Nemusíš ist do pekla, ak naozaj vedieš taký život. A ak svoje hriechy a všetko zlé čo si v živote urobil pred Bohom oľutuješ môžeš sa dostať i do neba, nie si odsúdený hneď do pekla len preto že pochybuješ alebo teraz neveríš.
Nie, su to somariny co pisu ludia. Mozes neverit na boha a pritom verit na nebo/peklo. To spolu nesuvisi az tak, ze by to nemohlo spolu fungovat. Ja som bol dlho silno veriaci, chodil do kostola pravidelne atd., teraz ako som starsi uz na niektore veci nie je cas, ale stale som veriaci. A ak sa pytas na nazor niekoho kto sa vyzna, tak ta mozem uistit, ze aj ludia, ktori ziju "dobre" ale neveria v boha, pojdu do neba. Zjednodusene povedane samozrejme. Pri kaznach nam to farar vela krat prizvukoval.
ono nezáleží či veríš alebo nie. otázkou ostáva či dobre žiješ. kopec veriacich sú parchatni a sviniari a rozhodne do neba nepôjdu pretože sú veriaci. Niekde sa dokonca píše, že zablúdené ovečky (neveriaci) miluje Boh rovnako ako ostatných. Len ľudia robia rozdiely v tom, či je človek Žid, Moslim, Kresťan. Boh nevidí ľudí bielych, čiernych, žltých. Japoncov, Američanov, Slovákov. Kresťanov, nekresťanov... vidí len "dobro" a "zlo."
Tak, to som bola zvedavá aj ja, dobrý človek ateista, čo pomáha ľuďom atd atd pôjde do pekla a niekto to bol sviňa, ale každý deň sa modlil o odpustenie pôjde do pekla?
A ak žiješ poctivým a slušným životom a išla by si do pekla, v tom prípade by bol Boh Diablom!!!!!!!!! A takého Boha, ktorý sa kuká na to či si pokrstený alebo nie by som mohla zvysoka okašľať
@chidori sandy114 boh miluje každého, ide o to, či ty miluješ boha (prosto či vieš si priznat chyby ktoré si spravila a či vieš oľutovať) do pekla sa môže dostat i knaz a do neba i vrah .... ale uvidiš po smrti
inač tiež sa mi v tomto fore vidé že je tu každý katolík ale no, v predošlých forach to tak nevyzeralo
@lenkaska1 nikto nepovedal že musíš ist do pekla, a nechapem prečo by mal byť Boh diablom kedže my si pykáme za svoje hriechy a nie on. To mi pripadá ako ja rozbijem vázu doma a može za to mama bo ju tam vystavila. Inač Boh nechce aby si išla do pekla on chce aby si si to vedela priznať že si v niečom spravila chyby a aby si si uvedomila aj to včom si bola dobrá prosto pokora. Ak ti pýcha zabráni k tomu tak vtedy by si išla do pekla alebo neviem kde by si išla. Uvidiš po smrti a potom tu napíš do blogu tvoje prve dojmy že či si ho stretla, ako vyzeral, či si to dokázala a či si zostala len v nejakom svetelnom tunely.
