Zaujimalo by ma co si myslite o dnešnej laske, medzi dvoma ludmi, ktory tvoria určitý partnersky vztah....konkretne verite ze je to niečo prirodzene, byt verny jednemu človeku x rokov, priam spolu zomriet....alebo opak, zastavate nazor ze clovek nieje pri
ale tak isteze, nevera sa tyka 46,4% Birdzakov ( » www.birdz.sk/forum/nevera-/1... ) a mozno aj viac, len o tom nevedia a nejake percenta rokmi este urcite narastu, bude to urcite nad 50% je to tak, sme tak vnutorne nastaveni, no nemusi to ovladnut kazdeho.
myslim si, ze ten, kto je verny niekomu, tomu je to prirodzene a takisto inemu, kto je neverny je prirodzenejsie zasa to, minimalne s tym partnerom...nejak si nemyslim, ze ti ludia maju na viac v tej situacii, proste to tak citia a nemozu si pomoct, ci uz s vernostou/ nevernostou...inak by to nerobili. nie je to ani znak niecoho, za co ich uznavam alebo nimi pohrdam, je to ich vec, ich vztahy, pokial nie som niekto zo zainteresovanej trojky.
laska je ako zuvacka. ked si das jednu super chuti mozes z nej robit bubliny no casom ju vyzuvas a zacne ti chybat ta chut tak dostanes chut na dalsiu tak tu prvu vyplujes a das si druhu ale ak tu prvu zle vyplujes moze sa ti prilepit na podrazku (v horsom pripade do vlasov)
ked nechcem byt verny partnerovi,naco si zakladam vztah?
ked niekto potrebuje okorenit vztah milenkou,naco idem do vztahu (ktory treba korenit)?
ci su dnesni parovi ludia zdeformovani?ak sa prisposobia utkvelej predstave spolocnosti,ze to inak nejde.nuz...
Myslím si, že to nie je prirodzené, len teraz sa to udáva ako nejaký "ideál". Jednak je to určite náboženstvom, že si ľudia myslia, že tak je to správne a jednak aj pre štát je to lepšie keď ludia žijú v rodinách a preto je to podporované.
A neviem sa vyjadriť k tomu, že kto miluje nepodvedie pretože nemám 20 ročné manželstvo a až potom sa uvidí ako to naozaj je.
A také veci, že podvádzať je nemorálne... tak ak niekto nepodvádza LEN preto, že je to nemorálne, tak by ten vzťah mal veľmi rýchlo ukončiť.
Myslím si (a je to aj potvrdené normálne, že je to skutočne tak), že človek nie je od prírody monogamný živočích, nie je stvorený pre reprodukciu s jedným jedincom. Takže nezastávam jeden vzťah na celý život. Ale taktiež nezastávam ani neveru. Som s jedným, tak som s jedným, môžem sa s ním rozísť a byť s druhým.... A až niekedy keď sa človek poriadne "vybúri" po tejto stránke by si mal zakladať rodinu a podobné chobotiny, pretože pokiaľ nestriedal partnerov pred manželstvom a deťmi, tak bude počas manželstva a po deťoch...
sak aj s jednym partnerom mozes mas kopec deti nechapem com by si musela strieda partnerov. okrem toho dnesny ludia nechcu mat vela deti takze si nemyslim ze z toho pohladu striedaju partnerov. ludia su hlupy a to vysvetluje vela
vzťahy sú rôzne. nie každý je schopní byť verní... ale niektorí ľudia toho schopní sú... myslím si že byť verný nie je nič neprirodzené. ale záleží na veľa okolnostiach.. a najmä na ľuďoch.
Nechapem, preco si ludia myslia, ze v dnesnych vztahoch sa podvadza viac, ako v nejakych minulych O.o
A neviem, pre mna je uplne uzasne, ze som cela jeho a to, ze je on moj. Fakt ma to uplne fascinuje a vazim si to, nenechala by som to pokaslat. A doverujem mu a viem, ze by to nepokazil ani on. Ziadna jebacka nemoze byt nadhernejsia nez to, co spolu mame.
