Narazil som na toto: » langfocus.com/language-featur...
Je to zoradenie svetových jazykov od najľahších po najťažšie pre človeka, ktorého rodným jazykom je angličtina.
Pre anglicky hovoriaceho je podľa zoznamu najľahšia Holandčina a najťažšia Japončina.
Aký je teda najľahší a najťažší jazyk pre človeka narodeného na Slovensku? Či už v písanej či v hovorenej forme?
Samozrejme na prvom mieste stojí čeština vďaka spoločnej histórii, blízko sú nám najmä slovanské jazyky. Ktorý z nich sa nám najľahšie učí? A ktorý slovanský jazyk je potom najťažší?
A naopak, ktorý jazyk je ten najťažší?
@3 potom prepíšme zoznam v článku a vyškrtnime odtiaľ germánske jazyky, lebo to anglicky hovoriaci vedia, aj keď nechcú, lebo to sú nárečia, všakže... 0_0
(som si istá, že už len naučiť sa perfektne po česky, nielen, že rozumieť, ale rozprávať a písať tak, aby tam nenastalo počešťovanie slovenčiny, nie je až také megaľahké - nevravím, že desne ťažké a že naučiť sa jazyk z úplne inej jazykovej rodiny je ľahšie, ale nevravela by som, že to "vieš, aj keď nechceš". Možno tak rozumieš, aj keď nechceš a v tom je sakra rozdiel)
Podľa mňa najľahší jazyk asi tá angličtina, španielčina, taliančina.
Teraz sa drtím francúzštinu, ale z môjho pohľadu asi najťažší jazyk. A ďalšie ťažšie jazyky ? Asi tie šikmooké.
@dreams155 Španielčina a najľahšia? To je len ilúzia ľudí, ktorí sa tomu jazyku poriadne nevenovali. Áno, naučíš sa rýchlo rozprávať, ale písanie a gramatika sú teda dosť ťažké.
@mielikki V tomto s tebou súhlasím. Veľa Slovákov si myslí, že češtinu "prirodzene" ovláda každý Slovák.
Pritom je to hlúposť,väčšina z tých, čo to o sebe tvrdí akurát hovorí po slovensky s českou výslovnosťou a zopár ich slovami
Česi majú odlišnosti napríklad v skloňovaní, výslovnosti, mnoho slov ako rampouch, květák, ktoré môžu robiť problémy.
Vôbec to nie je také jednoduché a samozrejmé, ako si ľudia myslia
@11 ja zase naopak.. začínala som ruštinou, a tá mi šla najľahšie, tej som rozumela hneď.. a potom na strednej som začala s angličtinou a vydesilo ma, že mám 4 roky na to, aby som sa ju naučila tak, aby som zmaturovala..ale pomohli mi filmy, knihy a pesničky..nakoniec som zmaturovala s prehľadom a momentálne doučujem anglinu...ale ak mám porovnať, tak angličtina je ľahšie "dostupná" ako ruština..pre mnohých je problém práve azbuka, čo som si všimla.. preto je to diskutabilné
@scimitar101 ja som mal nemčinu 4 roky na strednej, nakoniec som ju ovládal najlepšie z triedy, pritom som veľa zabudol, hlavne si pamätať určité členy je hrôza @ludusinqa95 ja som sa dokázal naučiť azbuku za týždeň a teda aj vedieť čítať vety, samozrejme už si to nepamätám, ale keby si zopakujem, tak za deň to viem zase a môžem sa učiť ruské slovíčka.
okrem slovanských jazykov pre mňa taliančina, tú som sa naučila veľmi rýchlo... o angličtine sa neviem vyjadriť, keďže tú sa učím celý život, tak je dosť polemické či je ľahká alebo ťažká...
Učím sa po rusky a okrem zábavy je to celkom jednoduché
Možno ešte polština ale to mi je blízke kvôli tomu, že som žil dlho na východe, takže ťažko povedať .. asi ako v prvom komente angličtina je všade okolo ale ..
