moje matematicke uhlohy nemali uspech, uvidim ako dopadnem s chemiou. takze zase dve ucebnicove ulohy pre maturontov z chemie(podmienky su t=20C P=atmosfericky):
prva uloha: V kadicke mas zmiesanu kuchynsku sol, piesok, zelezne piliny, a krys
a tak ten 2 priklad nie je tašký len sa mi nechcu skrypná otvarať ale to máš ešte trivialne len teraz neviem spomenuž čo presne je ten molový zlomok ale pri 5 movou vody máš jeden gram CuSO4 no neviem presne tak rýchlo
prvé by som vedela.. na to druhé si nespomeniem, ale možno by som na to prišla.. ale z chémie nematurujem, takže tak..kuchynsku sol, piesok, zelezne piliny, a krystaliky jodu.
ale to prvé úplne jednoducho
1.nechám jód vysublimovať
2. do zvyšku nalejem vodu. soľ sa rozpustí
3. prefiltrujem vzniknutú zmes
4. na filtračnom papieri mi ostanú Fe piliny a piesok
5. Fe vyberiem magnetom /najlepšie obalenom v papieri, aby sme ich potom dostali preč/
6. z toho prefiltrovaného odparím vodu a ostane mi NaCl.
9. ja sa ale nepitam na ziadne moly ani kolko molarny roztok to je je to samozrejme trivialne riesenie(s malickym chytacikom). nejaky zlozitejsi priklad by som nemohol dat na forum kde sa chodia maturanti stazovat ze nic nevedia
10. parada, a este aj ten magnet by si zabalila do papieru, ja by som na to asi zabudol, a musel by som zokrabkavat z neho piliny samozrejme ak by to nebol nejaky elektromagnet ktory by sa dal vypnut
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
inak neviem..
to druhe .. nuz nic ma poriadne nenapada
ale to prvé úplne jednoducho
1.nechám jód vysublimovať
2. do zvyšku nalejem vodu. soľ sa rozpustí
3. prefiltrujem vzniknutú zmes
4. na filtračnom papieri mi ostanú Fe piliny a piesok
5. Fe vyberiem magnetom /najlepšie obalenom v papieri, aby sme ich potom dostali preč/
6. z toho prefiltrovaného odparím vodu a ostane mi NaCl.
No dobre, nezmaturovala by som, našťastie ani nematurujem
ale inak dobra uloha
29.5 ma caka matura...
21. z biologie som nematuroval, a nepametam si az tak vela aby som mohol vymysliet otazku, ktoru by ste si nemohli priamo vygooglit
a teraz vypocitajte koncetraciu siranu mednateho, v tom istom roztoku
... hoci pýtal si sa maturantov z chémie ... a z tej som nematurovala a ani nebudem