Súhlasím s @2 v podstate, ale každý myslel asi čosi iné.
A ešte s viacerými.
Neviem to presne posúdiť, nemám nijaké dlhé manželstvo ani nič, ale myslím si, že proste...človek je jedinec, ktorý sa nedokáže dlho zameriavať iba na jednu osobu. Teda to nie je prirodzené. A ako..nezastávam neveru, lebo to nie je nič príjemné a tak, ale podľa mňa sa minimálne raz za dlhý vzťah alebo aj život stane, že niekto podvedie - nikto si to nemusí odniesť, je to proste len jedenkrát, jedna chvíľka, bez zlých následkov...
@bizbilio
myslim si ze ked clovek ide do vztahu, vacsina z nas určite nepremyšla o nejakej bokovke samozrejme...ale napr po dvoch rokoch, ked zakonite prestane byt faza zamilovanosti medzi oboma (vedcami vypočitane to ludia začinaju pocitovat ako niečo, akoby už tam nebolo to čo bývalo...a to len pritom odoznela jedna faza vztahu...vtedy sa obajvuje najvyššie percento pocitu nenaplnenia v niečom u jednotlivých partnerov, čo vyusti x krát v hladanie si niekoho, kto to zaplni tam, kde je pocitovany nedostatok....(milenec/ka) a pritom ide v podstate len o ...prestanie tela dopovať mozog hormonom zamilovanosti a štastia.. samozrejme býva to ovela skor ako po dvoch rokoch a pod si myslím ...či ?
1.) dnes sa nepodvádza o nič viac ako v minulosti. Len teraz sa tie minulé generácie snažia tváriť svätosväte
2.) Ak berieme človeka z čisto prírodnéo hľadiska, ako zviera, tak pravdepodobne nie je prirodzené že by človek mal mať len jedného partnera. Lenže ľudia robia xy vecí čo prirodzené nie sú a robia ich denne.
3.) človek nie je zviera aby sa nedokázal ovládať.
@nemethissan na margo toho vedeckeho vypoctu, ja mam vztah vyse 4 rokov a zatial som nepocitil, aby som nemiloval partnerku/nebol do nej zalubeny. celkovo orientovat sa podla nejakych momentalnych vypoctov je take, meh. dnes vypocitali toto, o 5 rokov pridu s niecim inym.
ak su vo vztahu 2 vyspeli ludia, ktori sa maju radi, o problemoch sa zhovaraju, kazda jedna negativna vec, ktora vo vztahu moze vzniknut sa da podchytit a vyriesit este v uplnom zarodku. chapem ale, ze nie kazdy si najde vyhovujucu partnerku/partnera, aby bola tato podmienka splnena a prave v tychto pripadoch moze nastat, ze su si neverni, etc
@nemethissan cotijaviem,neviemno.
ale co sa mna tyka,som ako chandler,ked uz sa raz dostanem cez tu prvu fazu (par mesiacov,rokov chodenia) do dalsej etapy,v ktorej som nikdy nebola,je to prijemne.je to prosto dalsi stupen,uroven vztahu,osobne milenca/bokovku/whatever netreba.
ale asi som len staromodna...
@27 no ja neviem ale my s chlapom práveže čím sme spolu dlhšie tak je to zamilovanejšie. lebo síce na začiatku vzťahu to bolo iné lebo začiatok vzťahu a niečo nové ale teraz sa viac a viac spoznávame a stále objavujeme nové veci na sebe a tým sa čoraz viac utvrdzujeme, že sa ľúbime stále viac.