@poke@zajkousko čítajte čo píšem hlavne ty poke.. ja som napísala, že AK by to bolo tak, že niekto pôjde do pekla iba za to že nie je pokrstený aj keď celý život viedol slušne a poctivo, tak je to diabol.. (ja som netvrdila, že to je tak!) a ešte jedna vec poke k tej váze.. však práve o tom hovorím, zajko písal že krstom sa zbavíš hriechov predkov.. PREDKOV! ktoré si nespravil ty.. tak prečo by si sa mal zbavovať ich hriechov?? však presne ako s tou vázou rozbiješ ju a može za to mama.. blbosť
a zajko prepáč že tak píšem, ale som zvyknutá a keď sa rozčúlim tak nadávam, ale pre mňa sú to iba obyčajné zhluky hlások nesprávne odsúdené spoločnosťou.. tie písmenká za to nemôžu
@lenkaska1 sorry ale musím sa argumentovo brániť tým že som možno zle pochopil ale oprávnene "A ak žiješ poctivým a slušným životom a išla by si do pekla, v tom prípade by bol Boh Diablom!!!!!!!!! A takého Boha, ktorý sa kuká na to či si pokrstený alebo nie by som mohla zvysoka okašľať" tie vykríčniky to tak vyjadrovali, čiže sorry sme sa nepochopili som to pochopil zle... a dedičný hriech nie je taký hriech že kvôli nemu nepojdeš do neba... ide o to že ked ta fotrovci nedajú pokrstit ty za to nemožeš a ked zomrieš tak nemusíš ist do pekla ale ak si už staršia a stále nie si pokrstená vtedy. A vtedy zmývaš aj ten svoj dedičný hriech (to jest že by si mala byť aspon to pokrstená) Inač presne túto otázku som sa pýtal pred niekolkým mesiacmi a dodnes ju presne nechápem ale vraj je to tak. A vlastne mi to aj bolo vysvetlene katechetom ale dodnes neviem čo hovoril : ale malo by to byť tak... teraz sa inač bavíme s úplne neutrálneho hľadiska síce som katolík ale iba vysvetľujem ako to funguje alebo pre teba: ako by to malo fungovať
@poke áno bavíme sa z čisto neutrálneho hľadiska. a ja nemám žiadne náboženstvo, lebo môj názor je, že ak existuje skutočný úprimný a spravodlivý boh, tak určite nepotrebuje žiadny krst ani chodenie do kostola a pod.
aha a ako si to pochopil vlastne? no to je moj nazor, radsej budem v pekle ako sa ist pokrstit iba preto aby som isla do pekla (nevravim ze to tak je ale hovorim že keby). Proste nestala by som sa slúžkou zlej a nespravodlivej sily.
@lenkaska1 možno to tak zveličila cirkev ale vo veľa knižkách sa to vysvetľuje rozlične, ale sám o tom nemám šajnu. Som pokrstený a verím a chodím do kostola, čiže tieto vedľajšie veci neriešim. A neber ma prosím že verím len preto že mi to nahučali rodičia, ni je to tak Ja som to pochopil tak že ak žiješ poctivým a slušným životom a išla by si do pekla, v tom prípade by bol Boh Diablom!!!!!!!! asi tak ale no preformatujem to že ak žijem dobre a pôjdem do pekla tak potom je Boh zlý čiže samotný diabol a k tomu som napísal že nie je a až teraz som si všimol že som to fakt odveci napísal akoby som reagoval na niekoho ineho v podstate som to pochopil tak "že boh je diabol tak si tie hriechy odpiká" čiže moja chyba sorry ale, ostávam vtom že nie je diabol
Prečo by milujúci boh a stvoriteľ všetkého živého trestal ľudí a posielal ich do pekla? Nezdá sa vám to čudné? Podľa mňa to nedáva zmysel, keďže boh je stelesnené dobro a nevinnosť. Ja nie som boh a predsa by som nemala srdce niekoho poslať na večné muky. Tak ako by to mohlo spraviť najdobrotivejšie stvorenie na svete? To si predsa úplne protirečí.
Nebo a peklo existuje, tak ako deň a noc, dobro a zlo, slnko a more....
Stvoril nás Boh Otec Stvoriteľ na svoj obraz, dal nám slobodnú vôľu tu na Zemi a mi sa mu za to všetko odplácame, vojnami, bezcitnosťou, farizejstvom, smilstvom a všetkým zlým na čo si len človek spomenie.....
potom su tie otázky v chorobe, prečo práve ja??.......
chodte sa pozrieť do nemocnice, koľko tam zomiera ľudí od bolesti, prosia Boha o pomoc, dovtedy ho však svojím konaním zatracovali ...
Koľkí kým ľahnete do postele sa pomodlíte a poďakujete za všetko čo vám dal Boh v ten deň?...........
naučili sme sa len brať, berieme, dnes, zajtra, o rok a zrazu, pekný život prejde a skončíme prázdní na prahu smrti, nemáte čo dať tomu, ktorý vám dával celý život pomocnú ruku.....
Boh nás miluje všetkých bez rozdielu náboženstiev, rasy, stačí len prijať jeho milosrdenstvo do svojho srdca, pokoriť sa padnuť na kolená a oľutovať svoje konanie....
prečíta jsi knihu Chatrč od Williama P. Younga - tam je veľa odpovedí na veľa "kresťanských" otázok. (nie je to kniha, v ktorej ťa bude niekto poučovať a citovať ti z biblie - je to "len" príbeh).
