobeny samotnou osobnostou cloveka, temperamentom, genetickymi predispoziciami, blablabla, proste problem mysle. Pride mi to skor podobne psych. chorobam ako depresia (ak vacsinou nie su a&b sprievodnym javom, alebo javom vychadzajucim).
Cim chcem povedat jedno. Maju sice spolocne, ze dochadza k naruseniu postojovej a hodnotovej stranky, ale je velky rozdiel ci je to sposobene takpovediac vlastnym pricinenim (to ze si anorektik alebo bulimik samozrejme je to ze tak konas, ale myslim ten uplny "zaciatok" kde to zacina a to co ta k tomu vedie - v mysli cloveka).
A to s tymi neinteligentnymi pipkami - vacsinou su tieto osoby velmi inteligentne alebo teda perfekcionisticke, mozno aj trochu citlivejsie a nesebavedome, proste tam to vychadza z povahy ci pripadne skusenosti a inych vplyvov a nastavenych podmienok (toto je na dlhu polemiku).
Zatial co drogovu zavislost moze mat hocijake pako co drogy uziva, bez ohladu na osobnost, minulost, zalozenie, vek, atd, atd.
Ak sa narazalo na tu postojovu stranku a hodnotovu orientaciu, ano, pripustam, ze u oboch dochadza k naruseniu tejto veci, ale anorexia a bulimia sa formuje dlho dlho predtym ako vypukne (myslim tou postojovu strankou voci sebe samemu), zatial co pri drogovej zavislosti k nej dochadza az po konzumacii drog.
Mozno narazate na to, ze zavislost po "pozornosti" inych, sebapozkodzovani (to nejedenie, zvracanie) neviem. Ale toto je sprievodny jav a takato "zavislost" sa v ziadnom pripade neda porovnavat so zavislostou ako je alkoholizmus.
@skvrnka akoze, s tymi neinteligentymi pipkami zase nesuhlasim! a ano, beriem to z urciteho hladiska ako zavislost na pozornosti, sebaposkodzovani, zavislost na chudosti, chudnuti...
@staphylococcus Beruc do uvahy toto tvrdenie, tak sme vsetci zavisli. Na laske, stasti, dotyku, potrebe bezpecia, streche nad hlavou (i ked toto je potreba skor), rodicoch (toto asi tiez), sebarealizacii, potrebe ocenenia.
Ale nadavat cloveku ze ked mal cele destvo nedostatok lasky, ocenenia, pozornosti, whatever (co su fakt primarne potreby kazdeho) ze mu to po rokoch prerastie do niecoho takehoto... No.
Ale prave som len tak pozerala googel, ci predsa len anorexiu a bulimiu nezaraduju v kategorii psychickych chorob medzi zavislosti a ajhla, ano, i ked mi to pride strasne zvratene. Tak teda zavislost.
Mea culpa.
@skvrnka Tak napriklad ta strecha nad hlavou (ukryt) je primarna potreba kazdeho zivocicha - ked to uz ides brat takto absurdne tak sme zavisli aj na jedle, vode a kysliku .
Inak, ja som tiez mala cele detstvo nedostatok lasky, pozornosti, ocenenia a jedine, k comu to viedlo je, ze som si tu lasku, pozornost a ocenenie vydobila tym, ze som svojmu okoliu dokazala, ze som toho hodna.
A okrem toho som bola vlastnymi rodicmi sikanovana za nadvahu, dokazala som sa jej zbavit zdravym sposobom, tak mi sakra nevravte, ze za to nemozu!
Prepac, ale pre mna je to fakt niekde na urovni toho alkoholizmu...
@staphylococcus Zial, nie sme osobnosti alá pasova vyroba volkswagen. Rovnake. To co ty vies prekonat (a nehovorim, ze to pre teba bolo lahke ako pierko), nemusi niekto iny zvladat. A naopak. Kazdy mame iny objem schopnosti a vlastnosti.
