Recyklujete? Myslím tým papier, plasty, fľaše, baterky.... Zber papiera a tak lieky po dátume spotreby do lekárne atď....
Snažíte sa byť eko?Myslíte si že recyklovatelny plast je lepší ci ani nie keď stále plava v mori a je jedno ci je recyklovaný alebo
Normálny plast. Zbierate aj odpadky keď nejaké vidíte vp svojom okolí ci prejdete len okolo a nevšímate si okolie? Videla som dosť kruté video kde robili preplach žalúdku vrane a nasli plasty tak isto aj nejaké veľa zvierat ročne umrie na to ze sa v ich bruchu nachádza tóny plastu. Nebudme ľahostajný k prírode ona a a ani zvieratá nemôžu za globálne otepľovanie.... Tak isto veľa som videla ako sa korytnačky a iné zvieratá zamotavju do rybárskych sieti ktoré sú na plážach a tak isto aj tu na slovensku koli znečisteniu a plastom zomrela labuť tu v BA je až smutné že ľudia si nevšimnúť tie dôsledky
@majmarad pozri myslím ze v BA a KE sú dve spaľovne takže tam sa ten všeobecný /komunálny spaľuje a to ostatne sa triedi. Ale neber to tak tragicky však pomáha planéte a neboj príroda sa ti za to odvdaci neskôr
@bebekex no ja keď som sa bola najesť tak jedna predajňa tam mala plastové slamky ale všetci ostatný ekologické len... Neviem myslím ze už by to malo byt všade ten jednorazový odpad vyradený ci ešte nie? Skepická v čom? Koli tým kontajnerom na oblečenie ktoré sa vykradaju?
Snažím sa hlavne obmedziť nakupovanie a získavanie veci v plaste a plastových veci, aj keď nie vždy sa to dá. Lebo nech je to aj recyklovateľné tak stále kopec energie ide na výrobu aj na tú následnú recykláciu Myslím si, že zero waste je cesta.
Ovocie a zeleninu nedavam do sackov, separujem, kde sa da chodim hromadnou dopravou, cielene nekupujem nove oblecenie ale radsej kupim kvalitnejsie aby vydrzalo a vymenim az ked je treba a to iste s elektronikou.
skepticka som tak vo vseobecnosti skor
ze to,co my jednotlivci robime nestaci.je to len kvapka v mori
jednorazovy plast bude zakazany az od roku 2021
este by to chcelo nieco vymysliet na plastove flase
ono ale nie iba jednorazove plasty su problem.
je toho cela kopa a nie vsetko vieme my ako konzumenti/spotrebitelia ovplyvnit, resp. aj keby sme velmi chceli, stale sme v mensine a to je ten bod, kde stracam nadej. stale su v moci peniaze a zisk, nie tato planeta
ja chapem,ze sa neda na 100 percent zit ekologicky, lebo clovek by sa musel vzdat kazdeho pozitku, ale myslim si,ze kazdy z nas by sa nad tym mal minimalne zamysliet, upravit si priority a nebyt tak sebeckym
@bebekex súhlasím ze niektoré veci neovplyvníme napr teraz som videla ze Anglicko/USA káže štátom aby boli ekologicky ešte ešte neprešli ani industrializaciou a žijú za hranicami chudoby hlavne ze najviac industialne štátny co už majú po nej budú kazat druhým je trosku smutné....
No ale nezabudni ze každá kvapka ktorá sa prileje do vody sa z nej stane more. Ľudí ktorým záleží na prírode. Tak isto ako niektore štáty napr Arabské emiráty držia umelo ropu a zemný plyn lebo aby zbohatli tak isto aj Amerika kupuje ropu aby mohla z toho profitovať a by bola neskôr v balíku ale neviem ci jej to pomôže sú tu elektromobily
Recyklujem, Väčšinu oblečenia mám zo secondhandu, pripadne čosi prešívam atd a baví ma robiť zo starých veci “nové”, ďalej čo sa týka oblečenia / kozmetiky tak aj vymienam s kamarátkami a tak.. snažím sa nakupovať bez obalu, zeleninu už úplne, na pečivo nosím zaclonkove vrecko (ale ak náhodou nemám, vezmem aj sáčok ale to sa často nestáva) a UŽ nekupujem take zbytočnosti (kedysi som si ozaj kúpila každú hlúposť) ..
