My sme znížili výdavky, hlavne kvôli zníženie príjmom a z časti aj kvôli tomu, že sa snažíme šetriť, teda kvôli tomu, že táto doba je neistá.
Nekupujem zbytočnosti, napríklad si nekúpim každé leto niekoľko tričiek, len preto, že sa mi páčia, lebo ich mám dosť a preto ich nestíham "vynosiť, kupujeme len to, čo je potrebné.
A trochu šetríme aj na potravinách, napríklad kupujeme niektoré výrobky aj so značkou ochodného reťazca.
Ja len dúfam , že neveríte tej volovine o bojovníkoch proti kríze. Čo sa týka našej famílie sa veľmi nič nezmenilo . Príjmy stagnujú a výdavky sú rovnaké .
@violator Ja ani nie, respektíve ju skôr neriešim, len ma to zaujíma, lebo všade sa píše, že ľudia viac šetria, nekupujú toľko, myslím, že z toho, čo vidím v obchodoch tak sa mi zdá, že možno je to trochu pravda, ale zase sa mi nezdá, žeby ľudia až tak výrazne obmedzili svoje výdavky a spotrebu.
Hlavne nechápem, že napríklad ako môže výrobca potravín povedať, že prepúšťa alebo skracuje pracovný čas, lebo sa mu znížila výrazne predajnosť. To by potom znamenalo, že ľudia nejedia cez krízu?
By mal ma zaujímalo, že koľko podnikov skrachovalo alebo znížilo počty zamestnancov preto, že ich zasiahla finančná kríza a koľko len kvôli tomu, že sa majú načo vyhovoriť a chcú vdaka kríze len zbohatnúť.
@seagull1 Aj ja budem možno bojovníčka proi kríze a kúpim si nový mobil
Ak mi odíde baterka na mojom starom, tak by nič iné neostáva, lebo tá baterka na ten "superštýlový" mobil je hádam drahšia ako momentálna hodnota toho mobilu
Takže radšej si pár desiatok € priplatím a budem mať nový, lepši mobil
Ja som pocitil finančnu krízu jednak s toho ze mam malo klientov a ti co maju do skoncenia zmluvy tak nepredlzuju ale prejdu na iny lacnejsi hosting no tak ale da sa zatial na vyplaty mam a zisk je tiez dobry takze sa nestazujem. Na Oktober sa chystam spustit IPV6 a kupit dalsi server.
@dconan Ak chcem vytvoriť nejakú diskusiu, tak musím asi položiť otázku
A neviem prečo, ale skoro vždy ak zakladatel na tú otázku neodpovie tiež, tak je v diskusii od niekoho otázka, že prečo aj on neodpovie.
Tak preto som dala odpoved. A to, že je za mojou otázkou je zhoda náhod, nie som veštica, aby som vedela, že kedy na tému niekto zareaguje a dala odpoved pod neho
A k tvojej prvej otázke, že čo ma je dotoho, tak ťa nenútim odpovedať a nikde v mojej otázke som nevidela, žeby som napísala aby @dconan odpovedal
@ d170 Kríza je psychologický problém. Pred krízou si ľudia brali hypotéky a dopriali si aj drahšie veci , pritom ich ani nenapadlo pomyslieť na to , že môžu prísť o prácu . Mali akýsi pocit bezpečia a preto nehľadeli na výdavky. Kdežto dnes všade čítajú a počujú o veľkej hospodárskej kríze . To je dôsledkom toho , že viac uvažujú a udávajú si priority čo kúpiť teraz a čo neskôr. SR je závyslé na exporte a kedže dopyt v zahraničí je menší snažia sa predať svoje výrobky na domácom trhu a tým pádom roztočiť kolobeh peňazí. Potraviny a veci nevyhnutné na život si budú ľudia kupovať vždy otázka je ale za aké ceny. Na Slovensku je prvovýroba veľmi podcenená a hlavne utláčaná. Farmári sú nútení predávať mlieko hypermarketom za nízke sumy , pretože hypermarkety uzavreli medzi sebou kartelovú dohodu. Farmár vyrába mlieko a musí byť rád keď je po mesiaci aspoň na 0 , o nejakom zisku môže len snívať . A tým pádom nasleduje prepúšťanie zamestnancov .Vo väčších podnikoch nie je problém presunúť výrobu niekde do Azie , kde je pracovná sila ešte lacnejšia alebo presunú výrobu do domovskej krajiny lebo tam im tlačia na krk odbory. Táto kríza je o tom , že niekto na nej sakramensky zarobí a z niekoho sa stane žobrák . Vždy je to len o chamtivosti.
