Poďme si trochu zafilozofovať. Existuje podľa vás nejaká univerzálna pravda, ktorá všetko vysvetľuje? Podľa mňa je pravda istým spôsobom relatívna a v závislosti od konkrétnych situácií sa môže meniť. Dopíšem do komentu...
...Inak povedané, môže existovať viacej právd, ktoré môžu platiť na tú istú vec, len keď sa na tú vec pozeráme z viacerých pohľadov. Skúsim uviesť príklad: stojím v strede nejakého priestoru a presviečam ľudí, že aj napriek tomu, že stojím som stále v pohybe. Istým spôsobom má pravdu aj ten, ktorý tvrdí, že stojím, ale aj ja, pretože som v pohybe vzhľadom k Zemi, pretože sa točí. Tým som chcel naznačiť, že aj samotná podstata pravdy sa môže líšiť v závislosti od jednej veci. Čo si o tom myslíte?
relativitou pohybu sa snazis implikovat relativitu pravdy? zaujimava logika. a aj v ramci nej mas chybu - se "stojis" je nekompletna informacia, z ktorej sa vlastne neda vyvodit zaver. len sa to tak vravi, lebo by ludom asi prislo blbe vraviet nieco v zmysle "stojim, respektive nie som v pohybe vzhladom na sustavu, v ktorej sa nachadzame, teda v tomto pripade miestnost. a btw, nemyslim tym druhy tvar slovesa "stojim" vo vyzname, ze moje telo je vo vzpriamenej polohe".
kazdopadne, pravda je absolutna a je len jedna. ze ju nepozname nie je ospravedlnenie. a to dokonca ani v pripade, ze ju nemame ako poznat.
@notme to som sa snažil dať len jeden príklad. Nikde som nepísal, že na tomto príklade som postavil celú pravdu. Len to, čo považujeme my ľudia za pravdu, nemusí byť v skutočnosti pravda, ale nemusí to byť jediná pravda, aká existuje
@3
Ešte aj pravdu relativizovať, nie je dobré.
A nemyslím si, že podstata, prameň pravdy môže byť rôzny. Pravda sa osvedčuje osobnou skúsenosťou. A ak by existovalo viac právd o jednej veci, tak sme v keli, lebo ako vieme potom čo je pravda? Naviac ak môžeme byť pod vplyvom rôznych faktorov, ktoré nám napr. vravia, že všetko je relatívne?
Existujú odlesky pravdy, ktoré ale nie sú pravdou sami o sebe, dokonca ani ich vzájomným spájaním nemusíme dôjsť k pravde. Lepšie, zodpovedné k vzhľadom k sebe je hľadať prameň Pravdy.
A pridávam niečo múdre z KKC:
2468 Pravda ako správnosť v ľudskom konaní a v ľudskej reči sa volá aj pravdivosť, úprimnosť alebo priamosť. Pravdivosť alebo pravdovravnosť je čnosť,(1458) ktorá spočíva v tom, že sa človek prejavuje pravdivý vo svojich skutkoch a svojimi slovami hovorí pravdu, pričom sa vystríha dvojtvárnosti, pretvárky a pokrytectva.
2500 Konanie dobra sprevádza ako odmena(1804) duchovná radosť a mravná krása. Práve tak aj pravda so sebou prináša radosť a jas duchovnej krásy. Pravda je krásna sama v sebe. Pravda slova, racionálne vyjadrenie poznania stvorenej i nestvorenej skutočnosti sú potrebné človekovi obdarenému rozumom. Ale pravda môže nájsť aj iné, dopĺňajúce formy ľudského vyjadrenia, najmä keď treba vyvolať v mysli to, čo je v tejto pravde nevysloviteľné, hlbiny ľudského srdca, povznesenia duše a tajomstvo Boha. Ešte skôr ako sa Boh zjavuje človekovi v slovách pravdy,(341) zjavuje sa mu univerzálnou rečou stvorenia, ktoré je dielom jeho Slova, jeho múdrosti: z poriadku a harmónie vesmíru, ktoré objavuje dieťa i vedec, z veľkosti a krásy stvorení možno totiž analogicky poznať ich Stvoriteľa, (2129) „veď ich stvoril prapôvodca krásy“ (Múd 13,3). » www.katechizmus.sk/?action=getp&na...
@notme napríklad čo sa týka skúseností. Hovorí sa, že pravda je, že šťastný život môže človek viesť v manželstve a že človek, ktorý žije mimo neho nežije v pravde, alebo že je pravda, že fajčenie spôsobuje rakovinu, to je vyhlasované za pravdu, ale pri tom sú ľudia, ktorí fajčia a nedostanú rakovinu. Otázka znie, je to pravda? proste mali by sme si definovať, čo je to pravda?
tak si teda dame lekciu vyrokovej logiky. uplne som pozabudal terminologiu, tak skusim vlastnymi slovami. snad nevadi.
