Kam dospeje svet fantazi, (literarny žáner) ak finalne zvytazí dobro a priaznivo sa vyvíja? Ako si predstavujete fantazi svet ked v nom už nieje miesto pre žiadne boje..? čo by sa dialo so spoločnosťou plnou kuziel a magie.. a pod. zaujíma ma váš názor
vo fantasy nemusi byt nutne vojna, ci boj, pre fantasy je zaklad priniest nieco nove, dosial nepoznane, postavy, narody, svety, pisany styl, cim viac toho je, o to väcsie dielo je...ale samozrejme je dolezita aj ta podstata dobro verzus zlo, a poslanie
Niekedy si rad pozrem napr. na CT, o tom, ake hry sa tvoria a ake su uz na trhu... a zda sa mi, ze herny svet je skoro uplne precpani strategiami stylu- elfovia, orkovia, ludia, nemrtvi... vela strategii stylu Warcraft... a myslim ze casto sa to toci okolo elfov.... mal by vzniknut nejaky novy narod, to stare uz je nuda, pribudaju len nove styly orkov...
Chcel by som si prečítať fantasy kde víťazi zlo. Lebo zatiaľ som čítal len knižky kde dobrí nakopali riť práve tým zlým. Keď už má prísť do sveta fantasy niečo nove, tak aj tá možnosť že zlo vyhrá.
mozno aj suhlasim s trashom...ale myslim, ze clovek tuzi (ak nie je na take lacne happyendy) po takom konci, ktory bude v neho vyvolavat zvlastne jednou chvilou pekne a inak stiesnene pocity, napriklad tolkienov pan prstenov sice konci dobre, ale clovek ked sa uz blizi ku koncu, zrazu ho pochyti smutok za putovanim na Horu Osudu, a odchod Froda s elfmi nie je tiez pochuti, zanechava to zmiesane pocity...
vsetko zalezi od toho, kde sa pribeh odohrava, aky je dej, styl pisania, dlzka a tak...ak by malo vyhrat zlo, muselo by to byt pisane citlivo a dodat nieco, lebo ak je na konci dobro, s tym nic neurobime, zahali nas spokojnost, ale "zlo" sa musi nejakym sposobom usmernit, ak ho chceme nakonci
Myslím aj na to že keby malo vyhrať v nejakom fantazy dobro tak by to sa to malo skončiť tak že nieje koniec istý. Napríklad nejaky Rytier sejme temného nekromanta zachráni krásno elfsku dziguľu a poviem: Hurá zvíťazili sme je po nekromantovy.... Ale čo teraz budeme robiť?
Uplne odstranenie zla je blbost, a nie je to ani realisticke. Jasne, ze fantasy je fantasy prave preto, ze je mimo beznej reality, ale pri kazdom litererarnom diele, aj sci-fi a fantasy sa musia nejake pravidla dochovat, musi to obsahovat nejaku vnutornu logiku, aj ak su tam cary/kuzla/elfovia, musia mat svoje pravidla. A bipolarnost sveta je typicky zakladnym motivom fantasy svetov. Preto ak jednu zlozku odstanime, straca svet zmysel. V knihach sa to da casto obist tak, ze dobro vyhra az uplne nakoniec, a ziadne co je potom sa neriesi, ale to nemam prilis rad.
Neviem, ci niekto z vas pozna Draci Doupe (Dragon's Den). Ja som to kedysi hraval s kamosmi. Bola to dobra hra povzbudzujuca kreativitu, medziludsku komunikaciu bez pocitaca, fantaziu a vela inych veci (hraju ludia, svet vytvara vo svojej fantazii pj a ostatni sa do neho ponaraju len jeho rozpravanim, nakreslenymi mapami a pod.). Bolo okolo toho kopu priruciek, najpokrocilejsia pre pj-ov bola o vytvarani vlastneho realistickeho komplexneho a fungujeuceho sveta. Ja som vdaka svojej fantazii a logike byval vzdy pj, takze som vo svojej hlave tvoril svet. Uplne prva vec je vybrat princip, na ktorom bude svet stat. najzakldanejsi, najlahsi a v istom slova zmysle aj najlepsi je dualita dobra a zla, vecny konflikt dobra a zla. Pisalo sa v tej prirucke aj o inych principoch, teraz ma nenapadaju, boli to dost zaujimave veci, keby som si len spomenul No pointa je, ze ked je principom fantasy sveta konflikt dobra a zla, obdobia nadvlady dobra a zla by sa mali striedat, pricom ak piseme roman z tohto sveta, zvacsa by mal koncit zaciatkom obdobia dobra, nie vsak definitivnym porazenim zla
Xenomorph: suhlas, vzdy musi jedna zlozka ostat. Aj ked povedzme oslabena, ale ostat musi. Inak by to uz nebolo fantazy. Takze ak to niekde skonci v style: vsetci su happy, zlo je porazene, to je blbost. Happyendy su fajn, ale osobne som sa ich uz prezral. Konecne by som sa rad dostal k niecomu, kde nastane obdobie temna (samozrejme nejaki dobraci to preziju, aby mohli viest dalsi utok dobra atd).