áno myslím si to čo ty ... myslím si že to tak je, že sme proste ako vírus na tejto planéte ( ale kto vie ako to vlastne je, možno to že sme takto nastavený nie je vôbec zlá vec, možno práve naopak, je ) ... ale jednu vec máme k dispozícií, a tou je rozum ... osobne si myslím že systém ktorý máme vytvorený je správny a dobrý ale aby to zase nebolo také jednoduché a jednosmerné, čo ak sme tak uplne neni nastavení? porovnajme sa so zvieratami, existuje mnoho druhov zvierat ktoré majú len jedného partnera ... celý život ... a predsa len my od nich až tak ďaleko nie sme ... čo ak je dôvod našej polygamie v niečom inom a nie v tom že to máme zakorenené vo vnútri? čo ak je tento problém skôr psychologický ako fyziologický ... no neviem na to odpovedať ale viem jedno ... že to akým spôsobom žijeme dnes, je systém dobrý avšak ludia ho väčšinou porušujú ... odpoveď je premna jasná, ich psychické hodnoty a teda aj rozum samotný nie je na tak vysokom poste ako ich fyzické túžby a vzplanutia, čo odráža ich neschopnosť adekvátne narábať s rozumom a teda neovládať sa tak ako by chceli alebo mali ... čo poukazuje na to že byť neverným znamená byť hlúpym ... a môj osobný názor je že pokiaľ človek podvedie a skutočne miluje, je to len vecou jeho slabého intelektu ... myslím si že naša výhoda byť inteligentnejšími tvormi na planéte nám umožnila väčší rozhlad ,,psychický,, a tým pádom aj viac možností ... no len skutočne ,,veľký,, človek sa dokáže na všetky tie možnosti pozrieť a vybrať si tú správnu ...
@fairylady - Aj ja si myslim ze prave aj naboženstvo vyformovalo scasti dnešnu podobu vztahu "-žijuc až do smrty idealne" /Konkretne priklad manželstvo - kedže som realistka, nevnimam to tak ružovo už len rozhliadnut sa vôkol seba na rozvodovodť...každe druhe/tretie manželstvo štatisticky krachne... ked tam pridame dalšie percento párov ktoré sa nerozvedu - žiju oddelene ale pritom su stale "svoji" ...to čislo sa mi nepači. A manželstvo je pritom niečo, aspon ja to vnimam ako niečo ovela vyššie, zavaznejšie oproti len chodeniu...paradoxne práve v tom období to byva narušene...
@melancholik hm..podla mna u vela veci sa snažime o nejaku analyzu a pritom realita je v podstate plocha, len my jej davame rozmer skrz naše vnímanie nazeranie a konanie...preto aj ja tiež neviem či to mam vnimat ako dobra zla neutralna vec..... Myslim že tých dôvodov na tomto celom, a roznorodých vplyvov tam je velmi vela - tak ako pišeš psychologicky,fyziologicky....historicky,biologicky a neviem ešte ake...cele sa to nejako zoskupovalo nespočetne vela rokov a dnešna podoba je toho vysledkom a pokračovanim . Hm.....to čo píšeš ohladom nevery v prepojeni na intelekt jednoznačne suhlasim ... ale predsa len napr nebude v tom aj podvedoma snaha človeka po celý život hladat najidealnejšieho partnera napriek tomu že už v nejakom tom zvazku je... ? ano zdielam nazorovost pokial človek podvedie ak je naozaj zamilovany asi je problém v menšej schopnosti skrotit tužbu,emocie,ma menši dosah k svojemu emočnu možno aby si vypočital že ho to v buducne može nasledne mrzieť...oslabena vlastna prognostika... ale vlastne to som len potvrdila tvoj nazor . predsa len vztah, city ....su z velkej časti emočna zaležitosť v ktorej ak je racionalita, býva v menšej mierke v určitých fázach zastupena....poukazuje na to napr. aj jav "ružove okuliare"...kedy mame tendenciu vnimat partnera v období zamilovanosti ako poloboha na druhej strane.... ach mam pocit ze je to tažka filozofia
@nemethissan lenže ak by to bola snaha o hladanie naidealnejšieho partnera tak by človek usudil že to skym j teraz nieje bohviečo, opustil ho a hladal iného nie ho podvádzal ... a kedže ho podvádza tak ani dovod hladania iného ho neočisťuje je to skôr potvrdenie toho že je tým viac hlúpy pretože má zníženú schopnosť vnímať city partnera a vedome mu ubližuje a to ešte nespomínam ,,strach,, kvôli ktorému vo vzťahu zostáva ,,strach,, zo samoty a to to len podčiarkuje ...
