Aký je váš názor na dôvod našej (ľudskej) existencie a ako podľa vás vznikol tento priestor nazývaný vesmírom? Myslíte si, že je ešte niečo za vesmírom? O čom to tu celé podľa vás je? Viete o sile myšlienok? Viete, že nemožné nejestvuje?
Konvenčné názory naučené spoločnosťou ma veľmi nezaujímajú, taký život ide mimo mňa. Som zvedavý na názory ľudí, ktorí sa zamýšľajú nad pôvodom života, ktorí meditujú, čítajú filozofiu/ezoteriku a prebúdzajú sa do života
@kierkegaard daváááy, ja som zvedavý.
Mňa len nezaujímajú veľmi názory že: "Vieš, sila myšlienok nie je vedecky potvrdená, takže to nemôže existovať." alebo pomenovanie niečoho "nadprirodzeným", keď je všetko prirodzené
@pisik Pre mňa je za pôvodom človeka Boh- ako rozpínajúca sa láska, dobro sa vždy zväčšuje (rodičia- decko atď.) preto aj Boh dal priestor vzniknúť ľudstvu v skratke aby mal čo milovať. Teraz ma tú budú ľudia hejtovať, nevadí ja si cením každý názor v ktorom nie je nenávisť, čo snáď ani nebude. A čo sa týka myšlienky, jej sila podľa mňa je aj vedecky potvrdená dám len primitívny príklad...robili pokus na bežcoch- nech si predstavujú ako bežia, v podstate sa im postupne v menšom rozsahu zapájali svaly ako pri behu ďalší fajn dôkaz je z Dalajlámovej knihy- robili pokusy na mníchoch v Tibete, v čase keď prežívali súcit tak sa im v mozgu aktivovali veci a blá bla blá ako pri šťastí. jednoducho súcit ich robil šťastnejšími.
@kierkegaard ja myslím myšlienky typu "myslíš na osobu a stretneš ju, pritiahneš si do života čo chceš atď. ..vyliečis si zranenie/chorobu" ...alebo si aj chorobu vytvoris myslienkou napr.
- a dakujem za nazor ..ja osobne nesedim za ziadne nabozenstvo ale učenie mám skrz naskrz Osha, Budhismu, Krista atď.
@pisik to prvé neviem o tej osobe ale čo sa tyká chorôb áno, to je dokázané z koľkými chorobami súvisí stres, negatívne myslenie atď. napr. len také žlčníkové kamene. Áno, som za to že každá choroba sa dá ovplyvniť myslením
zivot nieje nic viac ako chemicka reakcia. vzdy sa pousmejem nad ludmi, co sa v tom snazia najst nieco hlbsie. je tazke pripustit si, ze neznamename vobec nic, ale to nieje dovod vymyslat si.
inspirovala ma a dost ma ovplyvnuje gnosticka mytologia. a podla mna aj filozoficke a nabozenske predstavy sa ciastocne odzrkadluju vo "vedeckej" rovine. to ostatne sme este moc stenata aby sme to pochopili
@notme ľutujem ťa keď budeš na smrteľnej posteli chemická reakcia a budeš sa môcť oprieť len o chemickú reakciu nič v zlom, nechcem žiadny konflikt, vážim si tvoj názor.
Príde mi trochu divné, že nechceš názory naučené spoločnosťou, keď je tvoj vlastný názor založený na tom čo si si prečítal v knihe alebo videl na youtube. Sila myšlienok - ďalší marketingový woo-woo bullshit. Tipujem že určite čítaš knihy ako "the secret", "think and grow rich", no mal by si to brať s privretými očami. Áno, niečo z toho je pravda a myšlienky nás určite ovplyvňujú, ale väčšina z toho sú totálne nezmyselné kraviny napísane len kvôli tomu aby si sa cítil dobre. To isté platí aj o Oshovi/Eckhartovi a ostatných (a áno, čítal som ich knihy). A keď chceš môj názor, tak ten je ten, že sa nikdy nedozvieš prečo tu sme a aký je význam života - nie v momentálnej dobe kde žiješ a možno ani nikdy - ľudia nemajú dostatočnú inteligenciu nato aby to zistili. Boh aj všetko ostatné sú iba naše vymyslené príbehy. Môj obľúbený príbeh je reinkarnácia, ale viem že to má od pravdy ďaleko. "Nemožné nejestvuje" - toto nieje fakt, toto je motivačný citát ...
Môžme ziť vo virtualnej realite, niečo ako matrix, Ktory spustili naši inteligentnejši predkovia (kvazi "bohovia"), aby spetne skumali, ako sa vyvyjal vesmir a život - niečo podobne ako v cerne, kde sa snažia prisť na podstatu veľkeho tresku.
