Predstav si fiktívnu líniu a pripusti že by to mohol byť teoreticky tvoj život.
Predstav si body na tej línií - niektoré väčšie , niektoré menšie - proste si ich predstav.
V každom tom bode máš možnosť - istú "pravdepodobnosť" toho , že zomrieš , že sa zamiluješ , že ťa zrazí auto - a to , ako sa v danej situácií zachováš a či to využiješ , je len na tebe - prejdeš/neprejdeš na červenú , dáš/nedáš sa s ním/ňou do reči , atd. - To je moje vnímanie osudu , prihrá ti možnosti - či sa ich chopíš , to už je len a len na tebe.
no jasne ze oxistuje!!teda...mozno bude vela ludi proti mne ale ja tomu proste verim...verim ze nic sa nestane len tak nahodou,ze vsetko mame dopredu urcene a ze ak sa neco stat ma tak sa stane...
Zabeus co ak je kazde tvoje taketo rozhodnutie uz predurcene a iba ty si myslis ze mas slobodu v rozhodovani?cisto teoreticky,nenavazam sa do teba ani nechcem tvoju teoriu urazit.cista dialektika
aj ja sa nad tym zamyslam.maju veci samy o sebe zmysel?podla mna nie, davame im ho my aby sme si zjednodusili svet, ale zas verim ze co sa ma stat stane sa,je to tazke.v tomto som este na zaciatku a nemam to vsetko vyjasnene
Dazzlera odkedy je realistický ateizmus vyzredosť a dospelosť?
Myslím že dospelosť je skôr z väčšej časti o tom že rešpektuješ iný názor človeka a ty si nebola ani natoľko "uráčená" aby si napísala nejaký logický konštruktívny argument ktorým vyvrátiš tvrdenie , iba si sa z témy bezducho stupídne vysmiala - to nie je detské?
nahody neexistuju, osud existuje ma ho v rukách boh, svoj presny osud nevie nikto okrem boha, ktory kona spravodlivo a čestne i ked sa na tom nekedy nezdá, všetko ma svoju suvist.
hmm,, podla mna nič nie je take "nahodne ako sa na prvy pohlad zda" moja teoria vychadza z kvantovej mechaniky ktora je zakladom vsetkeho. predstavte si napr. 2 napr. neutrony, poznate ich rychlost, smer a aj presnu poziciu v priestore (3D) vieme dopredu predpokladať, že do seba napr. narazia, a vieme predpokladať čo sa stane ked sa zrazia. skusme tuto teoriu uplatniť k atomom, skusme tutu teoriu uplatniť vzhladom k molekulam atd. nakoniec keby sme mali GIGASUPERHYPER počítač, ktorý by sme mohli kludne nazvať "zhnotnenim boha" a uložili by sme doň polohu , rychlost a smer častic biliontinu sekundy po Velkom tresku, tento počitač by dokazal vypočitať presnu pohohu vybranej častice o 10 000 rokov potom,, a to s uplnou presnosťou,, tym padom neexistuje nahoda,, ale existuje niečo take čo by sme mohli nazvať "osud"... hmm a dokonca aj ta nahoda je zapisana v tomto presne danom a ocelovo pevnom scenari
Dokonca aj slobodna vola... Osud jednoznacne neexistuje, kedze vsetko vyplyva z niecoho druheho... Ale ked jednoducho clovek veri v osud... nepresvedcis ho
"Hmm,, podla mna nič nie je take "nahodne ako sa na prvy pohlad zda" moja teoria vychadza z kvantovej mechaniky ktora je zakladom vsetkeho. predstavte si napr. 2 napr. neutrony, poznate ich rychlost, smer a aj presnu poziciu v priestore (3D)"
Ibaze my tieto veliciny presne sucasne nepozname ani nemozeme poznat (princip neurcitosti). Teda udalosti prinajmensom nie su predvidatelne. Ked zavedieme skryte premenne, mozeme docielit nepoznatelny determinizmus, ale naco? Podporujes Bohmovu interpetaciu kvantovej mechaniky?
Naco su tvrdenia, ktore su v svojej definicii netestovatelne? Keby kazdy vrah mohol povedat, ze zabijal, lebo to mal predurcene, dosli by sme k anarchii. Ani nema zmysel po kazdom cine sa pytat, ci som to v principe mohol urobit inak, alebo to bolo predurcene. Spatne sa to neda zistit, ovplyvnit, testovat, vyuzit, preto nevidim zmysel.
ked berieme do uvahy,aky komplikovany je nas mozog,aky nevyspytatelny je clovek tvor,ne velmi naivne odvolavat sa na osud.kazdy clovek sa rodi s urcitymi predispoziciami,avsak to ci sa naplnia nie je iste...nas zivot je nekonecna splet ciest,pricom staci malinka drobnost-maly okamih,a vsetko je inak a my zrazu kracame po inej...keby existuje osud tak potom cely nas zivot by bol "naprogramovany"-vsetko nase snazenie,nasa slobodna vola,konanie by bolo bezvyznamne...dokonca ani nahoda neexistuje..ak by ste hadzali kockou,pokus opakovali niekolko krat,vyslo by vam cislo,ktore by ste podla urciteho vzorca vypocitali...tak o com je nahoda?...jednoducho to ako nas zivot prezijeme,co sa v nom stane,je len na nas...