áno súhlasím ja si zase nemyslím že je to až taká ťažká filozofia , myslím že táto minca má len dve strany ... správať sa ako človek, podla systémov a rozumovo kvalitatívnejších a krajších šablón alebo upustiť od toho a nechať prevládať emócie ... teda buď používať hlavu alebo nie ... či už je na to akýkolvek argument tak všetko mi stále vedie len k týmto dvom stranám ... k ničomu inému
Ano hladal by ineho ale predstav si ked je niekto viazany už napr rodinou,detmi ...určitým putom s toho vychadzajuc...tam je už istý závazok, a pokial si taky človek najde milenca/ku, vacsinou to tak aj ostava - čiže v praxi vlastne podvadza. . Ano dany strach heh super pripomienka...kvoli tomu po čase...napriek tomu ze to nejakým partnerstvam neklape, dvaja ostavaju spolu lebo si tak zvykli spolu ...ze sa boja jednoducho samoty, ked ostanu zrazu bez seba....
:happy: ano s tým sa stotožnujem ...ale zaroven si myslim ze je to komplikovanejšie ked už sa len pozrieme na to že človek sa narodi a utvaraju sa v nom vzorce spravania, je vychovavany,menený,ovplyvnovany,dozrieva
juci...všetko toto na neho posobí a utvára to ako sa bude spravat, ake stanoviska zaujme, kde v akej časti niečoho zlyha, na aku uroven niečoho sa dostane...a v tomto celom sa spaja s partnerom ako on s nim...a prave v tom vznikaju osobnostne rozdielnosti na čokolvek či už danu neveru..čokolvek...je to velmi individualne.. . Vdaka za tvoj nazor a vyjadrenie :-S vlastne všetkým
Ja zastávam názor, že ak niekoho ľúbiš, tak nie si schopný urobiť vedome čosi, čo by mu ublížilo. Nie sme zvieratá, ktoré sa nevedia ovládať, ako bolo vyššie spomenuté. Máme slobodnú vôľu, ale to neznamená, že obe možnosti sú dobré. Len že si môžeme vybrať. Keď sa naučíme byť dobrými ľuďmi, možno sa naučíme aj o dobrých rozhodnutiach vo veci lásky :letim:
Samozrejme, človek je len živočích a teda pudovo je nastavený sa rozmnožovať, ALE!
práve jedným z argumentov, prečo človek má stáť/stojí nad všetkými ostatnými živočíchmi je ten, že dokáže ovládať svoje pudy a teda ospravedlňovať neveru tým, že je to predsa prirodzená potreba mi príde dosť trápne - keď už mám potrebu, tak mám predsa partnera a keď partner nie je po ruke, tak mám sprchu, ruky, hocičo a keď nemám ani to, tak jednoducho sa viem ovládnuť, od toho som predsa človek a nie zviera. zvlášť mi to príde nepochopiteľné pri vzťahoch, kde so sexom nie je absolútne žiaden problém.
a druhá vec. človek má emócie. čiže už len z toho jediného dôvodu, keď niekoho naozaj milujem, tak nech som teraz aj nymfomanka, tak ho nepodvediem a nechám si radšej zájsť chuť - pretože mu nechcem ublížiť a pretože som aj tvor empatický, tak si dokážem predstaviť ako by to ublížilo mne, keby to bolo naopak.
takže to nie je o prirodzenosti človeka, je to o charaktere. buď niekoho ľúbim (a niekedy možno ani neľúbim, len som mysliaci a cítiaci človek) a som mu verný alebo som chrapúň a podvádzam. lebo ak sa chceme v tomto prípade odvolávať na to, čo je pre človeka prirodzené, tak potom poprosím všetkých, aby sme sa vrátili k systému lovcov a zberačov, odhodili všetky technológie a prispôsobili sa prírode tak, ako je to pre každého iného živočícha prirodzené.