Hovoris, ze ty si si ju vydobila, ze si hodna. Respektovanie cloveka, akceptacia, porozumenie a nezhadzovanie by malo byt zakladnym prejavom ludskosti kazdej bytosti. Ale nevies to ty a uprimne neviem to ani ja (vlastne asi len malokto), ale mali by sme sa na to navzajom upozornovat.
Ja som tiez schudla vela kil, o to viac viem, ze ake su veci kde sa treba snazit, tazke a nikomu nejdem vycitat ze neschudne.
Co depresie, za tie si clovek tiez moze sam? Posttraumaticky stresovy syndrom ked ti odtrhne nohu? Rozne uzkostne stavy/poruchy?
Proste uz len to ze drogove zavislosti su vpacene niecim "navyse" do organizmu" a pri bulimii a anorexii je to absentujucimi pocitmi/emociami v mozgu ma nuti to rozlisovat.
@skvrnka nie, depresie, posttraumatic stress disorder a pod. su pre mna nieco uplne ine.
Absentujuce emocie...to je nejak podlozene, alebo to tak len ty vnimas? Nemyslim si, ze by to tak bolo. Drogova zavislos/alkoholizmust moze byt tiez sposobena neuspechmi v zivote, stratou prace, rozpacom manzelstva, nedostatkom lasky, atd.
@staphylococcus No tak ako pri depresii absentuje stastie, posttraumatickom pocit bezpecia, uzkostiach istota, tak tu tiez je to podla mna hlavne o chybani pocitov.
Zavislost je medzinarodne klasifikovana WHO ako nieco, blablabla... kde sa musi ukazovat nejaka droga/liek a jej pozivanie/vpracovanie do organizmu (a daky negativny dopad). To mi tiez pri anorexii a bulimii chyba.
Navyse ak sa zavislost ma potvrdit, je tam tusim sest bodov a musia sa splnit aspon tri, aby to bolo povazovane za zavislost (craving, abstaky, strata sebakontroly (na latku), zvysovanie davok v priebehu casu, vytvaranie si imunity na stale vacsie a vacsie mnozstva, odsuvanie konickov, prace a zalub, neprestavanie aj ked si clovek uvedomuje poskodenia (s tymto jedinym bodom azda suhlasim)... este daco asi este, nie som encyklopedia).
Ano. Zavislost moze byt "len" dosledkom zlej zivotnej situacie - najma socialnej. Nasleduje nie celkom vhodne konanie. Ale zavislost nastava az po konzumacii.
A&B zacinaju v hlave. A nie su nieco, co moze clovek pevne vziat do ruk. Proste myslenie/povahu tazko zmenis.
,,Poruchy príjmu potravy bývajú často prirovnávané k závislostiam rovnakého druhu ako je alkoholizmus, narkománia či gemblérstvo. Lenže alkoholu, drogám či hracím automatom sa dá vyhnúť, no jedlu nikdy. Potreba potravy patrí medzi základné biologické potreby, slúži pudu sebazáchovy."
O tomto cely cas hovorim.
Zial v tomto sa nazory na to zchadzaju. Klasifikovane je to ako zavislost, mne to prijde ako bullshit. Su aj taky co to zaraduju medzi psychicke poruchy avsak nie zavislosti.
@skvrnka stratu sebakontroly mas, zvysovanie "davok" (tj cim dalej tym vacsie upieranie jedla pri anorexii) mas, vytvaranie si imunity - telo sa brani tvojim pokusom este viac ho vyhladovat - cize mas, odsuvanie prace, konickov, jednoznacne mas. V prenesenom zmysle sa daju najst skoro vsetky.
@staphylococcus V prenesenom vyzname. Bavime sa o chorobe/ach, kde prenesene vyznamy su akurat tak na dve veci, ked daco definovat, tak konkretne a vhodnou diagnostikou s konkretnymi parametrami.
Ja tiez mozem preniest vyznam a vytvorit ti tu podla tohto ze niekolko inych chorob su vlastne zavislost.
Ze sa chytis straty sebakontroly som vedela, ale hore som pisala, ze sa jedna strata sebakontroly na latku, pri anorexii to neplati, bulimii ano.
