Bol už niekto? Chystám sa na budúci mesiac do Ružomberka a mám ztoho dosť zmiešané pocity.. Viem, že prvé dni budú dosť bolestivé ale rada by som vedela jak to prežíval niekto kto už tento zákrok podstúpil
Ja sa tiež chystám podstúpiť tento zákrok. Poznám asi dve osoby, ktoré si tým prešli a prežili v pohode
Chcem tým povedať, že to zvládli bez nejakých problémov či komplikácií. Pravdou však je, že potom budeš mať dosť precitlivelé oči na svetlo, atď. - tak si priprav slnečné okuliare
@eutanazia rozumieš tomu približne správne. sú to už ~3 mesiace a zatiaľ nemám zrak úplne ostrý, ale ak si porovnám svoje predošlé dioptrie a odhadované súčasné, nastalo asi 85% zlepšenie. ak by som sa viac snažil, nepochybne by som mohol dosiahnuť úplnú ostrosť aj za kratšie obdobie, povedzme 1-2 mesiace, ale okrem tohto som mal aj iné priority.
@alpynus» www.martinus.sk/?uItem=12785... také dačo je v tom alebo existuje aj iný tajný recept?
a približné číslo dioptrií, ak to neni príliš osobná otázka vo verejnom fóre?
@eutanazia čítal som asi prvú tretinu tej knihy, je inšpiratívna a v podstate ide o niečo dosť podobné, v prístupe, ktorý som si zvolil, sa neskrýva žiadna mágia ani temné sily. oko je zložené zo svalov a nervov a ako každé iné svaly a nervy, aj očné svaly a nervy sú flexibilné.
okuliare som mal s dioptriami ~4 a ~2.5 (bol som ďalekozraký). momentálne neviem, aké mám dioptrie, keďže nemám dôvod chodiť k optikom, ale na základe toho, ako vravia, že vidia ľudia s dioptriami v rozsahu 0.25-0.75, by som svoje súčasné dioptrie odhadol do takého nejakého rangu.
každopádne, veľkosť dioptrii pre mňa nie je podstatná, preto ju ani nezisťujem. podstatné je to, že komfortne vidím aj bez okuliarov (+ ďalšie hodnotné bonusy).
3 mesiace je celkom dosť, to len tí lenivejší/ tragédi
a (ak smiem prispieť do vlákna) skutočne je vždy najvhodnejšie ísť podľa seba, písané postupy môžu poskytnúť dobré vodidlo na odštartovanie, ale v konečnom dôsledku sa dá normalizáciu zraku dosiahnuť rôznymi cestami
a áno, pozitívne myslenie je kľúčové (nielen pri týchto aktivitách), aj keď neviem, prečo by malo byť vyumelkované
@eutanazia nuž, neviem, čo je to očná jóga a ak by som mal písať ďalej, tak by som napísal zhruba to, čo je v @26. len s takou obmenou, že sa ani tak nesnažím získať kontrolu nad telom, ale byť v harmónii s telom (a mysľou).
Tusim ze tu operaciu v niektorych pripadoch ani nemozu spravit. Moja sesternica na tom bola. Mala nejake sestky tusim. Pred zakrokom jej nieco nakvapkali do oka. Ked to ale prestalo ucinkovat tak ju boleli oci. Ale teraz uz vidi dobre.
@eutanazia "očné svaly a nervy sú flexibilné" je viac-menej skonštatovanie faktu a myslel som tým presne to, čo som napísal. sú meniteľné a dajú sa meniť dvomi smermi - či k lepšiemu stavu, či k horšiemu stavu.
"a čo v praxi znamená "byť v harmónii s telom a mysľou"?" - to je jedna z tých otázok, na ktoré ti nikto nemôže dať odpoveď. je to už raz tak, že racionálne rozmýšľanie a verbálna komunikácia majú svoje obmedzenia a hranice a keď chce jeden vedieť viac, mal by začať fungovať aj na inej než racionálnej platforme.