Ďalej odporúčam knihu (brožúrku) Stála som pri bráne neba a pekla od autorky Gloria Polo - Skutočný príbeh (možno, asi). Čítanie ti zaberie max. polhodinku. Veľa šťastia pri hľadaní odpovedí.
"Kde aky fanatik z kde akej sekty nazyva svoje šialenstvo vierou a považuje to za vôľu božiu, svätosť to znamena konať spravne a statočne pri ochrane tych, ktory sa sami braniť nedokažu... Len tvoje každodenne skutky ukažu či si dobry človek, alebo nie " ( Kraľovstvo nebeske)
Ja som evanjelička a aby sa z mamy zombie nestal tak tam aj zostanem. Bohužiaľ. Do kostola ma neche farárka pustiť lebo som jej na nábožku povedala že nech ma nesere pedofílna piča Viem trochu sila ale som bola nasrata kvôli hnusnej desiate po ktorej som bola každých 15 minút na hajzli. Ona ma nechcela pustiť
hm..zaujímavá otázka.. Je iné, ak niekto nemá to poznanie, že nejaký Boh (ne)existuje, a je iné keď to poznanie máš, a neveríš v neho. On zváži všetky okolnosti, dozvieš sa potom.
@zajkousko to je v poriadku, ale mne išlo o to, že neviem či ty alebo kto tu spomenul, že krstom sa ocistime od hriechu rpedkov.. to je co za blbost? ved ziadny nemame.. najnevinnejsie na tejto planete su prave babätka bezohladu na to ci su pokrstene alebo nie
@natus39 Hmmm a to že neveríš aj keby existoval je dôvod aby si išiel do pekla? Nemyslím si... Tak rozmýšľajú dogmami ovplyvnené ovce a nie ľudia že hoci si dobrý musíš tak či tak veriť v boha lebo ťa bude aj tak čakať peklo...
@chidori@31 čiže Boh je multikulti to mnoho vysvetľuje... Asi odo mňa bude po smrti počuť jasnú odpoveď: "Prestaň bláboliť dedo chcem hovoriť z Fuhrerom!"
@zajkousko@51 prepáč ale akého dedičného hriechu? Nepomýnam si žeby som ja podedil nejaký hriech keď ako malí krpec som nič zle nezrobil... Povedal by mi to nejaký farár že musím dať pokrstiť svoje dieťa lebo vzišlo z hriechu alebo že podedilo nejaký hriech v okamihu hlavu by mal narazenú o betón lebo to beriem ako urážku môjho potomka alebo rodiny... Som presvedčený o tom že nikto nemá právo nazvať dieťa hriešnikom pokiaľ ešte tak neučinilo....
@88 zase nemôžem mať nič spoločné z z nejakýám Adamom a Evou takže mňa sa nemôže dedičný hriech týkať rovnako ako iných ľudí pretože nedáva logiku to že sme všetci mali jedného spoločného predka lebo na zemi máme 4 základné rasy Bielych Čiernych Žltých a Červených každý musel vzýsť z iného predka lebo keby všetky tieto rasy by mali jedného spoločného predka miesto ľudstvo by nebolo tak rasovo a etnicky rozmanité....
@zajkousko@81 moja stará mama bola veriaca a poctivá žena zomrela na rakovinu v bolestiach napísal si že sa máme prísť pozrieť do nemocnice koľko ľudí tam umiera preto lebo sa vraj odvrátili od boha a že konali zlo a teraz ho prosia o milosť? Pokiaľ sa pamätám moja stará mama nič s toho čo o tých umierajúcich ľuďoch tvrdíš v príspevku 81 nepáchala takže nepoznal si ju mlč o trpiacich ľuďoch....
nerad to tu píšem, lebo mi to bolo už Bohužial vytknuté, môj otec pred 14 dňami zomrel tak isto na rakovinu, jeho bolesť bola pre mňa a maminu veľkým žiaľom a utrpením
v tom starom komente som to myslel, že trpiaci ľudia si spomenú na Boha len v ťažkých chvíľach.......
myslel som hlavne seba, dovtedy som o Bohu ani nechýroval ....