btw, to, ze sa separovany odpad zmiesa dokopy (ale nie s komunalom), je UPLNE OKEJ, ide na mechanicke triedice a pripadne manualne triediacie linky, kde sa lepsie rozdeli podla materialu
a hej, nosim si tasky, nekupujem sacky, uprednostnim produkt v skle/papieri/biodegrad. plaste, nejem vela zvieracich produktov, setrim energie...
ale celkovo, ako titulovany enviro toto, si myslim, ze sme uz prilis v prdeli s planetou
co sa este jakz takz oplati chranit, je ovzdusie
kvoli tuhym casticiam a inym polutantom, akutnej expozicii; globalne oteplovanie sa momentalne celkom ucinne pohana samo vdaka topeniu permafrostu
@narazuvzdornaa ono sa netopi len permafrost ale aj ľadovce a za chvíľu prestane existovať Severny a južný pol a ten rozpustný ľadovec záplavy prímorské oblasti male ostrovy. Tak isto sa posunu klimatické pásma a niektoré živočíchy prestanú existovať. To spraví globálne otepľovanie
Ale tak vždy je tu viera ze dokážeme zachrániť planétu
Hej, snažím sa. Ale pri pohľade do kontajnerov na plast a papier, kde je hodené všeličo možné, plačem krv.
Na papier a plast mame doma osobitné koše, mikroténové sáčky a igelitky používam a kupujem čo najmenej, uvažujem o pratelných vatových tampónoch, nekupujem plastové fľaše (máme sodastream + používam sklenené fľaše), no a snažím sa k tomu viesť aj svoje okolie. Je vela vecí, čo ešte mám v pláne robit, ale okolnosti mi to momentálne až tak nedovoľujú, ale snažím sa
@pandoras náhodu aj to co teraz robíš je super a určite sa príroda teší ze je viac takých ľudí ako si ty. A dúfam ze bude menej takých co si prírodu neviaza a neseparuju
Separujem, nenakupujem, šetrím, opravujem, požičiam si to čo by som potrebovala iba 1x, nosím vlastné nádoby...
V tejto dobe iba separovať nestačí. Treba žiť uvedomene a každý by mal prispieť svojou kvapkou lebo sme zahltení. Bohužiaľ väčšinu ľudí (aj sem na B. ) to vôbec nezaujíma.
Na Slovensku som recykloval len flase a plechovky. Ostatne nedavalo ekonomicky zmysel.
Na Taiwane recyklujem, lebo jednak je to maly ostrov a inak sa ani neda, ale hlavne preto, ze recyklacia je tu ekonomicky vynosna (bezdaci bezne zbieraju plechovky, plastove ci sklenene flasky z ulice a predavaju sukromnym firmam, alebo vymienaju za kredit, ktory potom vedia pouzit bud na verejnu dopravu /ktora je do velkej miery sukromna/, alebo v convenience stores), narozdiel od recyklacie v USA a Europe, kde je masivne dotovana z dani a nabaluju sa na tom kdejaki uradnicki a korporatni paraziti.
Tu sa sice stat tiez montuje do recyklacie, ale trochu opacnym sposobom. Miesto toho aby dotoval recyklaciu financne, statni smetiari odmietnu zobrat recyklovatelny odpad v jednej taske s komunalnym odpadom (a sukromne firmy, ktore sa takto snazia vyhodit odpad pokutuju). Ludia su teda ekonomicky donuteni recyklovat inak by nemali kde vyhadzovat smeti, a museli by si platit podstatne drahsie sukromne firmy. Stat potom takto vyzbierany odpad predava firmam, ktore to zrecykluju. Rocne na tom stat zarobi niekolko miliard dolarov. To co sa zrecyklovat neda sa ulozi na skladku z ktorej sa extrahuju plyny a pouzivaju sa ako zdroj energie. Ak je skladka plna, tak sa zasype zemou a urobi sa z nej golfove ihrisko. Win win pre kazdeho. Taiwan nema prakticky ziaden problem s odpadom, stat zarobil, danova obet nestratila, firma ma lacnu energiu a golfove ihrisko
V hlavnom meste dokonca vymysleli taku vec, ze komunalny odpad sa da vyhodit len v modrej taske s logom mesta, ktora stoji cez euro, zatial co recyklovany odpad sa da vyhodit v hociakej taske. Takze ludia su motivovani viac recyklovat a vyrabat menej komunalneho odpadu.