Co sa tyka toho cyberpunku, tak to by sa mne osobne nepacilo. Radsej nech to ostane v "streodveku". To jest mece, luky, kuzla a mysticke bytosti. Jedine, co by som vytkol je, ze sa vacsina uz drzi zauzivanych kolaji: elfovia, ludia, trpaslici, trolovia. Fakt by to chcelo novu rasy porpipade aj viac, ale s tym musi prist, clovek, co ma velmi velku predstavivost.
Ja milujem fantasy...ale každý má vlastnú fantáziu a predstavuje si to inak..každý si môže vytvoriť svoju vlastnú krajinu vlastné bytosti vlastné pravidlá...môže si tam robiť čo sa mu zachce..lebo je to jeho svet myslím že keby zmizlo zlo už by nebolo tak celkom o čom...zlo tomu dáva grády...a nehovorte že nie...bolo by to bez neho možno naozaj krásne ale to už by nebolo ono....ja píšem knihu...teda knihu no....vlastný príbeh...čisto vytvorený mojou chorľavou hlavou..a zrejme zvíťazí zlo....ale len zatiaľ ...možno napíšem dvojku a tam do znova dáko zamocem
Súhlasím, stým čo si napísal. Je to sqela úvaha. No aj ja som Hrával Drači Doupe a tiež som sa ho nahral dosť. Už som skúsil všetko od čarodeja cez hraničiarov až po PJ. Človek si pri hraní tej hry môže fantaziu rozvynúť tak, že sa povedzme inšpiruje istým obdobím hrania a napíše knihu napríklad o tom, ako jeho postava a postavy jeho kamarátov prežívali dobrodružstva.
fantasy... loobam fantasy. Fantasy bez bojov si ani neviem predstavit ty vogo.. normal sa to neda... som pisala knihu fantasy (( ktora sa mi vymazala auz som ju nikde nenasla disappointed: )a bol tam boj. boje su proste sucast fantasy
musim nesuhlasit- vo fantsy nemusi byt nutne zvitazit dobro, alebo zlo... vezmite si takeho Zaklinaca a urcite mi, co je tam dobro a co je tam zlo a co zvitazilo?
k teme: ak zvitazi dobro a zlo zanikne, tak nastane burzoazna revolucia najprv u elfov, potom u ludi, potom dalsia revolucia a potom sa znova najde nejake nove zlo atd atd, ale to sa uz svet bude rozvijat do buducnosti a nakoniec z toho budu magici elfovia a hitech lidi proti orkom a skretom/ak ich predtym nezastihne nejaka genocida/
mno, mozno by potom mohol vzniknut nejaky rasista clovek, ktory z duse nenavidi elfov, nejaky hitler alebo co a vznikla by dalsia vojna atd atd kym by sa seci nevyvrazdili
bo ak je vymysleny svet, tak musi mat aj urcite pravidla, ako bolo spomenute a ten svet sa musi vyvyjat. A pokial sa nestriedaju boje s mierom, tak sa v tom svete nieco diat musi, tak preco nedat priestor novym technologiam a mat cyberpunk magic elfov?
Mei:
Ja premýšľam o knihe z Upírmi ale takej že sa bude odohrávať v našom svete a hrdina napríklad ako v Highlanderovi bude prežívať od jednej doby k druhej A zakončenie budem spolu z vyvrcholením mať v Období 2.sv vojny kde prinajlepšom Vlad Drákula bude Spojencom Hitlera lebo ho poriadne nasierajú Bolševici.... A Hlavny hrdina by mohol byť tiež upír ktorého budú Esesáci väzniť kvôli vojenským účelom.... No a bude tam veľa z rozprávania dánných osôb kde hlavný hrdina začína ako jeden z členov čierného pluku Mateja Korvina potom ho uhrizne dáka narušena gothička stane sa upírom a pokračuje to v neakom nacistickom bunkri... To by bolo genialné...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Myslel som to obrazne... A na druhú stranu Harry foter podla mňa nieje žiadne fantasy ale večerníček na dobrú noc.
vsetko zalezi od toho, kde sa pribeh odohrava, aky je dej, styl pisania, dlzka a tak...ak by malo vyhrat zlo, muselo by to byt pisane citlivo a dodat nieco, lebo ak je na konci dobro, s tym nic neurobime, zahali nas spokojnost, ale "zlo" sa musi nejakym sposobom usmernit, ak ho chceme nakonci
Myslím aj na to že keby malo vyhrať v nejakom fantazy dobro tak by to sa to malo skončiť tak že nieje koniec istý. Napríklad nejaky Rytier sejme temného nekromanta zachráni krásno elfsku dziguľu a poviem: Hurá zvíťazili sme je po nekromantovy.... Ale čo teraz budeme robiť?