@alpynus ja som hento pochopila, len mi prišlo divné, že človek vyslovujúci tento fakt nevie, čo je očná joga (lebo predpokladám že ako človek vyslovujúci tento fakt a ako človek, ktorý si (vraj) sám napravil zrak si spomínané veci menil k lepšiemu stavu a jedným zo spôsobov je určite aj očná joga)
čakala som niečo také asi nemá zmysel žiadať o približný popis "inej než racionálnej platformy"?
@eutanazia nuž, nezameriavam sa výlučne len na naprávanie zraku, ale snažím sa o komplexnú optimalizáciu fungovania vo svete, čo znamená, že mimo iného znižujem kvantitu a zvyšujem kvalitu stravy, stabilizujem náladu, kontrolujem emócie, utišujem si myseľ, spevňujem si chrbticu, skvalitňujem dýchanie etc. no a keď k tomu celému pristupujem takto, tak oprava zraku je akoby len dôsledok snáh o celkovú optimalizáciu, čiže preto sa nezameriavam špeciálne len na zrak a preto mám len málo poňatia, aké techniky zlepšovania zraku vymysleli iní.
mimo iného, somatické problémy často nebývajú výlučne somatické, ale psychosomatické, napr. v istom období sa mi zrak začal rapídne zlepšovať, keď som si uvedomil, že mám akési psychické nedostatky, na ktorých som začal pracovať a a dôsledok bol ostrejší zrak.
nuž, tú iná než racionálna platforma sa niekedy zvykne nazývať slovom intuícia. ale mnohí to nazývajú inak a najmä to nie je niečo, čo je zmysluplné menovať - ako sa spomínalo nižšie, je to za hranicou slov a akosi nie je príliš zmysluplné nazývať čosi, čo je za hranicou slov. malá rada - stačí sa oprostiť od zmyslového vnímania a mysle/mozgu (pojem mysel/mozog myslím ako nástroj na tvorbu racionálnych/logických kalkulov) a zrazu bude táto úroveň vnímania razom dostupnejšia.
@alpynus
a aká miera sebadisciplíny bola pritom všetkom potrebná?
jj, o tom som čítala akúsi prehnanú literatúru, kde aj klinec v nohe išli pripisovať psychike, ale ofc, celú teóriu nejde poprieť, keďže organizmus je funkčný celok
škoda, že "oprostiť sa od zmyslového vnímania a mysle/mozgu" je zrejme niečo, čo bežný smrteľník celkom automaticky nevie praktizovať
@eutanazia "a aká miera sebadisciplíny bola pritom všetkom potrebná?" - nuž, ono je to neustále prebiehajúci a v podstate neukončiteľný proces, preto by som o tom nerád vravel v minulom čase. a neviem, či je možné určiť mieru potrebnej disciplíny, kľúčové je nahrádzať staré zvyky novými na úkor dočasnej pohodlnosti.
prečo to slovko "prehnanú"? isteže, keď sa k týmto veciam staviaš apriori skepticky a pohŕdavo, tak tie veci v tvojom prípade principiálne nemôžu fungovať. čím sa sama dobrovoľne oberáš o možnosť, aby si množstvo vecí elegantne vyriešila. imho je vždy lepšie mať viac možností než menej možností.
"škoda, že "oprostiť sa od zmyslového vnímania a mysle/mozgu" je zrejme niečo, čo bežný smrteľník celkom automaticky nevie praktizovať" - tak samozrejme, pokiaľ sa bežný smrteľník považuje za bežného smrteľníka a bežným smrteľníkom prisudzuje takú vlastnosť, že niečo nevedia praktizovať, tak to nijak ani on nemôže praktizovať.
keď však čosi chce dosiahnuť, nie je nič ľahšie než zmeniť prístup. napríklad ja sa považujem tiež za niečo úplne bežné, no zároveň aj oprostenie sa od zmyslového vnímania a mysle (a spústu iných vecí) považujem za čosi bežné, čím získavam značnú výhodu oproti tým, ktorí to považujú za nebežné.
