Do akej miery vas dokaze ovplyvnit nazor blizkej osoby?
Modelova situacia: napriklad si chcete kupit nejaku vec/ist niekam/spravit nieco a ste presvedceni o tom, ze ta vec je kvaitna/ze sa tam oplati ist/ze to chcete spravit aj vsetko, ale niekto blizky, koho si vazite a koho nazory povazujete za spravne, (ted
resp. este je to aj osoba, o ktorej viete, ze vam pri tomto nechce nijako uskodit, len vam chce mozno nanutit svoj nazor, lebo si mysli, ze je to pre vas lepsie
tak pokiaľ ten človek ma neodhovára štýlom že "tie gate si nekupuj šák sú hnusné" ale poukáže na nejakú nevýhodu, ktorú som si nevšimla - "tu ti divne odstávajú a na spodku sa už páru" alebo "takú vzorku jak majú si nebudeš mať ani k čomu obliecť" tak v tom prípade samozrejme zvážim a pokiaľ je tá nevýhoda príliš veľká dám na názor.
ale ja si väčšinou nie som istá pri rozhodovaní a pýtam sa veeeľa ľudí čo si o tom myslia, potom sa rozhodnem podľa nejakého celkového dojmu.
by som sa porozprávala, rozobrali by sme to a zvážila by som to. a som dosť ovplyvniteľná v tomto
- ľuďmi ktorých považujem za rozumnejších, resp. skúsenejších ako ja
- ľuďmi o ktorých viem, že sa vyznajú v tej danej veci, od ktorej ma odhovárajú.
príklad, vážim si starú mamu a jej skúsenosti, ale ak by ma odhovárala od kúpy istého druhu počítača, tak by som jej názor asi nebrala tak vážne ako keby ma tréner, ktorého si vážim a uznávam, odhováral od kúpy nejakej značky opaskov na kolty, pretože s tým výrobcom má zlé skúsenosti.
ked by som bola rada ako niekto a jeho nazor je opacny, tak sa zariadim podla neho. ked je to niekto blizky len z principu, napr rodina a nechcem byt ako on, tak na jeho nazor nedam.
vobec ma neovplyvnuju nazory blizkych ...iba v pripade ked by ma fakt vedel presvedcit ze ma naozaj pravdu a ked uznam ze je to lepsie riesenie...inak nie
V takej situácii by som/sme si asi skúsili vysvetliť rozumne prečo na to máme taký a taký názor. Ale zvyknem sa rozhodovať stále podla seba. Ale vypočujem si,zvážim.
Veľa krát sa mi stalo že som niečo veľmi chcela a nikto mi nepovedal NIE ja som si to kúpila a potom ľutovalo lebo sa s toho stal len lapač prachu- čiže ak si niekoho názory vážim a sú logické a ja popremýšľam nechám sa ovplyvniť aj keď ma to občas mrzí ale uznám mu pravdu
záleží od argumentov daného človeka.... ak ma nedokážu presvedčiť tak skúsim čo sama chcem.... ale väčšinou človek ktorého názory si vážim má aj dobré argumenty takže vtedy posluchnem
Veeelmi zavisi od podania a formy rozhovoru. Velmi sa ovplyvnit nedam, duplom ak mi je to rozkazovane, alebo vnucovane. Jj, som tvrdohlava hlupa picka a nechcem si od nikoho poradit vacsinou a ak ide o nejaky nazor, alebo postoj, tak ten akceptujem, ale nepreberam ho za svoj zase.
hej som ľahko ovplyvniteľná a stáva sa mi to často že sa mi niečo páči a druhá osoba na to že to neni dobre tak si to väčšinou nekúpim bo hneď začnem mať pochybnosti
tak práve táto modelová situácia, že si chcem niečo kúpiť a niekto ma od toho odhovorí..no neviem, podľa toho aký dôvod mi povie, že z vlastnej skúsenosti vie, že také topánky dlho nevydržia, tak také rady si vypočujem..ale pokiaľ by som niečo vážne moc chcela tak sa nedám odradiť alebo sa spýtam ešte niekoho iného na názor...
Pokiaľ ide o nejakú banalitu, nechám sa ovplyvniť okamžite. Keď ide o niečo vážnejšie, porozmýšľam nad tým a rozhodnem sa sama (ale dosť to u mňa zaváži)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
"Mami, idem si kúpiť toto."
"Nekupuj si to, je to kravina, lebo......"
"Mami, kúpila som si to."
................................
"Mami, vieš, aká je to kravina?"
tak pokiaľ ten človek ma neodhovára štýlom že "tie gate si nekupuj šák sú hnusné" ale poukáže na nejakú nevýhodu, ktorú som si nevšimla - "tu ti divne odstávajú a na spodku sa už páru" alebo "takú vzorku jak majú si nebudeš mať ani k čomu obliecť" tak v tom prípade samozrejme zvážim a pokiaľ je tá nevýhoda príliš veľká dám na názor.
ale ja si väčšinou nie som istá pri rozhodovaní a pýtam sa veeeľa ľudí čo si o tom myslia, potom sa rozhodnem podľa nejakého celkového dojmu.
- ľuďmi ktorých považujem za rozumnejších, resp. skúsenejších ako ja
- ľuďmi o ktorých viem, že sa vyznajú v tej danej veci, od ktorej ma odhovárajú.
príklad, vážim si starú mamu a jej skúsenosti, ale ak by ma odhovárala od kúpy istého druhu počítača, tak by som jej názor asi nebrala tak vážne ako keby ma tréner, ktorého si vážim a uznávam, odhováral od kúpy nejakej značky opaskov na kolty, pretože s tým výrobcom má zlé skúsenosti.
väčšinou ma to zneistí a potom čakám na reakcie iných, ak sú negatívne alebo žiadne tak povolím