@neith74 nie ono to závisí od Mesiaca, ktorý svojím pohybom Zem spomaľuje. On sa však neustále vzdiaľuje (myslím, že ročne je to okolo 5m) a tým je jeho pôsobenie na otáčanie Zeme menšie-čiže Zem sa točí rýchlejšie.
Keby Mesiac nekrúžil okolo Zeme, deň by trval len niečo cez 6 hodín (neviem isto, ale mám taký pocit, že presne je to 6 hodín a 23 minút, ale nechcem klamať )
@neith74 ona by zrýchlila preto, lebo Mesiac by ju už svojou gravitáciou a krúžením tak nespomaľoval. Viem, že blbý príklad, ale aj Superman tak "otočil" Zem . Tak je to logické, ale zdá sa, že máš pravdu ty. Aj keď neviem, ako je možné, že by zrýchlila.
To, čo som napísala vyššie, mám z dokumentu o Mesiaci, takže som si to nevymyslela. Ale tých 5 metrov je blbosť
presne o tomto jave som nedavno citala. ze cim je clovek tarsi,tym sa mu zda ze cas bezi rychlejsie-je to preto ze naozaj ma clocek cosi ako biologicke hodiny,a tie sa mu spomaluju a spomaluju,takze mame pocit ze vsetko ide rychlejsie a rychlejsie.
clovek si to vraj zacina uvedomovat okolo 20. roku zivota
@neith74 ja sa nehádam, veď som povedala, že máš pravdepodobne pravdu ty.
Ale hovorila som, že by zrýchlila a stále zrýchľovala, nie, že by ostala na jednej rýchlosti, pretože Mesiac by ju nespomaľoval. Mne toto príde logické a v tom dokumente to veľmi dobre vysvetlili. To, že moje vysvetľovacie schopnosti sú mizerné, je druhá vec.
@walrus "Keby Mesiac nekrúžil okolo Zeme, deň by trval len niečo cez 6 hodín (neviem isto, ale mám taký pocit, že presne je to 6 hodín a 23 minút" To znamená, že by musela zastať pri určitej rýhlosti, pri ktorej by deň trval spomínanú dobu..
Stále by zrýchľovala? Daj mi názov toho dokumentu. Takže všetky planéty bez mesiacov rotujú nekonečne vysokou rýchlosťou.. ?
@walrus Ja som dávnejšie videl dokument, že čo by bolo keby zem nemala mesiac, možno myslíme ten istý. Pamätám si z toho len toľko, že by nedržala stabilitu ako teraz, ale nakláňala by sa na dlhú dobu k slnku pólami a že by tu boli extrémne teploty kvôli tomu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Keby Mesiac nekrúžil okolo Zeme, deň by trval len niečo cez 6 hodín (neviem isto, ale mám taký pocit, že presne je to 6 hodín a 23 minút, ale nechcem klamať )
monitor o o týždeň a pol - myslím že hej
» en.wikipedia.org/wiki/Earth... 's_rotation
To, čo som napísala vyššie, mám z dokumentu o Mesiaci, takže som si to nevymyslela. Ale tých 5 metrov je blbosť
clovek si to vraj zacina uvedomovat okolo 20. roku zivota
Nevieš ani povedať kvôli čomu by zem zrýchlila, a zastavila na určitej rýchlosti, ale budeš sa hádať aj napriek tomu, že to je úplne logické a zjavné.
Ale hovorila som, že by zrýchlila a stále zrýchľovala, nie, že by ostala na jednej rýchlosti, pretože Mesiac by ju nespomaľoval. Mne toto príde logické a v tom dokumente to veľmi dobre vysvetlili. To, že moje vysvetľovacie schopnosti sú mizerné, je druhá vec.
Stále by zrýchľovala? Daj mi názov toho dokumentu. Takže všetky planéty bez mesiacov rotujú nekonečne vysokou rýchlosťou.. ?
Dala by som, keby som vedela. Ale ono to malo viac častí, takže možno sme videli každý inú