Nie, neobmedzili sme nákupy a nešetríme... Teda samozrejme ak je nejaká vec niekde o polovicu lacnejšia tak si ju kúpime tam ale tak to bolo vždy =D Otec si kúpil nový notebook, v podstate aj nový počítač lebo bol v oprave, ideme si dávať montovať wifi (Nemám šajn koľko to môže stáť ale zadarmo to nebude =D) Takže nie, nepociťujem krízu
@violator Určite je to tak, že ľudia sú opatrnejší, myslia aj na budúcnosť, že čo všetko sa môže stať.
Ale na druhej strane existuje ak skupina ľudí, ktorá sa zadlžovala neprimerane a problémy so splácaním by mali bez ohladu na to, či je kríza alebo nie. Aj hypotéky boli poskytované ľudom, ktorách príjem bol veľmi blízko minimálnej mzdy, napríklad ak má 4-členná rodina príjem dokopy 22 000sk, mesačne platí hypotéku 10 000sk, okolo 5000sk dá za bývanie,telefony, internet a ostane jej 5000sk, tak je logické, že z 7000sk nevyžije a má finančné problémy. Bola proste taká situácia, že banky schválili úver aleo hypotéku skoro každému ,o nebankových subjektoch ani nehovorím.
A nemyslela som prvovýrobu, ale čo poznám prípady, napríklad výrobca tyčiniek, keksov kvôli kríze zmenil svoju prevádzku z nepretržitej na prevádzku, ktorá pracuje 5 dní v mesiaci a a jednoducho sa mi nechce veriť, že by mu až tak kvôli kríze klesol odbyt.
@ d170 tak u nás to s tými hypotékami nie je až tak zlé . Stačí sa pozrieť na štatistiky a vieme , že percento zdravých úverov je neporovnateľne vyššie ako tých , ktoré sú dnes problematické. Problém hypoték je u nás minimálny ak to berieme celoplošne. U nás je kapitalizmus príliš krátko takže aj trh s hypotékami je relativne zdravší. Nadruhej strane je dnes množstvo rodín , ktoré majú so splátkami enormné problémy , ale myslím si , že v tomto je štátna pomoc dostatočná .
Tak tie tyčinky sú už druhotný tovar , skrátka človek v kríze si kúpi radšej chleba ako tyčinky . V tomto prípade ide skôr asi o to , že odberatelia zrušili zmluvy , inak si to naozaj neviem vysvetliť. Pochybujem , že niekto by chcel úmyselne znižovať počet výrobných dní. Každý majiteľ firmy predsa chce mať dopyt a potom príjmať nových zákazníkov a zvyšovať výrobné kapacity.
ako rodinne ani nie...hlavne ked spocitam, ze kolko len na mna minuly za posledne 2 mesiace rodicia...no nebolo to malo...ale ja sa snazim setrit vzdy...lebo penazi nikdy nie je dost... - nieze by som bola nejaka materialne zalozena krava, ale treba , mysliet aj nato, ze co ak bude este horsie...
ale u nas to dokonca tak je, ze ked ideme nakupovat:
s otcom do ikei - tak on naklada do vozika a ja z neho on, vsetko co nepotrebujeme, lebo take uz mame, alebo nam to je bytocne
s mamou zasa ked do potravin- ona nalozi a ja vymenim za lacnejsie - pri tom to to iste (chutovo)
ja nič nepociťujem. nakupujem tak, ako aj predtým. a chodím častejšie nakupovať do Parndorfu, lebo tam kúpim kvalitnejšie veci za rovnaké, možno až nižšie ceny.
