čo vám pomáha keď viete, že sa musíte učiť a pritom sa vám vôbec nechce, myslíte na úplne iné veci a nedokážete sa sústrediť ani 5 minút na jeden text... máte toho veľa a musíte to stihnúť veľmi rýchlo.
jednoducho ten POCIT: že ak sa to už teraz nezačnem učiť tak som skončil! ---lebo poväčšine je to štádium kedy už hrozí katastrofálna známka na vysvedčku tak to ma väčšinou vie prinútiť
pokal sa to da (a nepotrebujes ho), zamkni pocitac vytlac si vsetky texty, alebo si pis poznamky normalne na papier... a jednoducho daj comp do prdele, a sadni si k upratanemu pisaciemu stolu (upratany preto, aby sa ti tam zmestila kniha, a blok u mna toto uz znamena upratany stol )
s tymto bojujem cely tento tyzden a v pondelok statnice... ach mama, to bude hroza a net nemozem vypnut, lebo sa so spoluziakom ucime "online", vysvetlujeme si navzajom niektore veci
@alpanu aspoň že si takto pomáhate ja si vyberiem zošit že si idem napísať nejaké pojmy a tak ale kým sa k tomu dostanem medzi tým dokážem toľko vecí spraviť ako nikdy
ked sa neviem prinutit tak sa nenutim...proste idem robit to co momentalne chcem a ked sa trochu odreagujem tak si poviem ze ok ale teraz proste uz musim a hotovo a idem a ucim sa az kym nezistim ze mi to uz do hlavy nejde a potom zas idem robit nieco ine...a tak dookola
@anjelskasatanka tak neviem ale keď mi hrozí 4 na vysvedčení tak neviem ako sa z toho dá bez učenia vysekať áno jasné testy opísať, ťaháky a podobne, ale to už by bol premňa veľký risk že to nevíde a bude 4 a to by bolo neprežiteľné
kazdy sa musi v istej faze (ne)ucenia dostat do stadia, kedy si uvedomi, ze sa to proste MUSI (aspon potrebnej miery) naucit, inak si sam sposobi problemy - to je myslim dost motivujuce, vyhnut sa zbytocnym problemom - ak sa do takej fazy nedostanes, tak to mas potom uplne na haku a nepomoze ti asi nic
a samotny fakt, ze sa tomu nevyhnes, je celkom slusny argument na ucenie, ono si ta to raz aj tak pocka, nikdy nevies ci hned teraz alebo neskor
no mna prinuti len cas, cize zistim ze je 9 hodin a musim sa naucit 200 stran ktore som v zivote nevidela ako inak, davaj zeleny caj a ide sa na to bo uz mi lepi vtedy
existujú techniky ako sa prinútiť učiť. Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.
Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.
Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.
Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.
Slúži na to veľmi účinná fráza:
Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).
V praxi to vyzerá takto:
Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.
Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.
Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.
Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Ďalších 8 techník ako sa prinútiť učiť doslova NA POVEL nájdeš tu: » bezbolestneucenie.sk/prinutit-ucit/...
S týmito technikami už nikdy nebudeš mať problém prinútiť sa učiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
dobre, klamem! aj tak sa mi nechce učiť
ja uz asi 2 tyzdne bojujem s tym, aby som sa konecne prinutil ucit ale bezvysledne
jednoducho ten POCIT: že ak sa to už teraz nezačnem učiť tak som skončil! ---lebo poväčšine je to štádium kedy už hrozí katastrofálna známka na vysvedčku tak to ma väčšinou vie prinútiť
@tomco721 ja sa ale bohužiaľ z každého takého prúseru nejako vysekám... a to mi bráni prežívať taký pocit
@greyness čo ti na to poviem... odmeny môžeš mať kedykoľvek
mne pomáha banán.....ja ho napríklad jem
"My study secret is that I have a very powerful brain able to concentrate very well and remember the information I need."
Bud sa to chces naucit, alebo. nie. Vsetko vypni a sadni si nad to, nic viac netreba.
a samotny fakt, ze sa tomu nevyhnes, je celkom slusny argument na ucenie, ono si ta to raz aj tak pocka, nikdy nevies ci hned teraz alebo neskor
existujú techniky ako sa prinútiť učiť. Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.
Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.
Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.
Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.
Slúži na to veľmi účinná fráza:
Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).
V praxi to vyzerá takto:
Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.
Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.
Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.
Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Ďalších 8 techník ako sa prinútiť učiť doslova NA POVEL nájdeš tu:
» bezbolestneucenie.sk/prinutit-ucit/...
S týmito technikami už nikdy nebudeš mať problém prinútiť sa učiť.
Všetky techniky sú ZADARMO