@tommyhot mne sa paci taka myšlienka čo zaviedli v Číne ze do určitého veku myslím keď človek dovŕši dospelosť tak od narodenia po dospelosť musia vysádzať stromy škoda ze take nieco není aj u nás. Dosť by to pomohlo lesom... Keďže sa Tatry ako tak este nepozviechali z ten veternej smrsti....a celkovo by to pomohlo... Žial niekto profituje na tom ze umelo dáva lykožrúty aby mohli mať drevo... Čo je škoda... Keďže si tak vyrubeme kyslík a pľúca Planéty
@clarise ten argument ako USA ci EU “kazu” krajinam tretieho sveta byt ekologicky, vobec nechapem.
Co je na tom zle? Ved preboha
1. V minulosti sa vobec nevedelo o tom, ake nasledky moze mat konzumny zivot a ze to bude vplyvat na globalne oteplovanie ani sa nevedelo v akom rozsahu
2. Hlavne neboli technologie na to, aby sa dala industralizacia robit ekologicky. Cize dnes sa uz da priemysel budovat ekologicky no kedysi sa nedal. Ani teraz nejdeme sudit lekarov, ze v minulosti neoperovali pacientov dnesnymi technologiami
3. Ak si vyspele krajiny nejako podmienuju svoju hospodarsku pomoc, napriklad tym, ze tie peniaze co statu daruju, mjsi ta krajina investovat aj do ekologie, tak co je na tom zle??? Su to ich prachy a hadam si mozu vybrat kam maju peniaze ist.
Ak chcu taketo staty obchodovat len s “ekologickymi” krajinami, tak tiez nechapem co je na tom zle. Ty si tiez mozes slobodne vybrat ci podporis eco friendly produkt alebo nie a nikto ti nevycita, ze nepodporujes firmu, ktora si nemoze dovolit byt eco friendly......
ine sposoby ako krajiny nutia ine krajiny byt ekologické ani velmi nie sú a tieto sposoby mi pridu uplne v pohode.
Tymto stylom budeme zachvilj nadavat, ze co nas na slovensku nutia mat doma kanalizaciu, ved pred 120 rokmi bolo uplne bezne, ze odpad siel v mestach do potokov.
@semhamforas vies co je na tom zle keď nezažili industrializaciou? Ze nemajú stroje ze si obrabaju svoje polia sami ze žijú jak v stredoveku... Ako Británia myslím bola známa tým ze sa tam všetko vyrábali a bola priemyselná... Ako môžu kazat niekomu co ani nemá vo jest aby bol ekologicky keď sami nie sú? Hmm? Ze oni už vyťažili svoje bohatstvo tým myslím ropu zemný plyn atd... A iné štáty chudobné na to nemajú prostriedky a ešte si pália na ohnia vyrábajú strechu zehli lebo to onak nevedia.... A najhoršie je ze sa obchoduje z emisiami... Neviem ci im nestačil smog Los Angelsky alebo Londonsky ... Vieš niektoré krajiny nemajú peniaze byť ekologicky ked oni jedine co majú sú ruky a žiadne stroje aby sa uzivili a život v stredoveku je niečo iné ako 21 storie nemyslíš? Vieš niekto káže a druhy ma poslúchať však nech najprv oni začnú a druhy sa pridajú.... Nie ja som to tak nemyslela len si pozri ze niektoré nemajú peniaze na to stavať veľa veterných elektrární a tak isto.... Si pozri ze tie ekologické krajiny myslím tým Švédsko a tak co majú tie eko zdroje energie tak v zime tam mrznu a radšej si kupuju radiátormi aby prežili... krajiny tretieho sveta ze v minulosti do tých krajín dovazali ten odpad ako sú plasty a tak ďalej a z tých krajín kradli veci ako sú diamanty co majú hodnotu a domorodcom dali iba nejake sklíčka.... No paci sa mi to ze tie krajiny si povedali stop a posielajú naspäť plasty napr do USA....
@bebekex no ale predpokladam, ze Malta je asi o dost chudobnejsia od Taiwanu a hlavne technologicky 100 rokov za opicami (teda minimalne za Taiwanom) tu sa z recyklovaneho odpadu napriklad bezne stavaju statne budovy, lebo je to lacnejsie ako beton a odolensjie voci zemetraseniam. Napriklad v meste kde som donedavna zil tato mestska kniznica » en.wikipedia.org/wiki/Kaohsiung_...
