Je to pravda, že drogy alebo nejaké omamné latky robia umelcov kreativnejsimi?
Neviem či je to úplná somarina, alebo je na tom niečo pravdy, že ked si umelci dajú niečo - neviem čo presne , lebo sa nevyznam , Napr. trávu alebo iné latky , tak ich "kopne múza" , alebo teda ze sa stávaju viac kreatívnejšími a ich diela sú potom
Presne tento članok som si pozerala, a je to riadne zaujímavé . Keby Vám na vystave ukazali nejaké realistické malby a bum ku nim tieto, pod plyvom drog, co vás viac zaujme ? Jasné , že toto. Mali by byt kreatívny ale podla toho článku to vyzerá tak, ze to tú kreativitu len rozvíja, čo je napr. v čase nejakej krizy maliara dobre. Alebo ?
Urcite poznas Roberta Vana , ten povedal ze bral uz asi vsetko a pod vplyvom sa mu zdali napady velmi zaujimave a kreativne ale ked "vytriezvel" povedal ze je to blbost to co sa mu zdalo vtedy take super. Moj osobny nazor je ze zalezi asi od typu drog, trava otvara mysel v kazdom pripade ..a vela slavnych umelcov ju fajcilo
Az za pochopitelnost fantazie? No ved práve o tom to je, ze oni niečo vyjadria, niečo čo v danom stave vidia a citia , čosi nové a iné a možno nepochopené pre druhych ale predsa zaujímavé , tým ze je to na pohlad čímsi odlišné, čo by za normálnych stavov nezrealizovali , lebo by sa možno báli reakcií ostatnych.
ano ,,, raz jeden cas som experimentoval a pervitinom a fakt pomaha najme v hudbe vsetko je take lahsie a jasnejšie ale neide tu o nejake haluzenie ako byva pri trave napriklad ,
Včera sme s kamarátom cuckali víno a pritom sme boli na dva nákupy, uvarili štyri jedlá, umyli asi sedem várok riadu, videli tri horory, tancovali na fitness podcast Európy dva a ja som obšívala gombíkové dierky a on sa učil na zápočet
To myslím na otázku odpovedá.
@XiiByXii ja by som povedal že to potom akurát stojí za hovno tí najlepší nedrogujú! voláka miley cyrus droguje a tak to potom aj vypadá... tie popové sračky stoja za hovno!! naozaj nemusia drogovať! tolkien nedrogoval, dvořák nedrogoval, bach nedrogoval, mozart nedrogoval, ian anderson nedroguje, nohavica iba pil ( ) ale napr. kryl bol čistý ludovico einaudi nedroguje.... najgeniálnejší umelci sú podľa mna skladatelia (nie tí "speváci" ako gaga a spol.) a tí nedrogovali a do maliarov sa nerozumiem
well, dobrý umelec má otvorenú myseľ a dá do diela dušu s vedomím a poznaním, a nie drogovaním, ako možno omamné látky popustia úzdu fantázie, ale každý človek to vie urobiť aj sám. Podľa môjho názoru dnes sa ľudia boja byť iní ako okolie a tak nedokážu otvoriť svoju myseľ úplne.
Hmmm tak alkohol v rozumnej miere (aspon mne teda) pomaha sa viac sustredit trosku sa pozriet inac na to co pisem atd. takze podla mna urcite, ale nezneuzivat to formou stale zdrogovany/ozraty atd. vtedy si myslim to je akurat nicenie cloveka (aj ked niekomu sa moze aj vtedy darit a vidi vsakovake zaujimave veci)
S tym suhlasím, ľudia nedokážu otvorit myseľ úplne . často sa to stáva aj mne, chcem vyjadrit myslienku ale som akoby zaseknutá , neviem sa pohnut z bodu a neviem preniest celú tú svoju fantaziu na papier.
Uz som to kdesi hore písala , myslim ze mozno v tom "inom stave" clovek zajde az za pochopitelnost fantazie? ..O tom to je , v tom stave to vyjadria tak ako to citia a bez nejakych obmedzení , čosi nové a odlišné , možno nepochopené ale zaujímavé a naplno vyjadrené? Niečo , čo by za normalnych okolností zo svojej mysle nedostali,(alebo dostali len tažko ) , i ked to tam možno niekde hlboko je. Neviem to nejako extra vyjadrit , tak nviem ci ma niekto chápe . Ani neviem co je na tom pravdy , uz sa zamotávam dosť ..
. . .
Nieeeee , nie je tu reč o zneužívaní a castom pouzívaní atd...
.
