Čaute, nedávno som čítal jednu diskusiu, kt. sa týkala učenia a bola tam spomenutá aj maturita, a tak ma napadlo že založím túto diskusiu. Som ešte len prvák na strednej škole, takže do maturity mám ešte dlhú dobu pred sebou, no veľmi ma to zaujíma. keď s
no maturuje sa z toho co ches potom vyuzit dalej v zivote respektive co bude od teba vyzadovat vyska ja som napriklad maturovala s biologie chemie po anglicky zo slovenciny to musi kazdy kto studuje na uzemi sr a potom si vyberies jeden jazyk ktory tvoja skola ponkua napriklad anglctina v mojo pripade bola zbitocna kedze este rok pred maturitou som mala oxvordsky certifikat čo je z maturitou na tej iste urovni cize ja som si vybrala spanielcinu ... no dalej ak si priemerny student ktory bezne neprepadava z piatich predmetou a tvoja inteligenicia je ako tak meratelna zmaturovat by si mal ja naozaj nikoho kto nezmaturoval nepoznam , v zaujime skoly je taktiez aby si zmaturoval ....ako by to vyzeralo keby im na skole niekto nezmaturoval blba reklama co cize vlastne v skratke maturita je formalita pisomna dvojnasobna
@livinka113 tak ja konkretne chodim na Hotelovú Akadémiu ( ak ti to v niečim pomôže ) , takže bude maturovať zo slovenčiny, angličtiny a ešte nejakeho jedneho predmetu ? alebo dvoch ? ale treba sa naňu aj par mesiacov prednou učiť alebo stači davať počas tych rokov v škole pozor ?
Myslím, že maturita nie je nič hrozné. Ak sa na to pripravíš (mne stačil akademický týždeň), tak to nemôžeš nezvládnuť. Mne to pripadalo ako obyčajná odpoveď, možno ešte ľahšie, lebo aj profesori sa ti snažia aspoň trošku pomôcť, alebo aspoň neuškodiť. Stresy som nemala vôbec, iba minútku predtým, kým som si vytiahla otázku. Osobne nepoznám nikoho, kto nezmaturoval.
Určite je to dôležitá skúška, ale nemyslím si, že z toho treba robiť nejakú veľkú prekážku. Bude to v pohode
@patofbc , neviem ako je to na obchodnej ale na gymnaziu si clovek posledny rok vybera predmety z ktorych chce maturovat a tomu sa potom viacej venuje - su z toho take seminare viachodinove, a ak sa ti nepodari zmaturovat na prvy krat tak myslim ze su aj nejake opravne terminy
@patofbc myslis pisomnu alebo ustnu cast ??....pre mna to bolo jednoduche kezde som matruovala zo slovenciny o rok skvor ako z aj a ostatnych predmetov ...cize to bola uplna pohoda no a k tej anglictine u nas sme mali v priemere za pat rokov 10 hodin anglictin tyzdenne cize to pre mna nebol problem zmaturovat z niecoho v com sa vlastne ucisi , pomaly uz aj myslis a niekedy sa ti v tom jazyku sniva ....a urcite sa nebudes musiet biflit pat mesiacov dopredu staci par tyzdnou
je to také zhrnutie toho najdôležitejšieho učiva na strednej, teda niečo podobné ako monitor.
nemáš sa čoho obávať a aj pri ústnej, treba vedieť aspoň niečo ku každej téme povedať, ale určite to nemusí byť 5 strán A4, lebo napríklad na internete sú tie témy spracované veľmi obširne, stačí sa naučiť len niečo, to načo kladie dôraz aj učitel daného predmetu, lebo to sa pravdepodobne objaví ak na maturite. Ale ako píšem, nemusíš o danej téme rozprávať hodinu, však tam ani takú dlhú dobu nemôžeš byť a nemusíš to vedieť ako básničku, ak aj niečo zabudneš, opýtajú sa ťa nato a ty to doplníš. Je to len o tom, aby si niečo povedal, nezmaturuje len ten, kto ani necekne ani vtedy, ak mu napomáha aj komisia a položí veľa otázok a on na žiadnu neodpovie.
