Myslíte si že bude niekedy doba "volnješia" ako je teraz? Myslím, že teraz sa dievčatá prezliekaj za chlapcov a naopak (nič v zlom bratia ), ľudia nosia šaty z masa, vzájomne sa zabíjajú bez toho aby mali z toho nejakú ujmu, proste dnes je dovolené hoc
- dnešný svet je určite liberálnejší ako predtým
- dievčatá sa prezliekajú za chlapcov a naopak? nj, ja keď som hrávala v divadle tak som sa prezliekala za chlapcov lebo chalanské roly boli vždy akčnejšie
- hovoríš o tom ako keby každý nosil šaty z mäsa ako, viem čo chceš povedať, ale dal sa nájsť aj nejaký vhodnejší príklad ako to že si jedna žena a leoš mareš dali na seba kostým z mäsa
- ľudia sa navzájom zabíjali bez ujmy vždy. kedysi boli dostatočne chladní na to aby niekomu prebodli brucho, potom na to aby stlačili spúšť a teraz niekedy stačí ešte oveľa menej.
- myslím že všetko sa vyvíja a postupuje ďalej, nikdy nie je strop, ktorý sa už nedá prebúrať
Myslím, že ak sa tie nesprávne veci podporujú a prezentujú ako pozitívne tak to môže zájsť aj ďalej. Logicky to z toho vyplýva. Alebo sa staneme ešte väčšími otrokmi sami sebe, no väčšiu vnútornú prázdnotu už v sebe nepocítime, lebo tá ma svoje dno. Od ktorého sa môžme odraziť, alebo sa živiť tým čo tam je... :letim:
Čo? jake zabijanie? Však teraz je svet praveže o niečo bezpečnejší (ako furt je tu veľa kokotkov čo ťa môžu hocikedy ožratý zabiť..) ale oproti tomu jak bolo kedysi.. napr dnes som čítal článok o tom jak v Amerike v meste Marianna bola škola pre chlapcov (takých čo boli mladistvý, vystrájali a nemohli do väzenia) a že tam umrelo okolo 50+ detí a nikdy sa nevyriešilo kto to urobil.. až po 111 rokoch to začali vyšetrovať aj to iba kvôli tomu že daktorý už starý dedkovia čo sa odtiaľ dostali tlačili na guvernéra aby to vyriešili.. tá škola mala aj vlastný cintorín a same hroby neoznačené..
Čiže myslím si že teraz je to lepšie bo aj keď sú vraždy a sviňstvá vo svete furt tak s dnešnou technikou a kamerami kade tade je väčšia pravdepodobnosť že toho sráča chytia..
podľa mňa vrchol volnosti ani neexistuje, ale čo sa týka toho či to bude volnejšie, podľa mňa áno ... podľa mňa príde vek kedy ľudia budú inteligentnejší a budú sa cítiť ovela slobodnejšie a volnejšie ako dnes ... budú mať ovela viac možností a ovela viac sa budú chápať a rozumieť si ...
@10 + to som dal len ako taký jeden príklad.. si vezmi že kedysi koľko bolo tých masových vrahov.. čo zabíjali ženy rad radom a nikdy ich ani nenašli... na exploreri kedysi chodil taky serial (len som bol menší a ma strašilo z toho tak som to moc nepozeral) a tam sa rozoberali také prípady čo sa kedysi stali..
ale v tom zmysle, že si každý môže robiť, čo chce, pokiaľ tým neobmedzuje slobodu ostatných.
t.j. prezliekanie sa áno (nech sa každý oblieka/neoblieka, do čoho chce),
nosenie mäsového obleku nie. (mimochodom, toto je ekvivalent nosenia akýchkoľvek kožených vecí)
a súhlasím s @marleymt - myslím že všetko sa vyvíja a postupuje ďalej, nikdy nie je strop, ktorý sa už nedá prebúrať.
tak už skoro nemáme kanibalizmus, ktorý bol kedysi úplne bežný.
tak máme omnoho viac female-friendly spoločnosť, než v minulosti, a patriarchát slabne.
tak aj totalitarizmus a nacionálne/nábožensky motivovaný šovinizmus/fundamentalizmus zvykne vzkypieť vo vlnách, ale snáď čoraz slabších.
podobne sa snáď postupne vytratí aj speciesizmus, alebo aspoň jeho najsilnejšie prejavy.
a zároveň aj s @luc.ka - príslušník inej než ľudskej civilizácie môže byť prekvapený, že ľudia sa ako seberovní navzájom môžu kynožiť, keď im to povolí vojnový stav, pretože sa "prepli" do módu vojakov, ale zároveň mu môže prísť ako jeho výsostné právo kvôli svojej väčšej inteligencii unášať ľudí a robiť na nich násilné experimenty. čo nám príde ako neprijateľné (samozrejme, pretože nikto nechce, aby mu robili niečo, čo ľudský druh pácha na druhoch mimoľudských s podobnou obhajobou konania). možno blbý príklad, ale je to všetko dosť relatívne.
