Zrejme si ešte spomínate ako sa Danková strana SNS pred 3 rokmi rozhodla nakúpiť od USA 14 stíhačiek F16 za cenu 1,6 miliardy eur čo je 114 milionov eur za kus. Predstavme si že by Rusko napadlo Slovensko. Rusko má dokopy 2500 stíhačiek. Je síce pravda že F16 sú rýchlejšie a modernejšie stíhačky než majú aktuálne Rusi, ale proti 2500 Ruským stíhačkam by nemali šancu. Rusi by nám tých 14 F16tiek za pár dní všetky zničili. Tých 14 F16tiek by proti 2500 ruským stíhačkam zavážili len pramálo. Neoficiálne sa hovorí o tom, že desaťročná prevádzka stíhačiek F16 môže dosahovať až dve miliardy eur, čo je 200 milionov eur ročne ! USA nám F16tky ešte nedodala, malo by sa tak stať na budúci rok.
Najideálnejšie by bolo ak by sme zmluvu zrušili a USA by nám vrátila peniaze, ktoré sme za F16tky zaplatili. Samozrejme, rátajme s tým, že tam budú nejaké penále, možno až 50%, ale aj pri takomto prípade by nám USA vrátila až 800 milionov eur ! Plus by sme ušetrili ročne 200 milionov eur na údržbu F16tiek, a tie peniaze by sme mohli poslať trebárs do sociálnej ekonomiky. Za 800 milionov eur, by sme dokázali kúpiť :
10526 protilietadlových zbraní striel Stinger o hodnote 400 milionov eur, ktoré majú dostrel až 8 kilometrov a rýchlosť vypálenej rakety až 750 m/s. » cs.wikipedia.org/wiki/FIM-92_Sti...
114 útočných dronov Bayraktar TB2 spolu s riadiacími stanicami o hodnote 400 milionov eur. Dosah dronu je 300 kilometrov, maximálna rýchlosť 220 km/h, dokáže sa pohybovať vo výške až 5 500 m. Vo vzduchu dokáže ničiť vrtulníky a pomaly letiace bombardéry. Dokázal by zničiť aj stíhačky, ale len za predpokladu že sa bude stíhačka nachádzať na zemi na letisku. Výhoda dronu TB2 je v tom, že potom čo vystrelí raketu, sa može vrátiť na stanicu, a následne byť poslaní na dalšiu akciu, v podstate až dovtedy dokiaľ nebude zostrelený. Za jeden den dokáže dron vykonať aj 10 útočných akcií do vzdialenosti až 200 kilometrov ! Výhoda dronu je tiež v tom, že je ťažko zachytitelný na radare. » www.middleeasteye.net/news/russia-ukr...
Dankov nápad kúpiť za 1,6 miliardy 14 stíhačiek F16 bol absurdný. Za tie peniaze sme radšej mohli nakúpiť 10526 Stingerov, a 342 útočných dronov spolu s riadiacimi stanicami.... To by nám vzdušný priestor ochránilo ooovela viac a efektívnejšie než 14 F16tiek. Co si vy o tom myslíte ?
Je to likvidacia vzdusnej sily pretoze nemame co postavit do vzduchu. Slovensko sa zbavilo vzdusnych sil pretoze nebo dalo pod kontrolu americanom. Teraz aj pod kontrolu poliakom. Preco mi likvidujeme vzdusne sily a cakame kym pridu 2 lietadla z USA ked ich tu mame 11? Tomu nerozumiem! To je ohrozenie obranyschopnosti statu trestny cin. Ak toto ministrovi obrany prechadza, tak potom ti vo vlade ktori s nim sedia aj v rade obrany statu, tak suhlasia s nim a su rovnako podozrivi z trestneho cinu likvidacie sposobu obrany tohoto statu. Je to vedome oslabenie bezpecnosti.
Stíhačky sú drahé, taká profi stíhačka stojí viac než 90 milionov eur. A mám taký neblahý pocit, že kedže Slovensko je krajina ktorá nemá takmer žiadne vlastné dopravné lietadlá a letiská, tak je letectvo na Slovensku len v plienkach, takže my ani nemožeme kupovať viac stíhačiek, jednak preto že sú drahé, a jednak preto že máme nedostatok pilotov.
Stíhačky nám nijako nepomožu, ak ich budeme mať menej než protivník. Nemá totiž zmysel dať celý vojenský rozpočet za 10 rokov na nákup 100 stíhačiek, ked v konečnom dosledku proti 2500 ruským stíhačkam by aj tak nemali boli v značnej menšine a tým pádom boli zakrátko zničené. Ruské letectvo preto musíme sa snažiť poraziť iným sposobom, a to cez veľké množstvo protilietadlovej obrany a dronov... iná možnosť nie je....