"šťastný život môže človek viesť v manželstve"
toto tvrdenie ma rovnaku vypovednu hodnotu, ako tvrdenie, ze melon moze vazit 5,8kg. neznamena to, ze vsetky melony musia vazit 5,8kg. taktiez to neznamena, ze neexistuje melon, ktory nevazi 5,8kg. da sa to pretransformovat do podoby "existuje aspon jeden clovek v manzelstve, ktory ma stastny zivot". ok, to je pravda. ale nehovori to o nicom.
"človek, ktorý žije mimo neho nežije v pravde"
inak povedane, "kazdy clovek mimo manzelstva nezije v pravde". toto je velmi nejasne tvrdenie, ale zda sa, ze sa snazi povysit subjektivnu a relativnu potrebu ludi uzatvarat manzelstvo na potrebu objektivnu a absolutnu. to je, samozrejme, hlupost. cize toto tvrdenie neplati.
aby bolo pravdive cele tvrdenie, teda "šťastný život môže človek viesť v manželstve a že človek, ktorý žije mimo neho nežije v pravde", museli by byt platne obidve jeho zlozky. teda predpokladam, ze "a že", ktore ich spaja, je myslene vo vyzname "a zaroven". ukazali sme si, ze druhy vyrok neplati, cize neplati ani cele tvrdenie.
"fajčenie spôsobuje rakovinu"
toto nepovedal snad nikto, kto si musi davat pozor na to, co vypusti z ust. pokial viem, medzi fajcenim a rakovinou bola preukazana len velmi vyznamna korelacia, v ziadnom pripade vsak nie kauzalita. aby toto tvrdenie bolo pravdive tak, ako si ho napisal, musel by kazdy clovek dostat rakovinu po vyfajceni prvej cigarety. toto tvrdenie je vsak loz. pravda by bola napriklad, ze "fajcenie sa vyznamne podiela na vzniku rakoviny".
ten isty problem, ktory bol uz pri priklade s relativitou pohybu. ak vychadzas z deravej logiky a nekompletnych informacii, tak sa moze pokojne stat, ze budes mat dve pravdy. ak si ale das pozor, tak sa to nestane.
pravda (definícia, prinajmenšom moja) : presná a realite zodpovedajúca informácia. absolútna pravda: celková, presná a realite zodpovedajúca informácia.
príklad o krok ďalej: pohár (objekt) - presná a realite zodpovedajúca informácia o tom čo je to pohár. priam najpresnejšia a najviac realite zodpovedajúca ako je to možné.
čiže: existencia - presná, úplná a realite zodpovedajúca informácia o tom čo je to existencia. rovnako vesmír/svet.
čiže áno, absolútna pravda existuje.
nezávisle od toho či je v našich schopnostiach ju plne obsiahnuť/spoznať/vstrebať/pochopiť.
Pravda existuje, ale (bohužial) každý ju má totálne v piči tak hlboko, ako to len ide a jediné čo ľudí zaujíma je to čo si myslia iní - aj keď niekto povie blbosť ale ostatní s tým budú spokojní aj keď je to proti pravde, tak.... všetci sú spokojní
Ono neviem ci vravis o pravdivom tvrdeni alebo o univerzalnej zivotnej pravde jedno aj druhe je mozne.. prve uplnym znenim vety na tvojom priklade ze stojis vzhladom na lampu napriklad...
To druhe napriek tomu ze ta kazdy bude presviecat ze nie ale jw to dosiahnutelne v pripade ze sa oslobodis od vlastnych myslienok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
kazdopadne, pravda je absolutna a je len jedna. ze ju nepozname nie je ospravedlnenie. a to dokonca ani v pripade, ze ju nemame ako poznat.
Ešte aj pravdu relativizovať, nie je dobré.
A nemyslím si, že podstata, prameň pravdy môže byť rôzny. Pravda sa osvedčuje osobnou skúsenosťou. A ak by existovalo viac právd o jednej veci, tak sme v keli, lebo ako vieme potom čo je pravda? Naviac ak môžeme byť pod vplyvom rôznych faktorov, ktoré nám napr. vravia, že všetko je relatívne?
Existujú odlesky pravdy, ktoré ale nie sú pravdou sami o sebe, dokonca ani ich vzájomným spájaním nemusíme dôjsť k pravde. Lepšie, zodpovedné k vzhľadom k sebe je hľadať prameň Pravdy.
