@tomas55555 Nuž, keď si skromný tak to určite ide... Potom v tom nevidím žiaden problem ak máš 300 a dáš stovku na energie, okolo 30 eur na tú mhd , netuším koľko to stojí a zvyšok keď máš len na papkanie tak sa to pri skromnosti dá
No idem to skúsiť tak nejako žiť. Stačí len rozumnejšie nakupovať, nevyhadzovat potraviny, nestravovat sa v reštauráciách, využívať študentské zľavy, nepiť veľa alkoholu... Ale to je také. Nahodou ochories, rozpočet ti skratia lieky, poplatky za vyšetrenia, pokazí sa ti zips na bunde, roztrhnu posledne rifle alebo tenisky, potrebuješ peniaze na nejaku učebnicu, zrazu aj do divadla musíš ísť, bo recenzie treba písať... No nie je to tak, že vyratam si presne a tak aj je. Vždy sa niečo nájde. Plus ešte aj kozmetika, prášok na pranie, aviváž, sak to sú drahé veci. Sáčky do koša, savo do hajzli, fixinelu na vaňu... Aaaa pomoc.
@trdelniiiq Práveže vôbec nič špeciálne nežerieme, ja to nechápem. Akože nie je to celkom iba za jedlo, je v tom aj všetko čo sa kúpelne týka ale proste DEŇ ČO DEŇ čo idem do obchodu tam nechám 20 eur, jeden deň troška menej a na druhý zas viac.
Dá sa, človek sa prisposobi, i keď ja si momentalne neviem predstaviť fungovať ani pod trojnasobkom toho... a moja mamicka za tych 300-400 este dokazala vychovavat 2 deti
poviem ti to tak pokial hovoris o 200-300 eur pre studenta tak v pohode vzdy si nabalis veci z domu
pokial ti ide o zivot po skole tak urcite nie, pokial nezijes dakde na vidieku kde si dokazes kopu veci porobit,zohnat sam, od susedou....
neviem presne z coho mas tych 300€ z akej roboty ale musis myslet aj do buducna co ak nejdes daku babu a nahodou ju nabuchas? ona bude bez prace a ty sa musis onich postarat
Ak aj by si bol solo tak urcite nie mozno byvas u rodicou alebo co ked neplatis za ubytovanie ale co potom? ja zarabam okolo 550€ a za ubytovanie davam cca50€ a svoju pomoc
aj tak mam casto problem si daco odlozit hlavne ked sa napriklad posere daco na aute tak ma to dost vyzdimava
ja by som povedal taky optimum je cca650-750 v cistom da sa aj ubytovat sam a mas aj daco do rezervy + na oddych
Prečo písete bez najomneho? Ja platím podnájom 130€ s energiami, sme 5 na izbe. Strava ma vyjde zhruba na 120-130€. Na byte si skor varime, nezijeme na mekáči. + nejake 40-50€ zabavy, nie vzdy. Dokopy zhruba 250 az do 270€ na mesiac. V pohode sa da vyzit aj s minimum. Ak vas niekto dotuje, napr. rodicia, dokazete minut za mesiac aj 500€, ale ked je niekto len za seba, tak atd.
Jop, určite sa dá, len treba skúsiť ... Ako ja osobne by som si to nevedel predstaviť, ale tak pri veľkej skromnosti sa to dá. Alebo, druhá možnosť - nájsť si lepšiu robotu
Určite sa dá, akurát záleží aj od situácie. Popri škole by som to chápal. Zarobiť si na prežitie, získať nejakú prax a podobne, ale inak by som tak nevedel fungovať. Žiť s predstavou, že si môžem z výplaty akurát zaplatiť nájom a jedlo, resp. ono to tak dlhodobo ani nefunguje, vždy sa nájdu nejaké výdavky navyše, s ktorými človek väčšinou ani neráta, resp. ho všetky nenapadnú, aj keby sa nechodil nikam baviť.