@patofbc ja som z angličtiny nematurovala, ale aj z iných jazykov je to rovnako: v marci myslím je písomná časť, ktorá sa skladá z externej (test z angličtiny - gramatika, dopĺňanie do viet, posluch, atď.) - tá sa posiela na kontrolu o iného mesta, a z internej (sloh na jednu stranu) - tú kontrolujú profesori v tvojej škole.
V máji/júni je ústna časť. Určia ti čas, o koľkej si narade. Dnu však ideš skôr - vytiahneš si otázku a máš 15 alebo 20 minút na prípravu, kým odpovedá ten pred tebou. Môžeš si to premyslieť, napísať niečo na papier ako pomôcku, ak chceš, a potom ideš ty. Porozprávaš, čo vieš, alebo čo sa ťa opýtajú, a ideš preč.
Známku ti povedia po nejakom čase. Rovnako je to aj so slovenčinou.
a maturita je zo slovenčiny, cudzieho jazyka a na odborných školách je ešte teoretická a praktická časť odbornej zložky.
jazyky majú aj písomnú aj ústnu časť, z cudzieho jazyka sa píše test a potom krátky sloh, zo slovenského jazyka tiež test a potom ešte sloh, kde máš na výber zo 4-och tém. Toto sa deje niekedy v marci.
v máji alebo začiatkom júna máš ústne maturity, kde losuješ nejakú tému, pričom máš na výber okolo 25 tém, ktoré sú vopred zverejnené a ktorým sa budete určite aj venovať v maturitnom ročníku.
ústna maturita býva aj z teoretickej časti odbornej zložky, je to vlastne tiež niekoľko najdôležitejších tém z odborných predmetov a ako prebieha praktická časť, to sa treba opýtať na škole, niekde sa píšu práce, niekde máš niečo urobiť...
@patofbc poviem ti to takto, nezmaturuje, len úplný debil, keď to aj nejakou náhodou, náhodou nedáš prvýkrát, tak 100% dáš na druhý a pokiaľ nie, tak to akože sorry, to musíš urobiť, stačí ak sa aspoň sem tam naučíš na nejakú tú písomku a musím 100% zmaturovať, aj keby si na skúškach schytal nejakú kravu. Tí čo už maturovali z toho majú srandu. nestretla som sa ešte s nikým, kto by sa po maturite nerehotal, že stresoval
maturuje sa zo 4, alebo 5 predmetov (ten jeden je dobrovolny a pokial nie si vynikajuci student, skola to neodporuca) ... z kazdeho predmetu mas 30 otazok, ktore tahas ... ci sa stresovat alebo nie zalezi od toho ci chces zmaturovat na 4 alebo na 1 ... ja osobne idem na same 1, takze stresujem uz pomerne dlho ... a ci poznam takych co nezmaturovali?? samozrejme ze ano ... takych ludi bolo uz straasne vela ... ale zalezi to od skoly ... zisti si, ci v minulych rokoch boli taki co nezmaturovali ... ked to nedaj v maji, mas opravnu v septembri a potom posledny krat v januari ... ked to nedas ani vtedy, nemozes maturovat znovu ... proste si skoncil bez matury ...
@sanduleak , teda obdiv, matura v pohode pre teba, na skusku sa ucis den pred, to ja by som si maturitu nechcela zopakovat ani nahodou, ako zmaturovala som na same jednotky, ale tie stresy, uz nechcem nikdy viac, asi si vsetko moc beriem... teda uz si zvykam na flegmaticky pristup, pretoze tie dvoje skoskove co som mala zo mna vycucali aj energiu na nervacenie
@farfala@malasimi@dsimca@d170@sanduleak@livinka113 .... a aký je rozdiel keď zmaturujem na 4 alebo zmaturujem na 1 ? len v tom že ma môžu zobrať na výšku a nemusia ? ... to tam bude napísané na tom papiery či som zmaturoval na 1,2,3,alebo 4 ?