A pridávam niečo múdre z KKC:
2468 Pravda ako správnosť v ľudskom konaní a v ľudskej reči sa volá aj pravdivosť, úprimnosť alebo priamosť. Pravdivosť alebo pravdovravnosť je čnosť,(1458) ktorá spočíva v tom, že sa človek prejavuje pravdivý vo svojich skutkoch a svojimi slovami hovorí pravdu, pričom sa vystríha dvojtvárnosti, pretvárky a pokrytectva.
2500 Konanie dobra sprevádza ako odmena(1804) duchovná radosť a mravná krása. Práve tak aj pravda so sebou prináša radosť a jas duchovnej krásy. Pravda je krásna sama v sebe. Pravda slova, racionálne vyjadrenie poznania stvorenej i nestvorenej skutočnosti sú potrebné človekovi obdarenému rozumom. Ale pravda môže nájsť aj iné, dopĺňajúce formy ľudského vyjadrenia, najmä keď treba vyvolať v mysli to, čo je v tejto pravde nevysloviteľné, hlbiny ľudského srdca, povznesenia duše a tajomstvo Boha. Ešte skôr ako sa Boh zjavuje človekovi v slovách pravdy,(341) zjavuje sa mu univerzálnou rečou stvorenia, ktoré je dielom jeho Slova, jeho múdrosti: z poriadku a harmónie vesmíru, ktoré objavuje dieťa i vedec, z veľkosti a krásy stvorení možno totiž analogicky poznať ich Stvoriteľa, (2129) „veď ich stvoril prapôvodca krásy“ (Múd 13,3).
» www.katechizmus.sk/?action=getp&na...
» www.katechizmus.sk/?action=getp&na...
"šťastný život môže človek viesť v manželstve"
toto tvrdenie ma rovnaku vypovednu hodnotu, ako tvrdenie, ze melon moze vazit 5,8kg. neznamena to, ze vsetky melony musia vazit 5,8kg. taktiez to neznamena, ze neexistuje melon, ktory nevazi 5,8kg. da sa to pretransformovat do podoby "existuje aspon jeden clovek v manzelstve, ktory ma stastny zivot". ok, to je pravda. ale nehovori to o nicom.
"človek, ktorý žije mimo neho nežije v pravde"
inak povedane, "kazdy clovek mimo manzelstva nezije v pravde". toto je velmi nejasne tvrdenie, ale zda sa, ze sa snazi povysit subjektivnu a relativnu potrebu ludi uzatvarat manzelstvo na potrebu objektivnu a absolutnu. to je, samozrejme, hlupost. cize toto tvrdenie neplati.
aby bolo pravdive cele tvrdenie, teda "šťastný život môže človek viesť v manželstve a že človek, ktorý žije mimo neho nežije v pravde", museli by byt platne obidve jeho zlozky. teda predpokladam, ze "a že", ktore ich spaja, je myslene vo vyzname "a zaroven". ukazali sme si, ze druhy vyrok neplati, cize neplati ani cele tvrdenie.
"fajčenie spôsobuje rakovinu"
toto nepovedal snad nikto, kto si musi davat pozor na to, co vypusti z ust. pokial viem, medzi fajcenim a rakovinou bola preukazana len velmi vyznamna korelacia, v ziadnom pripade vsak nie kauzalita. aby toto tvrdenie bolo pravdive tak, ako si ho napisal, musel by kazdy clovek dostat rakovinu po vyfajceni prvej cigarety. toto tvrdenie je vsak loz. pravda by bola napriklad, ze "fajcenie sa vyznamne podiela na vzniku rakoviny".
ten isty problem, ktory bol uz pri priklade s relativitou pohybu. ak vychadzas z deravej logiky a nekompletnych informacii, tak sa moze pokojne stat, ze budes mat dve pravdy. ak si ale das pozor, tak sa to nestane.
príklad o krok ďalej: pohár (objekt) - presná a realite zodpovedajúca informácia o tom čo je to pohár. priam najpresnejšia a najviac realite zodpovedajúca ako je to možné.
čiže: existencia - presná, úplná a realite zodpovedajúca informácia o tom čo je to existencia. rovnako vesmír/svet.
čiže áno, absolútna pravda existuje.
nezávisle od toho či je v našich schopnostiach ju plne obsiahnuť/spoznať/vstrebať/pochopiť.
a samozrejme je relatívna a závislá
veď to nedáva zmysel aby neexistovala
To druhe napriek tomu ze ta kazdy bude presviecat ze nie ale jw to dosiahnutelne v pripade ze sa oslobodis od vlastnych myslienok