Vytvaranie imunity na latku (zase, opat), nie prirodzene reakcie tela ako to co spominas, to je biologicky mechanizmus vlastny kazdemu (nie len anorektickam ale kazdemu komu si odopries jedlo, uz len preto to nemozes pouzivat ako diagnosticke kriterium, ked to plati na vsetkych), rovnako ako potenie pocas leta, aby si sa neprehrial, atd.
Uprimne sa mi uz nechce viac to rozoberat. Pozri si cim diagnostikuju anorexiu alebo bulimiu, ake su tam specifika, aby to clovek splnal a tam koncim uz na dnes.
Verim ze sa ti to podoba na zavislost a chapem to. Ale no...
@skvrnka Nuž, keď si nejaká žena myslí, že bude atraktívna tým, že bude morbídne vychudnutá na kosť a ešte k tomu sa to pokúša dosiahnuť najnezdravšími možnými spôsobmi... čo iné to je než povrchnosť riešená hlúposťou?
@skvrnka aj vytvaranie si imunity na drogu je prirodzeny mechanizmus rovnako ako imunita voci hladovaniu. A sama tvrdis, ze si to medzi zavislosti zaradene nasla, tak o com sa vobec hadame?
@staphylococcus myslim, ze som povedala ze to niektori to tak klasifikuju. Zalezi aky zdroj pouzijes.
Taka wiki nepovazuje anorexiu a spol medzi zavislosti a rovnako ani zavislosti neriesia nikde v texte tieto vecim
@gymnastics-girl no ved jasne, ze si myslia, ze su tucne,lebo to je psychicka choroba....a aj su paranoidne, lebo sa boja, ze budu obezne.....oni predsa potrebuju psychologa alebo psychiatra
@skvrnka a co ti "binge eaters" ktorych riesia vo "Fat doctor" a My 600lbs life... to by si nezaradila medzi zavislosti? Ja urcite ano. Zavislost na jedle sa da vybudovat, a to pomerne lahko. Nastastie, chvalabohu, dakujemvsetkymsvatym nemusi nutne prerast do ana/mia, co tiez osobne vnimam ako psychicku poruchu....len rozmyslam, ci aj jednoduchy fakt, ze prezivas emocie cez jedlo nie je psychicka porucha.
@antifunebracka ehm... to je dosť POVRCHNÉ takto brať nejakú chorobu, vieš tie dievčatá(alebo chlapci) patria väčšinou medzi perfekcionistov nie medzi povrchných ludí a je to skôr tak, že cítia akoby boli no nwm ako to mám povedať proste pravý opak dokonalosti, krásy atd... a niekedy to môže vyvolať aj "neviná" poznámka typu. máš tučné stehná... no ok je to tvoj názor, ale nie je práve najsprávnejši a najlepší
Ludia ja som písala, že máte vyjadriť svoj názora nie mi vysvetliť čo je anorexia ja VIEM čo to je, len mi nejde do hlavy ako sa niekomu môže až takto "porušiť "psychika no...
@antifunebracka vidím inak, že niekto nechápe čo je taká anorexia alebo bulímia (len pre info. oni nechudnú preto aby boli krajšie len pre chalanov, ale preto lebo to je psychika proste... a čo povieš na takú obezitu??? vieš aj tá niekedy môže súvisieť so psychikou)
@kuklop možeš mi teraz vysvetliť tvoj komentár? Ver mi ja by som anorektičkou ani bulimičkou nikdy nebola, na to mám jedlo príliš rada aby som sa ho vzdala a hl. sladkosti a navyše bulimičky dokážu jednu vec, kt. ja ani za **** nie a to nasilu sa vyzvracať
@google123 no chrípka je podla mna vírusove ochorenie (ak si spomínam správne kedže sa mi to dosť mýli s nachladenim) ktoré treba preležať doma s čajíkmi a liekmi
To potom môžeš povedať aj na ľudí spotvorených 35465 plastickými operáciami, že nie sú hlupáci, len posadnutí dokonalosťou Ak chcú byť takí dokonalí, prečo sa orientujú len na zovňajšok, prečo sa teda nesnažia zaujať vedomosťami, znalosťami, prečo nie sú posadnutí trebárs štúdiom? Lebo povrchnosť. Ak im niekto povie, že sú tuční, prečo nejdú do posilky a nestravujú sa zdravo a miesto toho sa prežerú a potom zgrcajú? Lebo hlúposť.