otec prišiel o prácu, takže príjmy sa znížili...no ale výdavky zostali skoro rovnaké...jesť predsa musíme .
no a ja si žijem tak, ako doteraz, mám svoje rezervy a v pohode by som s nimi vydržal polroka, možno viac...takže nepanikárim, ale aj tak sa obávam, že to najhoršie ešte len príde :/
@hajzelodkosti Ked žiješ v Bratislave tak sa ti to ľahko hovorí, keby si žil v regióne kde sa nezamestnanosť stále zvyšuje, nemal by si pocit, že kríza je p.čovina.
@d170 no ale nezijem nikde inde zijem v BA. Taktiez ak ma clovek dobre miesto a plat napr. v hornej dolnej tak tiez nepovie, ze ma kriza nejako ovplyvnila aj ked zijem v hornej dolnej.
@hajzelodkosti Ale kríza určite existuje, myslím, že aj ked žiješ v BA,tak pozeráš správy, čítaš noviny a to, že má človek prácu, neznamená, že kríza neexistuje.Ja som reagovala na to, že si napísal ,že kríza je p.covina, nie na to, že ťa neovplyvnila
Ale na druhej strane pre tých, čo majú prácu a je jedno, že či ju majú preto, že žijú v Bratsilave a miest je tam dosť alebo preto, že majú šťastie a v "hornej dolnej" su medzi tými, čo si prácu udržali, tak s krízy viac-menej ťažia a vyhovuje im takýto stav, lebo napríklad ceny potravín sú strašne nízke, takže za svoje platy si kúpia neporovnateľne viac.Takže takých ľudí kríza ovplyvnila, ale len v "dobrom", že si môžu kúpiť viac ako napríklad pred rokom.
@hajzelodkosti Možno trochu menej ako pred krízou, ale aj tak sa tam tak neprepúšťalo, súdim aspon podľa toho, že nezamestnanosť je tam skoro rovnaká ako pred krízou
ja som ju pocitil na zaciatku roka ked ma vyhodili zo zamestnnia.ptoom som odisiel na neikolko meisacov do zahranicia kde sa ta kriza tak velmi nepocituje.teraz som prisiel domov a mam zase pracu takze ja vobec nepocitujem krizu.
@d170 prepac ja som ta nechcel urazit ani nic take mne to len prislo vtipne a nechapem tvojej vete ze : "A k tvojej prvej otázke, že čo ma je dotoho, tak ťa nenútim odpovedať a nikde v mojej otázke som nevidela, žeby som napísala aby @dconan odpovedal"
ja som nepisal ze niekoho nutis odpovedat ani som ziadnu odpoved nenapisal
@d170 ak si myslel toto " mimo temy ja viem ... nesladuj, tak som to myslel tak ze to co som napisal bolo mimo temy a ze si s tym nemas robit hlavu ze to je len hlupost
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Nekupujem zbytočnosti, napríklad si nekúpim každé leto niekoľko tričiek, len preto, že sa mi páčia, lebo ich mám dosť a preto ich nestíham "vynosiť, kupujeme len to, čo je potrebné.
A trochu šetríme aj na potravinách, napríklad kupujeme niektoré výrobky aj so značkou ochodného reťazca.
Hlavne nechápem, že napríklad ako môže výrobca potravín povedať, že prepúšťa alebo skracuje pracovný čas, lebo sa mu znížila výrazne predajnosť. To by potom znamenalo, že ľudia nejedia cez krízu?
By mal ma zaujímalo, že koľko podnikov skrachovalo alebo znížilo počty zamestnancov preto, že ich zasiahla finančná kríza a koľko len kvôli tomu, že sa majú načo vyhovoriť a chcú vdaka kríze len zbohatnúť.
Podľa mňa by to nebolo až také malé percento
v septembri kupujem novy mobil... hehe... » img.alza.cz/ImgW.asp?fd=f5&...
