Jestvujú len prirodzené veci. Aj keby som vedel lietať, mal silu za sto chlapov alebo vedel čítať myšlienky (Bože chráň...), nič by to nemenilo na tom, že by som bol zakotvený v prirodzenej realite, len z neštandardnej perspektívy. Len by to prehĺbilo moju izoláciu.
Všetko by pravdepodobne záležalo na charaktere schopností. Asi by som sa snažil si čo najviac rozšíriť obzory, v nových medziach, ktoré by sa mi takým spôsobom otvorili. Tak som napokon reagoval na všetky zásadné zmeny v mojom živote.
@zerone takze realita moze byt relativna nepozname do akej miery siaha realita, mozme usudit ze realita je absolutna oznacuje moznosti vesmiru v ktorom zijeme. realita v nasom ponimani je obmedzena nasim poznanim technologickym pokrokom, to co je mimo reality je teraz nevysvetlitelne ale o par tisic rokov celkom bezne. ani to co sa odohrava v hlave nema daleko od reality.
Áno. Ako povedal klasik- za istou úrovňou sa technológia nedá odlíšiť od mágie.
Čítal som nedávno jeden komix od Neila Gaimana. Volal sa "Books of magic" a v istej časti knihy starší mág viedol učňa do budúcnosti a epizodicky mu ukazoval vývoj sveta a mágie. Zaujala ma pasáž, kde sa hovorí o tom, že nastala renesancia mágie, pretože technológia sa stala takou intuitívnou, že napriek tomu, že fungovala a uskutočňovala vôľu používateľa, nikto vlastne nerozumel ako fungovala. Stala sa magickou. Niektoré veci, ktoré sa dejú mi naznačujú, že takáto doba nemusí byť takou vzdialenou, akou sa môže na prvé zamyslenie javiť.
@zerone ano to by sedelo s uvahou o tom ze pokrokom ludia hlupnu, kvoli tomu, ze sa spoliehaju na technologie. hypoteticky : ak by sa automatizovala priemyselna vyroba na taku uroven ze stroje co vyrabaju stroje sa budu vediet vyrabat automaticky, s minimalnym zasahom cloveka a tieto stroje a cely princip toho bude poznat len hrstka ludi, tak ostatni tak zveria rozmyslanie do ruk techniky ze prestanu tomu rozumiet ako to cele funguje bude to pre nich neuveritelne. skusme to aplikovat tak. co ak sme principy magie ovladali vsetci, ale tak nam ulahcila zivot ze sme generacne hlupli ? co ak magia je len bezne vzdelanie a chapanie prirodnych procesov ?
Prirodzene niektoré naše aspekty s pokrokom krpatejú a strácajú na význame. Ale aj keď porovnáš bunku vo svojom tele s jednobunkovým organizmom, je závislá na zvyšku a samostatne neprežije... to však neznamená, že sme menej dokonalým organizmom.
Ľudia sa stávajú závislejšími na technológiách a tie sa stávajú čím ďalej tým viac súčasťou ich života. Je to však len proces prechodu na komplexnejšiu hladinu, ako živočíšny druh podľa mňa.
Zober si napr. taký inzulín. Keby ho nebolo, mnohí diabetici s vrodenou cukrovkou by sa nikdy nerozmnožili a nevniesli by gény diabetu do populácie. Takto sa šíri dedičný diabetes (aj iné pred tým neliečiteľné choroby) a existencia jedinca je čím ďalej tým viac previazaná so spoločnosťou. Hodnoť ho ako indivíduum a povieš źe je chorý... je ale vlastne hormonálne závislý na hospodárstve. Hospodárstvo sa stáva súčasťou jeho metabolizmu, tak ako sa stáva v mnohých ohľadoch mediálna kultúra súčasťou ľudskej osobnosti.
S počítačom dokáže hlupák zvládať mechanické procesy, srýchlosťou a na úrovni, akej kedysi neboli schopné najväčšie mozgy na svete. Vráť sa s netom a laptopom do starého grécka a si najväčší génius na svete. Hoci aj s kalkulačkou...
