1. Shade (carodejnik mnoha mien, ktory sa po kazdej smrti inkarnuje striedavo do dobrej a zlej osobnosti, a po kazdej smrti teda stoji striedavo na strane dobra a zla)
lord Henry z Portrétu Doriana Graya, všetkými milovaný, nikoho nemilujúci, jeho slovné prestrelky radosť čítať
Severus Snape, prudko inteligentný, pôsobivé vyjadrovanie & vystupovanie, úžasné hlášky, veľký nos
,,džentlmen s páperovitými vlasmi" (už len pre ten pseudonym ) z Jonathana Strangea a pána Norella, prototyp škodného pána, ktorého si nemožno neobľúbiť
Fúúú.. Tak tých postáv je veľa.. Ale v podste sú to hlavne Severus Snape z HP, Van Helsing, Mina Harker a Dracula z Draculu.. ... A ešte tá baba z takej knihy, ktorú som čítala asi pred sto rokmi... už si vôbec nepamätám meno ani knihu, ale bola mi fakt sympatická...
ehm, tak teda niečo vypíšem, ale nie som schopná spraviť rebríček
Dorian, Werther, Rodion Raskolnikov, Honorine z Angeliky (kedysi som nemala čo čítať), Frollo z Chrámu matky Božej, Yossarian, niekoľko dosť Rowlingovej postáv, princ z Emilie Galotti (akurát dnes som to čítala , z tých dávnejšie čítaných si spomeniem ešte na Doniphana z 2 rokov prázdnin či Alicu z Prázdnin na planéte Coleida, zlá kráľovná zo Snehulienky a na viac si teraz nespomeniem
@inka92 Lyra ! áno, tá je aj z mojich najnesmrteľnejších. Spolu s Willom. A Lordom Asrielom. A tetou Coulterovou. To je proste štvorka na nezaplatenie. neskutočne dobre napísané postavy.
a keď tu teraz ešte tak spätne čítam, tak ma inšpirovala @sarah_whiteflower , nechápem, ako som mohla zabudnúť na jedorožku z Posledného jednorožca (aj keď som ju mala rada kým bola ešte jednorožcom), a spolu s ňou na Molly Grue a Haggarda!
@mumford radostne poskakujem za Kerouaca (čítal si Meg? ja som sa takmer poskladala. teraz neviem, či som to fakt čítala v autobuse alebo som tak tú ich cestu prežívala)
@hellium alala, Holly!!! nielen ja ju jak milujem očividne
@grietusha u mňa to začalo Dharmoví tuláci ale mal som to v češtine čo trocha znehodnocovalo moje pochopenie tej opísanej cesty. nerád čítam v multilanguage. ale zohnal som si Na ceste po slovensky a začal som.
inak čítala si aj iné diela bítnikov? lebo nikto mi nevie povedať názor na ostatných, keďže nik nečítal. Viem, že Jack je popredným ale mám aj potrebu prečítat Gary Snydera po prípade Ginsberga. takto mám pocit, že mi to hnutie uniká. :/
(v tom zápisníku mám aj Jána Ámosa Komenského a keďže leto patrí vždy prednostne Na Ceste od Kerouaca, tak hádam stihnem ešte aspoň 5-10 kníh z toho zápisníčka. to by bolo fajné)
@surreal Celá trilógia je absolútne perfektne napísaná Vytvoriť takýto príbeh,kde do seba všetko krásne zapadá s použitím toľkej fantázie Juuuj,nemá to chybu A ten koniec .. Jedna z mála kníh,pri ktorej si ho pamätám,akoby som to čítala včera
severus snape sa charizmaticky uklonil nad gandalfovou recou a odprasil bez slov... a gandalf s tabakom na brade sa pobral k hamletovi, aby spolu vyriesili problemy sveta (ake problemy sveta?) a ja som sa iba chytila za hlavu, ked clovek menom alexander mal uz naozaj len tak tak blizko k tomu, aby sa nezacal volat michaela
dostala ma aj nova postava susie z pevneho puta a filmovy vykon keiry, zastupujucej ceciliu... apropo, na malu ceciliu nezabudnem nikdy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
Mina Harkerová-Dacre Stocker,Ian Holt-Drakula knieža nemŕtvych
Michaela-Silvia MOzerová-Motýlik
Amelia-MecCobot-Denník princeznej
piaty neviem...
