Pytam sa preto, lebo ked niekde pocuvam ludi, aj znamych ludi na nete hovorit o pokore, niekedy mam pocit ze kazdy rozprava o niecom inom.. co si pod tymto pojmom predstavujete vy?
Nemat nejake nadocakavnia od niecoho kde nie som dostatocny dobry aby som nebol premotivovany.aby som ostal v takom stadiu na co mam, co mozem v sucasnom stave dosiahnut. Sice ist na plno, ale zastavit sa tam kde mam limity...
pre mňa je pokora a uvedomovaní si, že som malé nepodstatné nič a stačí jeden okamih a môžem prísť o všetko, čo som kedy dostal a preto som vďačný za všetko, čo mi bolo dané a mám rešpekt voči druhým, voči prírode a tak celkovo...
Nemať príliš veľké ego, uvedomovať si to čo píše @10 , že sme v podstate iba také zrnko piesku na púšti a v jednom okamihu môžme o všetko prísť, tak ako nás sem vietor privial, tak nás môže aj odviať. Vedieť sa druhému opravedlniť, priznať si že som sa mýlil, urobil chybu.
ludia nemaju radi, ked je od nich niekto lepsi (je vlastne jedno v com) a dava im to vyzrat. ak sa taky clovek najde, tak bude spolocnostou oznaceny za chuja a odvrhnuty. ako socialnym tvorom sa nam tazko zije bez spolocnosti, a tak nas boh obdaril pokorou - co by mechanizmom, ktory tomuto predchadza. pokorny clovek neda ostatnym pocitit, ze je od nich lepsi, co je win-win pre ostatnych. cela spolocnost profituje zo sikovnosti daneho jedinca, no kvoli jeho pokore sa nim nikto nemusi citit byt ohrozeny.
osobne si myslim, ze cim viac niekto vyhladava/obdivuje pokoru u ostatnych, tym ma vacsie problemy s vlastnym sebavedomim.
Ako prve mi napadne clovek, ktory nieco dosiahol a napriek tomu si na tom nezaklada alebo ze uspech/ peniaze/ slava/ moc ho nezmenia a nenamysla si o sebe, berie ostatnych ako rovnocennych, je schopny ich akceptovat a odpustat, druhym aj sebe. Opakom pokory je pycha. Kuffa hovori, ze pokora je matkou vsetkych čnosti.
Keď píšeš písomku a napíšeš ju zle, musíš si priznať, že na to jednoducho nemáš a nepýtať sa vyučujúcej, čo ti v danej otázke chýba, alebo prečo tam nemáš body. To je skutočná pokora. Definícia mojej profesorky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
osobne si myslim, ze cim viac niekto vyhladava/obdivuje pokoru u ostatnych, tym ma vacsie problemy s vlastnym sebavedomim.