ja verim ze osud je len nieco ako nahoda..a v nahodu neverim...ale som taky lenivy ze sa mi to ani nece vypisuvat preco aj ked mam v tom jasno... ..podobne ako Catmartina...to vam hadam bude stacit
podla mna mame urcité klucové, vyznamné udalosti dane, ale tych klucovych udalosti co sa nam maju stat je rozne vela, a stanu sa nam podla toho, ako zijeme a rozhodujeme, nieco ako bludisko s mnohymi vychodmi a spolocnym startom, ak sa zo startu vyberieme dajme tomu cestou A, tak ta nas dovedie do toho svojho daneho ciela, ak cestou B, opat skoncime nas zivot inak..a je len na nas ako sa rozhodneme, ako zijeme a do akeho ciela dojdeme.
"dokonca ani nahoda neexistuje..ak by ste hadzali kockou,pokus opakovali niekolko krat,vyslo by vam cislo,ktore by ste podla urciteho vzorca vypocitali..."
Ty si to vlastne pochopila, aj ked tvrdis opak V malych mierkach nahoda existuje. Resp. nazvime to neschopnost predpovedat vysledok deja. Ako som uz pisal, nema zmysel polemizovat o tom, ci to nebolo predsa len predurcene (teda nenahodne). Pre mna je uzitocne povedat: ak je vysledok nejakeho deja nepredpovedatelny, je nahodny.
Ked opakujes nejaky pokus raz, vysledok je nahodny. Po mnohonasobnom opakovani sa jednotlive vysledky mozu spriemerovat do vysledku, ktory vieme predpovedat.
Na tom funguju aj bezne zakony klasickej fyziky. Drahy makroskopickych telies atd. Ako vravi Hawking, nas vesmir si hadze kockami a vynara sa z nahody. Na velkych mierkach sa vysledky spriemeruju do cisel a vztahov popisovanych klasickou fyzikou. Pri jednotlivych pripadoch a na malych mierkach su udalosti do istej miery nepredpovedatelne - nahodne. Tu musime prejst ku kvantovej fyzike. No nikomu sa zatial nepodarilo zjednotit tieto dve teorie aby sme ziskali kompletny uceleny model na vseobecny popis vesmiru.
niekedy si poviem:keby som nespravila toto stalo by sa tamto???no nie tak ze kebz sa naucim dostanem dobru znamku lebo to je jasne asi...ale tak keby som tu muchu rano nezabila musela by som dnes umyt riad??a tak podobne...
Neviem ci existuje osud, ale myslim ze nieco na tom bude ..Niektore veci sa proste stanu a nedaju sa vysvetlit ..Ale slovo osud sa mi nepaci, lebo ani presne neviem, co znamena
to že tieto veliciny nedokažeme zmerat neznamena že neexistuju.. vsak to by znamenalo že elektory a all častice su bud staticke alebo vobec neexistuju,,, a mi predsa vieme že to tak ni je
a ten môj prispevok som mylel tak , že tu svoju "teoriu" ODVODZUJEM z tohto PREDPOKLADU
čo sa tyka tych vrahov:
1,anarchia nehrozi,, lebo nie keždy je vrah
2, aj keby to bol akceptovany fakt nič by sa nezmenilo, spoločnost by sa rovnako snažila vylužit škodnu zo svojej strukutury,,,, nemyslim že len kvoli tomu že to mali "určene" by sa niečo menilo
Kto vravi ze neexistuju? Niektore veci jednoducho nemozme poznat. Ak nieco nemozeme ani nebudeme moct nijak predpovedat, pre mna je to nahodne. A uvahy nad determinizmom potom pre mna nemaju zmysel.
Je to ako so Schrodingerovou mackou. Macka je izolovana od vonkajsieho prostredia a jej smrt zavisi od kvantoveho deja (rozpad radioaktivneho atomu). Kym sa nepozrieme na macku (prerusenie izolacie), nevieme, v akom je stave. Ani o buducnosti nevieme, az kym nepride...
zaujimava myslienka ponatia sveta, to čo neviem zmerat resp spoznat = nahodna
podla mna je to trochu detinske,,osud alebo nahoda su podla mna podmienene deje, maju svoje pravidla,, a to že ich nepoznam nie je pre mna dôvod na mystifikaciu, skratka mne odpoved tipu : to je nadoha, stastie alebo osud
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Predstav si body na tej línií - niektoré väčšie , niektoré menšie - proste si ich predstav.
