Predstate si že letíme litadlom vo výške 10km a vyhodíme von závažie o váhe 100g(gramov)to závažie trafí človeka na zemi. Zabije toho človeka to závažie?? neberme do úvahy kade to závažie vyhodíme alebo či závažie traf
no znie to velmi zaujmavo..povedal by som ze asi ano..
pocul som o veci ze ked vystrelis z pistole do vzduchu a gulka doleti do istej vysky a zacne padat dole-to je logicke..no a ked ta padajuca gulka padne niekomu na hlavu tak ho zabije..
do vody skáčem cez leto z 8 metrovej výšky ale učitel fyziky nám vravel že pád z 10 poschodia pri váhe 50kg sa rovná poraneniam zrážkde auta pri rýchlosti 40-50 km/h
Urcite by ta zabilo kedze je male a relativne tazke. Inak pri pade teleso zrychluje len do urcitej rychlosti a potom uz pada konstantnou rychlostou myslim cca 200km/h. Takze ked ta gulicka o vahe 100g trafi do hlavy rychlostou 200km/h tak si sto pro mrtvy
Majlos, "az taka konstantna" ta rychlost zrejme nie je pre objekt s hmotnostou m je to tusim mg/k (k je koef. trenia). Ale inak to zavazie by zabilo cloveka, v tom sa pridavam.
Hypofokortexor ked uz tak ale mne sa lubi ked si lude vymysla neco ine
no a k prikladu keby sme to vzali velmi hrubo to je tak ze
vsetko by to bolo v homogennom gravitacnom poly, kde g je dajme tomu tych 9,8 , zavazie pada z pokoja a presne kolmo nadol, nebereme do uvahy trenie vzduchu ani nijake ine vplyvy ako napr. magnetycke vplyvy a pod. ktore su ajtak zanedbatelne
tak to by bolo asi takto ze rychlost toho zavazia na zemi(teda po 10 KM vysku cloveka neberem do uvahy) by bola
v= odmocnina z 2*g*h
cize to je cca 443 m/s
keby to bol nejaky tvrdy material, mal by dobry tvar a trafil by na miesto kde moze zabit (ked mi to zvrchu trafi do ramena tak mam sice po ruke ale prezijem) tak cloveka zabije v pohode
ale taktiez zavisy aj akeho cloveka zasiahne
napr. nejake dieta moze zasah do ramena alebo pobliz hlavy zabit a nejakeho odolnejsieho, starsieho to zabit nemusi...
keby sme to brali trosku realnejsie tak velmi zavisi od tvaru kvoli treniu vzduchu tak najlepsie by bolo keby to bol velmi husty kov tvaru kvapky
Hypo: mas pravdu, ale to trenie vzduchu tuna zrejme nie je zanedbatelne, takze celkova rychlost bude nizsia. Teoreticky - bez trenia - zrychluju objekty v gravitacnom poli neobmedzene. S trenim vsak kazdy padajuci objekt dosiahne po case urcitu konecnu rychlost, ktora sa uz nebude zvacsovat - cim rychlejsie objekt pada, tym vyssie su trecie sily (trenie v tekutinach zavisi od rychlosti), az sa napokon vyrovnaju gravitacnej sile a od tohto momentu pada objekt konecnou konstantnou rychlostou.
Uvazujuc trenie, tazsie objekty padaju rychlejsie ako lahsie (bez trenia padaju rovnako). Preco: ako som pisal, padajuci objekt zrychluje, kym sa trecia sila nevyrovna gravitacnej. Hmotnejsi objekt je pritahovany k Zemi vacsou gravitacnou silou, teda potrva dlhsie, kym sa vyrovna s trecou, a stihne teda viac zrychlit.