Máme tendenciu hodnotiť veci z nášho uhlu pohľadu... myslím si, že z širšej perspektívy sú veci... inak.
skusim jak to funguje. pomožem voľáko sebe. pomožem voľáko ľuďom čo mám rada. potom skusim pomocť ešte len tak hocikomu. a medzitým sa asik prezradím aspoň voľakomu, nerada si nechávam všetko pre seba. radosť je o ničom keď sa nezdieľa.
no takže karči ani jedna možnosť mi nesedela ... zvolil som teda niečo čo mi je najbližšie ... a reálne by som sa zrazu naplnil najvačším šťastím a zdokonaloval by som sa v tom, neskôr by som si zvolil jedinca ktorému by som absolutne veril a zveril by som sa mu s tým ... a iba by som sa zdokonaloval a zmenil si život ... buď by som odletel alebo žil ,,inak,, alebo by som sa vydal na spôsob života ako superhrdina ... reálny ... v každom prípade by som konal a choval sa správne k okoliu ... s rozumom a absolutnou logikou
@karchie viem si predstaviť prečo by mali dostať nejakí jedinci nadprirodzené schopnosti ... ale čo sú nadprirodzené schopnosti a akí ludia ich dostávajú?
@zajkousko a čo ak ich tá ľudská bytosť dostane darom od Boha??? Veď aj Ježiš ich mal a preto si myslím, že všetky takéto schopnosti nemusia pochádzať len od diabla...
@spisovatel@Zajkousko
dobre mohli by sme si tu aj definovat pojmy boh a tak. ale co ak tie vsetky zazraky a schopnosti co mal mali co docinenia s vyspelou nepochopenou technologiou. to je akokeby som isiel za domorodcami na helikoptere so vseliakymi technickymi vydobytkami, dal im ohen, naucil nejake how know tipy a triky, medicinu a tak. a odisiel by som a pridem tam za urcity cas a uz budu mat modlu helikoptery a vsade pokreslene moje obrazky. a o 2000 rokov z toho bude zaryte zabarikadovane nabozenstvo. je to len na priklad. dalsi priklad mozme pouzit to ze ak by ludstvo dosiahlo taku uroven ze dokaze osidlovat svety vlastnymi inteligentnymi tvormi, tak te tvory ich budu tiez s najvacsou pravdepodobnostou uctievat ako bozstvo. ancient aliens si nechajte na inokedy. este davno predtym ako existoval ten serial a este davno predtym ako som cital danikena som nad tymto uvazoval. uz za cias ked som chodil do kostola a vela veci mi nedavalo zmysel.
@karchie prečo by som to nedokázala zmeniť? potajomky by som skúšala podsúvať také veci vedcom a takým tým ujom.. A že keby ma náhodou pri tom chceli nájsť, tak len by som mala tú vidinu a zmenila by som to na viac anonymické
ja ich uz mam a som velmi stastna mozem mat vsetko co len chcem staci chciet dakovat a prosit a je o pecka ..som magnet ..a robim si dobre kedy chcem lebo mam na to pravo
maximalne suhlasim, velmi zaujimava nazorovosť čo ak su kategoricky velmi vela ludským činnosti počnuc magiov, telepatiou,...vlastne len (pra)prirodzene schopnosti každeho jedinca z nas, ktorý svojim vlastným rozhodnutím mysle uvieríl v možnosť že danu schopnosť v sebe hlboko má - tým padom uverí v schopnosť realizacie a kto verí je velmi blízko k nasledne k onej činnosti (všetko začína myšlienkou ... tzv.si akoby pootvori dvere psychiky skrz ktoru sa v tom angažuje.... Ako ludia sme podla mna v historii ludstva využivali tieto možnosti, x z nich, pred technickým rozmachom v starých civilizaciach ....taktiež ako napr. inutuiciu ktorá je dnes ponimana ludmi vcelku realisticky a pritomne, pritom by sme ju mohli zahrnuť d tejto kategorie . (ano asi je tam aj velka časť šarlatanstva kde sa ludia len tvárili že niečo vedia a pritom to bol podvrh/klam, resp. kde uverili v nejake schopnosti ktore mali, pritom to bola len ich klamliva dedukcia priamoumerna danej dobe - nakolko ludia mali vtedy napr. tendenciu prisudzovať poveternostne podmienky riadeniu bohov - a pritom to bola len prirodzena reakcia ich psychiky nejako si tento jav odovodnit na urovni vtedajšieho intelektu...) Zastavam nazorovosť že dane schopnosti boli v minulosti chapane ako niečo prirodzene nakolko bol napr deficit techniky tak sa ludia spoliehali na tuto možnosť. Zmenou doby sme sa odchylili od takýchto vlastne prirodzených schopnostia človeka ku ktorým ma vacsina z nas v sebe kluč....ala - "ved sa nedaju racionalne zdovodnit a preukazat" ako ine "rozumovo preukazane, vypočitane,analyzovane do hlbín"... prešlo x času a zrazu k nim pocitujeme nedoveru...pritom podla mna..... jedina vec ktora nastala je že sme sa v tomto ukratili o danu možnosť a schopnosť našeho vnutra....hm.. Nastal pretlak techniky a napr.magia bola posuvana na periferiu... A vlastne nespája sa vám to tak nejako vzhladom na dnešnu istu mieru povrchnosti, plytkosti a smerom von orientovanej vacsiny ludi, (namiesto v sebe čerpajucich) - s celkovým charakterom dnešnej spoločnosti ?