2.cerveny drak Koliartrazs (alias carodejnik Krasus, milenec Alextrazsi , aspektu zivota, ochranca Kalimdoru pred plamenou legiou)
3. Doumledor (netreba predstavovat)
4. Zek Asakura (namocnejsi shaman, prakticky nesmrtelny, ovladajuci ducha ohna a vsetkych 5 prvkov hviezdy suladu ( zem, voda,vzduch ,ohen, duchovna sfera)
5. Kapitan Achab (myslim ze tiez netreba predstavovat)
Fantasy > all
Fú..Ale moje. fakt neviem nad tym by som musela dlho rozmýšlat
lord Henry z Portrétu Doriana Graya, všetkými milovaný, nikoho nemilujúci, jeho slovné prestrelky radosť čítať
Severus Snape, prudko inteligentný, pôsobivé vyjadrovanie & vystupovanie, úžasné hlášky, veľký nos
,,džentlmen s páperovitými vlasmi" (už len pre ten pseudonym ) z Jonathana Strangea a pána Norella, prototyp škodného pána, ktorého si nemožno neobľúbiť
2. Draculla z rovnomennej knihy
3. Linda z Všetko alebo nič
4. Vanda - tiež Všetko alebo nič
5. Edo - takisto Všetko alebo nič
2.Holden Caulfield-Kto chytá v žite
3.Erik-Erik
4.Doria-Zajtra bude lepšie
5.Laurie Montgomeryová-Kritický stav
Humbert Humbert- Lolita
Dolores Hazeová- (tiež) Lolita
Paul West- Rok v Paríži
Richmodis- Smrť a diabol
Hektor (D. Gemmel - Trója)
Remus Lupin (J.K. Rowlingová - Harry Potter)
Geralt (A. Sapkowski - Zaklínač)
Walter Blythe (L.M. Montgomeryová - Anna zo zeleného domu)
Artemis Fowl (E. Colfer - Artemis Fowl)
Galadriel a Legolas - J.R.R.Tolkien a Pán Prsteňov
lady Amaltia (jednorožec) - Peter S. Beagle a jeho Posledný jednorožec
Henry DeTamble - Žena cestovateľa v čase
Richard Cypher - Wizard"s first rule
Hannah Baker - Thirteen reasons why
Mr. Rochester - Jane Eyre
Tobiáš - Nočný klub - Kulhánek
Legolas?
a čo ja vieem.. keď ma napadnú ďalej, poviem..
Death - Discworld - T.Pratchett
Tobiáš - Nočný klub - Kulhánek
Legolas?
a čo ja vieem.. keď ma napadnú ďalej, poviem..
The Death - Discworld - T.Pratchett
Jozef Fisher
Pavol Kukučka
Hanibal Lecter
Severus Snape
Yossarian - Hlava XXII (Joseph Heller)
Gösta Berling - Gösta Berling (Selma Lagerlöf)
Orr - Hlava XXII
...a ďalej neviem asi.
akékoľvek zosobnenie Neala Cassadyho v Kerouacových románoch.
či ako Dean Moriarty či Cody Pomeray.
Hela Krátka (Artemis Fowl)
Aragorn (Pán Prsteňov)
Alice (Twilight)
Lorcan Furey (Vampiráti)
Robbie Turner (+ Cecilia) - Pokánie
E. Rochester - Jana Eyrová (vidím, že ten tu má celkom úspech ),
Snape, Sirius?
