Odkiaľ pochádza pôvod týchto troch slov (a čo znamenajú v preklade?) A prečo sa označujú ako vulgárne, keď si ich len tak niekto vymyslel? To kľudne môžem označiť aj banán za nadávku a bude to hneď slovo, ktoré sa nemá rozprávať?
Časom sa môže stať aj slovo "banán" vulgarizmus v rámci nejakého jazyka a spoločnosti, len by jeho význam/použitie malo niesť nejaký silný a negatívny emocionálny náboj a väčšinová časť spoločnosti používajúcej tej jazyk by ho tak mala vnímať.
Pi*a[pozn 1] je vulgarizmus, ktorého význam môže byť:
pošva (vagína)
kosoštvorcový symbol a čiarkou uprostred
nelichotivé pomenovanie ženy alebo menej často muža
hrubá nadávka
ústa
žart, recesia
zapadákov
@alpynus ok, ok poznáme pôvod týchto slov, no i po prečítaní článku som stále nenašiel dôvod, že PREČO si vybrali práve tieto slová. Dobrým príkladom, ktorý tam bol uvedený bolo slovo šukať, čo v preklade znamená hľadať alebo pohybovať sa v malom priestore, no v podstate toto slovo nemá nič spoločné s vylučovaním alebo s niečím čo by bolo i v malej miere sexistické.
@google123 Prečo sa vybrali práve tieto slová? Tak, ako v prípade takmer všetkých slov, tak aj v prípade vulgarizmov je odpoveď teoreticky asi nezistiteľná a prakticky takmer určite nezistiteľná (prečo sa vybralo slovo stolička, ktoré označuje objekt stoličku?). Môže to byť bezdôvodné alebo aj viacdôvodné. Napríklad také slovo kokot mohol začať používať napríklad nejaký cool človek, ktorý bol emocionálne zaujatý voči susedovým kohútom, niekomu inému sa páčila coolovosť toho človeka a ešte aj to, ako to slovo znelo, tak to slovo začal používať tiež a nejak rozšíril jeho význam aj na iné veci, voči ktorým bol emocionálne zaujatý a potom sa do toho nabalili ďalší a ďalší.
Vystopovať pôvod slov podľa ich zápisu/výslovnosti sa vďaka rôznym písomným archívom ešte ako tak dá. No v tých archívoch sa takmer nikdy nezmieňuje, že ako a prečo a odkedy sa používa nejaké slovo tak, ako sa používa, takže štandardnými vedeckými metódami sú tieto otázky dosť neriešiteľné. A aj ak by to v tých archívoch bolo nejak zmienené, tak by sme si tým aj tak moc nepomohli, ale to je na dlhšiu diskusiu.
@savvym u nas sa pouziva "lebo medved na 4 je zips" co mi v pripade tejto absolutne pripicenej temy pripada vhodnejsie.
To je ako pytat sa, co v preklade znamena mandarinka. V preklade do akeho jazyka, do pice? Do slovenciny to neprelozis, ked je to slovenske slovo, tak isto sukat - proste to ma v polstine uplne iny vyznam, no a co kurva teraz? Vies kolko takych slov existuje, co maju v roznych jazykoch uplne ine vyznamy?
Kto ma do pice cas riesit taketo picoviny?!
Tie slová rozhodne nikto nepoužíva preto, aby rozdával lásku, ale práve naopak - zlosť a nenávisť. No a pre mňa v prvotnom význame je pi*a ženský pohlavný orgán.. a keď označíš napr. človeka za ženský pohlavný orgán, tak je to urážka... a k*rva je pre mňa šľapka, k*k*t zasa mužský pohlavný orgán...
