Od veku ťažko určiť to je u každeho individualne..a od stavu hmm, povedal by som že vtedy ked zacne k zivotu pristupovat zodpovednejsie teda neuprednostnovat zabavu pred školou, pracou, rodinou a pod.. a vie sa o seba sam postarat a nebyt na nikom zavislyy..
suhlasim s @ikuto -m ........... ide o to, ako clovek uz rozmysla. rozmysla, co chce v zivote dosiahnut, osamostatnuje sa a je zodpovedny za ciny, ktore kona. vie sa sam o seba postarat ............. a tak.
@majqqqo mal by, ale to neznamená, že si to uvedomuje....13 sa v afekte opitá vyspí s týpkom...zistí, že je v tom a nechá si to...môže dospieť a nemusí...dospelý človek by rovnakú chybu nezopakoval, záleží od konkrétnej osoby..však rodičia pomôžu...
@lucinka7 nechapem preco tu pleties alkohol je pravda, ze z vacsej strany ku sexu dochazda cez alkohol, ale neznamena to, ze si nic neuvedomuje resp. ako sa citi.
mám 17 a cítim sa dospelo...rozmýšľam skôr ako zodpovedná osoba nie ako 17 ročné decko čo sa chce kurviť a užívať si života...to som mohla keď som mala 15, ale život ma už naučil...myslím, že keby nato dojde bola by som schopná si nájsť prácu už teraz a starať sa o manžela a deti...
toto sa absolútne nedá ohraničiť vekom.... sú ľudia, čo sa v 18ke budú môcť vytasiť so zrelými názormi a budú vedieť byť zodpovední a sebastační a sú takí, čo v tridsiatke budú bývať u rodičov a prežívať večnú pubertu. iste, vek prispieva k rozvoju psychiky, ale ide aj o vrodenú danosť, prežité skúsenosti a o to, kto má kde "maximum".
To akoze v den 21. narodenin sa okolo nich rozsvieti zlata ziara a su zazracne uplne dospeli? Je to u kazdeho ine. Niekto moze byt po psychickej stranke dospely uz v sestnastich, niekto stale nie je ani v tridsiatich.
@zayl Ale prosím ťa, vravím z vlastnej skúsenosti, samozrejme sú Ľudia ktorí dospejú v úplne inom veku, ale väčšinou je to v 21, nepotrebujem sa o teba nechať poučovať.
@lucinka7 dospelým som sa stal až pri prvej práci. dobre si to napísala, až skutočná zodpovednosť je dospelosť. po 18tke už ide všetko čo robíš na tvoje triko. ale veľa ľudí to nezmení, až kým to nepocítia.
Človek je dospelý vtedy, keď vyrastie s detských manierov. Keď si uvedomí že život je o inom ako pití a fajčení z peňazí z vreckového.
Nehovorím že fajčia a pijú len deti. Ale tie dôvody a podstaty sú iné.
@depropropex musí si uvedomiť, niektoré veci...a je jasné, že človek sa stáva dospelejší, keď má nejakú zodpovednosť, či už v práci alebo rodine, tiež si viac cení peniaze, ktoré si sám zarobil...zrazu pripadajú zaslúžene vymakané...
ale tak dá sa tak povedať... predsa len peniažky ktoré zarobíš by si si mal trošku viac vážiť. Ale dneska ani to tí spiťáci nevedia... to máš také, všetci sú skazený, iba my sme vzorový kuvričkári
podľa mňa nejako emočne alebo psychicky človek dospeje niekde okolo 24 - 27 rokov. ale to som čítal v psychologických poznámkach. ale ak sa povie "sex" alebo niečo obdobné a človek o tom začne vtipkovať po prípade sa uškŕňa, to určite nie je prejav dospelosti človeka.
U kazdeho je to indivindi, ale vseobecne sa za dospelost povazuje obdobie 23 roku zivota, to znamena, ked clovek dokaze niest zodpovednost za seba sameho, ma aku taku predstavu o svojej ceste. A v niektorych knihach sa toto obdobie nazyva aj obdobim lasky a prace
v tých 13-14 som začala uvažovať už trošku inak ale určite nemôžem o sebe povedať že som dospelá. A dospelosť príde vtedy, keď budeme nútení si uvedomiť, že nežijeme v rozprávkach, ktoré nám rozprávali mamy na dobrú noc, ale v tom najpojebanejšom bordeli aký tu ešte nebol za celú históriu ľudstva.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
ja mám 19 a pocit, že som do puberty ešte len nedávno prišla
ale ako tak pozeram, u kazdeho je to fakt inak
síce je to v papieroch od 18 rokov, ale podľa mňa je to až vtedy, keď nastúpi do práce a bude sa vedieť postarať o seba sám a vie čo chce od života
To akoze v den 21. narodenin sa okolo nich rozsvieti zlata ziara a su zazracne uplne dospeli? Je to u kazdeho ine. Niekto moze byt po psychickej stranke dospely uz v sestnastich, niekto stale nie je ani v tridsiatich.
Človek je dospelý vtedy, keď vyrastie s detských manierov. Keď si uvedomí že život je o inom ako pití a fajčení z peňazí z vreckového.
Nehovorím že fajčia a pijú len deti. Ale tie dôvody a podstaty sú iné.
Ja som ta nepoucoval...
ale tak dá sa tak povedať... predsa len peniažky ktoré zarobíš by si si mal trošku viac vážiť. Ale dneska ani to tí spiťáci nevedia... to máš také, všetci sú skazený, iba my sme vzorový kuvričkári
Ale ja si "vážim" peniažky, ja ich nepremieňam na alkohol, ale na zážitky. Alkohol je len sociálny lubrigant, sa dá povedať.
Mimo to, niesom materiálne založený a mať peniaze ma nerobí štastným.
Ja ich zarábam, lebo musím, lebo je tak je nastavený systém okolo mňa.
Najradšej by som ich zrušil, ale ""važiť" si ich, je nutnosť života a smrti.
neviem uviesť na tú dospelosť úplne konkrétny príklad, to sa ani nedá. Uviedol som iba zhruba...
veď o to ide, trochu si peniaze vážiť... preda len deti majú k nim iný postoj... väčšinou