Holden Caulfield - Kto chytá v žite
Anna zo Zeleného domu - tá na mňa v dvanástich, či kedy som to čítala, urobila veľký dojem + Matej
a ešte ďalšie... hop, to už je viac ako 5, ale títo mi ako prví napadli
Dorian, Werther, Rodion Raskolnikov, Honorine z Angeliky (kedysi som nemala čo čítať), Frollo z Chrámu matky Božej, Yossarian, niekoľko dosť Rowlingovej postáv, princ z Emilie Galotti (akurát dnes som to čítala , z tých dávnejšie čítaných si spomeniem ešte na Doniphana z 2 rokov prázdnin či Alicu z Prázdnin na planéte Coleida, zlá kráľovná zo Snehulienky a na viac si teraz nespomeniem
a spät k teme
Son Goku (Akira Toriyama - Dragon Ball)
Sherlock Holmes (asi kazdy vie z akej knihy pochadza )
Artemis Fowl (Eoin Colfer - Artemis Fowl)
Eragon (Christopher Paolini - Eragon)
Percy Jackson (Riordan Rick - Percy Jackson...)
mne sa väcinou pacia hlavne postavy
Peer Gynt (Henrik Ibsen - Peer Gynt)
Stanka (Zagorka - Gričská čarodejnica)
babička (Božena Němcová - Babička)
Michelangelo (Irwing Stone - Agónia a extáza)
Iorek Byrnison ( Phillip Pullman - Zlatý kompas)
Mia ( Meg Cabotová - Denník princeznej)
Fred a George Weasly ( Rowlingová -HP)
Emmet ( Stephenie Meyerová - Súmrak)
A Michael Corleone z Krstného otca.. ale to je už šestka
Geralt z Rivie, Yarpen Zigrin - Sága o zaklínačovi+poviedky
Don Corleone - Krstný otec
Melanie/Wanda(Pútnička) - The Host
Šmajdalf - Pár pařmenú
ooha.. a kde ho čítaš??
Zapojím sa aj ja, ale v každej knihe vždy nájdem pár takých, ktorým neodolám, takže
Sirius, Fred a Charlie z Harryho Pottera
Černobog, Ibis a Šakal z Amerických bohov (Neil Gaiman)
Robin, Mária, Wrolf, Zachariáš, a vlastne akákoľvek postava z Bieleho koníka (Elizabeth Goudge)
Baruch a Balthamos, z His Dark Materials (Temné hmoty?, no to od uja Pullmana), najkrajší pár na aký som v knihách doteraz narazila
Ghost a Zillah z Lost Souls (Poppy Z. Brite)
A strašne veľa ďalších z iných kníh, ja sa proste so všetkými postavami strašne zžívam.
@nihili jéj! Biely koník
no a pridám sa k chválospevám na Harryho, ja tam mám najradšej Lunu a Severusa. ,-)
Rozpustím sa pri tejto diskusii !
a ešte asi Jozef K.
Holden z Kto chytá v žite
Stingo zo Sofiinej voľby
Holly z Raňajok u Tiffanyho
Henry Wotton z Portrétu Doriana Graya
@hellium alala, Holly!!! nielen ja ju jak milujem očividne
Meg? nie, ešte nie. idem pekne po poradí. Na ceste dočítaná, Dharmoví tuláci tiež a teraz mám rozčítanu Podzemníci & Tristessa.
ja na jeho knihy nedám dopustiť a na ich čítanie potrebujem veľa času lebo ako opisuje tie cesty, tak to čítam aj trikrát jednu vetu.
no a na Mag & Satori v Paríži sa rozhodne chystám.
ak si dobre pamätám, tak to začalo pri Osamělom poutnikovi, potom Na Ceste, Big Sur, Meg, Satori v Paríži, Dharmoví Tuláci a teraz nemám vôbec čas :/
faust
Holmes
Jupiter Jones
inak čítala si aj iné diela bítnikov? lebo nikto mi nevie povedať názor na ostatných, keďže nik nečítal. Viem, že Jack je popredným ale mám aj potrebu prečítat Gary Snydera po prípade Ginsberga. takto mám pocit, že mi to hnutie uniká. :/
Gary Snyder nepatrí do BG, v jednom rozhovore sa tým nadšene oháňal.
