Keby si si musel/a vybrať nejaké (existujúce) náboženstvo ....(čítaj ďalej)
Keby si si musel/a vybrať nejaké (existujúce) náboženstvo, iné ako akúkoľvek odnož Kresťanstva, aké by si si vybral/a a PREČO? A ktoré (existujúce) náboženstvo, iné ako akúkoľvek odnož Kresťanstva, by si si určite nevybral/a a PREČO?
Ja by som si vybrala buď Judaizmus, lebo je to podobné a dosť paralelné tomu, čo už poznám alebo Bahái, lebo sú medzi nimi fajn ľudia a je to tiež v niečom podobné (a majú zaujímavé chrámy) a nie sú medzi nimi extrémisti.
Nevybrala by som si Hinduizmus, lebo mi to príde také márne s tými modlami a posvätými riekami, kastami a skôr je to o pradávnych spoločenských pohanských poverách než o teológii. Tiež by som si nevybrala Šintoizmus lebo akože prečo by som uctievala bohyňu, ktorá stvorila Japonsko, keď nie som z Japonska?
vybrala by som si Buddhizmus alebo paganizmus, v podstate z nich už teraz mnohé čerpám. ak tieto dve neakceptuješ ako náboženstvo, vybrala by som si Hinduizmus.
určite by som si nikdy nevybrala kresťanstvo ani nič, čo je tomu blízke (monoteistické náboženskvá s lineárnym chápaním sveta) - teda judaizmus, islam..
@2 a čo by som si vybrala, by som si vybrala preto, že mi vyhovuje tá individualita, že každý má svoju vlastnú cestu, napojenie na seba, napojenie na prírodu. sú mi sympatické ich rituály, hinduistické chrámy sú prekrásne, MILUJEM, že nie sú misionári a svoje náboženstvo nikomu necpú a sú tolerantní.. milujem jogu, stotožňujem sa s myšlienkou cyklickosti a nekonečného kolobehu života.. je toho hodne
a nevybrala by som si, čo by som si nevybrala, preto, že neznášam ich stredoveké, dávno prežité dogmy, neznášam, keď ti niekto cpe svoju vieru a tvári sa, že je to nejaká univerzálna pravda, všetky spomenuté náboženstvá majú spoločnú mysogíniu, netoleranciu, spiatočníctvo, čo tiež z duše neznášam a nesúznim s ich výkladom proste..
Urcite zen-buddhizmus Uz v detstve som si citala o nom knizky a koany (rozhovory majstra so ziakom, casto aj vtipne az absurdne) a je mi to strasne blizke cela ta filozofia, uzasnu silu ma a je to velmi obohacujuce.
Sanatana Dharma (Védy). Hinduizmus, Budhizmus a rôzne ich odnože vychádzajú práve z tohto učenia. Napr. Budhizmus je sekulárna filozofia Véd. To nie náboženstvo. Akurát to má iba taký teistický vibe. Síce ani taká Sanatana Dharma nie je náboženstvo, ale to je už jedno. Všetky náboženstvá, filozofie, veda, umenie sú vetvami jedného a toho istého stromu a tým je Sanatana Dharma. Tá nie je náboženská... Tá nerozlišuje medzi tými ostatnými poznaniami, ale berie ich ako jeden celok. A dôvod prečo som si to na začiatku vybral je ten, že svoju pravdu bránia argumentami a nie násilím, nie nenávisťou, nie klamstvami a nie cenzúrou. Ich učenie sa nedá argumentačne poraziť, vyvrátiť... Nedokázal to zatiaľ nikto. A to sa mi páči na tom Iných to zas strašne štve, pretože to ničí ich ilúzie, sebaklamy a subjektívne názory. Pritom to je to najtolerantnejšie "náboženstvo" na svete. Akurát iba darebáctva netoleruje a to pochopiteľne darebákom vadí. Darebáci sú egoisti a nie je pre nich hlavné kritérium správnosť a vyváženosť, ale páči/nepáči.
evanjelik, starokatolík, budhista - hlavný dôvod, práca s vlastným svedomím sloboda & zodpovednosť, menej dogiem, ale aj rímokatolíci v takom Nemecku stoja za to, úplne iné ako KBS
Brala by som taoizmus, aj som o tom prečítala viac kníh, ale je pre mňa ťažko vysvetliť pre čo konkrétne, proste mi to príde ako jediné správne náboženstvo a v mnohom sa podobá filozofickému vnímaniu sveta Lazareva alebo Cayceho. Určite by som nešla do islamu lebo je náboženstvom neznášanlivosti.
Vybrala by som si islam, uz len preto, ze bludy ako ze je to nabozenstvo neznasanlivosti su totalne bludy. Je to nabozenstvo s rovnakym bohom a rovnakymi principmi ako krestanstvo. Vsetky nabozenstva rovnako ako ideologie zneuzite na manipulaciu davu su nebezpecne, toxicke, nebezpecne.
Nevybrala by som si ale ziadne nabozenstvo. V kazdom vidim nieco, co je mi sympaticke, ale v istom bode kazdy nadobudne pocit, ze jeho tim je viac nez ti ostatni, a mna unavuje podriadovat sa nejakemu skupinovemu vedomiu a naladam. Nevidim ziaden dovod, pre ktory by som mala citit potrebu zit pre nejake nabozenstvo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Nevybrala by som si Hinduizmus, lebo mi to príde také márne s tými modlami a posvätými riekami, kastami a skôr je to o pradávnych spoločenských pohanských poverách než o teológii. Tiež by som si nevybrala Šintoizmus lebo akože prečo by som uctievala bohyňu, ktorá stvorila Japonsko, keď nie som z Japonska?
určite by som si nikdy nevybrala kresťanstvo ani nič, čo je tomu blízke (monoteistické náboženskvá s lineárnym chápaním sveta) - teda judaizmus, islam..
a nevybrala by som si, čo by som si nevybrala, preto, že neznášam ich stredoveké, dávno prežité dogmy, neznášam, keď ti niekto cpe svoju vieru a tvári sa, že je to nejaká univerzálna pravda, všetky spomenuté náboženstvá majú spoločnú mysogíniu, netoleranciu, spiatočníctvo, čo tiež z duše neznášam a nesúznim s ich výkladom proste..
Nevybrala by som si asi islam.