až keď ma odviezla rýchla sanitka a v nemocnici mi zachránili život, mal som v narkoze rozhovor s Ježišom, On mi povedal, že ešte nenastal môj čas, musím sa vrátiť.......
za tieto slová sa mi vysmialo pol birdzu ....
všetci ma poznali ako prvotriedneho úchyla, po tomto silnom zážitku som sa spamätal a som teraz taký aký som....
i môj otec bol veriaci aj tvoja stara mama bola oddaná Bohu, milovala ho, modlila sa a predsa trpela .......
nemyslíš, že to boľa vôľa najvyššieho, že mál s ňou dobre úmysli a preto musela trpieť pre jeho lásku aby bola nakoniec privitana v Božom kráľovstve?!...
Vôľu Boha Otca stvoriteľa mi ľudia svojim chápanim nikdy nepochopíme, nerozumieme tomu prečo je to tak...
potom sú výčitky, prečo práve ja, veď som bol dobrý ....
povie sa aj medzi kresťanmi "Cesty božie sú nevyspytateľné", alebo "Koho Boh miluje, toho chorobami navštevuje"....
Keď sme prišli s maminou do nemocnice, otec i keď veľmi trpel mal na ústach úsmev.....určite do poslednej chvíľky veril že odchádza k Nemu, koho celý život miloval, pre koho trpel .....
a On Boh ho určite privítal s otvorenou náručou, zato ten úsmev......
tak veru môj trash, sú veci medzi nebou a zemou, ktoré ťažko pochopíme, jedine modlidbami dobrým, poctivým životom a nekonečným utrpením naša cesta povedie k Pánovi....
@natus39 Nieje veriaci ako veriaci... Niekto nasleduje vieru a niekto sa slepo riadi dogmou a ten druhý prípad ti najskorej povie že skončíš v pekle už keď začneš si utvárať jemu odlišný svetonázor...
@zajkousko No reku dalo by sa povedať že každý má nejakú bolesť v kronike života nehnevaj sa nečudujem sa keď sa ti vysmialo pol Birdzu z tvojho kritického zážitku z Ježišom v Narkóze... Bol by som ti to veril možno aj sa dám presvedčiť na tvoje rozprávanie len vtedy keby si to nevnímal tak zaujato...
Otázka znie prečo tvoj otec alebo moja stará mama museli trpieť aby boli bližšie k nejakému bohu? To musím zažiť krutú agóniu aby som bol privítaný v nejakom TZV kráľovstve nebeskom ako to bolo v prípade tvojho otca alebo mojej starej mami... Myslím si že od boha dosť kruté... Pochybujem že keď boh svojou nekonečnou láskou a dobrotou miluje že je jeho naplnením plánu nechať niekoho dlho a bolestivo umierať na rakovinu... To sa na láskavú bytosť nepodobá... Možno preto teraz pochopíš prečo mám voči bohu takéto výhrady... Nikdy sa nedozvieš že či sa tvoj otec zmieril s tým že pôjde vraj k dákemu bohu keď sa usmieval... Skôr sa usmieval preto lebo mal ešte možnosť vidieť naposledy teba aj tvoju matku ale nie že by bol s nejakým bohom zmierený...
@zajkousko CXhodil som úspešne som zmaturoval a pri poslednej návšteve školy som im pripomenul aby mojú naturítnu fotku zarámovali samostatne a na zlatu plaketu pod ňou aby napísali "Prvý pohan čo prešiel cirkevnou školou."
@zajkousko úplne nie to by si si musel utvoriť svetonázor z logickým základom a ten som si ja utvoril preto mávam voči tomu v čo tak hlboko veríš také výhrady...
@zajkousko V súžení sme všetci a neboli by sme keby nebolo špekulantov čo myslia len pre svoje blaho... A čo je totá sv. Trojica nebolo to prebrate od Triglava naších predkresťanských predkov? Lebo mi sme mali mnoho triglavov...
@zajkousko Žiadna výhra to je len jeden triglav a nezapadá do slovanského egregoru naší predkovia mávali mnoho triglavov a každý triglav bolo spojenie troch bohov ktorý spoločne v jednom triglave vládli určitej sfére..
Vidí sa mi, že väčšina z tých, ktorí tu dali svoje odpovede, chápe vieru dosť obmedzene, v duchu Aristotelových kategórií - ako presvedčenie o existencii niečoho, o čom nemám dôkaz.