mám prečítané Vytie od Ginsberga, nejaké veci od Ferlinghettiho, síce on do BG taktiež nepatrí, ale je akýmsi predchodcom.
a čítala som aj úplne prvú beatnickú knihu, ktorá bola dokonca napísaná koncom 40. rokov a vyšla až po smrti jej autorov:
Kerouac + Borroughs: A hroši se uvařili ve svých nádržích
inak v našich končinách sa veľmi beatnicky prejavoval Egon Bondy a to najmä v období, keď beatnici ani sami nevedeli, že budú beatnikmi
z takých mladších, ktorých sa tiež dá zaradiť do BG... tak napríklad Bukowski alebo Ken Kesey, ale to už nie je to hnutie okolo Ginsberga.
Dorian Gray - Portrét Doriana Graya
Paul Bäumer - Na západe nič nové
Béranger - Nosorožec
Dievča - Dievča so zápalkami
Hlavná postava v "24 Views of Mt. Fuji, by Hokusai"
Hlavná postava v "Persistence of Vision"
Joe - The Man in the High Castle
Reg Thorpe - The Ballad of the Flexible Bullet
A Winston Smith?
Ken Kesey
inak priznám sa, toho Keseyho som ešte nečítala, stále sa na to ale chystám. je to v mojom zápisníku:
chcem prečítať/vidieť/vypočuť/navštíviť, keď budem na dôchodku a budem mať more času
Od neho je najlepšia hádam: Bol som dlho preč...One Flew Over the Cuckoo´s Nest...čo je aj sfilmované super
aj tak mi všetci väčšinou odporúčajú len to, čo už poznám a ja si potom iba trieskam hlavu "kriste, nemajte ma za debila, nemajte ma za debila"
keď človek chce radu, tak si ju vypýta
uznávam, že to môže byť otravné, ale za debila je to prehnané
kto má vedieť, že si taká múdra...
malý princ
franceska E z dvoch životov francesky E
scarlett o hara
2.Harry Potter
3.Dracula
...na viac kníh a hrdinov si nespomínam
(teraz budem každú chvíľu pridávať komenty s tým, aké je strašné, že som si na toho a toho nespomenula
4. Roux (Joanne Harrisová - Čokoláda)
3. Gregory "Ezra" Mayer (Jozef Heriban - Intimita vlkov, Posadnutosť)
2. Damon Salvatore (L. J. Smithová - Upírske denníky)
1. Harry Haller (Hermann Hesse - Stepný vlk)
Až teraz som si uvedomila, že sú to všetko mužské postavy
- Arwen, Aragorn, Frodo
- Kralovna Margot, De La Mole - Kralovna Margot od Dumasa
- Jacob Black aj Bella a Edward, ale Jacoba mam NAJRADSEEJ
- ...napisem ked budem doma neviem si spomenut ale viem ze este daka je
Ten z knihy Sexus - uz som v polke a neviem ako sa vola
Elizabeth Bennet - Pýcha a predsudok od Jane Austenovej
Inman a Ada - Cold Mountain od Charlesa Fraziera
Scout Finch - To Kill a Mockingbird od Harper Lee
Tatiana - Eugen Onegin
inšpektor Wexford - romány Ruth Rendellovej
policejní rada Vacátko - Panoptikum starých kriminálních příběhů
NATAŠA ROSTOVOVA - Lev Nikolajevic Tolstoj Vojna a mier
Rhonin - Richard A. Knaak Ďen draka
+holden caufield, alex (mechanický pomaranč), T.S Garp ( svet podla garpa - john irving), usrula ( 100 rokov samoty - g.g. marquéz)
Santiago (Kronika vopred ohlásenej smrti, Gabriel García Márquez)
Robert Langdon (Anjeli a démoni, Dan Brown)
Mia (Denník princeznej, Meg Cabotová)
Snape (Harry Potter)
dostala ma aj nova postava susie z pevneho puta a filmovy vykon keiry, zastupujucej ceciliu... apropo, na malu ceciliu nezabudnem nikdy