a mne to napr príde úplne ale úplne prirodzené - nepodvádzať. Viem že keby som podviedla frajera bolo by mi to ľúto do konca života a preto mám taký blok že aj keď sme neviem ako pohádaní tak sa stále chovám (alebo sa aspoň snažím chovať) tak aby nemusel žiarliť
su typy ludi ktorym vyhovuje striedat partnerov.. ale su vacsinou pokladani za nemoralnych a prizemnych... s tym by sa dalo suhlasit, pretoze sme ludia a znova sa vraciat k zivocisnym navykom mi pride ako degradovanie. takyto ludia mozno aj neskor lutuju ze nemaju niekoho kto by ich miloval, ze si nevybudovali nic poriadne.. zvazok len s jednym clovekom poskytuje istoty a moznost zdraveho fungovania rodiny.. ale aj to len v pripade ze je ten zvazok postaveny na pevnych zakladoch.. nie len na sexualnej pritazlivosti, financiach alebo podobnych materialnych veciach.. mali by sme sa snazit ovladat svoje vasne a nepodliehat nasej zvieracej zlozke.. zamilovat sa clovek moze velakrat.. do roznych ludi.. aj pocas trvaleho vztahu.. ale ak je vztah dost pevny a panuje v nom dovera a laska, clovek si je vedomy toho ze o nic nejde... zalubenie nam prezradza vela o nas.. a zalubenie nie je tak uplne laska... dnes su vztahy zdeformovane... ale to je kvoli deformacii ludi samotnych..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
) a mozno aj viac, len o tom nevedia a nejake percenta rokmi este urcite narastu, bude to urcite nad 50% je to tak, sme tak vnutorne nastaveni, no nemusi to ovladnut kazdeho.
vsetko zavisi od rozumovej vyspelosti, moralky a citov.
ked niekto potrebuje okorenit vztah milenkou,naco idem do vztahu (ktory treba korenit)?
ci su dnesni parovi ludia zdeformovani?ak sa prisposobia utkvelej predstave spolocnosti,ze to inak nejde.nuz...
ech.
A neviem sa vyjadriť k tomu, že kto miluje nepodvedie pretože nemám 20 ročné manželstvo a až potom sa uvidí ako to naozaj je.
A také veci, že podvádzať je nemorálne... tak ak niekto nepodvádza LEN preto, že je to nemorálne, tak by ten vzťah mal veľmi rýchlo ukončiť.
A neviem, pre mna je uplne uzasne, ze som cela jeho a to, ze je on moj. Fakt ma to uplne fascinuje a vazim si to, nenechala by som to pokaslat. A doverujem mu a viem, ze by to nepokazil ani on. Ziadna jebacka nemoze byt nadhernejsia nez to, co spolu mame.
A ešte s viacerými.
Neviem to presne posúdiť, nemám nijaké dlhé manželstvo ani nič, ale myslím si, že proste...človek je jedinec, ktorý sa nedokáže dlho zameriavať iba na jednu osobu. Teda to nie je prirodzené. A ako..nezastávam neveru, lebo to nie je nič príjemné a tak, ale podľa mňa sa minimálne raz za dlhý vzťah alebo aj život stane, že niekto podvedie - nikto si to nemusí odniesť, je to proste len jedenkrát, jedna chvíľka, bez zlých následkov...
myslim si ze ked clovek ide do vztahu, vacsina z nas určite nepremyšla o nejakej bokovke samozrejme...ale napr po dvoch rokoch, ked zakonite prestane byt faza zamilovanosti medzi oboma (vedcami vypočitane to ludia začinaju pocitovat ako niečo, akoby už tam nebolo to čo bývalo...a to len pritom odoznela jedna faza vztahu...vtedy sa obajvuje najvyššie percento pocitu nenaplnenia v niečom u jednotlivých partnerov, čo vyusti x krát v hladanie si niekoho, kto to zaplni tam, kde je pocitovany nedostatok....(milenec/ka) a pritom ide v podstate len o ...prestanie tela dopovať mozog hormonom zamilovanosti a štastia.. samozrejme býva to ovela skor ako po dvoch rokoch a pod si myslím ...či ?
2.) Ak berieme človeka z čisto prírodnéo hľadiska, ako zviera, tak pravdepodobne nie je prirodzené že by človek mal mať len jedného partnera. Lenže ľudia robia xy vecí čo prirodzené nie sú a robia ich denne.