@Tralalibang
Tak, ako sa radí medzi najľahšie jazyky. Rozprávať sa naučíš za pár mesiacov, ale v gramatike asi máš pravdu. Neučil som sa španielčinu, ale poznám mnoho ľudí, ktorí ju študujú resp. žiju v Španielsku a vždy len pozitívne reči.. Z ich strany je to ľahký jazyk. Možno, len tebe sa ju nedarí naučiť.. ale väčšina je za to, že je ľahší/ľahký.
ok cestina sa samozrejme nerata tak potom urcite polstina , srbstina a podobne a najtazsia je podla mna pre nas rustina zo slovanskych lebo je tam aj ta azbuka a asi najmenej sa to na slovencinu podoba no ale neviem mozno sa mylim kedze ja sa neucim ziadny jazyk
@tangerina Mne príde gramatika angličtiny tisícnásobne ľahšia ako španielska tak neviem Keď ti však nejde o gramatiku a chceš iba rozprávať, tak v tom je zase ľahšia španielčina ako angličtina.
@dreams155 Tak ja som ju študovala a nenávidím ju odvtedy, možno len zlý výber školy Každopádne rozprávať ňou je ľahké, keď už ideš do hĺbky gramatiky, je to hrôza podľa mňa. A keď porovnávam španielčinu s taliančinou, tak taliančina mi prišla stonásobne ľahšia
@dreams155 Taliansky som sa učila, išlo mi to celkom ľahko, občas to išlo aj samo. Francúzsky som sa nikdy neučila, kamaráti ma strašili, že je to ťažké
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Aký je teda najľahší a najťažší jazyk pre človeka narodeného na Slovensku? Či už v písanej či v hovorenej forme?
Samozrejme na prvom mieste stojí čeština vďaka spoločnej histórii, blízko sú nám najmä slovanské jazyky. Ktorý z nich sa nám najľahšie učí? A ktorý slovanský jazyk je potom najťažší?
A naopak, ktorý jazyk je ten najťažší?
(som si istá, že už len naučiť sa perfektne po česky, nielen, že rozumieť, ale rozprávať a písať tak, aby tam nenastalo počešťovanie slovenčiny, nie je až také megaľahké - nevravím, že desne ťažké a že naučiť sa jazyk z úplne inej jazykovej rodiny je ľahšie, ale nevravela by som, že to "vieš, aj keď nechceš". Možno tak rozumieš, aj keď nechceš a v tom je sakra rozdiel)
Teraz sa drtím francúzštinu, ale z môjho pohľadu asi najťažší jazyk. A ďalšie ťažšie jazyky ? Asi tie šikmooké.
Pritom je to hlúposť,väčšina z tých, čo to o sebe tvrdí akurát hovorí po slovensky s českou výslovnosťou a zopár ich slovami
Česi majú odlišnosti napríklad v skloňovaní, výslovnosti, mnoho slov ako rampouch, květák, ktoré môžu robiť problémy.
Vôbec to nie je také jednoduché a samozrejmé, ako si ľudia myslia
@ludusinqa95 ja som sa dokázal naučiť azbuku za týždeň a teda aj vedieť čítať vety, samozrejme už si to nepamätám, ale keby si zopakujem, tak za deň to viem zase a môžem sa učiť ruské slovíčka.
Možno ešte polština ale to mi je blízke kvôli tomu, že som žil dlho na východe, takže ťažko povedať .. asi ako v prvom komente angličtina je všade okolo ale ..
Tak, ako sa radí medzi najľahšie jazyky. Rozprávať sa naučíš za pár mesiacov, ale v gramatike asi máš pravdu. Neučil som sa španielčinu, ale poznám mnoho ľudí, ktorí ju študujú resp. žiju v Španielsku a vždy len pozitívne reči.. Z ich strany je to ľahký jazyk. Možno, len tebe sa ju nedarí naučiť.. ale väčšina je za to, že je ľahší/ľahký.
ale veľmi sa snažím aj vo svojom voľnom čase, čiže to ide
11 z 10 jazykovedcov po prečítani ↑tohoto↑ spáchalo rituálne samovraždu
Ako sa ti učila taliančina? A francúzsky si sa učila? Ak áno, ako ti to ide.. teraz sa snažím naučiť francúzštinu, ale nie zrovna ľahko m ito jde.