Ja recyklujem myslím si poctivo doma a všetko čo si menovala okrem tých liekov recyklujem, pričom tých liekov ani nemáme nejako príšerne veľa že by som sa ich teraz nejako vo veľkom množstve zbavoval.. ...ale do lekárne by som ich zaniesol.. ...baterky a staré pokazené menšie spotrebiče chodím zaniesť na bicykli k takému jednému činžiaku, keď teda nám nedali nádobu na to.. ...dokonca som si okrem mestských kontajnerov na plasty, papier a bioodpad, pričom všetko poctivo triedim, vyčlenil ďalšie už svoje kontajnery čo tu boli, keď sme sa nasťahovali a tie som si označil na kovy, potom sklo a ešte aj tetrapaky triedim, čo už teda mesto tiež no v igelitových sakloch zberá, takže docela vážne to beriem ...dokonca má napadla myšlienka, že by rád ešte aj suť účelne likvidoval alebo kusy betónu, no to by som musel mať na to drvičku ...taký odpad teda chodím vyviezť na zberný dvor, hoci sa to sype do kontajnerov a ide to najskorej na skládku odpadov
Z domácnosti triedim najviac a ešte aj keď v dome v koši vidím niečo čo sa dá recyklovať, že je čisté, tak to dám recyklovať, hehe.. ...som síce len jeden z mála kto takto vzorne triedi, keď teda vidím ako si ostatní len tak vyhodia plastový obal, fľašu alebo papieriky na chodník a vôbec ich to netankuje, že znečisťujú ŽP a ešte aj nie na ich pozemku > ...ja to teda zbieram no a triedim, ale ak to budú robiť viacerí a nespamatajú sa, tak je to márne a boj ...chcel by som veriť, že táto planéta tu bude existovať aj o 200 rokov, ale moc optimicky sa mi nezdá ani život o 100 rokov a to nie je len z hľadiska odpadov.. ...niekto si planétu váži a niekomu je šum a fuk čo tu bude neskôr
@kerrang súhlasím s tebou ale tak pozri z každej kvapky to je príklad ktorou prispejes sa môže stať môže lebo je viac ludi ktorým záleží na životnom prostredi a prírode. A super ze triedis.. Príroda sa teší z každého takéhoto dobreho človeka ktorý jej chce pomôcť a snaží sa ju zachrániť a neberie na ľahkú vaku globálne otepľovanie a znečisťovanie. Jedna vec ma dosť prekvapila lebo ako toto sa nevidi často... Myslím ze značka Oriflame spravila také ze vyzbierať smeti z jednej časti BA... Čo sa mi ako myšlienka veľmi páčilo ze aj takto chcú pomôcť a prilákať ľudí aby ako tak očistili prírodu. My zbierame od jogurtu viečka. Ako triedis tégliky? Však to je plast ci ani nie?
@clarise Tak to je obdivuhodné, že s tým prišla takáto firma a aj iné firmy by si mohli brať príklad alebo spraviť také akcie, že vysádzať stromy atď. ...mne sa veľmi pozdáva a páči myšlienka ako zaviedli nedávno v Ríme, ale aj v iných častiach sveta, že za recyklovanie odpadu dostanú nejaký benefit, ktorý ale motivuje (napr. zľavy na cestovnom, za dostatočný kredit zadarmo doprava alebo zľavnené vstupy na kultúrne podujatia, pamiatky a podobne) a myslím, že toto je cesta ako skutočne prinútiť aj ostatných ľudí viac ešte triediť ...mohli by to zaviesť aj tu, tomu by som bol rád
No a u tých téglikov sa práveže viac v súčasnosti stretám s tým, že je viac plastových ako papierových ...už aj taký obyčajný všeobecné známy Pribináčik je balený v plaste (polypropylén - PP väčšinou) a to si pamätám ako som ho kedysi jedával z tých papierových ...asi lacnejšia a rýchlejšia varianta na výrobu rozhodovala, preto je aj téglikov viac v plastových a len minimum čo vídam tých papierových ...firmy nehľadia na ekológiu, ale na účel znižovania cien, s čím sa zvyšuje kúpyschopnosť produktu