@karchie podla toho ake slova si pouzil a v akom style si sa vyjadril v tomto fore, usudzujem, ze sa o take veci zaujimas aj viac. A vies podla coho to viem? lebo to citim
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
potom odletel na Melmak a tam si opäť pozrel Chronicle
Všetko by pravdepodobne záležalo na charaktere schopností. Asi by som sa snažil si čo najviac rozšíriť obzory, v nových medziach, ktoré by sa mi takým spôsobom otvorili. Tak som napokon reagoval na všetky zásadné zmeny v mojom živote.
Skúmala by som to ako len by som vedela a zdokonaľovala.
Čítal som nedávno jeden komix od Neila Gaimana. Volal sa "Books of magic" a v istej časti knihy starší mág viedol učňa do budúcnosti a epizodicky mu ukazoval vývoj sveta a mágie. Zaujala ma pasáž, kde sa hovorí o tom, že nastala renesancia mágie, pretože technológia sa stala takou intuitívnou, že napriek tomu, že fungovala a uskutočňovala vôľu používateľa, nikto vlastne nerozumel ako fungovala. Stala sa magickou. Niektoré veci, ktoré sa dejú mi naznačujú, že takáto doba nemusí byť takou vzdialenou, akou sa môže na prvé zamyslenie javiť.
Pardon. Môj predošlý post som zabudol tagnúť na teba.
Vieš... hlúpnuť je relatívny pojem.
Prirodzene niektoré naše aspekty s pokrokom krpatejú a strácajú na význame. Ale aj keď porovnáš bunku vo svojom tele s jednobunkovým organizmom, je závislá na zvyšku a samostatne neprežije... to však neznamená, že sme menej dokonalým organizmom.
Ľudia sa stávajú závislejšími na technológiách a tie sa stávajú čím ďalej tým viac súčasťou ich života. Je to však len proces prechodu na komplexnejšiu hladinu, ako živočíšny druh podľa mňa.
Zober si napr. taký inzulín. Keby ho nebolo, mnohí diabetici s vrodenou cukrovkou by sa nikdy nerozmnožili a nevniesli by gény diabetu do populácie. Takto sa šíri dedičný diabetes (aj iné pred tým neliečiteľné choroby) a existencia jedinca je čím ďalej tým viac previazaná so spoločnosťou. Hodnoť ho ako indivíduum a povieš źe je chorý... je ale vlastne hormonálne závislý na hospodárstve. Hospodárstvo sa stáva súčasťou jeho metabolizmu, tak ako sa stáva v mnohých ohľadoch mediálna kultúra súčasťou ľudskej osobnosti.
S počítačom dokáže hlupák zvládať mechanické procesy, srýchlosťou a na úrovni, akej kedysi neboli schopné najväčšie mozgy na svete. Vráť sa s netom a laptopom do starého grécka a si najväčší génius na svete. Hoci aj s kalkulačkou...
Máme tendenciu hodnotiť veci z nášho uhlu pohľadu... myslím si, že z širšej perspektívy sú veci... inak.
a čo je od diabla je zatracujúce
diabol je veľmi ľstivý, dokáže zmeniť svoju identitu a len veľmi silno veriaci človek ho dokáže darom Ducha svätého odhaliť...
dobre mohli by sme si tu aj definovat pojmy boh a tak. ale co ak tie vsetky zazraky a schopnosti co mal mali co docinenia s vyspelou nepochopenou technologiou. to je akokeby som isiel za domorodcami na helikoptere so vseliakymi technickymi vydobytkami, dal im ohen, naucil nejake how know tipy a triky, medicinu a tak. a odisiel by som a pridem tam za urcity cas a uz budu mat modlu helikoptery a vsade pokreslene moje obrazky. a o 2000 rokov z toho bude zaryte zabarikadovane nabozenstvo. je to len na priklad. dalsi priklad mozme pouzit to ze ak by ludstvo dosiahlo taku uroven ze dokaze osidlovat svety vlastnymi inteligentnymi tvormi, tak te tvory ich budu tiez s najvacsou pravdepodobnostou uctievat ako bozstvo. ancient aliens si nechajte na inokedy. este davno predtym ako existoval ten serial a este davno predtym ako som cital danikena som nad tymto uvazoval. uz za cias ked som chodil do kostola a vela veci mi nedavalo zmysel.
zrejme, ako si prestal chodiť do kostola, je ti všetko jasné...
no tak potom nech ti to vydrží....