demo - critos = vláda ľudu. Politické zriadenie, v ktorom či už v priamej alebo zastupiteľskej forme vládne ľud samotný. Teda to čo sa presadí je názor väčšiny.
debilnejšie otázky už nemáš? tto je snad este obcianksa nauka zakladnej skoly
@darkestangel v čom? je to vláda ľudu? je. kedysi velmi davno ked sa to tiez volalo demokracia to bolo ovela menej ludi zahrnutych. i mean, len mladi slobodni muzi. a aj vtedy to bola demokracia
@darkestangel no tak potom mame odlisne definicie... pretože ako oto definuješ ty tak áno, to ais dosiahnuté ešte nebolo. ale nerozumiem. prečo vláda ľudí je pre teba vláda všetkých ľudí? resp. odkial máš túto definíciu demokracie?
@ssnehulienka tak potom aj iné typy vlád sú demokratické, lebo aj tam musia vládnuť nejakí ľudia (snáď okrem diktatúry, kde je len jeden vládca, aj keď aj to je človek ...).. ale nemyslela som to takto, skôr to myslím tak, že demokracia prostredníctvom zástupcov ≠ skutočná demokracia, taká nikdy nebola, nie je a neverím tomu, že bude
napadá mi otázka (asi skôr pre fundovaného politológa @sumivybanan ), ak by teoreticky existoval štát s dajme tomu 5 občanmi (dajme tomu, že by bol sebestačný a spĺňal definície štátu), bola by to demokracia?
@darkestangel počkaj takže ty si definujes demokraciu nie len ze ako vladu vsetkych ludi ale este k tomu aj jedine typ vlady, kedy tito ludia rozhoduju priamo? fuha to asi nepochytávaš moc...
pretože to čo ty vymedzuješ z definície do nej z vlastnej podstaty spadá. prečo sa prešlo ku zástupcom?
@soreljulien a to je zábavné, že máš takéto vyjadrenia. aspon nam povies, zepreco? zabavne v zmysle ze si zatial zazil len tento system ale vies ze ostatne su lepsie
@midnight looooooooooooool tak toto chlapec nezvládol. v zásade teda tvrdi, ze nejaka nova vlada, napriklad vlada slimakov, by bola asi lepsia jak demokracia
k tomu, že aj iné typy vlád sú demokracie okrem diktatúry etc. čo píšeš ty ....jedna zo základných definícii demokracie v sebe zahŕňa jeden veľmi podstatný element, ktorý som tu ešte nezahliadla, a to, že je to síce vláda väčšiny, ALE táto musí zohľadňovať práva menšín.
a ešte mi napadlo, ak sa myslí vláda ľudu, tak v tomto prípade by som povedala, že nejde ani tak o to poňať to doslovne a mať nejaký plebiscit, lebo to sa v niekoľkomiliónových štátoch ani len technicky nedá zvládnuť, nevraviac o iných problémoch ...... skôr demokracia je systém, v ktorom takmer všetci majú právo a možnosť voliť si zástupcov a rovnako tak uchádzať sa o to byť zvolení a majú aj možnosť sledovať, ako zvolení tento mandát vykonávajú a slobodne vyjadriť svoj názor na tento výkon.
čiže občania majú možnosť participovať na vládnutí skrz rôzne možnosti, od toho že sa sami uchádzajú o zvolenie až po kontrolu vlády....ak ju nevyužijú, alebo sa im nepodarí obsadiť úrad, tak smola...ale ide o to, aby mali také isté možnosti ako ostatní....
Demokracia si myslím, že je v súčasnosti najlepšia forma vlády aj keď (ako každá forma vlády) má svoje nedokonalosti. Najhorším faktorom demokracie je politický trh. Politik by mal maximalizovať úžitok svojich ľudí, ktorí ho volili. Ale keďže politik maximalizuje svoj vlastný úžitok (niet sa čomu čudovať); tak vznikajú kadejaké korupčné aféry, rozhadzovanie našich daní atď. A to nehovorím o politickom cykle Preto problém nie je v demokracií ako takej, problém je v jej nastavení.
@midnight aby sme boli presný skurvil si to ty: nadáva sa tomu: Demokracia je najhoršia forma vlády, ale lepšia zatiaľ neexistuje. Nabudúce, keď budeš chcieť mudrovať, tak choď na hajzel a potlač myšlienky tam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
debilnejšie otázky už nemáš? tto je snad este obcianksa nauka zakladnej skoly
napadá mi otázka (asi skôr pre fundovaného politológa @sumivybanan ), ak by teoreticky existoval štát s dajme tomu 5 občanmi (dajme tomu, že by bol sebestačný a spĺňal definície štátu), bola by to demokracia?
pretože to čo ty vymedzuješ z definície do nej z vlastnej podstaty spadá. prečo sa prešlo ku zástupcom?
"It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried."
čiže
"Demokracia je najhoršia forma vlády okrem všetkých ostatných ktoré boli doteraz vyskúšané."
vôbec nič na tom čo napísal nie je zábavné keďže to bolo čisté klamstvo. to zaprvé.
zadruhé:
"zabavne v zmysle ze si zatial zazil len tento system ale vies ze ostatne su lepsie"
všimni si na konci jeho komentu "ako povedal churchill"
k tomu, že aj iné typy vlád sú demokracie okrem diktatúry etc. čo píšeš ty ....jedna zo základných definícii demokracie v sebe zahŕňa jeden veľmi podstatný element, ktorý som tu ešte nezahliadla, a to, že je to síce vláda väčšiny, ALE táto musí zohľadňovať práva menšín.
a ešte mi napadlo, ak sa myslí vláda ľudu, tak v tomto prípade by som povedala, že nejde ani tak o to poňať to doslovne a mať nejaký plebiscit, lebo to sa v niekoľkomiliónových štátoch ani len technicky nedá zvládnuť, nevraviac o iných problémoch ...... skôr demokracia je systém, v ktorom takmer všetci majú právo a možnosť voliť si zástupcov a rovnako tak uchádzať sa o to byť zvolení a majú aj možnosť sledovať, ako zvolení tento mandát vykonávajú a slobodne vyjadriť svoj názor na tento výkon.
čiže občania majú možnosť participovať na vládnutí skrz rôzne možnosti, od toho že sa sami uchádzajú o zvolenie až po kontrolu vlády....ak ju nevyužijú, alebo sa im nepodarí obsadiť úrad, tak smola...ale ide o to, aby mali také isté možnosti ako ostatní....
asi tak by som to stručne zhrnula.....
...sorry ale ty máš tiež lobotómiu? pretože logická následnosť nulová...
v zásade tým chcel chlapec churchill povedať veľmi elegantne že demokracia je síce príšerný systém, ale zatiaľ neexistuje žiadny lepší.
plutokracia je oligarchia
to že slovač nielen nevie výroky parafrázovať, ale ani ich poriadne prekladať z originálu ma nemusí zaujímať.