Vietu dakto fyziku? ja som z tohto magor...Viete mi pomoct?....
Spojena sosovka ma ohniskovu vzdialenost 10 cm.Vo vzdialenosti 6 cm pred nou stoji sviecka dlha 5 cm..Zostroj obraz sviecky a odmeraj jeho velkost...Vie to dakto narysovat?...Veeelmi m
no myslim ze ked je zdroj svetla medzi ohniskom a sosovkou jak bude obraz rozptyleny... nie? ak je pred ohniskom tak je obraz prevrateny... tu sa to neda nakreslit
@5 patrili do štúrovčiny???Snáď patrili k štúrovcom nie??
Štúrovci: Ľudovít Štúr, Ján Kalinčiak, Samo Chalupka, Andrej Sládkovič, Janko Kráľ, Ján Botto, Janko Matúška, Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban, Samo Tomášik, Viliam Pauliny-Tóth
nakresli si to na papierik, hádam vieš, ako sa kreslia lúče svetla. jedny musia smerovať do ohniska, alebo stredu spojenej šošovky a musia sa odraziť do vzdialenosti f, ďalší lúč musí smerovať kolmo na šošovku, a odraziť sa do miesta, kde stojí sviečka. tam kde sa ti spoja lúče, tam sa ti vytvorí obraz a podľa toho, ako bude vyzerať, obrátený, menší, väčší, alebo ho získaš predĺžením odrazených lúčov zistíš, ho popíšeš
@15 - podľa mňa myslí spojovku (tak naša profka volala konvexnú... teda tú vypuklú (už si presne nie som istý čo je čo).
1. Narysuj priamku p, bude nám slúžiť ako naša "plocha".
2. narysuj priamku š, kolmú na priamku p, to bude naša šošovka
3. 10 centimetrov od priesečníku priamok p a š si na priamke p vyznač bod O, to je ohnisko.
4. na opačnú stranu od prieniku priamok p a š si vo vzdialenosti 6 cm od tohto prieniku narysuj úsečku SV, kde S patrí priamke p (teda na nej leží), a V je 5 cm nad ním (ehm, nerieš že to nie je korektné matematické vyjadrenie). Úsečka SV bude kolmá na priamku p. To je naša SViečka. . Jo, skoro som zabudol, narysuj ju tak, aby jej vzdialenosť od bodu O bola väčšia ako vzdialenosť od priesečníka priamok p a š.
(proste oproti bodu O, na druhú stranu od priamky š).
5. mimochodom v tom zadaní mi chýba ešte jeden údaj, ale to neriešme...
6. sprav bod S s čiarou, bude na strane kde je bod O (ohnisko), 6 cm od priesečníku priamok p a š (tomu priesečníku sa inak tiež nejako hovorí, ale nespomeniem si ako).
7. narysuj priamku l (lúč svetla), ktorá prechádza bodom V a je kolmá na priamku p.
8. narysuj priamku l2 (druhá časť lúča svetla), ktorá prechádza priesečníkom priamok l a p, a zároveň bodom O (ohniskom)
9. narysuj priamku q, ktorá prechádza bodom S s čiarou a je kolmá na priamku p.
10. priesečník priamok q a l2 je bod V s čiarou.
11. úsečka S'V' je obraz sviečky.
12. zmeraj, zapíš.
13. viem, že je už asi aj tak neskoro, ale chcel som si skúsiť či si spomeniem geometria ma vždy bavila.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Štúrovci: Ľudovít Štúr, Ján Kalinčiak, Samo Chalupka, Andrej Sládkovič, Janko Kráľ, Ján Botto, Janko Matúška, Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban, Samo Tomášik, Viliam Pauliny-Tóth
aka spojena? konvexna/konkávna...? tych typov je viac
1. Narysuj priamku p, bude nám slúžiť ako naša "plocha".
2. narysuj priamku š, kolmú na priamku p, to bude naša šošovka
3. 10 centimetrov od priesečníku priamok p a š si na priamke p vyznač bod O, to je ohnisko.
4. na opačnú stranu od prieniku priamok p a š si vo vzdialenosti 6 cm od tohto prieniku narysuj úsečku SV, kde S patrí priamke p (teda na nej leží), a V je 5 cm nad ním (ehm, nerieš že to nie je korektné matematické vyjadrenie). Úsečka SV bude kolmá na priamku p. To je naša SViečka. . Jo, skoro som zabudol, narysuj ju tak, aby jej vzdialenosť od bodu O bola väčšia ako vzdialenosť od priesečníka priamok p a š.
(proste oproti bodu O, na druhú stranu od priamky š).
5. mimochodom v tom zadaní mi chýba ešte jeden údaj, ale to neriešme...
6. sprav bod S s čiarou, bude na strane kde je bod O (ohnisko), 6 cm od priesečníku priamok p a š (tomu priesečníku sa inak tiež nejako hovorí, ale nespomeniem si ako).
7. narysuj priamku l (lúč svetla), ktorá prechádza bodom V a je kolmá na priamku p.
8. narysuj priamku l2 (druhá časť lúča svetla), ktorá prechádza priesečníkom priamok l a p, a zároveň bodom O (ohniskom)
9. narysuj priamku q, ktorá prechádza bodom S s čiarou a je kolmá na priamku p.
10. priesečník priamok q a l2 je bod V s čiarou.
11. úsečka S'V' je obraz sviečky.
12. zmeraj, zapíš.
13. viem, že je už asi aj tak neskoro, ale chcel som si skúsiť či si spomeniem geometria ma vždy bavila.