Nedávno som sa s kamošom bavil o tejto téme, aké ma hranice a tak. Hádali sme sa, či daná situácia je klamstvom, alebo nie.
Priklad: Som z Popradu. Idem do mesta Bratislava. Rodičia sa ma spýtaju, kam idem. Ja im odpoviem že do mesta. Je to klamstvo alebo
nie je to klamstvo do vtedy , do kým sa nesnažíš zatajovať niečo. Čiže keď ty cítiš, že tvoji rodičia pod tým myslia Poprad a ty vieš že kebyže im povieš Bratislava tak ich to naštve alebo nedovolia ti, a povieš len mesto, tak vtedy je to klamstvo. Čiže klamstvo je klamstvom vtedy keď úmysel je klamať. Chápeš?
ano je to klamstvo. ferove by bolo povedat, ze ides do bratislavy, to by bola pravda. braislava je mesto ale ked tym ktorym nieco hovoris nie je nieco jasne, tak je to zavadzanie...
@drevolp takže príklad dva. Dievča sa ťa spýta, či je tučná. Je to tvoja najlepšia kamarátka a áno je tučná. Nechcel by si ju raniť. Povedal by si že je taká, ako ju Boh stvoril. To znamená že by si tiež klamal?
@neverendingsmile druhý prípad s tým bohom nie je klamstvo,lebo je taká ako ju boh stvoril,to však nie je odpoved na jej otázku,cize kebyze povieš ze je nie je tučná vtedy je to klamstvo
@jurito preto nad tym premyslam. Lebo v prvom pripade som povedal že idem do mesta a to bola pravda. Nemohol by som sa potom pri konflikte po zistení pravdy odvolať na tuto skutočnosť?
@neverendingsmile nie ..lebo "do mesta" znamená do vášho mesta..možno doslovne síce nie,ale určite v komunikácii medzi ludmi je to tak zaužívané....takže síce prakticky neklameš,ale teoreticky hej a neprejde ti to....je to už strasné slovíčkarenie
@neverendingsmile otázka bola či je niečo vždy klamstvom. Nie či je klamstvo vždy zlé. Odpoveď na tvoju otázku: je to klamstvo. Ale nie je to zlé klamstvo a to v prípade, že vieš že by ju to mohlo uraziť a tak radšej jej zaklameš, ale stále klameš. Proste nehovoríš pravdu... A čo že je tučná? Tak je tučná, ani ja nie som dokonalý. Možno nie som tučný, ale ona je lepšia v niečom inom v čom ja zas nie som. Každý je iný a na vonkajšom vzhlade by sme človeka odsudzovať nemali. I keď ja si tiež možné frajerky vyberám najprv podľa vzhladu, ale keď zistím že je to nejaká namyslená p*** tak jej ani nadupaná postava nepomôže.
@neverendingsmile predstav si, že by sa ťa spýtala či je tučná, preto lebo chce ísť na modelingový casting. Ty jej povieš, že je v pohode. Ona tam pôjde a tam ju zhodia že ma nadváhu. Čo je lepšia? Klamať jej alebo jej úprimne povedať pravdu?
@NeverendingSmile
oba prípady NIE SÚ klamstvo, je to vyhnutie sa otázke, čiže alibizmus.
ale takéto detaily málokto rozlišuje, takže každý človek, keď vyjde najavo čo sa stalo, ti povie že si klamal, a bude v práve, lebo si zámerne odpovedal tak, že si neodpovedal na to čo sa dotyčný skutočne pýtal.
Aj ja mam dotaz. Da sa na pravdu a loz aplikovat Schrödingerova macka? Ak poviem nieco, o com len ja viem ci je to pravda alebo nie, tak moj vyrok by mal byt pravdou dokial tu nie je dalsia osoba ktora vie ze je to loz. ci?
nie, na zaciatku si pisal o autorkinej metaforke, mna zaujima, co by si povedal na metafory niekoho ineho...proste metaforu vo vseobecnosti...lebo ona sa tu spolieha na homonymum ci jak sa to vola, ze mesto a mesto mozu byt rovnako znejuce dve slova...mesto akoze idem do mesta/ centra a mesto akoze idem do mesta bratislavy/ popradu. @midnight
@afew
1. autoR nepoužil žiadnu metaforu, a žiadnu metaforu som nespomínal ani ja
2. "mesto" nie je homonymum, homonymá sú rovnako znejúce slová ktoré majú iný význam, napr. "okno" (na dome) a "okno" v počítači, keď otvoríš zložku.
Mesto (poprad) a mesto (bratislava) je stále mesto, čiže zoskupenie budov s určitým počtom obyvateľov.
3. prestaň sa prosímťa snažiť komentovať čo som napísal alebo na to reagovať, keďže si to absolútne nepochopila, čo je pre mňa silno prekvapivé, lebo by mi nenapadlo že je tam priestor niečo nepochopiť, a tým pádom ani neviem ako spôsobiť aby si pochopila čo som napísal, keďže proste nechápem čo ti tam dalo príležitosť a možnosť čokoľvek nepochopiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Nie, to nebude klamstvo.
a hej, je to klamstvo, lebo vieš aké mesto majú na mysli.. že nie hociktoré mesto na svete. :/
oba prípady NIE SÚ klamstvo, je to vyhnutie sa otázke, čiže alibizmus.
ale takéto detaily málokto rozlišuje, takže každý človek, keď vyjde najavo čo sa stalo, ti povie že si klamal, a bude v práve, lebo si zámerne odpovedal tak, že si neodpovedal na to čo sa dotyčný skutočne pýtal.
Lepšia milosrdná lož než krutá pravda
na začiatku.
v tom že som povedal že to klamstvo nie je.
Slovník:
metropola, -y, -pol žen. r.
1. hlavné al. význačné MESTO: kultúrna, priemyselná, politická m.;
Takže tčt. je to v podstate mesto
1. autoR nepoužil žiadnu metaforu, a žiadnu metaforu som nespomínal ani ja
2. "mesto" nie je homonymum, homonymá sú rovnako znejúce slová ktoré majú iný význam, napr. "okno" (na dome) a "okno" v počítači, keď otvoríš zložku.
Mesto (poprad) a mesto (bratislava) je stále mesto, čiže zoskupenie budov s určitým počtom obyvateľov.
3. prestaň sa prosímťa snažiť komentovať čo som napísal alebo na to reagovať, keďže si to absolútne nepochopila, čo je pre mňa silno prekvapivé, lebo by mi nenapadlo že je tam priestor niečo nepochopiť, a tým pádom ani neviem ako spôsobiť aby si pochopila čo som napísal, keďže proste nechápem čo ti tam dalo príležitosť a možnosť čokoľvek nepochopiť.
rovnako jak autor.