Aj pre nas ludstvo bude niekedy v buducnosti omnoho jednoduchšie skumať ako vznikal vesmir a život spustenim simulacie v pc, ktora nasimuluje cely model od velkeho tresku po vznik života, lepšie ako hľadať vykopavať fosilie - haha
A dovod našej ľudskej existencie? Skratka žiadny, život (my ľudia) vznikol uplne random funkciou, je zazrak že sme vyzrali z jednobunkovcov (darwin), takže nieje nam prideleny žiadny existenčny zmysel, iba taky, aky si vymyslime
Zmyseľ existencie neexistuje. Všetko je len náhoda - alebo, ak aj človeka stvoril Boh, urobil to podľa Biblie len kvôli svojmu rozmaru (chcel mať niekoho, kto by ho uctieval). V tom tiež moc veľký zmysel nevidím.
@james98 nehovorim o žiadnom zazraku, len o tom, že k tomu aby vznikol život, muselo byť k tomu mnoho faktorov naklonenych, čo je pre mňa nahodna vec, nieje na kazdej existujucej planete zivot, to ze vznikol prave na zemi a nie na marse je vysledok nahodnych činitelov
Podľa mňa sme len nejaký pokus nejakých bytostí podobných nám len vyspelejších.
Vytvorili nejakých robotov ktorí sa nazývajú ľudia a možno nás majú ako nejaký experiment.
Stačí sa pozrieť na samotnú stavbu celej našej planéty, galaxie, či človeka a hneď viem že nebudeme žiadna chemická reakcie. Je to tu všetko zostavené tak aby to fungovalo toto niekto vytvoril.
Kto vytvoril toho kto vytvoril nás? Neviem ale bol to asi jeden veľký omyl.
@pappkin a toto je presne to co som nechcel..veda..pretoze ta nedokaze poňať tieto veci (moj nazor..nemusis mi na to odpisovat vedecke odpovede..bez hejtu, pure love)
@hamaid citaty? Uz hlavne zo svojho vnutra, ale vela knih som nacital, folozofii vypocul atd. ..hlavne zmena prisla pri meditovani po "vyleteni" zo svojho fyzickeho tela..odvtedy vidim svet inak
Ja v podstate uplne suhlasim s Notme. Ako vznikol vesmir a zivot na Zemi, o tom hovoria podstatne mudrejsi ludia ako ja a ja nic uveritelnejsie asi nevymyslim. Suvislost medzi vsetkymi otazkami v @0 mi uplne unika, ci verim, ze nemozne nejestvuje (2. zakon termodynamiky, k bye) a ako podla mna vznikol zivot (vlastne tiez 2. zakon termodynamiky) .. A este k tomu nekonvencne? Mozeme sa o bavit o tom, ze/ci je zivot pekny a co ho robi zmysluplnym, ale istotne nevznikol preto, aby som sa ja v 21. storoci mohla pren nadchynat.
Cely tento pohlad na 'ucel' alebo 'vyznam' mi prekaza, biologicky zivot je vysledkom nahody a pravdepodobnosti (z mojho pohladu). Nasim biologickym mozgom pripada ko obrovsky zazrak, lebo nielenze je zivot velmi komplikovany prirodny jav, ale zaroven nam nase zijuce tela umoznuju skumat vlastne a cudzie zijuce tela (naozaj tym myslim vedecky ), co je dost mindfucky.
Ale ludia maju vysoko vyvinute mozgy a prilis malo prirodzenych stimulov pre instinkty (tym myslim, ze vacsina ludi sa na dennej baze nemusim bat, ci budu mat co jest a ci ich neulovia predatory), preto sa im ziada vidiet za svojou existenciou vyznam na velmi abstraktnej, filozofickej a emocionalnej urovni, ktora tu podla mna objektivne nie je.
