ja by som len rad upozornil na to, ze ked niekde ludia rozpravaju nejakym dialektom, nejedna sa o zhovadenie slovenskeho jazyka, pretoze to narecie tam sa vyvinulo z toho isteho jazyka, z kt. sa vyvinula aj sucasna spisovna slovencina. cize je to skor nejaky variant, ktory by mal v podstate byt rovnocenny, az na to, ze samozrejme rovnocenny byt nemoze jednak z dovodu, ze nie je kodifikovany a aj z toho, ze nim rozprava mensia skupina ludi. cize nie je to tak, ze existuje slovensky jazyk a tento nejaky sedliaci nevedia pouzivat, alebo nechcu, tak ho zhovadia tak, ze vznikne narecie, ktoremu ani nerozumieme...
@bunniska mne sa nezda zeby goraly byvali na orave ! oni su z vychodu a ak ma zdanie neklame tak orava je na strednom ci? ale ved gorali je oblast Lesnice a narodneho parku pienap a nie orava ...
Ked sa snazis rozumies kazdemu.. aj ked vychodnari maju odlisne niektore slova, ale co tak trnavaci ? tym tiez skoro nic nerozumiet obcas aj bratislavcanom... a tym pri madaroch, ta oblast juzneho slovenska tak isto nic nerozumiet.. takze je to velmi diskutabilne... ale ked zacnu goraly rozpravat tak im nerozumies lebo to je dost podobne s polstinou.. a tak isto rusnaci...
@emmka98765 nie nie nie. moja babky je zo zakamenneho a rozprava goralsky! a zakamenne je podla teba na vychode? moja babka nieje vychodnar! ani nikdo z nasej rodiny! co vas v tej skole ucia? :/
Čo je viem... Pre východniara je "zhovadený" jazyk na západe. A naopak. A logicky, ak sa niekto narodil na západe povie, že najmenej rozumie východným nárečiam... takže neviem...
Má tu niekto nejaký problém zo záhorákmi ?! Náš jazyk je len zliepanina slovenčiny a češtiny plus nejake zmeny Stará bernolákovština zlatíčka Keby nebolo štúra teraz machrujem ja, že mám pôvodný jazyk Inak neviem čo je natom až tak zhovadené... Síce su také rôzne druhy, že aj mne to leze na nervy ale zase také hútorenie maďarského slováka neni nič lepšie Prišlo Velké vode D Pre mňa je zhovadenie, keď človek píše ako počuje... čiže samé i
@grietusha dat za priklad nafetovaneho typka z trainspottingu
a suhlasim s tebou, ze najkrajsia slovencina je na strednom slovensku (ved som z martina
@bunniska@emmka98765 goralske narecie je na rozhrani slovensko - polskych hranic, takze mate obidve pravdu, i ked si myslim, ze budu tam nejake odlisnosti
@grietusha ja viem, ale Spud je podla mna ojedinely pripad lebo aj ked si porovnas McGregorov skotsky prizvuk a Spuda tak aj tam vidno dost velky rozdiel
@bunniska ti poviem tak v skole nas ucia dobre neviem kde je ta dedinka z ktorej pochadza tvoja babke.. ale aj moja babka je goralka a je z vychodu.. mozno su rozsireni po strednom aj vychodnom...
@bunniska asi žartuješ s tou Oravou že? Tu sa hovorí najčistejšie po Slovensky. Gorali majú len svoje nárečie, pretože sú blízko hraníc s Poľskom, tak sa to pomiešalo, to je celkom normálne.
každý extrém...Pétržka, východ, záhorie. Ale to je tá rázovitosť slovenská nech si každý hutorí ako chce, ak sa vie prepnúť aj do spisovnej slovenčiny tak je to v pohode
ale najväčšie zhovadenie je na maďaroch podla mňa...ten maďarský vplyv neprospieva našej reči
Samozrejme, Nitránčina je najlepšá na svete, zvyšná slovenčina je úplne zhovadená hehe
Ale čo ste, zhovadená je možno tak tým, jak do nej furt trepem anglické a iné výrazy, ktoré s ňou nič nemajú spoločné. Nárečia sú cool a dokonca aj nadávky v primeranom množstve znejú zábavne aspoň tie menej používané.
