že všetci neskutočne podceňovali vznikajúce riziko a že nikomu neprišlo podozrivé, ako si po zvolení za ríšskeho kancelára rýchlo nahromadil všetku moc
to že porušil rýnsko-garančný pakt je už samo o sebe alarmujúce ,ale kedže voči nemu dohodové mocnosti viedli politiku appeasementu nie je sa čo čudovať ..myslia si ,že ak mu stále budú ustupovať dajú mu pohranie ČSR a iné oblasti ,že nedôjde k vojne ,ale kedže on nemal stále dosť tak ich politika skrachovala ...úplne totálne ..myslím ,že mali proti nemu zakročiť jednoznačne v pravý čas !!a nedovoliť mu niečo také ,čo rozpútal vo svete ....
@mynameisnothing v prvom rade je dosť možné, že by nedošlo po 2.sv.v k takej konkurencií USA a ZSSR, tým pádom žiadna železná opona atď.. (hoci ktovie, možno by sa aj tak dakde nejaká zámienka na konflikt našla)
Každopádne, môžme byť len radi, že bol natoľko lačný po moci, že spravil niekoľko dostatočne sprostých chýb, že ho to v konečnom dôsledku stálo prehru vo vojne... lebo ak by to bol vyhral, tak by to ešte len začalo byť "vtipné"
Velka Britania mu dodavala lode, odpustali sa mu reparacie,vsetci vedeli, ze Nemecko zbroji a nikto s tym nic nerobil, este ho aj podporovali... mozno strach, ale ja v tom skor vidim zamer. Mozno dufali, ze zautoci na Rusov a ich necha zo samej vdacnosti napokoji.... kto vie
Najhoršie je že to sa hocikedy môže zopakovať, lebo dnes je už všetko tak nahnuté.. kkt, asi by som si hodil slučku radšej ako byť vyhladzovaný a pod chujoviny.
Stačilo mi keď som čítal knihu o tom ako prebiehali ich konferencie, potom výpovede ako jeden pán spálil svoju manželku potom svoje deti a vnúčatá ako mu sadali jeho vlastní príbuzný na tvár v podobe popola.. kks.. mal som čo robiť aby som sa ubránil slzám a to myslím vážne. Alebo filmy čo sú o tom ako tam v ženskom oddiele pašovali výbušninu v mrtvolach a potom vyhodili dovzduchu jednu časť, samozrejme ich chytili a štikali im prsty a neviem čo.. fuj humus grc.
nesedíme... veď (a čo si zrejme neuvedomujú súčasné extrémne pravicové organizácie) by postupne nasledovalo vyhladzovanie Slovanov (hoci, pôvodne som blondína, možno by som prežila
a takéto veci ani nepotrebujem čítať, mne stačí učiť sa nemecké dejiny (z knihy, čo písali Nemci, takže je dosť možné, že sa snažili vykresliť to nie v tom najhoršom svetle a presne, keď vidím, ako málo času stačilo na to, aby sa to zvrhlo, tak je to dosť desivé... už len ostáva dúfať, že
a, sa ľudia poučili aspoň trocha z histórie
b, naozaj príde koniec sveta
(Ale aj tak nechápem, ako mu to celé mohlo prejsť a tak rýchlo, už len v samotnom Nemecku, keď sa dostával k moci...)
Predstavte si , kde by bolo Československo , keby nás neobsadili Nemci a neskôr nebolo komunistov ... pred vojnou jedno z najsilnejších hospodárstiev sveta , jedna z najsilnejších mien , najdemokratickejší štát , boli sme prvý stat , kde volili zeny , ked som videl plány univerzít , ktoré sa mali stavať , napr. v Brne ... porovnateľné s Cambridgom . Jediná demokratická bašta v centrálnej Európe a oni nás obetovali .... Rakúšania by k nám chodili za prácou a nie opačne . A oni nás obetovali , svine :/
Ale inak , vždy to posrali Francúzi ... Briti im nechceli dať zaplatiť obrovské reparácie , zrejme vedeli , čo to spraví , ale Francúzi sa za každú cenu ich snažili čo najviac ponížiť , zničiť . Možno keby im nezničili hospodárstvo a ľudia by nežili v takých podmienkach , Hitler by sa ani nedostal k moci . Obrovská zhoda náhod , neverím , že v inom období by ten chlap niečo dokázal .