Ja zijem, lebo som sa narodila svojim rodicom a este som neumrela, asi tolko k tomu. Isteze mi dava pocit bezpecia a spravnosti nakladat so svojim zivotom podla istych spolocenskych noriem (napr studovat, dodrziavt hygienu, dodrziavat zakon, byt zdvorila k inym) a zas s inymi normami sa nestotoznujem (rozmnozovat sa, predovsetkym) a nevidim dovod ich plnit. Ale taketo rozhodnutia su pre moj vlastny pokoj a neberiem ohlad na to, ci nimi plnim nejaky masterplan.
velku hviezdicku mas odomna, cakal som nieco podobne a som rad ze to prislo az na to rozmnozovanie suhlasim so vsetkym co si napisala.. prrtoze rozmnozovanie beriem ako prirodny prikaz ktory nam bol dany (obcas je aj prirodne odkloneny alebo zakazany uplne) ..
tvoje nazory tu co som si vzdy vsimal casto krat nabadali na tento vedecko-biologicky nahlad, preto som rad ze som to (a ta) aj dobre odhadol @narazuvzdornaa
Filozofia a ezoterika predsa nedáva odpovede na zmysel života, skôr kladie nekonečné otázky; to vychádza už z podstaty týchto pojmov. Zmysel života možno objaviť vo svojom srdci, svedomí, pri práci, či tvorení.
Ak teda sa človek chce otvoriť pravde, rozvíjať svoju duchovnú stránku, starať sa o dušu, mal by hľadať niečo jasné, konštantné, čo je vyskúšané rokmi, a mnohými veriacimi.
Nič neviem ale verím, lebo mám vnútornú (i vonkajšiu) skúsenosť, že som tu, lebo to tak chce Boh, pretože ma miluje. S ním nachádzam zmysel aj tých ťažkých veciach života...
A teda každý môže skúsiť a presvedčiť sa o tomto. Stačí sa rozhodnúť...
@kierkegaard Sú ľudia, ktorí žijú filozofiou, sú ľudia ktorí žijú ezoterikou, ale oba tieto smery sú "nestále" a neponúkajú žiadne konštantné odpovede, napr. vo filozofii môžeme stále dokola o niečo uvažovať a aj tak sa môžme dostať zase len naspäť...
@kierkegaard Pravda, viem, ale ani veda nedáva odpovede na zmysel života... keby áno, tak potom zmysel života spočíva v niečom "merateľnom". Teda je to skôr o teórií ako o praxi a osobnej skúsenosti...
@georg21 Od kedy filozofia spočíva v niečo merateľnom? možno logika. Teória a prax sa vo filozofii dosť rozoberá, najprv viedla boj teória- Platón, racionalisti a spol. No ale stále neviem čo sa do toho pletie u teba ezoterika.
@kierkegaard ale zmysel života, ak by mal spočívať v pominuteľných veciach, tak by sme ho stále len hľadali, resp. už nehľadali, lebo by sme mali takú skúsenosť, že to nemá zmysel, keďže tá vec, ktorá dávala zmysel životu raz pominie...
Nechcem ich pliesť, myslím tým len to, že sú ľudia ktorí majú životné štýly, ktorých náplňou je jedno alebo druhé alebo oboje.
@georg21 pekný názor, ďakujem za tvoj čas
Filozofiu a ezoteriku si osobne vzajomne prepajam a nemam rad ezotericke zaradenie pretoze ja tym zijem a bezni ludia na to pozEraju ako nieco zahadne a divne
@Kierkegaard Pozri ja nepotrebujem mať dôkaz či existuje alebo nie.
Tak už v minulosti si ľudia vymysleli bohov ako Zeus atď. Za "pár" rokov vedci povedali, že nič také neexistuje(i keď možno existuje) , ale vtedy by ti žiaden veriaci neuveril, že neexistuje. Ako aj teraz
Existenciu boha musí človek prijať ako fakt , ktorý neni nijak podložený.
My sa nikdy nedozvieme či existoval alebo nie až teda po smrti no.
Chudák Zeus. Možno on je ten jediný pravý boh aj s jeho manželkou Herou a nemá žiadnych prívržencov
@hamaid Ani ja nepotrebujem mať dôkaz ale ty si ho chcel odo mňa tak povedali že nič také neexistuje i keď možno existuje? Ale inak pekne hovoríš, to o tom že "existenciu Boha musí človek prijať......." to si pekne povedal. nuž, dozvieme sa po smrti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Mňa len nezaujímajú veľmi názory že: "Vieš, sila myšlienok nie je vedecky potvrdená, takže to nemôže existovať." alebo pomenovanie niečoho "nadprirodzeným", keď je všetko prirodzené
- a dakujem za nazor ..ja osobne nesedim za ziadne nabozenstvo ale učenie mám skrz naskrz Osha, Budhismu, Krista atď.
Aj pre nas ludstvo bude niekedy v buducnosti omnoho jednoduchšie skumať ako vznikal vesmir a život spustenim simulacie v pc, ktora nasimuluje cely model od velkeho tresku po vznik života, lepšie ako hľadať vykopavať fosilie - haha
A dovod našej ľudskej existencie? Skratka žiadny, život (my ľudia) vznikol uplne random funkciou, je zazrak že sme vyzrali z jednobunkovcov (darwin), takže nieje nam prideleny žiadny existenčny zmysel, iba taky, aky si vymyslime
Vytvorili nejakých robotov ktorí sa nazývajú ľudia a možno nás majú ako nejaký experiment.