čo to je za umelca ked potrebuje drogu aby zaujal svojím dielom.. to je potom polka dnešnej generácie umelcami ked musia fajčiť trávu aby sa nenudili a citili sa drsne že su veľmi dôležití a idú proti prúdu...
pre mňa bolo síce sklamanie že všetci moji či už moderní alebo starí oblubení predstavitelia umenia či už literárneho alebo maliarskeho alebo hudobného niečo brali ale tie ich diela stoja zato. Lenže si už skor uvedomujem že to bola iná doba a nevedeli že to je niečo záhubné. Ako moj najväčší obľubenec Oscar Wilde.. milovník absinthu, trávy, hašišu, opia... hmm Baudelaire tiež kadečo bral. Moj oblubeny maliar Toulouse-Lautrec tiež. Ich diela su neskutočné ale celkovo drogy neznášam... ani ma nelákajú ani nič.
@XiiByXii@1
Už len alkohol to dokáže spôsobiť, ale zdravie a strata života, a predtým život so závislosťou od niečoho mi za to nestojí. Dá sa hľadať hlbší význam vo veciach, a to vyjadrenie toho skrytého významu je už dosť kreatívne. :letim:
Ale ved nezachadzajme do takych extremov ako je napr, zavislost, o to tu fakt nemalo íst, ja som sa pytala , ci to dokáže dielo ozvvláštniť, zlepšit atd, I ked mnoho ludí si tu povedalo skor nazor na drogy . Vtipné je ze niekto tu ide zabíjať ako to neznáša a niekto presny opak Haha , od temy no..
Ale chápem co myslis, teda aspon sa snazim i ked mi to uz nejak nezapaluje ..
najväčší umelci nedrogujú! len taký rádiový sráči typu JB gaga a spol. musia, inak by nepísali a neskadali také sračky! Dvořák nedrogoval! A je to génius!
diela vzniknute pod vplyvom drog nie su umenim, ale srackami.
rovnako ako si necenime sportovcov podavajucich rekordy vdaka dopingu, nemali by sme si cenit ani umelcov tvoriacich pod drogami
Ale napr. co oko nevidi , to srdce neboli. milion nádhernych diel moze byt vzniknutych prave pod vplyvom drog a PRAVE pre to , ze ich umelec uzil, je dielo take aké je..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Laurikaaa - Ja si to tiez myslim, konecne nejaky normalny nazor
...
Presne tak. Otvorenie mysle čo za normalnych okolností niekedy nejde.
Včera sme s kamarátom cuckali víno a pritom sme boli na dva nákupy, uvarili štyri jedlá, umyli asi sedem várok riadu, videli tri horory, tancovali na fitness podcast Európy dva a ja som obšívala gombíkové dierky a on sa učil na zápočet
To myslím na otázku odpovedá.
Keď húlim, ležím a pozerám Bambiho.
S tym suhlasím, ľudia nedokážu otvorit myseľ úplne . často sa to stáva aj mne, chcem vyjadrit myslienku ale som akoby zaseknutá , neviem sa pohnut z bodu a neviem preniest celú tú svoju fantaziu na papier.
Uz som to kdesi hore písala , myslim ze mozno v tom "inom stave" clovek zajde az za pochopitelnost fantazie? ..O tom to je , v tom stave to vyjadria tak ako to citia a bez nejakych obmedzení , čosi nové a odlišné , možno nepochopené ale zaujímavé a naplno vyjadrené? Niečo , čo by za normalnych okolností zo svojej mysle nedostali,(alebo dostali len tažko ) , i ked to tam možno niekde hlboko je. Neviem to nejako extra vyjadrit , tak nviem ci ma niekto chápe . Ani neviem co je na tom pravdy , uz sa zamotávam dosť ..
. . .
Nieeeee , nie je tu reč o zneužívaní a castom pouzívaní atd...
.
pre mňa bolo síce sklamanie že všetci moji či už moderní alebo starí oblubení predstavitelia umenia či už literárneho alebo maliarskeho alebo hudobného niečo brali ale tie ich diela stoja zato. Lenže si už skor uvedomujem že to bola iná doba a nevedeli že to je niečo záhubné. Ako moj najväčší obľubenec Oscar Wilde.. milovník absinthu, trávy, hašišu, opia... hmm Baudelaire tiež kadečo bral. Moj oblubeny maliar Toulouse-Lautrec tiež. Ich diela su neskutočné ale celkovo drogy neznášam... ani ma nelákajú ani nič.
Už len alkohol to dokáže spôsobiť, ale zdravie a strata života, a predtým život so závislosťou od niečoho mi za to nestojí. Dá sa hľadať hlbší význam vo veciach, a to vyjadrenie toho skrytého významu je už dosť kreatívne. :letim:
Ale chápem co myslis, teda aspon sa snazim i ked mi to uz nejak nezapaluje ..
rovnako ako si necenime sportovcov podavajucich rekordy vdaka dopingu, nemali by sme si cenit ani umelcov tvoriacich pod drogami