@jamjuch niekto nastoli nejaky sibnuty trend a ostatni to nasleduju pretoze v dotycnom vidia vzor alebo chcu ist s davom a byt in... dovolene mame to co nie je v rozpore so zaujmami tych ktori su mocnejsi nez my... potom nastava problem.. dnes je "dovolene vsetko" preto aby sa ludia citili slobodi co v skutocnosti casto ani nie su a mame zakazane viac nez si uvedomujeme... sme zavisli od tolkych veci.. sloboda aku nam prezentuje spolocnost je zvycajne iluziou.. manipulacia funguje v plnom prude cez reklamy, modu, slavne osobnosti, filmy, hudbu... mozeme si robit co chceme.. otzkou je ci to co robime skutocne robit chceme alebo sme len ovplyvnovani tym co sa deje okolo nas?
napr za komunizmu ludia nadavali ze nemohli cestovat, ze bola cenzura, ze nemali to co bolo na zapade... dnes mnohi nemaju pracu, alebo maju no nie taku ktora by ich naplnala, cestovat sice mozme kam chceme ale nemame za co, produkty zo zapadu mame k dispozicii tiez, ale zistujeme ze tie slovenske su kvalitou ovela lepsie, obchody su narvane znackovymi vecami no nemame na ne.. nastastie si este hubu otvorit mozeme ale vacsinou nic nezmozeme... tato vonkajsia sloboda je iluzia... demokracia je tiez iluziou.. a mnohi to este nestihli prekuknut...
ked budu ludia slobodni duchom potom nastane vacsia sloboda nez je dnes...
nech je voľnosť taká veľka aka len môže byť...nech sa každý preoblieka za koho chce, nech je každý kým chce byť, ale nech nikto nikomu neubližuje a hlavne treba začať od jednotlivca.."Staňte sa zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete" Mahatma Ghandi
Ja neviem vy ste prečítali čo píše celé? Pretože nemyslím si, že dnes môžeš kohokoľvek zabiť bez dôsledkov alebo, že by nosenie šiat z mäsa bolo bežné.
Verím, že budúcnosť budeš ešte liberálnejšia a bezpečnejšia v pozitívnom slova zmysle.
@james144 ja som to čítal celé som aj v @10 písal že podľa mňa je svet o niečo bezpečnejší teraz než pred tým a že nemyslím že človek môže len tak slobodne zabiť a neniesť následky.. možno v nevyspelých krajinách.....
@azodariana Ano a v tom je aj rozdiel medzi Pozitívnou a Negatívnou formou slobody. Ak ta obkolesia pevnými hranicami a elektrickými drôtmi - pričom ti povedia čo presne sa sme a čo nie - potom sa veľmi jednoducho revoltuje proti režimu. Zároveň to nie je totalita - ale len akási forma "obrany". Totalita nastáva až v momente, keď múry padnú - všetci sú spokojní. Sloboda slova je super vec, a bodaj by aj reálne existovala. Teda existuje, ale v okresanej forme. V bašte "demokracie" USA je napr. Chelsea Manning pod dozorom vo väzbe, zato, že si dovolila zverejniť (v rámci slobody slova) také informácie, ktoré sa dotýkajú každého jedného občana USA. Chelsea Manning bola predtým Bradley Manningom. V USA, aj keď vo väzení, nemajú problém so zmenou pohlavia - ale so Slobodou slova, pokiaľ niekomu nevyhovuje - už problém majú. Podobne je to Julianom Assangom - na ktorého je vydaný zatykač - pre uplatňovanie slobody slova vo veci dotýkajúcej sa každého. A takto by sa dalo pokračovať.