a si myslis ze je dolezity nas nazor? ludi co sme si to nezazili, nemame s tym skusenosti, nevieme o co ide, nevideli sme to na zivo a v nasej blizkosti? podla mna je veruže uplne jedno co si myslim, radsej si nemyslim nic.. prenechavam myslenie na tych, ktorí to potrebuju lebo s tym maju dočinenia. nech oni a ony radsej myslia skor ako je neskoro, čo tam po mojich nazoroch.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
nepoznám aké sú výsledky liečby takýchto prípadov, či vôbec sa človek dostane do "normálu" a dokáže fungovať...
jedno platí ale aj tu, treba na to pevnú vôľu, aby sa tej liečbe človek podvolil...
a potom je tu aj druha strana, rodička, priatelia, ich postoj a pomoc, chorý človek to veľmi potrebuje...
je to niečo ako depresia, alebo iná psychická choroba
a nechápem jak môže niekto odsudzovať takýchto ľudí, oni si nevybrali byť takíto..
"Psychická porucha" asi taká ako alkoholizmus.
Samozrejme, dal sa tento nazor prezentovat aj inteligentnejsie.
Zatial co zavislost mi pride ako dopad a puto zviazane a potrebne navykom na drogu, ktora prinasa po vpraveni do organizmu chemicku/psychicku zmenu tela,
anorexia a bulimia mi pridu ako cisty psychicky stav, sposobeny samotnou osobnostou cloveka, temperamentom, genetickymi predispoziciami, blablabla, proste problem mysle. Pride mi to skor podobne psych. chorobam ako depresia (ak vacsinou nie su a&b sprievodnym javom, alebo javom vychadzajucim).
Cim chcem povedat jedno. Maju sice spolocne, ze dochadza k naruseniu postojovej a hodnotovej stranky, ale je velky rozdiel ci je to sposobene takpovediac vlastnym pricinenim (to ze si anorektik alebo bulimik samozrejme je to ze tak konas, ale myslim ten uplny "zaciatok" kde to zacina a to co ta k tomu vedie - v mysli cloveka).
A to s tymi neinteligentnymi pipkami - vacsinou su tieto osoby velmi inteligentne alebo teda perfekcionisticke, mozno aj trochu citlivejsie a nesebavedome, proste tam to vychadza z povahy ci pripadne skusenosti a inych vplyvov a nastavenych podmienok (toto je na dlhu polemiku).
Zatial co drogovu zavislost moze mat hocijake pako co drogy uziva, bez ohladu na osobnost, minulost, zalozenie, vek, atd, atd.
Ak sa narazalo na tu postojovu stranku a hodnotovu orientaciu, ano, pripustam, ze u oboch dochadza k naruseniu tejto veci, ale anorexia a bulimia sa formuje dlho dlho predtym ako vypukne (myslim tou postojovu strankou voci sebe samemu), zatial co pri drogovej zavislosti k nej dochadza az po konzumacii drog.
Mozno narazate na to, ze zavislost po "pozornosti" inych, sebapozkodzovani (to nejedenie, zvracanie) neviem. Ale toto je sprievodny jav a takato "zavislost" sa v ziadnom pripade neda porovnavat so zavislostou ako je alkoholizmus.
Ale nadavat cloveku ze ked mal cele destvo nedostatok lasky, ocenenia, pozornosti, whatever (co su fakt primarne potreby kazdeho) ze mu to po rokoch prerastie do niecoho takehoto... No.
Ale prave som len tak pozerala googel, ci predsa len anorexiu a bulimiu nezaraduju v kategorii psychickych chorob medzi zavislosti a ajhla, ano, i ked mi to pride strasne zvratene. Tak teda zavislost.
Mea culpa.