ak ti stačí nič nekupovať. Ale inak ťažko, ale nejako hej. Zistíš, že nevychádza, tak nebudeš pár dní jesť, to sa urovná. Ale rozhodne by som do toho nešiel, potrebuješ finančnú slobodu, prečo to chceš? Ťa už rodičia hnevajú, tak radšej takto zmýšľaš? @tomas55555
@otvoreneokno presne tak naplánovať môžeš hocičo a nakoniec to dopadne úplne inak, niečo sa pokazí, niekam treba ísť a tak ... no je to také, treba byť furt flexibilný a niečo vymyslieť nové vždy
@pappkin presne. Moja manka zaraba nieco okolo 400 v cistom a ma na krku este aj hypoteku. Ja som v BA tolko minul iba na jedlo. Nechapem ako to ti ludia robia. Na druhej strane tu na Taiwane z 300 zijem ako kral (okrem najmu).
Nemám rád ľudí, ktorí žijú na niekom. A keď ich rodičia dotujú, tu máš synku 300€, aby sa ti v tom zahraničí žilo. Piči, minule som spoznal babu a pýtam sa jej, či študuje, ona že nie, tak potom som sa opýtal, tak pracuješ? Ona, že nie. Potom mi povie, že profesia dcéra. Niekto vie vyžiť aj s 200€ na mesiac.. veď to dá aj logiku. Papáš veľa, tak vtedy cvakáš viac za mesiac. Nechápem ľudí, ktorí za stravu dajú 400€? WTF? To čo papáte kaviár?
viac menej bol toto moj cely rozpocet ked na vyske v brne.. vratane ubytka na intraku za v prepocte 70 mesacne.. takze vyzit sa z toho v pohode da.. a da sa ist obcas i von.. nie sice so 100e uctami za vecer..
@dreams155 ako 400 je fakt vela.. ale musim sa priznat, ze moj prvy nakup "v svojom" ma vyskou dost zarazil.. az neskor sa ukazalo, ze bol prehnany..
@alysia no áno, ale my rovnako prežerieme aj doma... proste si nekupujem lacné shity a nekupujem toho ani málo ani vôbec neprizerám šetrenie, to bude tým
ja mám mesačný rozpočet 250- v tom je nájom, cestovanie(šalinkarta, cesty domov), jedlo(cca 80€) a všetko ostatné. Dá sa to v kľude len netreba kupovať chujoviny za milión prachov a chodiť chlastať 3x týždenne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
A to ja zerem naozaj strasne vela
akože ja neviem, či ostatní chodia denne žrať do reštaurácií a všade sa vozia taxíkmi, keď s tým majú taký problém
pokial ti ide o zivot po skole tak urcite nie, pokial nezijes dakde na vidieku kde si dokazes kopu veci porobit,zohnat sam, od susedou....
neviem presne z coho mas tych 300€ z akej roboty ale musis myslet aj do buducna co ak nejdes daku babu a nahodou ju nabuchas? ona bude bez prace a ty sa musis onich postarat
Ak aj by si bol solo tak urcite nie mozno byvas u rodicou alebo co ked neplatis za ubytovanie ale co potom? ja zarabam okolo 550€ a za ubytovanie davam cca50€ a svoju pomoc
aj tak mam casto problem si daco odlozit hlavne ked sa napriklad posere daco na aute tak ma to dost vyzdimava
ja by som povedal taky optimum je cca650-750 v cistom da sa aj ubytovat sam a mas aj daco do rezervy + na oddych
a aby som odpovedal na otázku.. Ano, dá
to je asi najvhodnejšie!
@dreams155 ako 400 je fakt vela.. ale musim sa priznat, ze moj prvy nakup "v svojom" ma vyskou dost zarazil.. az neskor sa ukazalo, ze bol prehnany..
ale som rada že už to nemusím robiť (zatiaľ, klopklop).
v petržalke určite nevyžiješ
(ale tak..keby žijem sama s malou, tak asi neprežijeme na tom)