Neviem ci pravidla neberu do uvahy aj to ze Slovensko je iba jedno,cize 5 Slovensk a podobne sa mozno vobec nepouziva...Ale to som asi zajebal peknu kokotinu
Hej hej, 5 Skovenských republík je jediná optimálna možnosť, ale aj tak som sa zamyslel nad tým a chcel som vedieť či by sa dalo pekne povedať 5 Slovénsk ( Sloveniesk, Slovensk? )
Uz ma to nasralo, vytiahol som zo stola stare zosity z gramatiky a pozrel sa na to:
Slovensko je nezivotne podstatne meno stredneho rodu, preto sa bude sklonovat podla vzoru mesto. Je 5 miest - v slove mesto sme v zaklade zmenili samohlasku na dvojhlasku a koncovku nechali az na posledne o - tymto stylom bude 5 Sloviensk. Inak keby si to chcel fakt overit - napis do jazykovedneho ustavu Ludovita Stura, alebo do Slovenskeho rozhlasu, pamatam sa, ze este cez skolsky rok chodilo pred siedmou rano jazykovedne okienko so Sybilou Myslovicovou ci co to bolo za debilne meno tam odopovedali na otazky posluchacov tykajuce sa gramatiky
No, ono je to zato dost tazke... Teoreticky by sa tam hodilo lepsie Sloviensk, ale po spravnosti by tam asi malo byt Slovensk, pretoze ked povieme Sloviensk, tak sg. by sa potom od toho spravil Sloviensko a my sme predsa Slovensko... Takze by som navrhovala 5 Slovnensk. Lepsie by aj tak znelo 5 Slovenskych republik, ale to tebe asi nevyhovuje. Nepaci sa ti ani patkrat Slovensko, tak vies co? Napis ze... pat razy Slovensko. A aj napriek tomuto vsetkemu, Slovensko je aj tak furt len jedno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
A to o čom preboha pises?
Slovensko je nezivotne podstatne meno stredneho rodu, preto sa bude sklonovat podla vzoru mesto. Je 5 miest - v slove mesto sme v zaklade zmenili samohlasku na dvojhlasku a koncovku nechali az na posledne o - tymto stylom bude 5 Sloviensk. Inak keby si to chcel fakt overit - napis do jazykovedneho ustavu Ludovita Stura, alebo do Slovenskeho rozhlasu, pamatam sa, ze este cez skolsky rok chodilo pred siedmou rano jazykovedne okienko so Sybilou Myslovicovou ci co to bolo za debilne meno tam odopovedali na otazky posluchacov tykajuce sa gramatiky
Slovensko -a s.
stredné Slovensko
Slovák -a mn. -ci m.
Slovenka -y -niek ž.
slovenský
Slovenská republika; slovenský štát
slovensky prísl.
slovenskosť -i ž.