3.) človek nie je zviera aby sa nedokázal ovládať.
ak su vo vztahu 2 vyspeli ludia, ktori sa maju radi, o problemoch sa zhovaraju, kazda jedna negativna vec, ktora vo vztahu moze vzniknut sa da podchytit a vyriesit este v uplnom zarodku. chapem ale, ze nie kazdy si najde vyhovujucu partnerku/partnera, aby bola tato podmienka splnena a prave v tychto pripadoch moze nastat, ze su si neverni, etc
ale co sa mna tyka,som ako chandler,ked uz sa raz dostanem cez tu prvu fazu (par mesiacov,rokov chodenia) do dalsej etapy,v ktorej som nikdy nebola,je to prijemne.je to prosto dalsi stupen,uroven vztahu,osobne milenca/bokovku/whatever netreba.
ale asi som len staromodna...
aj podla mna...potom ale vlastne nevera len signalizuje akoby ukazovatel že niečo vo vztahu neklape a dostalo sa to až do toho štadia...?
áno súhlasím ja si zase nemyslím že je to až taká ťažká filozofia , myslím že táto minca má len dve strany ... správať sa ako človek, podla systémov a rozumovo kvalitatívnejších a krajších šablón alebo upustiť od toho a nechať prevládať emócie ... teda buď používať hlavu alebo nie ... či už je na to akýkolvek argument tak všetko mi stále vedie len k týmto dvom stranám ... k ničomu inému
:happy: ano s tým sa stotožnujem ...ale zaroven si myslim ze je to komplikovanejšie ked už sa len pozrieme na to že človek sa narodi a utvaraju sa v nom vzorce spravania, je vychovavany,menený,ovplyvnovany,dozrieva
juci...všetko toto na neho posobí a utvára to ako sa bude spravat, ake stanoviska zaujme, kde v akej časti niečoho zlyha, na aku uroven niečoho sa dostane...a v tomto celom sa spaja s partnerom ako on s nim...a prave v tom vznikaju osobnostne rozdielnosti na čokolvek či už danu neveru..čokolvek...je to velmi individualne.. . Vdaka za tvoj nazor a vyjadrenie :-S vlastne všetkým
práve jedným z argumentov, prečo človek má stáť/stojí nad všetkými ostatnými živočíchmi je ten, že dokáže ovládať svoje pudy a teda ospravedlňovať neveru tým, že je to predsa prirodzená potreba mi príde dosť trápne - keď už mám potrebu, tak mám predsa partnera a keď partner nie je po ruke, tak mám sprchu, ruky, hocičo a keď nemám ani to, tak jednoducho sa viem ovládnuť, od toho som predsa človek a nie zviera. zvlášť mi to príde nepochopiteľné pri vzťahoch, kde so sexom nie je absolútne žiaden problém.
a druhá vec. človek má emócie. čiže už len z toho jediného dôvodu, keď niekoho naozaj milujem, tak nech som teraz aj nymfomanka, tak ho nepodvediem a nechám si radšej zájsť chuť - pretože mu nechcem ublížiť a pretože som aj tvor empatický, tak si dokážem predstaviť ako by to ublížilo mne, keby to bolo naopak.
takže to nie je o prirodzenosti človeka, je to o charaktere. buď niekoho ľúbim (a niekedy možno ani neľúbim, len som mysliaci a cítiaci človek) a som mu verný alebo som chrapúň a podvádzam. lebo ak sa chceme v tomto prípade odvolávať na to, čo je pre človeka prirodzené, tak potom poprosím všetkých, aby sme sa vrátili k systému lovcov a zberačov, odhodili všetky technológie a prispôsobili sa prírode tak, ako je to pre každého iného živočícha prirodzené.
a mne to napr príde úplne ale úplne prirodzené - nepodvádzať. Viem že keby som podviedla frajera bolo by mi to ľúto do konca života a preto mám taký blok že aj keď sme neviem ako pohádaní tak sa stále chovám (alebo sa aspoň snažím chovať) tak aby nemusel žiarliť