@alpynus inak tou "stabilizáciou nálady" je čo presne myslené?
ja sa k takýmto veciam nestaviam pohŕdavo, skepticky sčasti, v rámci prirodzeného ľudského skepticizmu, "prehnanú" som použila preto, lebo to bolo imho prehnané, nakoľko si myslím, že určite nie KAŽDÚ chorobu treba pripisovať výlučne psychike alebo nie do takej miery ako to bolo prezentované v tej knihe či čo to bolo; teda neodmietam nové pohľady na veci, ale držím sa pritom aj svojho, snáď aspoň trochu zdravého úsudku
jasné, ale ide skôr o to, že ak ten bežný smrteľník žije x rokov v nevedomosti a ak jeho okolie tvoria podobní "nevedomí bežní smrteľníci", ktorí naňho vplývajú, tak sa ten "bežný smrteľník" určite len tak zo dňa na deň neoprostí od svojho zmyslového vnímania a mysle, (zvlášť v prípade ak ani celkom presne netuší, čo to všetko zahŕňa). alebo hej?
@eutanazia zaujímavá rozprava, lenže sme už trošku off topic. rád by som bol úctivý aj k téme fóra aj k tebe, preto ti bude vo vhodnom čase doručená pošta.
@tasteofrainbow cau ty si z Rk? Ja som tam zil celu svoju zakladnu a strednu skolu. Kde ides absolvovat operaciu? V znamej ruzomberskej vojenskej nemocnici? Ja som pred cca 2 a pol rokom absolvoval operaciu oci v bratislavskej ambulancii » www.cornea.sk. Bol som spoko s pristupom a kedze sa venujem poloprofesionalne fotografii som rad, ze od vtedy nemusim "brilkovat" pri foteni.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Chcem tým povedať, že to zvládli bez nejakých problémov či komplikácií. Pravdou však je, že potom budeš mať dosť precitlivelé oči na svetlo, atď. - tak si priprav slnečné okuliare
no len ja som sa vždy bále, že sa niečo nepokazí a potom už neuvidím vôbec
a drž sa! 8)
A inak by som na tú operáciu nešla, až tak po 30-40tke možno, lebo keď sa začnú po rokoch objavovať vedľajšie účinky, už budem stará a bude mi to pas
Ja som absolvoval operaciu oci laserom a som v pohode
a približné číslo dioptrií, ak to neni príliš osobná otázka vo verejnom fóre?
okuliare som mal s dioptriami ~4 a ~2.5 (bol som ďalekozraký). momentálne neviem, aké mám dioptrie, keďže nemám dôvod chodiť k optikom, ale na základe toho, ako vravia, že vidia ľudia s dioptriami v rozsahu 0.25-0.75, by som svoje súčasné dioptrie odhadol do takého nejakého rangu.
každopádne, veľkosť dioptrii pre mňa nie je podstatná, preto ju ani nezisťujem. podstatné je to, že komfortne vidím aj bez okuliarov (+ ďalšie hodnotné bonusy).
to je dosť dobrý proges, celkom cg keď to trvalo len 3 mesiace
3 mesiace je celkom dosť, to len tí lenivejší/ tragédi
a (ak smiem prispieť do vlákna) skutočne je vždy najvhodnejšie ísť podľa seba, písané postupy môžu poskytnúť dobré vodidlo na odštartovanie, ale v konečnom dôsledku sa dá normalizáciu zraku dosiahnuť rôznymi cestami
a áno, pozitívne myslenie je kľúčové (nielen pri týchto aktivitách), aj keď neviem, prečo by malo byť vyumelkované
treba prevziať kontrolu nad telom, to je všetko
@6 ty si dobre v pici
to je relatívne, ja by som s 3 mesiacmi bola celkom dosť spokojná
to hej, ale myslím, že najprv by si mal človek ozrejmiť, ako vlastne na to, a čím viac zdrojov a poznatkov k tomu, tým lepšie
vyumelkované napr. preto, že nie každý jedinec je zvyknutý myslieť pozitívne, obzvlášť nie v takých veciach, ako je táto
@alpynus
tak čo si mal na mysli tým, že "očné svaly a nervy sú flexibilné" ak nie očnú jogu?
a čo v praxi znamená "byť v harmónii s telom a mysľou"?