Tu je vsak uz pointa veci - 100g je pomerne lahke zavazie. Co je v tomto brzdou - gravitacne a trecie sily sa vyrovnaju pomerne skoro, a zavazie bude zrychlovat len urcitu kratsiu dobu. Myslim teda, ze rychlost, co si vypocital, moze byt dost nadhodnotena (hoci bez trenia je to absolutne korektny vysledok). Vyratal by som to konkretne, ale treba vygooglit nejake konstanty, a tie trecie sily v tekutinach byvaju trocha humus, zalezi ako presne to treba ratat
Vypocitaj si to fyzikou, zmeraj drahu a hmotnost, podla hmotnosti vypocitaj silu ktoru dokaze vydaj a to prepocitaj s drahou nejako, myslim ze by malo vyjst
Rozdiel medzi 100 gramovym kovovym zavazim a 100 gramovou spongiu (resp. 100 gramami peria) je v hustote a teda aj v objeme, cize keby spongia mala podobny objem ako zavazie, tak by vas tiez mohla zabit. Ale uz by to asi nebola spongia v pravom vyzname tohto slova
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
pocul som o veci ze ked vystrelis z pistole do vzduchu a gulka doleti do istej vysky a zacne padat dole-to je logicke..no a ked ta padajuca gulka padne niekomu na hlavu tak ho zabije..
by to asi dokazal vysvetlit a aj vzorec by vykuzlil..
ake su male a dokaze to zaboliet
tam je nake to zrychlenie ci co...
ano,vola sa to zrychlenie a je to na kazdych 100 m niekolko percent..
ved 100g peria by nepadalo tak isto rychlo ako 100g zavazie..ci ano??som zmeteny...kde je nejaky fyzik???
Hypofokortexor ked uz tak ale mne sa lubi ked si lude vymysla neco ine
no a k prikladu keby sme to vzali velmi hrubo to je tak ze
vsetko by to bolo v homogennom gravitacnom poly, kde g je dajme tomu tych 9,8 , zavazie pada z pokoja a presne kolmo nadol, nebereme do uvahy trenie vzduchu ani nijake ine vplyvy ako napr. magnetycke vplyvy a pod. ktore su ajtak zanedbatelne
tak to by bolo asi takto ze rychlost toho zavazia na zemi(teda po 10 KM vysku cloveka neberem do uvahy) by bola
v= odmocnina z 2*g*h
cize to je cca 443 m/s
keby to bol nejaky tvrdy material, mal by dobry tvar a trafil by na miesto kde moze zabit (ked mi to zvrchu trafi do ramena tak mam sice po ruke ale prezijem) tak cloveka zabije v pohode
ale taktiez zavisy aj akeho cloveka zasiahne
napr. nejake dieta moze zasah do ramena alebo pobliz hlavy zabit a nejakeho odolnejsieho, starsieho to zabit nemusi...
keby sme to brali trosku realnejsie tak velmi zavisi od tvaru kvoli treniu vzduchu tak najlepsie by bolo keby to bol velmi husty kov tvaru kvapky
taka 100g spongia ma asi nezabije
je vidno ze majster sa chytil remesla..
a jako by to bolo s tym perim-prispevok 21???
Uvazujuc trenie, tazsie objekty padaju rychlejsie ako lahsie (bez trenia padaju rovnako). Preco: ako som pisal, padajuci objekt zrychluje, kym sa trecia sila nevyrovna gravitacnej. Hmotnejsi objekt je pritahovany k Zemi vacsou gravitacnou silou, teda potrva dlhsie, kym sa vyrovna s trecou, a stihne teda viac zrychlit.
Tu je vsak uz pointa veci - 100g je pomerne lahke zavazie. Co je v tomto brzdou - gravitacne a trecie sily sa vyrovnaju pomerne skoro, a zavazie bude zrychlovat len urcitu kratsiu dobu. Myslim teda, ze rychlost, co si vypocital, moze byt dost nadhodnotena (hoci bez trenia je to absolutne korektny vysledok). Vyratal by som to konkretne, ale treba vygooglit nejake konstanty, a tie trecie sily v tekutinach byvaju trocha humus, zalezi ako presne to treba ratat
fyzika ma sice moc nebavila ale vsetko naokolo funguje iba na fyzikalnych zakonoch-preto verim iba tomu..
sa clovek dozvie take zaujmave veci ze asi otvorim volajaku ucebnicu fyziky a zacne sa doucovat..
bravoo pani..vsetka cest
Inak dik za pozitivne ohlasy, my si s hypom obcas podebatujeme aj po icq, takze mame prax