Ja si myslím, že človek je zlý vo svojej podstate. Ak by neexistovali spoločenské normy, pravidlá a predpisy - to znamená určitý abstraktný rámec, či paleta práv a obmedzení, človek by mohol konať čokoľvek, čo by ho napadlo, a nebol by za svoj čin nijakým spôsobom sankcionovaný. Existenciou spoločnosti je jednotlivcovi podvedome vštepovaná poslušnosť a vedomie toho, že akékoľvek porušenie pravidiel bude trestané.
hmm, myslím že najväčší podiel na tom má výchova, potom inteligencia jedinca, pretože ak je niekto sprostý budú také aj jeho slová a činy a ak nie, tak si sám vyberie čo potrebuje bez toho aby ho niekto rapídne ovplyvnil i keď aj tá spoločnosť mení človeka
zlo je nedostatkom dobra...a keď sa narodí mimino je čisté (tabula rasa) ale až postupne sa učí, dostane sa k nemu to všetko, či už to zlo, alebo to dobro...
človek je zmeska jeho rodičov, starých rodičov atď., čiže dedí určité znaky, či už fyzické alebo psychické a ostatné urobí výchova a prostredie, v ktorom vyrastá
Charakterizovať "dobrého" a "zlého" človeka je podľa mňa trochu také necharakterizovateľné, lebo čo je dobro a zlo? ale zrejme sa to myslí ako nejaká "morálnosť"človeka, teda že človek je "ľudský"
V podstate sa každý človek rodí tým "dobrý", zlým ho spraví okolie, výchova a bla bla. Ale zase, aj keby to okolie naňho vplývalo len pozitívne, v extrémnych situáciach podľa mňa dokáže byť každý človek "zlý".V extrémnych situáciach myslím v situáciach život ohrozujúcich, alebo kedy je na človeka vyvíjaný veľký tlak. Vtedy aj ten "dobrý" človek dokáže zabíjať napr., už len pre pud sebazáchovy, čo v sebe má, a ktorý mu dovolil prežiť...
Človek je v podstate od začiatku sebecký (prvý inštinkt je chrániť seba - pud sebazáchovy, už u novorodencov funguje automatické vynucovanie pozornosti) a závisí od jeho výchovy, okolia a spoločnosti, do akej miery (a či vôbec) sa naučí altruisticky brať ohľad aj na potreby druhých. Od delenia sa s mladším súrodencom o sladkosť po dobrovoľných horských záchranárov.
Čiže skôr tak, že bez dobrej výchovy tým prirodzene sebeckým (má to dosť blízko k "zlý", ale nie úplne totožne) trvale zostane.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
"Evil isn't born, it's made."
Ale podľa mňa to tak nie je.
Lebo keby takých ľudí robila spoločnosť, neostalo by tu jedného dobrého človeka.
Záleží to hlavne na výchove a tak, potom sa s tým už v podstate veľa nezmôže, proste tu niečo musí byť v našej podstate.
Povídá jeden žralok druhému:
"Člověk je v podstatě dobrý."
potom mi doslo, ze sa to da pouzit na obe moznosti
no ak tvrdíš že spoločnosť môže človeka zničiť, tak to znamená že v spoločnosti prevláda zlo, čiže človek má skôr tendenciu robiť zle
ja si mysím že človek má v sebe aj dobro aj zlo a a u niekoho prevláda to prvé a u niekoho to druhé
z časti je to určite ovplyvnené vonkajším prostredím a z časti výchovou, myslím
V podstate sa každý človek rodí tým "dobrý", zlým ho spraví okolie, výchova a bla bla. Ale zase, aj keby to okolie naňho vplývalo len pozitívne, v extrémnych situáciach podľa mňa dokáže byť každý človek "zlý".V extrémnych situáciach myslím v situáciach život ohrozujúcich, alebo kedy je na človeka vyvíjaný veľký tlak. Vtedy aj ten "dobrý" človek dokáže zabíjať napr., už len pre pud sebazáchovy, čo v sebe má, a ktorý mu dovolil prežiť...
Človek je v podstate od začiatku sebecký (prvý inštinkt je chrániť seba - pud sebazáchovy, už u novorodencov funguje automatické vynucovanie pozornosti) a závisí od jeho výchovy, okolia a spoločnosti, do akej miery (a či vôbec) sa naučí altruisticky brať ohľad aj na potreby druhých. Od delenia sa s mladším súrodencom o sladkosť po dobrovoľných horských záchranárov.
Čiže skôr tak, že bez dobrej výchovy tým prirodzene sebeckým (má to dosť blízko k "zlý", ale nie úplne totožne) trvale zostane.