Konkrétne mám na mysli Milosť, ale kľudne sa vyjadrite aj k iným, ktoré poznáte.
Poznám viacero ľudí, aj v rámci rodiny, ktorí sú v tomto KS. Zdajú sa mi byť fajn, ale zároveň je to vraj "vymyváreň mozgov". Neviem, čo si o tom myslieť, pre m
@darkestangel Existujú spoločenstvá, ktoré fungujú podobne ako sekty. Niečo také som počul aj o tamtom ale nemám to overené. Tie sú teda veľmi nebezpečné, lebo využívajú ľudí na vlastné obohatenie... Takže do tamtoho by som nešiel. A vôbec nie ak by sa mi zaňho nezaručil náš p. farár, biskup.
Potom existujú také, ktoré naozaj plnia svoj zmysel. Najväčšie je samotná cirkev samozrejme. A tieto vznikajú vo farnostiach, sú podporované miestnym správcom farnosti, biskupom... Patriť do takého spoloč. človeka napĺňa, pomáha pri riešení bežných životných problémov... Vznikajú preto, a sú dobré lebo samotný Boh nás volá žiť v spoločenstve, kde panuje viera, nádej, láska. Len tak môže naša viera, nádej, láska v nás rásť ak sa o ňu staráme, zdieľame, učíme... Samozrejme v prvom rade musíš mať osobný vzťah s Bohom, ktorý tam ďalej upevňuješ...
@darkestangel čítal som o nich článok, aj od niektorých ľudí a to ani neboli nejak veľmi silno veriaci, som to počul. Ak si ateistka, tak tam nechoď už vôbec. Najprv preto, že ak majú sektárske spôsoby tak ti budú hovoriť ako im to bude vyhovovať, to je to tzv. vymývanie mozgov. Ale skutočné, nie také, o ktorom hovoria neveriaci, že to robí celá cirkev. Toto je naozaj zlé. Videl som ľudí, ktorý boli v sekte a skončili napr. bez majetku, lebo napr. tá sekta funguje doslovne podľa Biblie a Nového zákona kde sa píše, že treba rozdať všetko čo máš... Praktiky siekt si ľahko nájdeš aj na nete, tu je link na spomínaný článok je to na stránke www.rozmer.sk
@darkestangel nemáš začo tak ale pravdivo keďže je to osobné svedectvo človeka čo tam bol, niektoré veci som aj počul od ľudí.
Bude to znieť divne aj z môjho i z tvojho pohľadu, ale možno, že jeden z malých dôvodov prečo Boh ti nedal zatiaľ väčšiu vieru, je ten, aby si sa nezaplietla napr. do tejto údajnej sekty. Ale je to také hypotetické a skôr asi nezmysel. No, on si k tvojmu srdcu hľadá cestu stále.
@georg21 ale ja som bola vychovávaná ako katolíčka, považujem sa za ateistku lebo sa s kresťanstvom nestotožňujem, ale v podstate v Boha ako v bytosť verím
@georg21 ničv zlom,ale keď budeš počuť o nejakom biskupovi čo povie niečo milé na iné ako kresťanské resp katolícke spoločenstvo,tak sa mi ozvi .ibaže by sa Bezák vrátil.
a k téme kamoška na niečom podobnom bola ,to "stretko" jej prišlo fajn ,bola tam raz,nik ju neovplyvňoval aby ešte prišla ani na ňu žiadny nátlak nevyvíjal.
ja som min rok vo vlaku stretla pani z Ameriky,ktorá je v podobnom spoločenstve a bola úplne v pohode ,dala mi na seba kontakt a keď som jej povedala,že ale ja som katolíčka tak sa na mňa usmiala a povedala no a ?však obe veríme v Boha ,len cesta je iná" .takže ži a nechaj žiť aj keď treba opatrnosť a potom vlastný úsudok .
@silanova neviem či máš nejakú zlú skúsenosť s nejakým biskupom, ale každý z nich má predsa vlastné svedomie, a hlavne podlieha katolíckej cirkvi, ktorá veľmi iniciuje tzv. ekumenickú spoluprácu medzi cirkvami. Rešpektuje i iné náboženstvá, ktoré sa snažia o spoločné dobro, lásku, pokoj. Vidno to aj u súčasného pápeža v jeho príhovoroch napr. pre moslimov. A napr. ak je niekto raz katolík, tak nebude chodiť do spoločenstva, ktoré nie je katolícke za účelom zveľaďovať svoju vieru. A to napr. preto, aby mu nenahovorili veci, ktoré by ho mohli napr. zmanipulovať, pomýliť...
poznám dosť veľa ľudí z kresťanských spoločenstiev, ale skôr z tých oficiálnych a neprídu mi, žeby s niečím preháňali, žijú normálne spoločenským životom, majú aj vzťahy, šíria dobro a nikoho neurážajú, ani s iným názorom, narozdiel od fanatikov sa dokážu s každým porozprávať o viere bez predsudkov, či je to ateista alebo človek iného náboženstva, nikoho k ničomu nenútia a majú osobnú vieru, nie vieru zo strachu
@darkestangel išiel by som, zo zvedavosti, aby som si pozrel ako to vyzerá a nemusel sa aspoň z určitej časti spoliehať len na to čo mi o nich rozprávajú iní.