Stačí sa pozrieť na samotnú stavbu celej našej planéty, galaxie, či človeka a hneď viem že nebudeme žiadna chemická reakcie. Je to tu všetko zostavené tak aby to fungovalo toto niekto vytvoril.
Kto vytvoril toho kto vytvoril nás? Neviem ale bol to asi jeden veľký omyl.
tvoj komentar k tejto teme by ma dost zaujimal, potom ma prosim oznac
koment vyssie
Ja v podstate uplne suhlasim s Notme. Ako vznikol vesmir a zivot na Zemi, o tom hovoria podstatne mudrejsi ludia ako ja a ja nic uveritelnejsie asi nevymyslim. Suvislost medzi vsetkymi otazkami v @0 mi uplne unika, ci verim, ze nemozne nejestvuje (2. zakon termodynamiky, k bye) a ako podla mna vznikol zivot (vlastne tiez 2. zakon termodynamiky) .. A este k tomu nekonvencne? Mozeme sa o bavit o tom, ze/ci je zivot pekny a co ho robi zmysluplnym, ale istotne nevznikol preto, aby som sa ja v 21. storoci mohla pren nadchynat.
Cely tento pohlad na 'ucel' alebo 'vyznam' mi prekaza, biologicky zivot je vysledkom nahody a pravdepodobnosti (z mojho pohladu). Nasim biologickym mozgom pripada ko obrovsky zazrak, lebo nielenze je zivot velmi komplikovany prirodny jav, ale zaroven nam nase zijuce tela umoznuju skumat vlastne a cudzie zijuce tela (naozaj tym myslim vedecky ), co je dost mindfucky.
Ale ludia maju vysoko vyvinute mozgy a prilis malo prirodzenych stimulov pre instinkty (tym myslim, ze vacsina ludi sa na dennej baze nemusim bat, ci budu mat co jest a ci ich neulovia predatory), preto sa im ziada vidiet za svojou existenciou vyznam na velmi abstraktnej, filozofickej a emocionalnej urovni, ktora tu podla mna objektivne nie je.
Ja zijem, lebo som sa narodila svojim rodicom a este som neumrela, asi tolko k tomu. Isteze mi dava pocit bezpecia a spravnosti nakladat so svojim zivotom podla istych spolocenskych noriem (napr studovat, dodrziavt hygienu, dodrziavat zakon, byt zdvorila k inym) a zas s inymi normami sa nestotoznujem (rozmnozovat sa, predovsetkym) a nevidim dovod ich plnit. Ale taketo rozhodnutia su pre moj vlastny pokoj a neberiem ohlad na to, ci nimi plnim nejaky masterplan.
tvoje nazory tu co som si vzdy vsimal casto krat nabadali na tento vedecko-biologicky nahlad, preto som rad ze som to (a ta) aj dobre odhadol @narazuvzdornaa
Ak teda sa človek chce otvoriť pravde, rozvíjať svoju duchovnú stránku, starať sa o dušu, mal by hľadať niečo jasné, konštantné, čo je vyskúšané rokmi, a mnohými veriacimi.
Nič neviem ale verím, lebo mám vnútornú (i vonkajšiu) skúsenosť, že som tu, lebo to tak chce Boh, pretože ma miluje. S ním nachádzam zmysel aj tých ťažkých veciach života...
A teda každý môže skúsiť a presvedčiť sa o tomto. Stačí sa rozhodnúť...
Nechcem ich pliesť, myslím tým len to, že sú ľudia ktorí majú životné štýly, ktorých náplňou je jedno alebo druhé alebo oboje.
Filozofiu a ezoteriku si osobne vzajomne prepajam a nemam rad ezotericke zaradenie pretoze ja tym zijem a bezni ludia na to pozEraju ako nieco zahadne a divne
Tak už v minulosti si ľudia vymysleli bohov ako Zeus atď. Za "pár" rokov vedci povedali, že nič také neexistuje(i keď možno existuje) , ale vtedy by ti žiaden veriaci neuveril, že neexistuje. Ako aj teraz
Existenciu boha musí človek prijať ako fakt , ktorý neni nijak podložený.
My sa nikdy nedozvieme či existoval alebo nie až teda po smrti no.
Chudák Zeus. Možno on je ten jediný pravý boh aj s jeho manželkou Herou a nemá žiadnych prívržencov