@mariquittka ale trebárs niektoré bábätká sa boja psov a niektoré nie, i keď ich vidia prvý krát... to nemôže byť predsa kvôli negatívnej skúsenosti, či?
@nietimekki to je kvoli tomu, ze mame este taku je**** vlastnost, ze opakujeme po ludoch. ci chceme, ci nie, tak sa ucime aj na zaklade spravania, ktore vidime. a ked je nejaky rodic sprosty k***t, ktory jaci jak zmyslov zbaveny, ked vidi psa bez voditka, tak jasne, ze sa aj decko boji.
možno..hm strach mám z niečoho čo neviem ovládať..čo nemôžem zmeniť -nie je pod mojou kontrolou.. dalej z nepoznaných vecí,na ktoré je vrhaný zlý tieň..
no a to, coho sa bojime podla mna urcuje: hodnota IQ a EQ, normalnost ludi okolo - alebo aspon pristup k normalnym informaciam - cize edukacia a nasa osobnost samozrejme potom skusenosti, ale mudry clovek vie, ze sa nema bat, ale poucit a vytazit z toho skusenost, nie dalsiu barikadu, ktora mu bude v zivote prekazat v tom, aby nieco dosiahol
@nietimekki nechcem tu teraz robit zo seba psajchologicku, ale to moze byt jej osobnostou. myslim tak, ze ked dieta vidi, ze rodic miluje psov (inak aj moja mama detto ), tak potom ma dieta pocit menejcennosti a snazi sa nejakym sposobom od svojej mamicky tych psov odohnat, alebo si nejako vyziadat pozornost a inak to je uplne v poriadku, podla mna z toho vyrastie, ak nebude mat IQ80
@nietimekki no podla mna su dva druhy... akoze poprve najvacsi strach mam z niecoho o com viem ake ma uskalia a nebezpecenstva a som si vedoma toho, co by mi to sposobilo tak sa tomu vyhybam oblukom...
a druhy druh strach u je ze sa bojis toho, co najviac nepoznas, co vies najmenej predpovedat...
no a este taka polokategoria neodovodneneho strachu ako moja arachnofobia...
Inštinkt. Väčšina mojich obáv je opodstatnená. Poznám ľudí a logicky viem, čo sa chystajú robiť. Keď spravím niečo , z čoho sa zvykli na iných smiať, jasné, že sa bojím výsmechu...
sebaúcta, podmienené reflexy/zlé skúsenosti s niečím, strach z neznámeho ako prirodzená ľudská tendencia, média a televízia - uvidíš film so žralokmi ktorí zabíjajú na pláži ľudí a ver, že sa pri najbližšom kúpaní v mori budeš stále pozerať pod nohy do vody.
Ja sa bojim pavukov lebo ked som bola mala tak ich na mna zo 20 malych naraz vyliezlo... A co spominate ze ked vidime ze sa niekto niecoho boji tak sa zacneme bat aj my... No daco na tom moze byt lebo aj sestra sa ich bala
Potom sa bojim v noci jedneho podchodu a pola... Myslim ze sa tam stali aj nejake vrazdy
A este minule som si uvedomila ze sa bojim v noci na prizemi, v nejakom dome... lebo volaky inteligent mi rozpraval ako mu v noci vliezol do domu zlodej a takmer ho zaskrtil... Nestihla som zistit ci si zo mna robil srandu alebo nie...
ja mám arachnofóbiu. a nepamätám si, že by som niekedy mala zlú skúsenosť s pavúkmi. ale mamka ju má tiež, len v menšom rozsahu. môže to byť aj dedičnosťou ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
a druhy druh strach u je ze sa bojis toho, co najviac nepoznas, co vies najmenej predpovedat...
no a este taka polokategoria neodovodneneho strachu ako moja arachnofobia...
Potom sa bojim v noci jedneho podchodu a pola... Myslim ze sa tam stali aj nejake vrazdy
A este minule som si uvedomila ze sa bojim v noci na prizemi, v nejakom dome... lebo volaky inteligent mi rozpraval ako mu v noci vliezol do domu zlodej a takmer ho zaskrtil... Nestihla som zistit ci si zo mna robil srandu alebo nie...
a potom výchova, resp. predošlé skúsenosti.