neovládam ale počul som o tom, ževraj dajaký umelý jazyk ktorý kombinuje španielčinu, angličtinu atď... ale vraj ľahký... akurát, proste neviem načo by som sa ho učil keď nepoznám nikoho kto ním hovorí, a kde by som sa ním dohovoril...
akože, možno je fajn, keď sa to dá rýchlo naučiť, ale v dnešnom svete.. kto tým hovorí? ak tým hovorí mizivé percento ľudí, vidím menšiu než nízku šancu na uplatnenie.
@3 to ja viem, ale neviem si predstavit, ze by sa teraz do celeho sveta zaviedlo, ze kazdy sa zacne povinne ucit esperanto, aj keby to uz teoreticky preslo cez vladu kazdej krajiny.
ach škoda, vy ste tú ideu vôbec nepochopili esperantu ide o spojenie tých ktorí sa esperanto chcú učiť a tým sa trošku vyvýšiť nad tých čo hovoria iba anglicky. esperanto chce spájať učeniachtivých. do esperanta boli preložené knihy, dokonca aj pôvodné diela boli písané v esperante. nikto vás esperanto nebude nútiť učiť esperanto je jazyk inteligencie a umenia Homoj
všeobecne umelé jazyky sú podľa mňa choré..........nie len preto, že sa mi nepáči tá umelina, ale zo školy viem o jazykoch a komunikácií niečo naviac a to ma v mojom vyhranenom názore len utvrdilo
@ryal vy si radšej nájdite ženu a venujte sa jej o takomto čase. ďakujem za reakciu.
@kaylee ale áno ale.. ech ako to povedať.. španielčinou hovorí o veľa viac ľudí ako esperantom. Esperanto by sa mohlo pokojne stať istým spojovadlom národov, keby ale neboli takí, ako vyššie písali, že je zbytočné sa učiť esperanto lebo ním aj tak nikto nehovorí. Ja sa ho učím pre vlastné ukojenie. možno ega a možno len dlhej chvíle.
@flemi je to vec názoru. moc si tým komentom nepovedal, ale budiš
esperanto anglictina aky je v tom rozdiel? to ze niekto nevedel prezit ze vacsina sveta dnes hovori anglicky a citil sa ze je to nevyhodne voci tym co maju materinsky jazyk iny ako anglinu tak vymyslel nieco aby sa kazdy nieco ucil?
@onedisunity ty žaba jedna, okamžite mi prestaň vykať. A nikto ti nebráni v učení toho zbytočného jazyka, pre mňa za mňa sa uč aj Brailovo písmo, keď sa tak nudíš. Možno tým esperantom raz zachrániš veľryby, ktovie...
už v roku 1907 vyšla učebnica v esperante na slovensku. myslím že to nebolo z ľútosti voči tým, ktorí sa angličtinu nemuseli učiť a vlastne je to jedno ja len pripomeniem čo nám tĺkli do hláv - koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom.
@ryal a vôbec.. tak zbytočná poznámka že "nikto ti nebráni" ja viem, že mi nikto nebráni, učím sa to s radosťou a zachraňujem tým hlavne seba, svoje prízemné ego a ľudské sebavedomie.. o veľryby nech sa stará greenpeace.. síce..
Síce nechápem, čo s tým má ego, či sebavedomie, ale budiž. Zabi čas so zbytočnými vecami, šak keď z toho vyrastieš(z puberty), možno začneš robiť aj veci, čo sa ti v živote naozaj zídu.
@ryal môj zlatý. hovno ty vieš o mojej puberte. som vyučená zamestnaná ženská, ktorá si peniaze váži lebo sa z nich živý a neprepíja ich po víkendoch s kamošmi. čo je do prdele na tom že sa človek chce naučiť niečo iba kvôli sebe, iba kvôli svojmu potešeniu?? hneď je za debila.. ježiš a to by jeden povedal že 30 ročný mamľas už bude mať rozum..
kurvadrát jak ma takíto dementi dokážu vytočiť!!! jebemtiboa jak môžeš také niečo povedať??? hlupák hlúpy
Ak ma naozaj vzniknut celosvetovy jazyk, musi byt dost jednoduchy, aby sa dal lahko naucit, ale aj dost bohaty, aby dokazal vsetko vyjadrit. Mali by tam byt stanovene jasne pravidla bez akychkolvek zbytocnych vynimiek, dostatok slov, ziadne komplikacie. Hlavnou funkciou jazyka je dorozumievanie sa.
Neviem, nakolko Esperanto splna tuto funkciu, ale dnes by malo byt jednoduchsie podobny jazyk vytvorit (hlavne s dnesnou urovnou techniky). Nikto by nemohol potom obvinovat druheho, ze sa musi ucit jeho materinsky jazyk, ale bola by na to potrebna znacna davka medzinarodnej spoluprace.