"a čo v praxi znamená "byť v harmónii s telom a mysľou"?" - to je jedna z tých otázok, na ktoré ti nikto nemôže dať odpoveď. je to už raz tak, že racionálne rozmýšľanie a verbálna komunikácia majú svoje obmedzenia a hranice a keď chce jeden vedieť viac, mal by začať fungovať aj na inej než racionálnej platforme.
čakala som niečo také asi nemá zmysel žiadať o približný popis "inej než racionálnej platformy"?
mimo iného, somatické problémy často nebývajú výlučne somatické, ale psychosomatické, napr. v istom období sa mi zrak začal rapídne zlepšovať, keď som si uvedomil, že mám akési psychické nedostatky, na ktorých som začal pracovať a a dôsledok bol ostrejší zrak.
nuž, tú iná než racionálna platforma sa niekedy zvykne nazývať slovom intuícia. ale mnohí to nazývajú inak a najmä to nie je niečo, čo je zmysluplné menovať - ako sa spomínalo nižšie, je to za hranicou slov a akosi nie je príliš zmysluplné nazývať čosi, čo je za hranicou slov. malá rada - stačí sa oprostiť od zmyslového vnímania a mysle/mozgu (pojem mysel/mozog myslím ako nástroj na tvorbu racionálnych/logických kalkulov) a zrazu bude táto úroveň vnímania razom dostupnejšia.
a aká miera sebadisciplíny bola pritom všetkom potrebná?
jj, o tom som čítala akúsi prehnanú literatúru, kde aj klinec v nohe išli pripisovať psychike, ale ofc, celú teóriu nejde poprieť, keďže organizmus je funkčný celok
škoda, že "oprostiť sa od zmyslového vnímania a mysle/mozgu" je zrejme niečo, čo bežný smrteľník celkom automaticky nevie praktizovať
prečo to slovko "prehnanú"? isteže, keď sa k týmto veciam staviaš apriori skepticky a pohŕdavo, tak tie veci v tvojom prípade principiálne nemôžu fungovať. čím sa sama dobrovoľne oberáš o možnosť, aby si množstvo vecí elegantne vyriešila. imho je vždy lepšie mať viac možností než menej možností.
"škoda, že "oprostiť sa od zmyslového vnímania a mysle/mozgu" je zrejme niečo, čo bežný smrteľník celkom automaticky nevie praktizovať" - tak samozrejme, pokiaľ sa bežný smrteľník považuje za bežného smrteľníka a bežným smrteľníkom prisudzuje takú vlastnosť, že niečo nevedia praktizovať, tak to nijak ani on nemôže praktizovať.
keď však čosi chce dosiahnuť, nie je nič ľahšie než zmeniť prístup. napríklad ja sa považujem tiež za niečo úplne bežné, no zároveň aj oprostenie sa od zmyslového vnímania a mysle (a spústu iných vecí) považujem za čosi bežné, čím získavam značnú výhodu oproti tým, ktorí to považujú za nebežné.
ja sa k takýmto veciam nestaviam pohŕdavo, skepticky sčasti, v rámci prirodzeného ľudského skepticizmu, "prehnanú" som použila preto, lebo to bolo imho prehnané, nakoľko si myslím, že určite nie KAŽDÚ chorobu treba pripisovať výlučne psychike alebo nie do takej miery ako to bolo prezentované v tej knihe či čo to bolo; teda neodmietam nové pohľady na veci, ale držím sa pritom aj svojho, snáď aspoň trochu zdravého úsudku
jasné, ale ide skôr o to, že ak ten bežný smrteľník žije x rokov v nevedomosti a ak jeho okolie tvoria podobní "nevedomí bežní smrteľníci", ktorí naňho vplývajú, tak sa ten "bežný smrteľník" určite len tak zo dňa na deň neoprostí od svojho zmyslového vnímania a mysle, (zvlášť v prípade ak ani celkom presne netuší, čo to všetko zahŕňa). alebo hej?