Ak mi odíde baterka na mojom starom, tak by nič iné neostáva, lebo tá baterka na ten "superštýlový" mobil je hádam drahšia ako momentálna hodnota toho mobilu
Takže radšej si pár desiatok € priplatím a budem mať nový, lepši mobil
A neviem prečo, ale skoro vždy ak zakladatel na tú otázku neodpovie tiež, tak je v diskusii od niekoho otázka, že prečo aj on neodpovie.
Tak preto som dala odpoved. A to, že je za mojou otázkou je zhoda náhod, nie som veštica, aby som vedela, že kedy na tému niekto zareaguje a dala odpoved pod neho
A k tvojej prvej otázke, že čo ma je dotoho, tak ťa nenútim odpovedať a nikde v mojej otázke som nevidela, žeby som napísala aby @dconan odpovedal
Ale na druhej strane existuje ak skupina ľudí, ktorá sa zadlžovala neprimerane a problémy so splácaním by mali bez ohladu na to, či je kríza alebo nie. Aj hypotéky boli poskytované ľudom, ktorách príjem bol veľmi blízko minimálnej mzdy, napríklad ak má 4-členná rodina príjem dokopy 22 000sk, mesačne platí hypotéku 10 000sk, okolo 5000sk dá za bývanie,telefony, internet a ostane jej 5000sk, tak je logické, že z 7000sk nevyžije a má finančné problémy. Bola proste taká situácia, že banky schválili úver aleo hypotéku skoro každému ,o nebankových subjektoch ani nehovorím.
A nemyslela som prvovýrobu, ale čo poznám prípady, napríklad výrobca tyčiniek, keksov kvôli kríze zmenil svoju prevádzku z nepretržitej na prevádzku, ktorá pracuje 5 dní v mesiaci a a jednoducho sa mi nechce veriť, že by mu až tak kvôli kríze klesol odbyt.
Tak tie tyčinky sú už druhotný tovar , skrátka človek v kríze si kúpi radšej chleba ako tyčinky . V tomto prípade ide skôr asi o to , že odberatelia zrušili zmluvy , inak si to naozaj neviem vysvetliť. Pochybujem , že niekto by chcel úmyselne znižovať počet výrobných dní. Každý majiteľ firmy predsa chce mať dopyt a potom príjmať nových zákazníkov a zvyšovať výrobné kapacity.
ale u nas to dokonca tak je, ze ked ideme nakupovat:
s otcom do ikei - tak on naklada do vozika a ja z neho on, vsetko co nepotrebujeme, lebo take uz mame, alebo nam to je bytocne
s mamou zasa ked do potravin- ona nalozi a ja vymenim za lacnejsie - pri tom to to iste (chutovo)
A fotrovci tvrdia, že vyššie platy a nižšie ceny ako počas krízy ešte nemali..
no a ja si žijem tak, ako doteraz, mám svoje rezervy a v pohode by som s nimi vydržal polroka, možno viac...takže nepanikárim, ale aj tak sa obávam, že to najhoršie ešte len príde :/
A väčšinu vecí u nás doma ako napríklad jedlo nakupujem ja-hlavne väčšie nákupy, lebo mama nepozerá na ceny a kúpi všetko najdrahšie
Minule kúpila sušené hrozienka za 1.80€
Ale na druhej strane pre tých, čo majú prácu a je jedno, že či ju majú preto, že žijú v Bratsilave a miest je tam dosť alebo preto, že majú šťastie a v "hornej dolnej" su medzi tými, čo si prácu udržali, tak s krízy viac-menej ťažia a vyhovuje im takýto stav, lebo napríklad ceny potravín sú strašne nízke, takže za svoje platy si kúpia neporovnateľne viac.Takže takých ľudí kríza ovplyvnila, ale len v "dobrom", že si môžu kúpiť viac ako napríklad pred rokom.
ja som nepisal ze niekoho nutis odpovedat ani som ziadnu odpoved nenapisal