Inak, ja som tiez mala cele detstvo nedostatok lasky, pozornosti, ocenenia a jedine, k comu to viedlo je, ze som si tu lasku, pozornost a ocenenie vydobila tym, ze som svojmu okoliu dokazala, ze som toho hodna.
A okrem toho som bola vlastnymi rodicmi sikanovana za nadvahu, dokazala som sa jej zbavit zdravym sposobom, tak mi sakra nevravte, ze za to nemozu!
Prepac, ale pre mna je to fakt niekde na urovni toho alkoholizmu...
Hovoris, ze ty si si ju vydobila, ze si hodna. Respektovanie cloveka, akceptacia, porozumenie a nezhadzovanie by malo byt zakladnym prejavom ludskosti kazdej bytosti. Ale nevies to ty a uprimne neviem to ani ja (vlastne asi len malokto), ale mali by sme sa na to navzajom upozornovat.
Ja som tiez schudla vela kil, o to viac viem, ze ake su veci kde sa treba snazit, tazke a nikomu nejdem vycitat ze neschudne.
Co depresie, za tie si clovek tiez moze sam? Posttraumaticky stresovy syndrom ked ti odtrhne nohu? Rozne uzkostne stavy/poruchy?
Proste uz len to ze drogove zavislosti su vpacene niecim "navyse" do organizmu" a pri bulimii a anorexii je to absentujucimi pocitmi/emociami v mozgu ma nuti to rozlisovat.
Absentujuce emocie...to je nejak podlozene, alebo to tak len ty vnimas? Nemyslim si, ze by to tak bolo. Drogova zavislos/alkoholizmust moze byt tiez sposobena neuspechmi v zivote, stratou prace, rozpacom manzelstva, nedostatkom lasky, atd.
Zavislost je medzinarodne klasifikovana WHO ako nieco, blablabla... kde sa musi ukazovat nejaka droga/liek a jej pozivanie/vpracovanie do organizmu (a daky negativny dopad). To mi tiez pri anorexii a bulimii chyba.
Navyse ak sa zavislost ma potvrdit, je tam tusim sest bodov a musia sa splnit aspon tri, aby to bolo povazovane za zavislost (craving, abstaky, strata sebakontroly (na latku), zvysovanie davok v priebehu casu, vytvaranie si imunity na stale vacsie a vacsie mnozstva, odsuvanie konickov, prace a zalub, neprestavanie aj ked si clovek uvedomuje poskodenia (s tymto jedinym bodom azda suhlasim)... este daco asi este, nie som encyklopedia).
Ano. Zavislost moze byt "len" dosledkom zlej zivotnej situacie - najma socialnej. Nasleduje nie celkom vhodne konanie. Ale zavislost nastava az po konzumacii.
A&B zacinaju v hlave. A nie su nieco, co moze clovek pevne vziat do ruk. Proste myslenie/povahu tazko zmenis.
O tomto cely cas hovorim.
Zial v tomto sa nazory na to zchadzaju. Klasifikovane je to ako zavislost, mne to prijde ako bullshit. Su aj taky co to zaraduju medzi psychicke poruchy avsak nie zavislosti.
Ja tiez mozem preniest vyznam a vytvorit ti tu podla tohto ze niekolko inych chorob su vlastne zavislost.
Ze sa chytis straty sebakontroly som vedela, ale hore som pisala, ze sa jedna strata sebakontroly na latku, pri anorexii to neplati, bulimii ano.
Vytvaranie imunity na latku (zase, opat), nie prirodzene reakcie tela ako to co spominas, to je biologicky mechanizmus vlastny kazdemu (nie len anorektickam ale kazdemu komu si odopries jedlo, uz len preto to nemozes pouzivat ako diagnosticke kriterium, ked to plati na vsetkych), rovnako ako potenie pocas leta, aby si sa neprehrial, atd.
Verim ze sa ti to podoba na zavislost a chapem to. Ale no...
Taka wiki nepovazuje anorexiu a spol medzi zavislosti a rovnako ani zavislosti neriesia nikde v texte tieto vecim