Preco by to napokon nemohlo fungovat, ked v minulosti dokazala fungovat latincina?
... ale samozrejme, som za to, nech sa každý učí jazyk, ktorý mu prinesie radosť. Len mna (= vrchol praktickosti a zmyslu pre realitu ) skôr z tých umelo vytvorených láka povedzme už tá Tolkienova sindarčina TOMU vravím komplikovaný jazyk. ale jedným dychom dodávam, áno, áno, pracujem i na dvoch svetových, aby som nebola zdrbaná ako sa mi už párkrát stalo a potom som z toho bolo nešťastné.
@azel esperanto to splna.. gramatika je jednoducha
vynimky v tom jazyku neexistuju
slova sa daju lahko rozpoznat.. logika je tvorena scasti anglickou, spanielskou, francuzskou - proste roznymi europskymi gramatickymi pravidlami co najjednoduchsie pospajanymi do seba..
slovna zasoba je dost velka a myslim ze rastie kazdym dnom ako sa "preberaju a prerabaju" slova do esperanta..
na to ze ma uz par desiatok rokov je to dobre prepracovane..
vymyslat terza novy umely jazyk by bolo zbytocne, kedze uz teraz esperantom vravi par milionov ludi..
a latincina bola nieco uplne ine.. ta bola dana zhora.. od vrchnosti a bola povazovana za jazyk "mudrych" ci tych..
jej zlozitost vsak a to, ze sice ju kazdy pouzival, no vsade bola len druhym jazykom ju nakoniec odsunula tam kde je teraz..
učila som sa ho kedysi, bol to vymyslel aby sa dokazalo dohovorit v akomkolvek jazyku hlavne pre kongresy konferencie a tak. Ale neuspelo to. Je to jazyk lahky pre kazdeho, gramatika jednoducha a slova su tam pomaly z kazdeho jazyka. No nema uplatnenie, uz je to len o tom, ze su komunity ludi co to vedia a komunikuju a stretavaju sa. Ale povodna myslienka nevysla.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
všeobecne umelé jazyky sú podľa mňa choré..........nie len preto, že sa mi nepáči tá umelina, ale zo školy viem o jazykoch a komunikácií niečo naviac a to ma v mojom vyhranenom názore len utvrdilo
@kaylee ale áno ale.. ech ako to povedať.. španielčinou hovorí o veľa viac ľudí ako esperantom. Esperanto by sa mohlo pokojne stať istým spojovadlom národov, keby ale neboli takí, ako vyššie písali, že je zbytočné sa učiť esperanto lebo ním aj tak nikto nehovorí. Ja sa ho učím pre vlastné ukojenie. možno ega a možno len dlhej chvíle.
@flemi je to vec názoru. moc si tým komentom nepovedal, ale budiš
kurvadrát jak ma takíto dementi dokážu vytočiť!!! jebemtiboa jak môžeš také niečo povedať??? hlupák hlúpy
Ajtak, ktovie či sa o pár rokov nebudeme učiť po čínsky..
Neviem, nakolko Esperanto splna tuto funkciu, ale dnes by malo byt jednoduchsie podobny jazyk vytvorit (hlavne s dnesnou urovnou techniky). Nikto by nemohol potom obvinovat druheho, ze sa musi ucit jeho materinsky jazyk, ale bola by na to potrebna znacna davka medzinarodnej spoluprace.
Preco by to napokon nemohlo fungovat, ked v minulosti dokazala fungovat latincina?
vynimky v tom jazyku neexistuju
slova sa daju lahko rozpoznat.. logika je tvorena scasti anglickou, spanielskou, francuzskou - proste roznymi europskymi gramatickymi pravidlami co najjednoduchsie pospajanymi do seba..
slovna zasoba je dost velka a myslim ze rastie kazdym dnom ako sa "preberaju a prerabaju" slova do esperanta..
na to ze ma uz par desiatok rokov je to dobre prepracovane..
vymyslat terza novy umely jazyk by bolo zbytocne, kedze uz teraz esperantom vravi par milionov ludi..
a latincina bola nieco uplne ine.. ta bola dana zhora.. od vrchnosti a bola povazovana za jazyk "mudrych" ci tych..
jej zlozitost vsak a to, ze sice ju kazdy pouzival, no vsade bola len druhym jazykom ju nakoniec odsunula tam kde je teraz..
idea je fascinujuca, ale presvedcit o nej niekoho, je asi tak komplikovane, ako presvedcit niekoho o idei GNU...
Áno, naozaj veľmi inteligentné, ešte niekomu poraď, čo by mal robiť so svojím voľným časom, vidím, že ty s ním naozaj robíš niečo užitočné ...