Ďalšia vec je tá, že keď ĺudia dosiahli slobody slova - prvé čo spravili bolo, že sa jej vzdali a šli nakupovať. V období múrov a akejsi totality sa jednoducho a so zanietením diskutuje o politike. V období bez múrov sa ešte jednoduchšie nakupuje v obchodných centrách a diskutuje sa o tom, čo mal na sebe Leoš Mareš či Lady Gaga. To je súčastnou politikou - a kritický hlas ľudu sa stratil. V období bez múrov a ostatných plotov sa stráca aj Viera. Nič už nepotrebuješ Meniť - všetko je možné si kúpiť. Nakupovanie je vydávané za najvyššiu formu revolty - výroba nových a nových nepotrebných je vydávaná za formu Rozvoja, Kreativity a Individuality. Slobodu teda máme v tom, že prakticky všetko je možné si kúpiť - ak je dosť pracovnej sily. Sloboda vzniká a padá s trhom. Už potrebujeme len opakovať trápne frázy o tom, že vlastne všetky významné problémy si vyriešili a tie čo ostali, vyrieši trhu. viz. náš slávny Prezident. Model "úspešnosti" - kedy je politika zamenená za obchod.
nad tym som aj ja rozmyslal, ale podla mna je super, ako to je, treba si uzivat zivot co najviac. a tiez dufam, ze uzkoprsost a obmedzenost ekofasizmu (vid @16 ) co najskor vymrie
Ja súhlasím s @luc.ka ...
Nerozumiem takýmto debatám o tom aký je dnes svet skazený a najhorší.. Je proste iný ako to bolo v minulosti a iný ako to bude v budúcnosti...Možno sa niekedy v minulosti rozčulovali, že čo je to za dobu keď dnešné deti nevedia čo je morová epidémia a nespia s vlastnými príbuznými ..
To že sa dievčatá obliekajú za chlapcov a naopak, neviem či je fenomén dnešnej doby (tak isto ako aj príliš upravený muži atď..), ale veď sa len pozri na nejaké historické fotografie trebárs Francúzska .. chlapi v "legínach" a nachumlaných parochniach v topánkach na opätkoch...
Ľudia nosia šaty z mäsa...tých bežne na ulici nevidím, ale ak ide o to, že toto spravila nejaká celebrita tak sa pozri na hocijakú ikonu z minulosti a zistíš, že sa tiež postarala o nejaký rozruch či už oblečením, textami piesní, účesom, alebo mileneckými aférami (na tú danú dobu neprípustnými vecami)...
Ďalej .. ľudia sa zabíjajú vzájomne odkedy existujú na tejto planéte a menia sa len príčiny ...
Čiže čo sa týka voľnosti, alebo akéhokoľvek fenoménu doby, myslím, že je to o prirodzenom vývoji každej generácie a celkovo ľudstva
z moralneho hladiska je kazda doba lepsia od tej predoslej a spolocnost ako taka sa v tomto vyvija v pozitivnom zmysle aj s ohladom na buducnost. dnes sme moralnejsi ako v minulosti a zaroven, ludstvo bude na tom o par rokov lepsie ako sme na tom my teraz. akokolvek sa ti zda, ze momentalne je to zle, nie je to horsie od toho, co bolo predtym a nie je to lepsie od toho, ako bude potom.
ja som si žiadnu slobodu nevšimla skor naopak, dnes máš také množstvo všelijakých smerov či už náboženských, politických...že ľudia v tom majú zmätok a veľmi túžia po istotách, niekam sa zaradiť , byť niekym a neuvedomuju si že to násilné zaraďovanie sa niekam ich oberá o ich osobnosť a možnosť voľby. Ale väčšina radšej volí také prispôsobenie sa lebo strach, lebo je ľahšie vzdať sa slobody. A práve túto neistotu mnohí využijú
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
- dievčatá sa prezliekajú za chlapcov a naopak? nj, ja keď som hrávala v divadle tak som sa prezliekala za chlapcov lebo chalanské roly boli vždy akčnejšie
- hovoríš o tom ako keby každý nosil šaty z mäsa ako, viem čo chceš povedať, ale dal sa nájsť aj nejaký vhodnejší príklad ako to že si jedna žena a leoš mareš dali na seba kostým z mäsa
- ľudia sa navzájom zabíjali bez ujmy vždy. kedysi boli dostatočne chladní na to aby niekomu prebodli brucho, potom na to aby stlačili spúšť a teraz niekedy stačí ešte oveľa menej.
- myslím že všetko sa vyvíja a postupuje ďalej, nikdy nie je strop, ktorý sa už nedá prebúrať
Čiže myslím si že teraz je to lepšie bo aj keď sú vraždy a sviňstvá vo svete furt tak s dnešnou technikou a kamerami kade tade je väčšia pravdepodobnosť že toho sráča chytia..
ale v tom zmysle, že si každý môže robiť, čo chce, pokiaľ tým neobmedzuje slobodu ostatných.
t.j. prezliekanie sa áno (nech sa každý oblieka/neoblieka, do čoho chce),
nosenie mäsového obleku nie. (mimochodom, toto je ekvivalent nosenia akýchkoľvek kožených vecí)
a súhlasím s @marleymt - myslím že všetko sa vyvíja a postupuje ďalej, nikdy nie je strop, ktorý sa už nedá prebúrať.