@google123 a vieš že aj ja som sa už nad tým pár týždňov dozadu zamýšľal. Vyplynulo mi z toho len to, že tieto slová sa považujú za vulgárne, pretože sa v spoločnosti nahrádzajú a tým pádom sú synonymá slova vagína, penis, šľapka. Čiže, ak bu som to mal zhrnúť, nie je ani dôležité aké slovo použiješ, ale čo tým slovom myslíš. Lebo prostredníctvom slov ľudia opisujú svoje myšlienky.
slovo kurva môže pochádzať aj zo slova curve z taliančiny a znamená krivka = niečo čo je ohnuté, zatáča sa alebo zahnúť, čiže v v preklad tá čo zahýba.
a prečo je to vulgarizmus? Slovo vulgárny je odvodené od latinského slova vulgaris, čo znamená obyčajný, alebo obyčajný ľudia = tak označovali zemepáni svojich poddaných, alebo vyššie postavený ľudia tak označovali obyčajný ľud a podobne. » en.wikipedia.org/wiki/Vulgaris...
Čiže vulgarizmus je čin, slovo alebo myšlienka ktorú vykonávajú obyčajný ľudia. Ak prídeš do vznešenejšej spoločnosti a použiješ tam slovo z nižšej spoločnosti, tak práve si prehovoril vulgárne . Vo väčšine prípadov sa jedná o negatívne slová, činy, ale podľa mňa tam patria aj iné a slovo vulgarizmus by nemalo mať negatívny zmysel, pretože jeho pravá podstata taká nie je.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
– » cs.wikipedia.org/wiki/Kokot...
– » sk.wikipedia.org/wiki/Piča#cite...
– » cs.wiktionary.org/wiki/kurva#etym...
Prečo sa označujú za vulgárne? Opäť by mohlo trochu objesnenia pojmu na wikipédií – » cs.wikipedia.org/wiki/Sprosté_s...
Časom sa môže stať aj slovo "banán" vulgarizmus v rámci nejakého jazyka a spoločnosti, len by jeho význam/použitie malo niesť nejaký silný a negatívny emocionálny náboj a väčšinová časť spoločnosti používajúcej tej jazyk by ho tak mala vnímať.
– » bit.ly/2fxPX1x...
– » bit.ly/2fsdguB...
Pi*a[pozn 1] je vulgarizmus, ktorého význam môže byť:
pošva (vagína)
kosoštvorcový symbol a čiarkou uprostred
nelichotivé pomenovanie ženy alebo menej často muža
hrubá nadávka
ústa
žart, recesia
zapadákov
ústa
Vystopovať pôvod slov podľa ich zápisu/výslovnosti sa vďaka rôznym písomným archívom ešte ako tak dá. No v tých archívoch sa takmer nikdy nezmieňuje, že ako a prečo a odkedy sa používa nejaké slovo tak, ako sa používa, takže štandardnými vedeckými metódami sú tieto otázky dosť neriešiteľné. A aj ak by to v tých archívoch bolo nejak zmienené, tak by sme si tým aj tak moc nepomohli, ale to je na dlhšiu diskusiu.
"Kokot (časopis), bývalý avantgardní chorvatský časopis
Sídla a místa "
"Kokot, později Kokotsko, zaniklá ves a tvrz na území obce Bušovice v okrese Rokycany"
.
strasne by som sa smiala keby to niekde uvidim
To je ako pytat sa, co v preklade znamena mandarinka. V preklade do akeho jazyka, do pice? Do slovenciny to neprelozis, ked je to slovenske slovo, tak isto sukat - proste to ma v polstine uplne iny vyznam, no a co kurva teraz? Vies kolko takych slov existuje, co maju v roznych jazykoch uplne ine vyznamy?
Kto ma do pice cas riesit taketo picoviny?!
a prečo je to vulgarizmus? Slovo vulgárny je odvodené od latinského slova vulgaris, čo znamená obyčajný, alebo obyčajný ľudia = tak označovali zemepáni svojich poddaných, alebo vyššie postavený ľudia tak označovali obyčajný ľud a podobne. » en.wikipedia.org/wiki/Vulgaris...
Čiže vulgarizmus je čin, slovo alebo myšlienka ktorú vykonávajú obyčajný ľudia. Ak prídeš do vznešenejšej spoločnosti a použiješ tam slovo z nižšej spoločnosti, tak práve si prehovoril vulgárne . Vo väčšine prípadov sa jedná o negatívne slová, činy, ale podľa mňa tam patria aj iné a slovo vulgarizmus by nemalo mať negatívny zmysel, pretože jeho pravá podstata taká nie je.