@patofbc bude ale nemusim to zavazit pri tom pravda ze ak ches ist na uk tak budes potrebovat znamky z maturity aj z ostatnych rocnikov ale ked ides napr do brna ako ja tak staci ked spravis prijmacky
@patofbc na výške berú do úvahy známky z vysvedčení počas štúdia. Keďže maturita je zvyčajne až po tom, ako ťa prijmú/neprijmú, maturitné vysvedčenie im zašleš až neskôr, prípadne až na zápise. Takže si nemyslím, že na maturitných známkach veľmi záleží, oni len potrebujú doklad, že si maturitu urobil. Neviem, u mňa to bolo jedno, ale to sú tri roky dozadu, a tiež záleží na škole.
@patofbc zalezi to na aku vysoku chces ist ... tam si musis zistit ci potrebuju znamky z maturity alebo nie ... na vysvedceni maturitnom mas napisane jednak znamky z ustnych odpovdi co su v maji, ale aj pocet percent (alebo percentil, nie som si ista) kolko si dosiahol pri pisomnych v aprili ....
@patofbc nezalezi, ake tam mas znamky, hlavne, ze mas na tom maturitnom myslim, teda na vacsine skol, kde sa robia skusky, ale tam kde beru podla priemeru to jasneze viac zavazi
@patofbc podľa toho či myslíš ústne alebo písomné maturity... pri písomných ti nikto radiť nebude a od budúceho šk. roka musíš urobiť test nad 30%, aby si zmaturoval, inak sa môžeš tešiť na ďalší rok na strednej... ale keby maturuješ ešte tento rok, tak aj keby nedáš písomné na 30%, stačí ti 3 z ústnych a si za vodou.. a čo sa ústnych týka, to už závisí od toho, akých máš profákov, ale zvyčajne radia všetci a nechajú ťa prejsť, veď potom by len sebe urobili zbytočne robotu... ja som tohtoročná maturantka a maturity sa bojím iba z mat, pretože mi od toho závisí prijatie na výšku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Určite je to dôležitá skúška, ale nemyslím si, že z toho treba robiť nejakú veľkú prekážku. Bude to v pohode
nemáš sa čoho obávať a aj pri ústnej, treba vedieť aspoň niečo ku každej téme povedať, ale určite to nemusí byť 5 strán A4, lebo napríklad na internete sú tie témy spracované veľmi obširne, stačí sa naučiť len niečo, to načo kladie dôraz aj učitel daného predmetu, lebo to sa pravdepodobne objaví ak na maturite. Ale ako píšem, nemusíš o danej téme rozprávať hodinu, však tam ani takú dlhú dobu nemôžeš byť a nemusíš to vedieť ako básničku, ak aj niečo zabudneš, opýtajú sa ťa nato a ty to doplníš. Je to len o tom, aby si niečo povedal, nezmaturuje len ten, kto ani necekne ani vtedy, ak mu napomáha aj komisia a položí veľa otázok a on na žiadnu neodpovie.
V máji/júni je ústna časť. Určia ti čas, o koľkej si narade. Dnu však ideš skôr - vytiahneš si otázku a máš 15 alebo 20 minút na prípravu, kým odpovedá ten pred tebou. Môžeš si to premyslieť, napísať niečo na papier ako pomôcku, ak chceš, a potom ideš ty. Porozprávaš, čo vieš, alebo čo sa ťa opýtajú, a ideš preč.
Známku ti povedia po nejakom čase. Rovnako je to aj so slovenčinou.
jazyky majú aj písomnú aj ústnu časť, z cudzieho jazyka sa píše test a potom krátky sloh, zo slovenského jazyka tiež test a potom ešte sloh, kde máš na výber zo 4-och tém. Toto sa deje niekedy v marci.
v máji alebo začiatkom júna máš ústne maturity, kde losuješ nejakú tému, pričom máš na výber okolo 25 tém, ktoré sú vopred zverejnené a ktorým sa budete určite aj venovať v maturitnom ročníku.
ústna maturita býva aj z teoretickej časti odbornej zložky, je to vlastne tiež niekoľko najdôležitejších tém z odborných predmetov a ako prebieha praktická časť, to sa treba opýtať na škole, niekde sa píšu práce, niekde máš niečo urobiť...