tak už skoro nemáme kanibalizmus, ktorý bol kedysi úplne bežný.
tak máme omnoho viac female-friendly spoločnosť, než v minulosti, a patriarchát slabne.
tak aj totalitarizmus a nacionálne/nábožensky motivovaný šovinizmus/fundamentalizmus zvykne vzkypieť vo vlnách, ale snáď čoraz slabších.
podobne sa snáď postupne vytratí aj speciesizmus, alebo aspoň jeho najsilnejšie prejavy.
a zároveň aj s @luc.ka - príslušník inej než ľudskej civilizácie môže byť prekvapený, že ľudia sa ako seberovní navzájom môžu kynožiť, keď im to povolí vojnový stav, pretože sa "prepli" do módu vojakov, ale zároveň mu môže prísť ako jeho výsostné právo kvôli svojej väčšej inteligencii unášať ľudí a robiť na nich násilné experimenty. čo nám príde ako neprijateľné (samozrejme, pretože nikto nechce, aby mu robili niečo, čo ľudský druh pácha na druhoch mimoľudských s podobnou obhajobou konania). možno blbý príklad, ale je to všetko dosť relatívne.
napr za komunizmu ludia nadavali ze nemohli cestovat, ze bola cenzura, ze nemali to co bolo na zapade... dnes mnohi nemaju pracu, alebo maju no nie taku ktora by ich naplnala, cestovat sice mozme kam chceme ale nemame za co, produkty zo zapadu mame k dispozicii tiez, ale zistujeme ze tie slovenske su kvalitou ovela lepsie, obchody su narvane znackovymi vecami no nemame na ne.. nastastie si este hubu otvorit mozeme ale vacsinou nic nezmozeme... tato vonkajsia sloboda je iluzia... demokracia je tiez iluziou.. a mnohi to este nestihli prekuknut...
ked budu ludia slobodni duchom potom nastane vacsia sloboda nez je dnes...
Verím, že budúcnosť budeš ešte liberálnejšia a bezpečnejšia v pozitívnom slova zmysle.
Ďalšia vec je tá, že keď ĺudia dosiahli slobody slova - prvé čo spravili bolo, že sa jej vzdali a šli nakupovať. V období múrov a akejsi totality sa jednoducho a so zanietením diskutuje o politike. V období bez múrov sa ešte jednoduchšie nakupuje v obchodných centrách a diskutuje sa o tom, čo mal na sebe Leoš Mareš či Lady Gaga. To je súčastnou politikou - a kritický hlas ľudu sa stratil. V období bez múrov a ostatných plotov sa stráca aj Viera. Nič už nepotrebuješ Meniť - všetko je možné si kúpiť. Nakupovanie je vydávané za najvyššiu formu revolty - výroba nových a nových nepotrebných je vydávaná za formu Rozvoja, Kreativity a Individuality. Slobodu teda máme v tom, že prakticky všetko je možné si kúpiť - ak je dosť pracovnej sily. Sloboda vzniká a padá s trhom. Už potrebujeme len opakovať trápne frázy o tom, že vlastne všetky významné problémy si vyriešili a tie čo ostali, vyrieši trhu. viz. náš slávny Prezident. Model "úspešnosti" - kedy je politika zamenená za obchod.
Nerozumiem takýmto debatám o tom aký je dnes svet skazený a najhorší.. Je proste iný ako to bolo v minulosti a iný ako to bude v budúcnosti...Možno sa niekedy v minulosti rozčulovali, že čo je to za dobu keď dnešné deti nevedia čo je morová epidémia a nespia s vlastnými príbuznými ..
To že sa dievčatá obliekajú za chlapcov a naopak, neviem či je fenomén dnešnej doby (tak isto ako aj príliš upravený muži atď..), ale veď sa len pozri na nejaké historické fotografie trebárs Francúzska .. chlapi v "legínach" a nachumlaných parochniach v topánkach na opätkoch...
Ľudia nosia šaty z mäsa...tých bežne na ulici nevidím, ale ak ide o to, že toto spravila nejaká celebrita tak sa pozri na hocijakú ikonu z minulosti a zistíš, že sa tiež postarala o nejaký rozruch či už oblečením, textami piesní, účesom, alebo mileneckými aférami (na tú danú dobu neprípustnými vecami)...
Ďalej .. ľudia sa zabíjajú vzájomne odkedy existujú na tejto planéte a menia sa len príčiny ...
Čiže čo sa týka voľnosti, alebo akéhokoľvek fenoménu doby, myslím, že je to o prirodzenom vývoji každej generácie a celkovo ľudstva
@29
@trdelniiiq thumbs.