@georg21 je rozdiel medzi terajším pápežom a slovenskými biskupmi .to sa predsa nedá porovnávať.a inak si trochu odporuješ ,lebo v prvej polke vravíš o ekumenizme atď a pot o tom, že žiadny katolík by tam predsa nešiel ,takže ako si ten ekumenizmus predstavuješ?a prepáč po druhé ale ako vyývač mozgov s tými naučenými odpoveďami pôsobíš skôr Ty.a to verím v Boha a som katolíčka.
tiež by som išla zo zvedavosti, ale s dostatočným "brnením" voči hocijakým argumentom, trochu ma desia všelijaké tie manipulatívne "kresťanské" spoločenstvá
@silanova možno v niečom konkrétnom sú rozdielny, ale stále podliehajú tomu istému, vychádzajú z toho istého. Takže v konečnom dôsledku je to v poriadku. Myslím ich rozhodnutia, názory, ktoré nesmú byť proti katolicizmu.
Je rozdiel zúčastňovať sa na ekumenickej bohoslužbe, stretnutí a tým, ísť na ich konkrétne osobitné stretnutie, bohoslužbu. Tu v ekumenickej charte sa píše viac:
Neviem, prečo moja odpoveď pôsobí ako naučená, ja som sa len snažil zároveň všetko čo napíšem aj zdôvodniť, napísať to čo niečo vysvetľuje. Ale skús mi napísať konkrétny príklad mojej naučenej frázy. Alebo pretvor nejakú moju odpoveď podľa seba, akoby si ty jej odpovedala.
@georg21 konkrétny rozdiel bude,že kým najnovší pápež pôsobí ,že vychádza z Boha ,u nás je kbs nad Bohom,dobre nie všetci anie vo všetkom,ale vo veľa xxxx veciach.Inak keď sme pri tom ako sekty lákajú majetok /zaiste máš s niekt,pravdu,ale zas hádzať všetkých do jedného vreca /čo si potom myslíš o tom,keď u nás v kostole ,ktorý je plný babiek farár vyhlási,že za to,že neprispeli do zbierky na opravu fary viac sa môžu pred Bohom hanbiť ?a to nemám z časopisu ani z netu/narozdiel od Tvojich tvrdení/ale z osobnej účasti. pritom cirkev má také majetky,že toto by si naozaj dokázala zafinancovať sama.
Vieš, spýtam sa na Tvoj názor na ekumenizmus a Tvoju predstavu a Ty sem postneš ako odpoveď link na stránku kbs.,možno preto znieš naučene?
ja som si na svojej cieste prešiel ateizmom, par nábeženstvami v túžbe pochopiť. Dospel som k tomu, že nabáženstvo je nesmierne komplikované a skutočne mu chápe nie veľa ľudi na svete. Ono strašne veľa závisí od toho, ako si naučený vnímať slová. Veľmi užitočné je vedieť vnímať slová viacerými spôsobmi. Principiálne to nie je zlá vec a je tam kopev veľmi dobrých ľudí.
Ja to spoločenstvo nepoznám, tak sa nejdem vyjadrovať, akurát že som počula že to nie je kresťanské spoločenstvo, ale nemám naštudované, preto nechcem nikomu krivdiť.
Ale v podstate si to zhrnula v prvom komentári celé - tebe ako nekresťanke príde kresťanské zmýšľanie odveci a nie je ti po vôli. to vysvetľuje všetko jeden jediný fakt, konkrétne to, že si ateista. Nič viac proste, tvoje presvedčenie, tvoj štýl...a tvoje vzťahy s kresťanmi a ľuďmi iného vierovyznania závisia len od vzájomnej komunikácie a tolerancie.
Každý má vlastný názor a podľa toho hľadá pravdu. Každý inak. To je bežné
@dannyd14 a prečo sa ňou nezaoberať? proste ma prirodzene zaujíma, keď o tom veľa neviem a navyše sa názory mnohých ľudí rôznia, preto si chcem utvoriť vlastný, nezaujatý názor
@mariquittka áno, len ľudia z kresťanského spoločenstva vedia šíriť dobro a rozprávať sa bez predsudkov....mám práve opačnú skúsenosť, sú to väčšinou najv. špiny čo odsudzujú každého kto je mimo ich merítka.
nehovorím, že len oni a len z kresťanského, aj napr. niektorí budhisti, hinduisti a iní sa snažia šíriť dobro, ale to je už iná téma...no tí, čo poznám ja sú v pohode, dosť vzdialení od stredoveku, vzdelaní, neodsudzujú iné náboženstvá a ateistov, iné keby boli fanatici alebo zo sektárskeho spoločenstva a do každého by vtĺkali len svoje pravdy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Mňa by zaujímalo, prečo si napísala to "vraj"...