@chidori no tak to je asi tym ze su blizko hranice. neviem ako hovorite vy ostatni oni hovoria po goralsky! ale urcite aj spisovnou slovencinou. proste ja goralcine nerozumiem...
vychodniary rozpravaju myslim najmenej zrozumitelne A este gorali A ja sa pridavam k ludom co vedia a aj sem tam rozpravaju vychodniarskym narecim A to som na pol Blavacka
nitránčina sa mi zdá katastrofálna a aj keď začnú "rečovac po prešofsky" tak mám dosť, to je frekvencia slov za minútu, kokos
aj keď, som zo stredného Slovenska, a všetky dialekty a melódie sa mi zdajú divné a zhovaďujúce slovenčinu, no súčasne sa na nich dosť bavím... takých záhorákov počúvať, to už je samo o sebe zážitok, popradske ňe, košické cipana, bratislavské "spevy", trnavčina, no a skvostná nitránčina... chcem vás počúvať všetkých!
neberiem to ako zhovadenie... len prave u nas na zapade sa rozprava dost tvrdo... okolie trnavy a podobne, a to sa mne osobne velmi nepaci, ale nemylsim si, ze to je zhovadenie...
Šariština je dosť vzdialená slovenčine, tiež šariština zmiešaná s ukrajinčinou ako sa s ňou často stretávam =D Ale jednozančne šariština je krajšia ako blavacke tvrdky =D
Spisovne sa nerozprava nikde !!! ani na vychode ani v strede ani na zapade... spisovnu slovencinu mozeme pocut jedine tak v televizii v spravach.
@dieromantic no vies zahoractina je neco medzi cestinou a slovencinou , a mozno ma aj nejake slova z nemciny (z rakuska) , šnicle-rezne , kšír - riad ...atď.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
skús rozprávať anglicky nespisovne a budu sa na teba dívať s otvorenou pusinkou, a nikto ti nebude rozumieť
filip
a ty si myslíš že v angličtine nemáš žiadne nárečia? POCHYBUJEM! ...
filip
Aj keď ja na východe rozumiem najviac. =D
a tu, tu sa mieša všetko možné. maďarský+ cabajský je naj
Co sa tyka dorozumievania sa, to zalezi skor od hlasu a rychlosti reci.
ja som true zahorak
a suhlasim s tebou, ze najkrajsia slovencina je na strednom slovensku (ved som z martina
@bunniska @emmka98765 goralske narecie je na rozhrani slovensko - polskych hranic, takze mate obidve pravdu, i ked si myslim, ze budu tam nejake odlisnosti
Hlavne, ze ti tupci sa drzia hlasky: "mozes byt aj s Pariza, ak nie si z nitry aj tak si sellak"
Inak zaujímavé, že žijem na východe už 16 rokov a východniarske nárečie som ešte nikde nepočul
A ospravedlňujem sa za mierny offtopic
aha:
skotcina je velmi divny, no pritom prijemny na pocuvanie, jazyk
Z ,,mimonárečového zhovaďovania" mi naviera žila z východniarskeho skloňovania - o susedov, ale od susedoch!
@grietusha milujem škótsky akcent, a vôbec väčšinu patvarov britskej angličtiny
ale najväčšie zhovadenie je na maďaroch podla mňa...ten maďarský vplyv neprospieva našej reči
Ale čo ste, zhovadená je možno tak tým, jak do nej furt trepem anglické a iné výrazy, ktoré s ňou nič nemajú spoločné. Nárečia sú cool a dokonca aj nadávky v primeranom množstve znejú zábavne aspoň tie menej používané.
neprirástla mi k srdcu jedine západniarska slovenčina, je na mňa príliš nemäkčená.
a áno, je pravda, mám rada, keď mi milý zašveholí do uška po spišsky.
už len v samotnom Londýne je asi 5 dialektických odnoží britskej angličtiny... nemusíte ísť až tak ďaleko na sever.
@chidori si zo zakameneho? :/
aj keď, som zo stredného Slovenska, a všetky dialekty a melódie sa mi zdajú divné a zhovaďujúce slovenčinu, no súčasne sa na nich dosť bavím... takých záhorákov počúvať, to už je samo o sebe zážitok, popradske ňe, košické cipana, bratislavské "spevy", trnavčina, no a skvostná nitránčina... chcem vás počúvať všetkých!
@dieromantic no vies zahoractina je neco medzi cestinou a slovencinou , a mozno ma aj nejake slova z nemciny (z rakuska) , šnicle-rezne , kšír - riad ...atď.
aj ja sem zahorak !!!!
inak zbožnujem nárečia.. ale stred Slovenska hovori asi najkrajsie, podla mna..
a čo sa týka tých českých nárečí, tak ja som sa skoro pokakala ked som počula Ostraváka naživo
a sama som z blavy, ale s bratislavským akcentom nehovorím, iba strašne málo, to skor takým Trnavským
@lawey Prečo v BA ?