@torpedo08 Ale veď tu ide o príjem rodičov. Pri väčšine z ľudí, ktorí hlasovali za možnosť "viac ako 3000 eur" zarábajú obaja rodičia, a navyše vo väčšine prípadov sú obaja títo rodičia vysokoškolsky vzdelaní. Čiže ak sú obaja rodičia zamestnaní, tak stačí aby každý z nich zarobil 1500 eur, čo zase nie je pre VŠ vzdelaného človeka nemožné... Okrem toho podnikateľov, ktorí toľko a viac zarobia je minimálne tak veľa ako zamestnancov.
ďalej si treba uvedomiť, že birdz nie je reprezentatívna vzorka a vzhľadom na možnosti, ktoré ponúka (ako napr. blogovanie) skôr priťahuje deti zo strednej a vyššej strednej triedy
ďalšia štatistická odchýlka tejto ankety spočíva v tom, že ľudia z chudobnejších rodín sa "hanbia" za svoj sociálny status a preto jednoducho nehlasovali...
A takisto sa mi nepáči, že ľudí z rodín, ktoré zarábajú viac ako 3000 eur označuješ za smotánku. Moji rodičia zarábajú podstatne viac ako 3000 eur, ale aj tak sme len "upper middle class family" hodnotami, príjmom, výchovou, správaním. Bohaté rodiny majú príjem minimálne 150 - 180 000 (ak sa bavíme o SR). Prirodzene príjem nie je úplne určujúci pre bohatstvo, ak napr. niekto zdedí zámok alebo veľkú vilu pod Slavínom hoci má ročný príjem 5000 eur ročne, tak je bohatší ako ten, čo zarába povedzme 5000 eur mesačne 10 rokov, ale nezdedil nič
keďže teraz nedostávam peniaze žiadne (ale smiem doma bývať a nič neplatiť) a celé teenage roky som dostávala 50€/mesiac, je úplne nepodstatné, že moji rodičia zarábajú viac, než je na slovenský priemer
@tomas71 to nemyslis vazne co si povedal ty mas podla mna strasne prehnane naroky ak.povies ze pri tolkych penoazoch si middle class ty si sa pravdepodobne asi s konom zrazil by som ta teda chcela vidiet ako by ste.zili s cca 400 eurami a potom co.by si povedal..
len jedna vec.. je uplne jedno do akej "upper middle class" sa zaradis..
v percentualnom vyjadreni sa radis do 20 a mozno ze dokonca 15 ci 10% ludi na slovensku.. vzhladom k otmu, ze polovica slovakov funguje na podstatne nizsich prijmoch..
nehovoriac o tom, ze skutocna stredna trieda na svete vymiera a na slovensku o to skor.. je prilis uzka aby nebola vacsinovym obyvatelstvom brana ako "smotanka"..
@ajlunka v sociologickej literatúre sa vyššia stredná trieda definuje (ak sa bavíme o USA, lebo v napr. v UK je to dosť odlišné) ako domácnosti s príjmom nad 100 000 dolárov, ktorých zárobkovo činní členovia vykonávajú odbornú činnosť ako napr. lekári, právnici, programátori, inžinieri atď.
Za bohaté sú považované v USA (ak sa bavíme o príjme) také domácnosti, ktorých príjem presahuje hranicu 500 - 600 000 dolárov ročne. Väčšinou ide o osoby, ktoré majú podiely v obchodných spoločnostiach, top manažérov, právnikov, hercov, športovcov atď.
V SR je pochopiteľne táto suma nižšia, ale aj tak nemôže byť znížená v pomere, v akom je naša priemerná mzda voči americkej priemernej mzde, pretože ak niekoho zaradíme do vyššej triedy, tak musí mať určitú kúpyschopnosť a tú je podľa mňa možné dosiahnúť pri takej sume, akú som napísal. Možno, že je tá suma nižšia, ale určite nejde o menej ako 100 000 eur na domácnosť
@johnysheek V USA, ktoré je podobné v tomto smere, lebo oni tiež nemajú žiadnu šľachtu, a teda kvalitfikačné kritériá na zaradenie do danej triedy sú podobné, tvorí vyššia stredná trieda cca. 5 - max. 20% populácie (s výnimkou vyššej triedy, ktorá tvorí top 1% percento - u nás určite menej). Aby sme sa rozumeli - ja nepoužívam ten koncept, podľa ktorého je stredná trieda to, čo je medzi spodnými a vrchnými 20% spoločnosti z hľadiska príjmu
@torpedo08 V prvom rade to závisí aj od počtu členov rodiny, lebo ak majú v rodine napr. 3 deti a z toho ešte jedno postihnutú, tak ti garantujem, že tá životná úroveň nebude žiadna sláva. A v BA to nie je žiadny úžasný príjem ani pre 3 člennú rodinu, pri tých cenách bytov... Ale v hocijakom kúte Slovenska takáto rodina musí šetriť, čo i len na trojizobový nový byt 6-7 rokov (ak sa bavíme o hrubom príjme), čo znamená, že aj takýto ľudia si musia brať hypotéku a myslím, že je absurndé aby sme považovali domácnosť, ktorá nevie v krátkom čase (napr. za rok) našetriť na 3 izbový byt, čo je nielen v slovenskom kontexte základný štandard bývania, za bohatú...