@mielikki ja neviem , tak to mam v zosite , alebo nieco v podobnom duchu , ale nehadam sa ak sa v tom vyznas , iba som chcel vykreslit aky sme boli rozvinuty stat na tu dobu
@baggy rozvinutí boli, (a hádať sa pochopiteľne nechcem) len som mala nutkanie ťa opraviť (zvlášť keď si dakde slobodne volili, kým my sme boli súčasťou Rakúsko-Uhorska
Tak Dohoda si myslela že sa mu bude dať ustupovať do určitej miery - Hitlerovi verili - ze viac než rakúsko a csr nebude chciet... fakt mu verili.. a navyše hitlerovske Nemecko považovali za dobry val proti ruskemu komunizmu... takze pokial hitler moc "nezlobil" ani ho nemali v umysle nicit..
..koniec koncov... aj ked Hitler napadol Polsko sa Anglicani a Francuzi nezmohli na nic viac nez vyhlasit mu vojnu.... preco na Nemecko nezautocili od zapadu? Nemci by vtedy museli slusnu polovicu svojich divizii z polska preniest na zapad a hned byt vojna mala iny charakter....
myslel si istotne po prvej svetovej vojne ,lebo on už po druhej nežil
čo sa týka toho ,ako dohodové mocnosti postupovali voči nemu ....nechápem ako mu mohli ustupovať ..viedli proti nemu politiku appeasementu ,čo bolo úplne aj tak zbytočné (politika ústupkov) ,dali mu pohraničie ČSR atď ,len aby sa nezačala vojna ...a aj tak sa začala ..dovolili mu všetko ..v záujme zachovania mieru "prehliadali " to ,že začal opäť zbrojiť akonáhle sa dostal do funkcie ríšskeho kancelára ,začal si vyzbrojovať armádu a dokonca verejne vyhlasoval ,že si chce prisvojiť Poľsko a ČSR ..a im všetkýjm to bolo úplne jedno ..nechali ho ..a dokonca ..ďalšia obrovská chyba - prečo nekodifikovali hranice na východe ?prečo rýnsko -garančný pakt nekodifikoval aj hranice východné ??chyba ,vďaka ktorej Hitler mohol pokojne napadnúť Rakúsko ,čo aj urobil ...(anexia) ....a pokračoval ďalej ...sami sme si to spravili ,že sa rozpútala vojna ...resp.môžu za to vtedajšie štáty ,ktoré mu to dovolili ....
@anitchka ale Churchill aj tak verejne vyhlasoval ,že čo sa chystá ,upozorňoval na možné riziko ,ktoré sa chystá ..on prekukol Nemcov ...čo zamýšľajú ...ale nikto nebral jeho reči vážne ...
@natuska6262 , ved viem ze on nesuhlasil s politikou ustupkov, len to som tym chcela povedat ze keby bol predseda vlady vtedy on a nie Chamberlain tak mozno by ho pocuvali
@anitchka pochybujem ,lebo tam bola aj iná zákulisná politika mierená proti ZSSR ...ale možno by sa vážne niečo zmenilo ,ktovie ..teraz už je to aj tak asi úplne zbytočné rozoberať ..chyby v dejinách ľudstva už nenapravíme ,ale môžeme sa z nich poučiť a neopakovať ich
Úplnú pravdu už nikdy nikto nebud evedieť snáď, ale aj keď mi je z toho zle tak rád si to prečítam a pod.. chcem vedieť ako čo robili. Deprimujúce, ale je to skutočnosť.
To nebol len Hitler, to boli nacisti, ktorí rozhodli že židia sú nebezpeční a majú zlé náboženstvo.
Hitler si urobil stranu, z ktorej začal vysielať do sveta že židia sa dali dokopy a chcú ovládnuť svet. Ako máme my dnes rómsku otázku, tak oni mali vtedy židovskú otázku a hitler na ňu hľadal konečné riešenie. Dokonca zaviedol program eutanázie nejak okolo roku 39 kde označil nemcov ako fyzicky a mentálne defektných a nechal ich usmrtiť plynom.