Ak však budeme o viere uvažovať z hľadiska iných kultúr (duchovných ciest Východu - ktoré zvykneme pre zjednodušenie súhrne označovať ako ,,budhizmus" a ,,hinduizmus" - alebo myslením Biblie), takéto chápanie budeme pokladať za naivné.
Viera nie je (podľa Svätého písma) uznávanie existencie Čohosi, ale odpoveď človeka na Božie volanie, ktoré predpokladá osobný vzťah s ním. A osobný vzťah ďalej vyžaduje správny a dobrý život. Inak povedané - viera sa nemá prejavovať v mojom myslení, ale v mojom konaní.
Keď sme si vyjasnili pojmy, môžem odpovedať na otázku:
Vo veľkolepom obraze Posledného súdu v Evanjeliu podľa Matúša zisťujeme prekvapivú vec: do nebies sa dostávajú tí, ktorí Pána nepoznali v trpiacich bratoch (boli neveriaci), no napriek tomu im pomáhali - svoju vieru preukázali v skutkoch. Čo už...
Ci uz veris alebo neveri alebo sa chovas ako jezis a pomahas kazdemu, ked zomres ty uz o nicom vediet nebudes, budes proste mrtvy ako ked zdochne pes.
Viem ze to znie kruto ale taka je realita, ale vecsina ludi potrebuje verit lebo su slaby nato aby prijali realitu, a potom ich ty druhy môzu vyuzivat...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
126 komentov
ked neveris v boha tak preco veris v peklo ??
Nikto sa ti nevyhráža, že po smrti budeš musieť spávať na lôžku z kaktusov!
ak sa tu ocitne by sa mohol odborne(jšie) vyjadriť
Pokiaľ nie si prvotriedne zvrátený človek, do pekla určite nepôjdeš.
po smrti to budeš mať také isté ako keď si narodený nebol, tak nerieš a užívaj si, zakial môžeš behať
v prvom rade by si mal byť pokrstený, krstom sa zbavuje človek dedičného hriechu a stáva sa kresťanom katolíkom .......
sme v dobe, kedy sa očakáva podľa posolstiev a Biblie Druhý príchod Ježiša Krista.......
pred jeho príchodom nastane Velké Varovanie, kde každý človek bude mať možnosť oľutovať svoje hriechy a tým si zabezpečiť život večný.......
Boh nás miluje všetkých, je na nás či príjmeme jeho milosrdenstvo božie do svojích sŕdc ..........
filip
@mielikki je to pomerne nove nabozenstvo a pokial si pamatam tak zatial sme spolu s @flussica -ou traja... Ci mame uz nejakych novych???
tak, tak každému podľa zásluh ......filip
A ak žiješ poctivým a slušným životom a išla by si do pekla, v tom prípade by bol Boh Diablom!!!!!!!!! A takého Boha, ktorý sa kuká na to či si pokrstený alebo nie by som mohla zvysoka okašľať
Lenka za prve, na taku dámu sa nepatri takto škaredo písať
z "Druhej strany" sa ešte nikto nevrátil, nevstal z mrtvych, okrem Ježiša Krista...
o všetkom nás učí Biblia, ktorú nám zanechal Boh...
takže ani ty nesúď, ked o tom nič nevieš....
napísal som "mal by byť" a to je rozdiel ......
filip
inač tiež sa mi v tomto fore vidé že je tu každý katolík ale no, v predošlých forach to tak nevyzeralo
a zajko prepáč že tak píšem, ale som zvyknutá a keď sa rozčúlim tak nadávam, ale pre mňa sú to iba obyčajné zhluky hlások nesprávne odsúdené spoločnosťou.. tie písmenká za to nemôžu
aha a ako si to pochopil vlastne? no to je moj nazor, radsej budem v pekle ako sa ist pokrstit iba preto aby som isla do pekla (nevravim ze to tak je ale hovorim že keby). Proste nestala by som sa slúžkou zlej a nespravodlivej sily.
v pohode
No a práve preto som neveriaca.
.