Potom existujú také, ktoré naozaj plnia svoj zmysel. Najväčšie je samotná cirkev samozrejme. A tieto vznikajú vo farnostiach, sú podporované miestnym správcom farnosti, biskupom... Patriť do takého spoloč. človeka napĺňa, pomáha pri riešení bežných životných problémov... Vznikajú preto, a sú dobré lebo samotný Boh nás volá žiť v spoločenstve, kde panuje viera, nádej, láska. Len tak môže naša viera, nádej, láska v nás rásť ak sa o ňu staráme, zdieľame, učíme... Samozrejme v prvom rade musíš mať osobný vzťah s Bohom, ktorý tam ďalej upevňuješ...
Napr toto je vyvesené pred dedinou kde byvaju rodičia , neskutočný hnev do mňa prišiel keď som to videl :
A čo je na tom ???
» www.rozmer.sk/sk/articles/sho...
» www.rozmer.sk/sk/articles/sho...
To tak sa nesťažuj a nehnevaj.
Bude to znieť divne aj z môjho i z tvojho pohľadu, ale možno, že jeden z malých dôvodov prečo Boh ti nedal zatiaľ väčšiu vieru, je ten, aby si sa nezaplietla napr. do tejto údajnej sekty. Ale je to také hypotetické a skôr asi nezmysel. No, on si k tvojmu srdcu hľadá cestu stále.
Boh nám dal 10 prikázaní, kresťan katolík je povinný sa podľa ních riadiť, žiť, jedine tak bude jeho duša spasená....
všetko ostatné je falošné a pochádza od diabla ,
tak isto aj Milosť, vy čo ste veriaci kresťania katolíci venujte takýmto ľuďom modlitbu, lebo zišli z cesty, ktorá vedie k Bohu
a k téme kamoška na niečom podobnom bola ,to "stretko" jej prišlo fajn ,bola tam raz,nik ju neovplyvňoval aby ešte prišla ani na ňu žiadny nátlak nevyvíjal.
ja som min rok vo vlaku stretla pani z Ameriky,ktorá je v podobnom spoločenstve a bola úplne v pohode ,dala mi na seba kontakt a keď som jej povedala,že ale ja som katolíčka tak sa na mňa usmiala a povedala no a ?však obe veríme v Boha ,len cesta je iná" .takže ži a nechaj žiť aj keď treba opatrnosť a potom vlastný úsudok .
Je rozdiel zúčastňovať sa na ekumenickej bohoslužbe, stretnutí a tým, ísť na ich konkrétne osobitné stretnutie, bohoslužbu. Tu v ekumenickej charte sa píše viac:
» www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/...
Neviem, prečo moja odpoveď pôsobí ako naučená, ja som sa len snažil zároveň všetko čo napíšem aj zdôvodniť, napísať to čo niečo vysvetľuje. Ale skús mi napísať konkrétny príklad mojej naučenej frázy. Alebo pretvor nejakú moju odpoveď podľa seba, akoby si ty jej odpovedala.
Vieš, spýtam sa na Tvoj názor na ekumenizmus a Tvoju predstavu a Ty sem postneš ako odpoveď link na stránku kbs.,možno preto znieš naučene?
Ale v podstate si to zhrnula v prvom komentári celé - tebe ako nekresťanke príde kresťanské zmýšľanie odveci a nie je ti po vôli. to vysvetľuje všetko jeden jediný fakt, konkrétne to, že si ateista. Nič viac proste, tvoje presvedčenie, tvoj štýl...a tvoje vzťahy s kresťanmi a ľuďmi iného vierovyznania závisia len od vzájomnej komunikácie a tolerancie.
Každý má vlastný názor a podľa toho hľadá pravdu. Každý inak. To je bežné
@midnight @puco90 @burble práve preto nad tým váham, chcem to vidieť na vlastné oči, či sú fanatici alebo nie, či oblbujú alebo nie, a tak ďalej
nehovorím, že len oni a len z kresťanského, aj napr. niektorí budhisti, hinduisti a iní sa snažia šíriť dobro, ale to je už iná téma...no tí, čo poznám ja sú v pohode, dosť vzdialení od stredoveku, vzdelaní, neodsudzujú iné náboženstvá a ateistov, iné keby boli fanatici alebo zo sektárskeho spoločenstva a do každého by vtĺkali len svoje pravdy