@kerrang ako tým myslíš ze keď ho preplachnes tak ho hodíš do koša alebo ako? No ja som videla aj v nejakých predajniach spotrebičov co zbierajú baterky, my sme v škole zbierali vrchnáky pre také jedno bábätko ktoré za to malo nejaké peniaze...lebo bolo nejako choré .. My mame dokopy kontajner na Plasty a aj na temtrapaky. Je celkom fajn ze sa zálohu ju flase....a myslím tým ze pre bezdomovcov je dobre keď zbierajú plechovky lebo za to majú nejaké drobné. A tiež sa mi páči že za zber papiera sa u nás dostávalo ci už v škole alebo inde papier a vreckovky... Ale v škole tak tak iba papier.... A sa mi páčilo ze napr na základke se mali v každej triede malé kontajnery na papier plast a komunálny odpad.... Tak isto keď som skončila strednú tak sa zaviedlo na chodbe tie kontajnery
@kerrang pokračovanie ten odpad ale tak nevýhoda bola asi v tom ze to bolo na chodbe...mohlo by sa zaviesť kompostaren alebo niečo na ten spôsob ze tak by sa dávali rastlinné zvyšky... Na základnej myslím ze robili také ze co sa nezjedlo v jedálni tak nechali večer pri dverách a bezdomovci sa mohli najesť z toho... Toto by mohli praktizovať viac v reštauráciách... Lebo je škoda keď niekto nezje a vyhodí sa to
@clarise No áno a do separovaného na plasty, rozumieš? ...tiež som videl také krabičky aj v predajniach elektra, no aj na strednej sme mali také a tam sme vhadzovali použité batérie
No niekde to tak majú s kontajnermi, no zvlášť asi na dedinách ...hej zálohujú, no ešte to nefunguje mám pocit, či? ...nie od roku 2020 alebo 2021? ...no však to bezdomovci, cigáni a táto sociálna vrstva budú len kutrať po smetiskách, ako keby tam hľadali zlato a zbierať to ...aj my sme mali zber papiera, ale ten len na základke taký ...my sme zas také kontajnery mali na strednej, na základke mám pocit, že sme to takto ešte vtedy nemali.. ...však my máme kontajner na bioodpad a to mesto naše dalo kontajner a konáre, rastlinné zvyšky tam môžme dávať a oni to potom vyvážajú do kompostárne v Bernolákove ...a aj inde v mestách tak niekde zberajú aj bioodpad
Separujem; používam plátené tašky; ak sa aj stane, že použijem sáčok, tak si ho nechám a využijem ho ešte aj 300x, kým ho vytriedim; na pečivo mám látkové vrecúško a ovocie a zeleninu beriem v rukách vždy, bez vrecúška, bez sáčka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
snazim sa obmedzit kupu potravin a drogerie s plastovym obalom,ale nie vzdy sa to da
tak viem,ze existuju bioplasty vyrobene z rastlin
ptm treba rozlisovat co je recyklovany plast, recyklovatelny plast a biodegradovatelny plast
kazdopadne naj volba je obmedzenie jednorazoveho
Toto všetko by nemuselo byť, ak by sa jednoducho prestali vyrábať plasty a veci, ktoré sa musia recyklovať. Ale biznis
ale cim dalej,tym som viac skepticka
ze to,co my jednotlivci robime nestaci.je to len kvapka v mori
jednorazovy plast bude zakazany az od roku 2021
este by to chcelo nieco vymysliet na plastove flase
ono ale nie iba jednorazove plasty su problem.
je toho cela kopa a nie vsetko vieme my ako konzumenti/spotrebitelia ovplyvnit, resp. aj keby sme velmi chceli, stale sme v mensine a to je ten bod, kde stracam nadej. stale su v moci peniaze a zisk, nie tato planeta
ja chapem,ze sa neda na 100 percent zit ekologicky, lebo clovek by sa musel vzdat kazdeho pozitku, ale myslim si,ze kazdy z nas by sa nad tym mal minimalne zamysliet, upravit si priority a nebyt tak sebeckym
No ale nezabudni ze každá kvapka ktorá sa prileje do vody sa z nej stane more. Ľudí ktorým záleží na prírode. Tak isto ako niektore štáty napr Arabské emiráty držia umelo ropu a zemný plyn lebo aby zbohatli tak isto aj Amerika kupuje ropu aby mohla z toho profitovať a by bola neskôr v balíku ale neviem ci jej to pomôže sú tu elektromobily
btw, to, ze sa separovany odpad zmiesa dokopy (ale nie s komunalom), je UPLNE OKEJ, ide na mechanicke triedice a pripadne manualne triediacie linky, kde sa lepsie rozdeli podla materialu
a hej, nosim si tasky, nekupujem sacky, uprednostnim produkt v skle/papieri/biodegrad. plaste, nejem vela zvieracich produktov, setrim energie...