Stvoril nás Boh Otec Stvoriteľ na svoj obraz, dal nám slobodnú vôľu tu na Zemi a mi sa mu za to všetko odplácame, vojnami, bezcitnosťou, farizejstvom, smilstvom a všetkým zlým na čo si len človek spomenie.....
potom su tie otázky v chorobe, prečo práve ja??.......
chodte sa pozrieť do nemocnice, koľko tam zomiera ľudí od bolesti, prosia Boha o pomoc, dovtedy ho však svojím konaním zatracovali ...
Koľkí kým ľahnete do postele sa pomodlíte a poďakujete za všetko čo vám dal Boh v ten deň?...........
naučili sme sa len brať, berieme, dnes, zajtra, o rok a zrazu, pekný život prejde a skončíme prázdní na prahu smrti, nemáte čo dať tomu, ktorý vám dával celý život pomocnú ruku.....
Boh nás miluje všetkých bez rozdielu náboženstiev, rasy, stačí len prijať jeho milosrdenstvo do svojho srdca, pokoriť sa padnuť na kolená a oľutovať svoje konanie....
filip
prečíta jsi knihu Chatrč od Williama P. Younga - tam je veľa odpovedí na veľa "kresťanských" otázok. (nie je to kniha, v ktorej ťa bude niekto poučovať a citovať ti z biblie - je to "len" príbeh).
Ďalej odporúčam knihu (brožúrku) Stála som pri bráne neba a pekla od autorky Gloria Polo - Skutočný príbeh (možno, asi). Čítanie ti zaberie max. polhodinku. Veľa šťastia pri hľadaní odpovedí.
Krásne napísané jeden z mála normálnych komentárov
ďakujem .............filip
ano zbavujeme sa dedičného hriechu naších predkov - Adama a Evy, oni boli tí čo prvý krát zhrešili a Boh ich vyhnal z raja ........
celý život trpíme za svoje chyby, ty snáť ich nerobíš, je tvoje svedomie čisté pred Najvyšším?.........
nikto na zemi nie je bez hriechu ani ja Filip, hrešíme a križujeme Ježiša dennodene na kríž, robíme "zle" zo svojej ľudskej krehkosti ....
prestaňme sa hrať na všemohúcich, skloňme svoje hlavy a uznajme svoju vinu v ľútosti........jedine toto je správna cesta do večnosti.......
filip
Preklad: Peklo musí byť výhľad na všetkých,ktorých si poznal
staviate sa nad Boha, on je Začiatok i Koniec, on je Svetlo a milosrdenstvo.....
filip
ano,
ovládal ma Satan zo samotného pekla ............
ale Ježiš mi ukázal cestu ........
odpusti mi ak sa to dá, mam ťa rád........
filip
@flysser
pôvod slova animátor je z latinského anima = duša,
podľa » www.igp.cz/animatori/co-je... -
"Sloveso animovat tedy doslova znamená „oduševňovat“, tzn. „dávat duši“, „život“."
"Animátoři jsou lidé, kteří vytvářejí bohatý kulturní a sportovní program"
toto je najkrajší koment, čo som dnes dostal
som hrdý na teba i ked sa nejak nepoznáme, máš dobre srdce.....filip
@88 zase nemôžem mať nič spoločné z z nejakýám Adamom a Evou takže mňa sa nemôže dedičný hriech týkať rovnako ako iných ľudí pretože nedáva logiku to že sme všetci mali jedného spoločného predka lebo na zemi máme 4 základné rasy Bielych Čiernych Žltých a Červených každý musel vzýsť z iného predka lebo keby všetky tieto rasy by mali jedného spoločného predka miesto ľudstvo by nebolo tak rasovo a etnicky rozmanité....
nerad to tu píšem, lebo mi to bolo už Bohužial vytknuté, môj otec pred 14 dňami zomrel tak isto na rakovinu, jeho bolesť bola pre mňa a maminu veľkým žiaľom a utrpením
v tom starom komente som to myslel, že trpiaci ľudia si spomenú na Boha len v ťažkých chvíľach.......
myslel som hlavne seba, dovtedy som o Bohu ani nechýroval ....
až keď ma odviezla rýchla sanitka a v nemocnici mi zachránili život, mal som v narkoze rozhovor s Ježišom, On mi povedal, že ešte nenastal môj čas, musím sa vrátiť.......
za tieto slová sa mi vysmialo pol birdzu ....
všetci ma poznali ako prvotriedneho úchyla, po tomto silnom zážitku som sa spamätal a som teraz taký aký som....
i môj otec bol veriaci aj tvoja stara mama bola oddaná Bohu, milovala ho, modlila sa a predsa trpela .......
nemyslíš, že to boľa vôľa najvyššieho, že mál s ňou dobre úmysli a preto musela trpieť pre jeho lásku aby bola nakoniec privitana v Božom kráľovstve?!...