Ja som bol aj v Osvienčime-Birkenau a je to tam príšerné. Drevená búda, v nej dva rady betónov v ktorých boli diery a to mali ako WC, tých miest na WC tam bolo asi 50 a v koncentráku ich boli tisíce a mali na vykonanie potreby 2 minúty a to všetci naraz. Kto nestihol bohužial. Keď sa im tie latríny naplnili, tak si to museli povyberať vlastným hrnčekom. Každí z nich mal jeden svoj, a tým musel nabrať hovná a ísť ich vyhodiť medzi dva ploty. Bol plot, ich hovná a plot. Na jednom bol ostnatý drát a na druhom elektr. prúd.
No a Hitlerov mocenský nástup by nebol možný bez tých hrôz z prvej sv. vojny, poníženia vo Versailles, ekonomickej krízy a hlavne strachu z komunistickej revolúcie.
Antisemitizmus bol hlavným motívom pre Hitlera, Himmlera a nacistov.
varseliezka zmluva bola uplna hlupost to ze nemci zncili cast europy a paru kolonii neznamena ze im zoberu polovicu uzemia zrusia armadnu cinnost zvrhnu vladu zberu kolonie a k vsetkemu ich este nechaju zapltiti skody z vojny ked po napoleonskych vojnach zobreli nemci francuzom malicky kuz z vychodu francuzka kde ajtak zili iba nemci tak bolu velke demonstracie hadky a nenavist a preto len preto z pomsti francuzko vztupilo do 1. svetovej vojny ked sa nato pozrieme priamo umerne tak reakcie nemecka nato boli primerane hitler kona spravne sice rasizmus bol trocha neprimerany ale bol to dobry neskorumpovani politik ktory bojoval za spravodlivost pre nemecko a aj po 2 svetovej to ze rusi zo severneho polska vyhnali 12 000 000 nevynnych nemecov to nebol spravny krok keby boli taky mily ako na jakych sa hrali by to nespravili ale v dnesnej dobe nemecko znovupostava a francuzko a rusko podriadilo tym ze maju u nemcov dlhy ale urcite ked nebudu mat s cim splacat a nemci budu chciet prachy spat znovu vytiahnu nekreativnu vyhovorku o fasizm nemci sa budu len branit mozno vojensky ale rusi a francuzi sa znovu budu tvarit ako neviniatka ale spojene staty europske s nemeckom na cele by konecne mohli obnovit staru slavu svatej rise rimskej naroda nemeckeho a nemecko bude znovu vladnut europe a PRAVOM!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
že všetci neskutočne podceňovali vznikajúce riziko a že nikomu neprišlo podozrivé, ako si po zvolení za ríšskeho kancelára rýchlo nahromadil všetku moc
(práve sa učím nemecké dejiny :/ )
akurat som sa pokusal ucit osvietenstvo madarska a habsburgovcov.. kuaaaaa
Keby tomu niekto zabránil, tak už asi nemáme kde bývať a nemáme čo jesť! Bola by tu populácia jak v piči
Každopádne, môžme byť len radi, že bol natoľko lačný po moci, že spravil niekoľko dostatočne sprostých chýb, že ho to v konečnom dôsledku stálo prehru vo vojne... lebo ak by to bol vyhral, tak by to ešte len začalo byť "vtipné"
Zbytocne viac vojakov mal Hitler , lepsie sa mohol vyzbrojit , viac casu mal na vsetko.
filip
kliknuť na kýbel
Keby to vyhral tak tu nesedíme možno
Najhoršie je že to sa hocikedy môže zopakovať, lebo dnes je už všetko tak nahnuté.. kkt, asi by som si hodil slučku radšej ako byť vyhladzovaný a pod chujoviny.
Stačilo mi keď som čítal knihu o tom ako prebiehali ich konferencie, potom výpovede ako jeden pán spálil svoju manželku potom svoje deti a vnúčatá ako mu sadali jeho vlastní príbuzný na tvár v podobe popola.. kks.. mal som čo robiť aby som sa ubránil slzám a to myslím vážne. Alebo filmy čo sú o tom ako tam v ženskom oddiele pašovali výbušninu v mrtvolach a potom vyhodili dovzduchu jednu časť, samozrejme ich chytili a štikali im prsty a neviem čo.. fuj humus grc.
nesedíme... veď (a čo si zrejme neuvedomujú súčasné extrémne pravicové organizácie) by postupne nasledovalo vyhladzovanie Slovanov (hoci, pôvodne som blondína, možno by som prežila
a takéto veci ani nepotrebujem čítať, mne stačí učiť sa nemecké dejiny (z knihy, čo písali Nemci, takže je dosť možné, že sa snažili vykresliť to nie v tom najhoršom svetle a presne, keď vidím, ako málo času stačilo na to, aby sa to zvrhlo, tak je to dosť desivé... už len ostáva dúfať, že
a, sa ľudia poučili aspoň trocha z histórie
b, naozaj príde koniec sveta
(Ale aj tak nechápem, ako mu to celé mohlo prejsť a tak rýchlo, už len v samotnom Nemecku, keď sa dostával k moci...)
