4o myslíte kde v tele sa nachádza duša človeka (nie z bicykla ...ja som už počul aj takú teoriu že je pod močovým mechúrom lebo ked sa vycikáte hned je vám lahšie na duši tak čo si myslíte vy ?
z hladiska pohladu pocitacoveho maniaka je dusa software, a software sa nachadza v hardwarei v nejakom tom pamatovom mediu. Ako pamatove medium sa u clovekov oznacuje mozoK, takze dusa sa nachadza v mozgu. Ak niekto tvrdi, ze ako pamatove medium clovek pouziva nejaku inu suciastku, tak ano, aj ta moze obsahovat dusu.
ked ste niektori presvedceny o tom ze dusa neexistuje cim citite? ako poicty ne ze citite ze sa niekto dotkne nejakej casti vasho tela,noa ak si myslite ze citite srdcom ,nesuhlasim teda ne zeby ne ale ak to mate brat tak ze dusa nie je a je len telo s masa kosti a organov srdce je tiez potom len organ ktory sluzi nato aby sme zili ,ale pocity su tiez nehmotne ako aj dusa ,ak by niekto nemal dusu nevim ci by poznal nejaky pocit
@14 spochybnovala som ju len vo svojom prvom prispevku, ten druhy si asi zle pochopil. Len som sa vyjadrila k tomu, že ak duša existuje, neda sa to brat tak, ze na ktorom konkretnom mieste, alebo aky ma tvar atd. Ale to je len moj nazor, moje pocity
no rozmýšľam ako to pomenovať... ono duša sa nachádza v celom tele, ba o kúsok ho presahuje (to sa potom nazýva aura). ale v podstate by sa to dalo vysvetliť nejako tak, že predstav si vesmír ako ľudské telo. niekde tam, kde je srdce je jedna veľká hviezda, ktorá osvetľuje celý vesmír, to svetlo celý ten vesmír vypĺňa, ba ho ešte asi o kúsok presahuje (viem, že je to nereálne, ale tak, predstavme si). no neviem, či sa to dá chápať, na to asi treba vidieť ducha inak, možno to vyznie dosť tak... zaujímavo, ale ja si nemyslím, ja viem.
a k ostatnym komentom, dusa ako nieco nadprirodzene neexistuje, dusa ako osobnost cloveka, jeho city a pamet atd su ulozene v jeho mozgu ako rozne chemycke a fyzikalne reakcie... ano je to tak sme len z mesa a kosti, deal with it!
@foxik21 Lebo neverím v duchovno, verím v to, že sme len z mäsa a kostí, ale mozog všetky ostatné časti tela prevyšuje, vedci majú preskúmanú malú časť ľudského mozgu, nevedia poriadne ako funguje.
Ja verím, že pocity, city a ľudská osobnosť sú len šikovná zmes chemikálií, elektrických impulzov a rôznych iných látok.
Kľudne ma považujte za konzumného človeka bez chrbtovej kosti, ale je to moja teoria ktorej verím
Podľa mňa je duša energeticky rozložená v celom ľudskom tele. Mozog ako taký slúži na spracovanie informácii, ktoré prichádzajú z duše, čo slúži na komunikáciu s dimenziou, predstavujúcu hmotný svet.
Pokiaľ bude niekto pri umierajúcom človeku a pocíti, ako z neho uniká, resp. odchádza život, rýchlo si utvorí názor na existenciu v inej forme bytia...
podľa mňa pri srdci..neviem prečo, ale aj keď pocitujeme nejaké tie city alebo tak, tak väčšinou akoby som to cítila pri srdci..tak mi je také logickejšie,že tam bude asi aj duša..či?
Možno to vyznie absurdne, ale z buddhistického pohľadu duša neexistuje. V buddhizme nie je reč o reinkarnácií.
Ak hovoríme o reinkarnácií, tak predpokladáme, že existuje nejaká duša, ktorá sa reinkarnuje. Realita je však iná, preto sa v Buddhovom učení hovorí o znovuzrodení a nie o reinkarnácií.
Znovuzrodenie na svoj priebeh nepotrebuje nejakú dušu. To čo sa deje je, že neosvietená myseľ nasleduje svoje tendencie a návyky, ktoré nesprávne interpretuje ako inkarnácie.
V skutočnosti je celý tento proces meniaci sa stav mysle. Pod pojmom " myseľ " sa však rozumie nie len prežitok "ja", ale aj vonkajší svet. Následkom nevedomosti chápe myseľ vonkajší svet ako od seba oddelený, pritom svet je jej vlastnou projekciou.
Myseľ je v buddhizme absolútnom, dá sa chápať ako potenciál, ktorý všetko umožňuje, myseľ nemá hranice, obmedzenia. To čo nám bráni prezívať myseľ týmto spôsobom sú rušivé emócie, pripútanosť, averzia, ignorácia, strnulé predstavy o realite.
Je to môj súčasny laický pohľad, buddha zatiaľ nie som, takže to berte len ako hrubý náčrt tohto javu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
No ak dusa skutocne existuje, tak sa podla mna neda povedat kde sa nachadza. To je ako keby ste sa chceli dotknut napriklad lasky...
@pernik proti?nic ..zi si konzumny zivot ..asi tak ako pisal @foxik21
a k ostatnym komentom, dusa ako nieco nadprirodzene neexistuje, dusa ako osobnost cloveka, jeho city a pamet atd su ulozene v jeho mozgu ako rozne chemycke a fyzikalne reakcie... ano je to tak sme len z mesa a kosti, deal with it!
Ja verím, že pocity, city a ľudská osobnosť sú len šikovná zmes chemikálií, elektrických impulzov a rôznych iných látok.
Kľudne ma považujte za konzumného človeka bez chrbtovej kosti, ale je to moja teoria ktorej verím
Pokiaľ bude niekto pri umierajúcom človeku a pocíti, ako z neho uniká, resp. odchádza život, rýchlo si utvorí názor na existenciu v inej forme bytia...
Ak hovoríme o reinkarnácií, tak predpokladáme, že existuje nejaká duša, ktorá sa reinkarnuje. Realita je však iná, preto sa v Buddhovom učení hovorí o znovuzrodení a nie o reinkarnácií.
Znovuzrodenie na svoj priebeh nepotrebuje nejakú dušu. To čo sa deje je, že neosvietená myseľ nasleduje svoje tendencie a návyky, ktoré nesprávne interpretuje ako inkarnácie.
V skutočnosti je celý tento proces meniaci sa stav mysle. Pod pojmom " myseľ " sa však rozumie nie len prežitok "ja", ale aj vonkajší svet. Následkom nevedomosti chápe myseľ vonkajší svet ako od seba oddelený, pritom svet je jej vlastnou projekciou.
Myseľ je v buddhizme absolútnom, dá sa chápať ako potenciál, ktorý všetko umožňuje, myseľ nemá hranice, obmedzenia. To čo nám bráni prezívať myseľ týmto spôsobom sú rušivé emócie, pripútanosť, averzia, ignorácia, strnulé predstavy o realite.
Je to môj súčasny laický pohľad, buddha zatiaľ nie som, takže to berte len ako hrubý náčrt tohto javu.