Neviem, ci niekto z vas pozna Draci Doupe (Dragon's Den). Ja som to kedysi hraval s kamosmi. Bola to dobra hra povzbudzujuca kreativitu, medziludsku komunikaciu bez pocitaca, fantaziu a vela inych veci (hraju ludia, svet vytvara vo svojej fantazii pj a ostatni sa do neho ponaraju len jeho rozpravanim, nakreslenymi mapami a pod.). Bolo okolo toho kopu priruciek, najpokrocilejsia pre pj-ov bola o vytvarani vlastneho realistickeho komplexneho a fungujeuceho sveta. Ja som vdaka svojej fantazii a logike byval vzdy pj, takze som vo svojej hlave tvoril svet. Uplne prva vec je vybrat princip, na ktorom bude svet stat. najzakldanejsi, najlahsi a v istom slova zmysle aj najlepsi je dualita dobra a zla, vecny konflikt dobra a zla. Pisalo sa v tej prirucke aj o inych principoch, teraz ma nenapadaju, boli to dost zaujimave veci, keby som si len spomenul No pointa je, ze ked je principom fantasy sveta konflikt dobra a zla, obdobia nadvlady dobra a zla by sa mali striedat, pricom ak piseme roman z tohto sveta, zvacsa by mal koncit zaciatkom obdobia dobra, nie vsak definitivnym porazenim zla
Co sa tyka toho cyberpunku, tak to by sa mne osobne nepacilo. Radsej nech to ostane v "streodveku". To jest mece, luky, kuzla a mysticke bytosti. Jedine, co by som vytkol je, ze sa vacsina uz drzi zauzivanych kolaji: elfovia, ludia, trpaslici, trolovia. Fakt by to chcelo novu rasy porpipade aj viac, ale s tym musi prist, clovek, co ma velmi velku predstavivost.
Súhlasím, stým čo si napísal. Je to sqela úvaha. No aj ja som Hrával Drači Doupe a tiež som sa ho nahral dosť. Už som skúsil všetko od čarodeja cez hraničiarov až po PJ. Človek si pri hraní tej hry môže fantaziu rozvynúť tak, že sa povedzme inšpiruje istým obdobím hrania a napíše knihu napríklad o tom, ako jeho postava a postavy jeho kamarátov prežívali dobrodružstva.
k teme: ak zvitazi dobro a zlo zanikne, tak nastane burzoazna revolucia najprv u elfov, potom u ludi, potom dalsia revolucia a potom sa znova najde nejake nove zlo atd atd, ale to sa uz svet bude rozvijat do buducnosti a nakoniec z toho budu magici elfovia a hitech lidi proti orkom a skretom/ak ich predtym nezastihne nejaka genocida/
mno, mozno by potom mohol vzniknut nejaky rasista clovek, ktory z duse nenavidi elfov, nejaky hitler alebo co a vznikla by dalsia vojna atd atd kym by sa seci nevyvrazdili
bo ak je vymysleny svet, tak musi mat aj urcite pravidla, ako bolo spomenute a ten svet sa musi vyvyjat. A pokial sa nestriedaju boje s mierom, tak sa v tom svete nieco diat musi, tak preco nedat priestor novym technologiam a mat cyberpunk magic elfov?
Keď budeš mať možnosť splaš si nejakú z kníh Stevena Eriksona, tam hrdinovia niesu šetrený a v tom svete sú večne vojny dobrá knižka.
Mimochodom Harry Potter je úbohý večerníček...
Ja premýšľam o knihe z Upírmi ale takej že sa bude odohrávať v našom svete a hrdina napríklad ako v Highlanderovi bude prežívať od jednej doby k druhej A zakončenie budem spolu z vyvrcholením mať v Období 2.sv vojny kde prinajlepšom Vlad Drákula bude Spojencom Hitlera lebo ho poriadne nasierajú Bolševici.... A Hlavny hrdina by mohol byť tiež upír ktorého budú Esesáci väzniť kvôli vojenským účelom.... No a bude tam veľa z rozprávania dánných osôb kde hlavný hrdina začína ako jeden z členov čierného pluku Mateja Korvina potom ho uhrizne dáka narušena gothička stane sa upírom a pokračuje to v neakom nacistickom bunkri... To by bolo genialné...