V každom tom bode máš možnosť - istú "pravdepodobnosť" toho , že zomrieš , že sa zamiluješ , že ťa zrazí auto - a to , ako sa v danej situácií zachováš a či to využiješ , je len na tebe - prejdeš/neprejdeš na červenú , dáš/nedáš sa s ním/ňou do reči , atd. - To je moje vnímanie osudu , prihrá ti možnosti - či sa ich chopíš , to už je len a len na tebe.
aj ja sa nad tym zamyslam.maju veci samy o sebe zmysel?podla mna nie, davame im ho my aby sme si zjednodusili svet, ale zas verim ze co sa ma stat stane sa,je to tazke.v tomto som este na zaciatku a nemam to vsetko vyjasnene
mozno aby som zlahcila tie zle veci co sa deju..ze to tak vlastne malo byt a k niecomu to smeruje-na nieco to je dobre
Lenže človek má takú blbú vlastnosť, že všetky náhody vníma ako zásah osudu (resp. ako boží zásah)...
Myslím že dospelosť je skôr z väčšej časti o tom že rešpektuješ iný názor človeka a ty si nebola ani natoľko "uráčená" aby si napísala nejaký logický konštruktívny argument ktorým vyvrátiš tvrdenie , iba si sa z témy bezducho stupídne vysmiala - to nie je detské?
Pred zacatim tejto hlbokofilozofickej debaty, by sa mali tieto dva pojmy (t.j. osud a nahoda) presne difinovat.
Dokonca aj slobodna vola... Osud jednoznacne neexistuje, kedze vsetko vyplyva z niecoho druheho... Ale ked jednoducho clovek veri v osud... nepresvedcis ho
Ibaze my tieto veliciny presne sucasne nepozname ani nemozeme poznat (princip neurcitosti). Teda udalosti prinajmensom nie su predvidatelne. Ked zavedieme skryte premenne, mozeme docielit nepoznatelny determinizmus, ale naco? Podporujes Bohmovu interpetaciu kvantovej mechaniky?
Naco su tvrdenia, ktore su v svojej definicii netestovatelne? Keby kazdy vrah mohol povedat, ze zabijal, lebo to mal predurcene, dosli by sme k anarchii. Ani nema zmysel po kazdom cine sa pytat, ci som to v principe mohol urobit inak, alebo to bolo predurcene. Spatne sa to neda zistit, ovplyvnit, testovat, vyuzit, preto nevidim zmysel.
Ty si to vlastne pochopila, aj ked tvrdis opak V malych mierkach nahoda existuje. Resp. nazvime to neschopnost predpovedat vysledok deja. Ako som uz pisal, nema zmysel polemizovat o tom, ci to nebolo predsa len predurcene (teda nenahodne). Pre mna je uzitocne povedat: ak je vysledok nejakeho deja nepredpovedatelny, je nahodny.
Ked opakujes nejaky pokus raz, vysledok je nahodny. Po mnohonasobnom opakovani sa jednotlive vysledky mozu spriemerovat do vysledku, ktory vieme predpovedat.
Na tom funguju aj bezne zakony klasickej fyziky. Drahy makroskopickych telies atd. Ako vravi Hawking, nas vesmir si hadze kockami a vynara sa z nahody. Na velkych mierkach sa vysledky spriemeruju do cisel a vztahov popisovanych klasickou fyzikou. Pri jednotlivych pripadoch a na malych mierkach su udalosti do istej miery nepredpovedatelne - nahodne. Tu musime prejst ku kvantovej fyzike. No nikomu sa zatial nepodarilo zjednotit tieto dve teorie aby sme ziskali kompletny uceleny model na vseobecny popis vesmiru.
je to pekne povedat ze osudom je ze som niekoho stretol... a podobne...
ale ja nemam rad predstavu ze ma niekto do niecoho nuti
preto osud neuznavam
to že tieto veliciny nedokažeme zmerat neznamena že neexistuju.. vsak to by znamenalo že elektory a all častice su bud staticke alebo vobec neexistuju,,, a mi predsa vieme že to tak ni je
a ten môj prispevok som mylel tak , že tu svoju "teoriu" ODVODZUJEM z tohto PREDPOKLADU
čo sa tyka tych vrahov:
1,anarchia nehrozi,, lebo nie keždy je vrah
2, aj keby to bol akceptovany fakt nič by sa nezmenilo, spoločnost by sa rovnako snažila vylužit škodnu zo svojej strukutury,,,, nemyslim že len kvoli tomu že to mali "určene" by sa niečo menilo
Je to ako so Schrodingerovou mackou. Macka je izolovana od vonkajsieho prostredia a jej smrt zavisi od kvantoveho deja (rozpad radioaktivneho atomu). Kym sa nepozrieme na macku (prerusenie izolacie), nevieme, v akom je stave. Ani o buducnosti nevieme, az kym nepride...
podla mna je to trochu detinske,,osud alebo nahoda su podla mna podmienene deje, maju svoje pravidla,, a to že ich nepoznam nie je pre mna dôvod na mystifikaciu, skratka mne odpoved tipu : to je nadoha, stastie alebo osud
jednoducho nepostačuju