@tomas71 tak ale obycajny ludia co maju plat v cistom napriklad muz 600 eur a zena 400 eur a k tomu 2 deti tak si na byt nenasetria ani za 20 rokov len si zoberu uver a do smrti ho musia splacat takze tak ci tak je pre mna rodina co si na byt setri 6-7 rokov bohata rodina
@torpedo08 Lenže to, čo si vykreslil je rodina s príjmom, ktorá v podstate ani nemá šancu si našetriť. Napr. v Nemecku alebo Ŕakúsku by sa rodina s podobnou životnou úrovňou ani nepokúšala o kúpu bytu na hypotéku, lebo je to príliš veľký risk... To len v SR potrebuje mať každý byt...
No práveže tým, že si šetrí na byt 7 rokov som chcel naznačiť, že oni si musia tak či tak brať hypotéku, lebo platiť každý mesiac 400 - 600 eur je dosť veľké vyhadzovanie peňazí, obzvlášť v dlhodobom horizonte 7 rokov... A rodina, ktorá nemá ani na štandartné bývanie (keďže si musí brať hypotéku) určite nemôže byť bohatá. Veď potom by sme tu mali len bohatých a chudobných a nič medzi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
učiteľku na zš. ta tak..
Uznavam, ze dobru vychovu maju nasi. v tom ich uznavam.
Vzdy co som chcel som dostal. Trosku toho lutujem, lebo teraz to tak tiez je...
Ale zase, od 17-18 vsetko co som mal, si kupil za vlastne, ktore som si poctivo zarobil
inak netuším lebo niesu spolu
možno prísnejšia výchova, ale podoučajú ma občas...mamka učí ekonomiku a jazyky, oco matiku a fyziku...fyzu mi už našťastie na VŠ netreba
sorry I'm not sorry.
ale zas sťažovať si nemôžem,mám čo jesť aj na seba a všetci sme zdraví,to je asi to hlavné
inak mi šibe alebno tak veľa je tej modrej? O_______o
ďalej si treba uvedomiť, že birdz nie je reprezentatívna vzorka a vzhľadom na možnosti, ktoré ponúka (ako napr. blogovanie) skôr priťahuje deti zo strednej a vyššej strednej triedy
ďalšia štatistická odchýlka tejto ankety spočíva v tom, že ľudia z chudobnejších rodín sa "hanbia" za svoj sociálny status a preto jednoducho nehlasovali...
A takisto sa mi nepáči, že ľudí z rodín, ktoré zarábajú viac ako 3000 eur označuješ za smotánku. Moji rodičia zarábajú podstatne viac ako 3000 eur, ale aj tak sme len "upper middle class family" hodnotami, príjmom, výchovou, správaním. Bohaté rodiny majú príjem minimálne 150 - 180 000 (ak sa bavíme o SR). Prirodzene príjem nie je úplne určujúci pre bohatstvo, ak napr. niekto zdedí zámok alebo veľkú vilu pod Slavínom hoci má ročný príjem 5000 eur ročne, tak je bohatší ako ten, čo zarába povedzme 5000 eur mesačne 10 rokov, ale nezdedil nič
len jedna vec.. je uplne jedno do akej "upper middle class" sa zaradis..
v percentualnom vyjadreni sa radis do 20 a mozno ze dokonca 15 ci 10% ludi na slovensku.. vzhladom k otmu, ze polovica slovakov funguje na podstatne nizsich prijmoch..
nehovoriac o tom, ze skutocna stredna trieda na svete vymiera a na slovensku o to skor.. je prilis uzka aby nebola vacsinovym obyvatelstvom brana ako "smotanka"..
Za bohaté sú považované v USA (ak sa bavíme o príjme) také domácnosti, ktorých príjem presahuje hranicu 500 - 600 000 dolárov ročne. Väčšinou ide o osoby, ktoré majú podiely v obchodných spoločnostiach, top manažérov, právnikov, hercov, športovcov atď.
V SR je pochopiteľne táto suma nižšia, ale aj tak nemôže byť znížená v pomere, v akom je naša priemerná mzda voči americkej priemernej mzde, pretože ak niekoho zaradíme do vyššej triedy, tak musí mať určitú kúpyschopnosť a tú je podľa mňa možné dosiahnúť pri takej sume, akú som napísal. Možno, že je tá suma nižšia, ale určite nejde o menej ako 100 000 eur na domácnosť
@63 presne
@kalkulon asi
No práveže tým, že si šetrí na byt 7 rokov som chcel naznačiť, že oni si musia tak či tak brať hypotéku, lebo platiť každý mesiac 400 - 600 eur je dosť veľké vyhadzovanie peňazí, obzvlášť v dlhodobom horizonte 7 rokov... A rodina, ktorá nemá ani na štandartné bývanie (keďže si musí brať hypotéku) určite nemôže byť bohatá. Veď potom by sme tu mali len bohatých a chudobných a nič medzi