Ked chces robit letectvo tak nestaci lietadlo. To lietadlo potrebuje mat servis, vytvorene hangare, potrebuje mat techniku ktora po kazdom lete vie skontrolovat lietadlo a uschopnit ho. Musis mat subor nahradnych dielov ktore k tomu pojdu, aj typy zbrani a vyzbroje ktore k tomu su. Potom kvalitnych pilotov aby lietadla boli bojaschopne. Musia mat nalietanych niekolko hodin v priebehu roku, ak to nemaju tak stracaju bojaschopnost. Musia mat napojene radarove zariadenia ktore sleduju nepriatela aj jeho, musia mat vybudovanu siet spojenia ktora mu dokaze davat signaly co ma robit a spojit ich medzi sebou aj so zemou aby to fungovalo. Musia mat dorozumievacie zariadenia a vediet sa dorozumiet so spojencami. To je vysoka odbornost ktoru treba rešpektovat, ale to je len jedna z mala veci. Dnes tie zariadenia idu do mimoriadne modernych aktivit a mimoriadne drahych.
Nad by mal povedat aka bude buducnost nasho letectva a co bude s nasimi pilotmi. A ci nejdeme nahodou likvidovat letectvo uplne.
Neviem, nevyznam sa vo vojenskej technike. Ale ako uplnemu laikovi mi nakup tych stihaciek tiez pripadal zbytocny. Ale na zvysenie platu zdravotnikom sa peniaze nenajdu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Najideálnejšie by bolo ak by sme zmluvu zrušili a USA by nám vrátila peniaze, ktoré sme za F16tky zaplatili. Samozrejme, rátajme s tým, že tam budú nejaké penále, možno až 50%, ale aj pri takomto prípade by nám USA vrátila až 800 milionov eur ! Plus by sme ušetrili ročne 200 milionov eur na údržbu F16tiek, a tie peniaze by sme mohli poslať trebárs do sociálnej ekonomiky. Za 800 milionov eur, by sme dokázali kúpiť :
10526 protilietadlových zbraní striel Stinger o hodnote 400 milionov eur, ktoré majú dostrel až 8 kilometrov a rýchlosť vypálenej rakety až 750 m/s.
» cs.wikipedia.org/wiki/FIM-92_Sti...
114 útočných dronov Bayraktar TB2 spolu s riadiacími stanicami o hodnote 400 milionov eur. Dosah dronu je 300 kilometrov, maximálna rýchlosť 220 km/h, dokáže sa pohybovať vo výške až 5 500 m. Vo vzduchu dokáže ničiť vrtulníky a pomaly letiace bombardéry. Dokázal by zničiť aj stíhačky, ale len za predpokladu že sa bude stíhačka nachádzať na zemi na letisku. Výhoda dronu TB2 je v tom, že potom čo vystrelí raketu, sa može vrátiť na stanicu, a následne byť poslaní na dalšiu akciu, v podstate až dovtedy dokiaľ nebude zostrelený. Za jeden den dokáže dron vykonať aj 10 útočných akcií do vzdialenosti až 200 kilometrov ! Výhoda dronu je tiež v tom, že je ťažko zachytitelný na radare.
» www.middleeasteye.net/news/russia-ukr...
Dankov nápad kúpiť za 1,6 miliardy 14 stíhačiek F16 bol absurdný. Za tie peniaze sme radšej mohli nakúpiť 10526 Stingerov, a 342 útočných dronov spolu s riadiacimi stanicami.... To by nám vzdušný priestor ochránilo ooovela viac a efektívnejšie než 14 F16tiek. Co si vy o tom myslíte ?
Stíhačky sú drahé, taká profi stíhačka stojí viac než 90 milionov eur. A mám taký neblahý pocit, že kedže Slovensko je krajina ktorá nemá takmer žiadne vlastné dopravné lietadlá a letiská, tak je letectvo na Slovensku len v plienkach, takže my ani nemožeme kupovať viac stíhačiek, jednak preto že sú drahé, a jednak preto že máme nedostatok pilotov.
Stíhačky nám nijako nepomožu, ak ich budeme mať menej než protivník. Nemá totiž zmysel dať celý vojenský rozpočet za 10 rokov na nákup 100 stíhačiek, ked v konečnom dosledku proti 2500 ruským stíhačkam by aj tak nemali boli v značnej menšine a tým pádom boli zakrátko zničené. Ruské letectvo preto musíme sa snažiť poraziť iným sposobom, a to cez veľké množstvo protilietadlovej obrany a dronov... iná možnosť nie je....
@James98
Možno sa v tej mojej analýze nachádza nejaká "haluska" takže čakám na niekoho kto v tom objaví nejaký háčik
Nad by mal povedat aka bude buducnost nasho letectva a co bude s nasimi pilotmi. A ci nejdeme nahodou likvidovat letectvo uplne.
Ved áno, a kedže je s tým tolko roboty a financií, je lepšie hladať iné alternatívy v obrane vzdušného priestoru než v stíhačkach...
@Tequila
No ved povedz, ak ten príspevok čo som napísal nemá zmysel, tak v čom nemá zmysel ?
@Cltr0n
No ved povedz, ak ten príspevok čo som napísal nemá zmysel, tak v čom nemá zmysel ?
Iste, bolo to z tvojej strany sarkazmus.... a to som si fakt myslel, že s tebou sa tu bude dať nejak normálne o vojne podebatovať.
Mám to brať tak že rozumné protiargumenty nemáš ?
Koloskovi som dal odpoved v @9 doteraz na nu nereagoval, takže asi tak