Materializmus spôsobom, že potrebujem k pochopeniu fungovania sveta matériu, že neverím na dušu, ale na súbor atómov, že potrebujem hmatateľné dôkazy a podobne? Ak áno, tak toto. A preto, lebo mi to doposiaľ dáva väčší zmysel. Ale to neznamená, že opak vylučujem. Práve naopak - snažím sa ho o to viac pochopiť.
@violator Lenže v prípade, že NIE SI (nemáš telo, mozog, matériu..) nemá sa Ti nápad ani kde zrodiť - toto je taká obdoba "čo bolo skôr - sliepka, či...?"
@flussica ale aj tomu predchádzal taký odvážny nápad mojich rodičov ma akosi zamiesiť to by neplatilo v prípade , že by som bol obeťou náhody/nepozornosti ale to je na inú diskusiu
Zato ma vyuzite v inych veciach a ovela uzitocnejsie.
Cize je mi to v podstate jedno , kedze nemrhnam casom na otazky, ktore moze zodpovedat len vedecke poznanie a aj to nie je iste, ci sa tak niekedy stane.
to je celé odveci, lebo musia sa diať nejaké tie chemické reakcie a aj iné , ale zas ja verím aj v Boha (len ho nemám rada) tak sa z toho idem zblázniť
@xdravecx skôr si myslím, že filozofia nájde odpoveď na všetko. aj na vznik sveta. každá teória je filozofia predsa. aj tá vedecká.
lenže čisto vedecky, matematikou alebo experimentom, nejde všetko dokázať. nejde to preto, lebo náš vek je krátky, lebo sme hlúpi a nemáme kolektívnu pamäť. a ešte to nejde preto, lebo všetko vedieť nemôžeme
Prečo len tieto dve možnosti? Na to,aby som odpovedal, potrebujem viac možností a bližšie oboznámenie s danými možnosťami (či ide o idealizmus nemecký, či ide o materializmus naivný etc.).
význam vied je overovať fakty. ja si vymyslím, že jupiter je z ľadu. je to fakt, o ktorom som prehlásila, že je fakt. a nie je to veda, hoci o tom poviem, že to je veda. veda môže tento fakt overiť. a filozofia to môže potvrdiť bez ohľadu na vedecký výsledok.
ale rada by som vedela, aké má uplatnenie ( a kde) filozofia podľa teba.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
sójového krocaná
mňa osobne moje telesné ja obmedzuje v živote
Sliepka, ci vajice ?
.....
Na vznik sveta filozofia nikdy odpoved nenajde.
Zato ma vyuzite v inych veciach a ovela uzitocnejsie.
Cize je mi to v podstate jedno , kedze nemrhnam casom na otazky, ktore moze zodpovedat len vedecke poznanie a aj to nie je iste, ci sa tak niekedy stane.
lenže čisto vedecky, matematikou alebo experimentom, nejde všetko dokázať. nejde to preto, lebo náš vek je krátky, lebo sme hlúpi a nemáme kolektívnu pamäť. a ešte to nejde preto, lebo všetko vedieť nemôžeme
Vyznam filozofie je skor v tom, pytat sa na to, co vobec ma a co nema zmysel vyznam zistovat ale hlavne ako so zistenymi faktami nalozit.
ale rada by som vedela, aké má uplatnenie ( a kde) filozofia podľa teba.