..koniec koncov... aj ked Hitler napadol Polsko sa Anglicani a Francuzi nezmohli na nic viac nez vyhlasit mu vojnu.... preco na Nemecko nezautocili od zapadu? Nemci by vtedy museli slusnu polovicu svojich divizii z polska preniest na zapad a hned byt vojna mala iny charakter....
Ale o tom sa da polemizovat, a aj o ostatnych veciach a teraz sa na tom uz aj tak nic nezmeni.
čo sa týka toho ,ako dohodové mocnosti postupovali voči nemu ....nechápem ako mu mohli ustupovať ..viedli proti nemu politiku appeasementu ,čo bolo úplne aj tak zbytočné (politika ústupkov) ,dali mu pohraničie ČSR atď ,len aby sa nezačala vojna ...a aj tak sa začala ..dovolili mu všetko ..v záujme zachovania mieru "prehliadali " to ,že začal opäť zbrojiť akonáhle sa dostal do funkcie ríšskeho kancelára ,začal si vyzbrojovať armádu a dokonca verejne vyhlasoval ,že si chce prisvojiť Poľsko a ČSR ..a im všetkýjm to bolo úplne jedno ..nechali ho ..a dokonca ..ďalšia obrovská chyba - prečo nekodifikovali hranice na východe ?prečo rýnsko -garančný pakt nekodifikoval aj hranice východné ??chyba ,vďaka ktorej Hitler mohol pokojne napadnúť Rakúsko ,čo aj urobil ...(anexia) ....a pokračoval ďalej ...sami sme si to spravili ,že sa rozpútala vojna ...resp.môžu za to vtedajšie štáty ,ktoré mu to dovolili ....
teraz nam to uz asi pripada viac normalne a opravnene ...
mozno sa raz na tomto fore budu nase pravnucata pytat aky maju nazor na bushovu politku v usa pred III. svetovou vojnou
JO! To by som potom aj ja prežil to vyhladzovanie
Úplnú pravdu už nikdy nikto nebud evedieť snáď, ale aj keď mi je z toho zle tak rád si to prečítam a pod.. chcem vedieť ako čo robili. Deprimujúce, ale je to skutočnosť.
To nebol len Hitler, to boli nacisti, ktorí rozhodli že židia sú nebezpeční a majú zlé náboženstvo.
Hitler si urobil stranu, z ktorej začal vysielať do sveta že židia sa dali dokopy a chcú ovládnuť svet. Ako máme my dnes rómsku otázku, tak oni mali vtedy židovskú otázku a hitler na ňu hľadal konečné riešenie. Dokonca zaviedol program eutanázie nejak okolo roku 39 kde označil nemcov ako fyzicky a mentálne defektných a nechal ich usmrtiť plynom.
Ja som bol aj v Osvienčime-Birkenau a je to tam príšerné. Drevená búda, v nej dva rady betónov v ktorých boli diery a to mali ako WC, tých miest na WC tam bolo asi 50 a v koncentráku ich boli tisíce a mali na vykonanie potreby 2 minúty a to všetci naraz. Kto nestihol bohužial. Keď sa im tie latríny naplnili, tak si to museli povyberať vlastným hrnčekom. Každí z nich mal jeden svoj, a tým musel nabrať hovná a ísť ich vyhodiť medzi dva ploty. Bol plot, ich hovná a plot. Na jednom bol ostnatý drát a na druhom elektr. prúd.
No a Hitlerov mocenský nástup by nebol možný bez tých hrôz z prvej sv. vojny, poníženia vo Versailles, ekonomickej krízy a hlavne strachu z komunistickej revolúcie.
Antisemitizmus bol hlavným motívom pre Hitlera, Himmlera a nacistov.