Vôľu Boha Otca stvoriteľa mi ľudia svojim chápanim nikdy nepochopíme, nerozumieme tomu prečo je to tak...
potom sú výčitky, prečo práve ja, veď som bol dobrý ....
povie sa aj medzi kresťanmi "Cesty božie sú nevyspytateľné", alebo "Koho Boh miluje, toho chorobami navštevuje"....
Keď sme prišli s maminou do nemocnice, otec i keď veľmi trpel mal na ústach úsmev.....určite do poslednej chvíľky veril že odchádza k Nemu, koho celý život miloval, pre koho trpel .....
a On Boh ho určite privítal s otvorenou náručou, zato ten úsmev......
tak veru môj trash, sú veci medzi nebou a zemou, ktoré ťažko pochopíme, jedine modlidbami dobrým, poctivým životom a nekonečným utrpením naša cesta povedie k Pánovi....
filip
Otázka znie prečo tvoj otec alebo moja stará mama museli trpieť aby boli bližšie k nejakému bohu? To musím zažiť krutú agóniu aby som bol privítaný v nejakom TZV kráľovstve nebeskom ako to bolo v prípade tvojho otca alebo mojej starej mami... Myslím si že od boha dosť kruté... Pochybujem že keď boh svojou nekonečnou láskou a dobrotou miluje že je jeho naplnením plánu nechať niekoho dlho a bolestivo umierať na rakovinu... To sa na láskavú bytosť nepodobá... Možno preto teraz pochopíš prečo mám voči bohu takéto výhrady... Nikdy sa nedozvieš že či sa tvoj otec zmieril s tým že pôjde vraj k dákemu bohu keď sa usmieval... Skôr sa usmieval preto lebo mal ešte možnosť vidieť naposledy teba aj tvoju matku ale nie že by bol s nejakým bohom zmierený...
prosím ťa a je to pravda, že chodíš na cirkevnú školu?...........
filip
už všetkému rozumiem ..........filip
nechaj sa prekvapiť, dlho to trvať nebude, posolstvá Svätou Trojicou boli 7.8. 2012 z nebies ukončené...od decembra nastáva čas súženia a ..... ...
a veď ty to ovládaš lepšie ako ja....
filip
Otec, Syn a Svätý Duch....filip
Pokúsim sa, i keď je to už asi dosť neskoro.
Vidí sa mi, že väčšina z tých, ktorí tu dali svoje odpovede, chápe vieru dosť obmedzene, v duchu Aristotelových kategórií - ako presvedčenie o existencii niečoho, o čom nemám dôkaz.
Ak však budeme o viere uvažovať z hľadiska iných kultúr (duchovných ciest Východu - ktoré zvykneme pre zjednodušenie súhrne označovať ako ,,budhizmus" a ,,hinduizmus" - alebo myslením Biblie), takéto chápanie budeme pokladať za naivné.
Viera nie je (podľa Svätého písma) uznávanie existencie Čohosi, ale odpoveď človeka na Božie volanie, ktoré predpokladá osobný vzťah s ním. A osobný vzťah ďalej vyžaduje správny a dobrý život. Inak povedané - viera sa nemá prejavovať v mojom myslení, ale v mojom konaní.
Keď sme si vyjasnili pojmy, môžem odpovedať na otázku:
Vo veľkolepom obraze Posledného súdu v Evanjeliu podľa Matúša zisťujeme prekvapivú vec: do nebies sa dostávajú tí, ktorí Pána nepoznali v trpiacich bratoch (boli neveriaci), no napriek tomu im pomáhali - svoju vieru preukázali v skutkoch. Čo už...
Viem ze to znie kruto ale taka je realita, ale vecsina ludi potrebuje verit lebo su slaby nato aby prijali realitu, a potom ich ty druhy môzu vyuzivat...