ale celkovo, ako titulovany enviro toto, si myslim, ze sme uz prilis v prdeli s planetou
co sa este jakz takz oplati chranit, je ovzdusie
kvoli tuhym casticiam a inym polutantom, akutnej expozicii; globalne oteplovanie sa momentalne celkom ucinne pohana samo vdaka topeniu permafrostu
Ale tak vždy je tu viera ze dokážeme zachrániť planétu
Na papier a plast mame doma osobitné koše, mikroténové sáčky a igelitky používam a kupujem čo najmenej, uvažujem o pratelných vatových tampónoch, nekupujem plastové fľaše (máme sodastream + používam sklenené fľaše), no a snažím sa k tomu viesť aj svoje okolie. Je vela vecí, čo ešte mám v pláne robit, ale okolnosti mi to momentálne až tak nedovoľujú, ale snažím sa
V tejto dobe iba separovať nestačí. Treba žiť uvedomene a každý by mal prispieť svojou kvapkou lebo sme zahltení. Bohužiaľ väčšinu ľudí (aj sem na B. ) to vôbec nezaujíma.
Na Taiwane recyklujem, lebo jednak je to maly ostrov a inak sa ani neda, ale hlavne preto, ze recyklacia je tu ekonomicky vynosna (bezdaci bezne zbieraju plechovky, plastove ci sklenene flasky z ulice a predavaju sukromnym firmam, alebo vymienaju za kredit, ktory potom vedia pouzit bud na verejnu dopravu /ktora je do velkej miery sukromna/, alebo v convenience stores), narozdiel od recyklacie v USA a Europe, kde je masivne dotovana z dani a nabaluju sa na tom kdejaki uradnicki a korporatni paraziti.
Tu sa sice stat tiez montuje do recyklacie, ale trochu opacnym sposobom. Miesto toho aby dotoval recyklaciu financne, statni smetiari odmietnu zobrat recyklovatelny odpad v jednej taske s komunalnym odpadom (a sukromne firmy, ktore sa takto snazia vyhodit odpad pokutuju). Ludia su teda ekonomicky donuteni recyklovat inak by nemali kde vyhadzovat smeti, a museli by si platit podstatne drahsie sukromne firmy. Stat potom takto vyzbierany odpad predava firmam, ktore to zrecykluju. Rocne na tom stat zarobi niekolko miliard dolarov. To co sa zrecyklovat neda sa ulozi na skladku z ktorej sa extrahuju plyny a pouzivaju sa ako zdroj energie. Ak je skladka plna, tak sa zasype zemou a urobi sa z nej golfove ihrisko. Win win pre kazdeho. Taiwan nema prakticky ziaden problem s odpadom, stat zarobil, danova obet nestratila, firma ma lacnu energiu a golfove ihrisko
Co je na tom zle? Ved preboha
1. V minulosti sa vobec nevedelo o tom, ake nasledky moze mat konzumny zivot a ze to bude vplyvat na globalne oteplovanie ani sa nevedelo v akom rozsahu
2. Hlavne neboli technologie na to, aby sa dala industralizacia robit ekologicky. Cize dnes sa uz da priemysel budovat ekologicky no kedysi sa nedal. Ani teraz nejdeme sudit lekarov, ze v minulosti neoperovali pacientov dnesnymi technologiami
3. Ak si vyspele krajiny nejako podmienuju svoju hospodarsku pomoc, napriklad tym, ze tie peniaze co statu daruju, mjsi ta krajina investovat aj do ekologie, tak co je na tom zle??? Su to ich prachy a hadam si mozu vybrat kam maju peniaze ist.
Ak chcu taketo staty obchodovat len s “ekologickymi” krajinami, tak tiez nechapem co je na tom zle. Ty si tiez mozes slobodne vybrat ci podporis eco friendly produkt alebo nie a nikto ti nevycita, ze nepodporujes firmu, ktora si nemoze dovolit byt eco friendly......
ine sposoby ako krajiny nutia ine krajiny byt ekologické ani velmi nie sú a tieto sposoby mi pridu uplne v pohode.
Tymto stylom budeme zachvilj nadavat, ze co nas na slovensku nutia mat doma kanalizaciu, ved pred 120 rokmi bolo uplne bezne, ze odpad siel v mestach do potokov.
malta ako ostrovny stat by si mala brat priklad